sportFive1105187 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

מכבי חיפה תפגוש את קייראט הקזאחית בסיבוב המוקדמות הראשון של ליגת האלופות. הירוקים יקוו לדלג לשלב הבא, אבל זה לא יהיה משימה פשוטה. המשחק הראשון של מכבי חיפה במוקדמות ליגת האלופות ייערך בישראל ב-6 או ב-7 ביולי והגומלין יתקיים שבוע מאוחר יותר. רגע אחרי ההגרלה, עושים לכם היכרות ראשונה עם היריבה במפגש.

העונה בקזחסטן כבר בעיצומה, כך שמהבחינה הזאת אולי עדיף היה שמכבי חיפה הייתה נמנעת מקייראט, שלבטח תגיע בכושר משחק עדיף. עם זאת, לא מדובר בקבוצה שאלופת ישראל צריכה לחשוש מפניה יתר על המידה:
קייראט זכתה בעונה החולפת באליפות הראשונה שלה אחרי 16 שנה.

מעבר לכך, חיפה הדיחה את קאיירט כבר אשתקד במוקדמות הליגה האירופית אחרי שער ניצחון של ניקיטה רוקאביצה באצטדיון סמי עופר (הקזחים, אגב, הפסידו במוקדמות הליגה האירופית גם למכבי תל אביב ולהפועל באר שבע). אם ברק בכר יצליח להדיח אותם שוב, זו תהיה שנה שלישית ברציפות שהוא מדיח את הקבוצה הקזאחית העשירה.

השחקן המפורסם ביותר בסגל של הקזחים הוא ואנגר לאב, לשעבר חלוצה של נבחרת ברזיל. לאב כבר בן 37 ובעונת האליפות אשתקד כבש שבעה שערי ליגה ב-13 הופעות. בעונה הנוכחית הכובש הבולט של הקבוצה הוא ז'וזה קאנטה, שחקן נבחרת גינאה, שמצא את הרשת 7 פעמים ב-12 הופעות. המאמן שמדריך אתה קבוצה הוא הבלארוסי המבטיח, אלכסיי שפילבסקי. את הגנת הקזאחים מובילים דניס פוליאקוב הבלארוסי הוותיק ודינו מיקאנוביץ' הקרואטי. העונה קייראט די מאכזבת והיא במקום השלישי עם 27 נקודות ב-15 מחזורים.

פעם בנבחרת ברזיל, היום בקזחסטן. ואגנר לאב, משמאל (GETTY) (צילום: ספורט 5)
פעם בנבחרת ברזיל, היום בקזחסטן. ואגנר לאב, משמאל (GETTY)|צילום: ספורט 5

גאיידמק, הגרסה הקזחית
אוליגרכים יוצאי ברית המועצות הם לא תופעה חדשה בכדורגל העולמי. לצ'לסי יש את רומן אברמוביץ' וליריבת מכבי חיפה יש את קייראט בורנבאייב (כן, קוראים לו קייראט). האיש שמשמש כדירקטור הראשי בתאגיד הגז, שם לעצמו למטרה להפוך את קזחסטן למקום עם הכרה בינלאומית, ובין היתר הוא זה שאחראי על הבאת "מקדונלד'ס" למדינה.

בורנבאייב הוא איש החיים הטובים, שחי מתשוקות ורצונות מידיים. כך, לחתונה של בתו הוא הנחית את קנייה ווסט להופעה שעלתה 2 מיליון יורו. כשאיש העסקים בן ה-50 רוצה משהו, הוא גם משיג אותו, והבייבי שלו בשנים האחרונות היא קייראט אותה הוא רוצה להפוך לאימפריית ספורט בינלאומית.

קייראט היא קבוצה קטנה עם שאיפות גדולות. היא זכתה שלוש פעמים באליפות, אחת בתקופת ברית המועצות, אך רואה עצמה כמועדון הבכיר במדינה. כשהגיע, הנשיא הבהיר שהתקציב אינו מוגבל, אך יחד עם זאת שהוא מעוניין לראות שלד מקומי ואת הקזחים הטובים ביותר משחקים אצלו, בדומה לג'ורדי קרויף במכבי ת"א. התוצאה מאז: שני גביעים ואליפות.

הג'ורדי של קייראט - כך מאמן מכבי ת"א, פטריק ואן ליוון, שינה את המועדון הקזאחי

בשונה ממה שהתרגלנו לראות מאוליגרכים, בורנבאייב דווקא לא האמין בתהליכים מהירים. הוא הבין שהיסודות במועדון רעועים ולכן יש צורך באיש מקצוע חיצוני, שילמד איך דברים צריכים להתבצע. הנשיא השתמש בקשריו והנחית משחטאר דונייצק את פטריק ואן לייבן, שישמש כמנהל הספורטיבי שיבנה את החזון הקזחי.

"למה הגעתי לקזחסטן? ראיתי את התשוקה, את הרצון לעשות כאן משהו גדול, והבנתי שאני רוצה להיות חלק מזה", סיפר ואן לייבן במסיבת העיתונאים הראשונה שלו בקזחסטן. ואן לייבן החליט על מהפכה של ממש בקייראט, כשהדגש הוא על מחלקת הנוער. באמצעות תקציב של 15 מיליון יורו, הוא בנה 17 מגרשים ושתי אקדמיות לנוער, וזאת כדי להפוך את הקבוצה למקום שירכז את כל הכישרונות המקומיים. ההולנדי יצר שיתופי פעולה עם ספורטינג ליסבון, קובאן קרסנודר ודורטמונד במטרה לשאוב מהן שיטות אימון. כך, למשל, הוא רכש מהגרמנים מערכות אימון מתקדמות, שהונהגו ע"י יורגן קלופ ומסייעות בפיתוח יכולות מסירה ובעיטה.

"כל קבוצות המועדון צריכות לשחק במערך של 4-3-3, אנחנו מחנכים לפני המודל ההולנדי ואני מאמין שההצלחה היא רק עניין של זמן", סיפר ואן לייבן. שחקנים זרים הונחתו, הקבוצה בנתה יסודות, אך האליפות הנכספת או ההצלחה האירופית לא הגיעה, מה שגרם לבעלים לאבד סבלנות.

השיא היה ב-2014 כשהקבוצה הובסה 5:1 ע"י אסטנה, במה שגרם לבעלים לשחרר מיידית 5 שחקני הרכב, בטענה שאלה לא תואמים את רוח המועדון. ואן לייבן המשיך בתפקיד במשך שלוש שנים, אך בתום החוזה החליט לעזוב. "אני חושב שקידמתי את המועדון, אבל אחרי 3 שנים זה היה פשוט בלתי אפשרי להמשיך לעבוד", הסביר ההולנדי, "ביקשו ממני לעבוד רק עם האקדמיה ולא להיות מעורב בקבוצה הבוגרת ולא הייתי מוכן לכך, רציתי חופש פעולה". כמה חודשים אחרי שעזב, ואן לייבן נחת בישראל.