sportFive496267 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
sportFive496268 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

פעמיים אלופת אירופה, 6 אליפויות מזרח גרמניה, 6 אליפויות גרמניה ועוד 3 גביעים – עם ארון תארים מרשים במיוחד, טורבינה פוטסדאם הגיעה לישראל והערב (שלישי) לכל חובבי הכדורגל בכלל וכדורגל הנשים בפרט תהיה הזדמנות למפגש עם אחד ממועדוני הפאר בכדורגל הנשי.

מועדון הפאר הוקם ב-1971, אך ב-1999 הפך למועדון עצמאי שאינו מקושר לקבוצת הגברים. האיש שהיה שם מהרגע הראשון הוא ברנרד שרודר, שמונה למאמן ממש במקרה: שרודר, עובד בחברת אספקת אנרגיה בפרבר של ברלין, קרא בלוח המודעות בקפיטריה של החברה על רצונן של כמה מנשות האיזור לשחק כדורגל. שרודר, שוער בעברו, הציע לאמן אותם. מאז – 3 במארס 1971 ועד היום – הוא עומד על הקווים, כמעט 45 שנה.

המועדון הגרמני מתפאר בגידול וטיפוח כישרונות ועובד בשיתוף פעולה עם אקדמיית ספורט מקומית אשר מספקת לשחקניות את סביבת העבודה הטובה ביותר ללמידה והתפתחות. המועדון מאמין בפיתוח שחקניות צעירות - בעיקר גרמניות וגם בינ"ל. הפילוסופייה דומה לזו של דורטמונד - מאמן שרץ עם הקבוצה שנים רבות, שחקנים צעירים אנונימיים, משחק קבוצתי ובסופו של יום - שחרור השחקניות הבולטות למועדונים עשירים יותר.

שרודר, כיאה למאמן שעובד במועדון כבר 45 שנה, ידוע ביכולת זיהוי כישרונות וטיפוחן. דוגמא מוצלחת במיוחד לכך, היא ליסה אוונס. פוטסדאם הביסה את גלאזגו סיטי הסקוטית (0:17 בסיכום שני המשחקים) במוקדמות ליגת האלופות, אך למרות הניצחונות הקלילים הגרמני התרשם מהשחקנית וצירף אותה בגיל 20 לסגל של קבוצתו.

המאמן הוותיק באירופה? (צילום: ספורט 5)
המאמן הוותיק באירופה?|צילום: ספורט 5

לפוטסדאם 4 קבוצות מקצועניות, מגיל 15 ועד קבוצת הבוגרות, כאשר באקדמיה נמצאות כ-60 שחקניות בגילאים 14 עד 19. תקציב המועדון? קצת מעל 2 מיליון יורו – משהו כמו הפועל עכו או מכבי פתח תקווה. למרות התקציב המרשים יחסית, רק חצי משחקניות הקבוצה מקצועניות, כאלה שעובדות ומתפרנסות רק מהכדורגל. לקבוצה הראשונה יש כ-8 יחידות אימון בשבוע בזמן הליגה והצוות מונה מלבד המאמן הראשי גם 2 עוזרי מאמנים, מאמן אתלטיקה (מה שאצלנו קרוי "כושר"), מאמן שוערים, רופא ו-4 פיזיותרפיסטים. נשמע כמו חלום? תחילת הדרך לא הייתה כזו נוצצת. למעשה, אחרי שזכו באליפות הראשונה (מזרח גרמניה) ב-1980 קיבלה כל אחת מהשחקניות 50 מארק מזרח גרמני כ"הוקרה על הפעילות החברתית"...

בעשור האחרון ההשקעה החלה לשאת פרי והקבוצה הפכה למעצמה אירופית. ב-2004 זכתה הקבוצה באליפות גרמניה, והייתה לקבוצה היחידה ממזרח גרמניה שעושה זאת, אחרי 2:7 ענק על פרנקפורט - היריבה הגדולה ביותר של פוטסדאם, יריבות שכמוה ניתן למצוא כמעט אך ורק בכדורגל הגברים. בהמשך זכתה ב-4 אליפויות ברצף בין השנים 2009 ל-2012. לצד ההצלחה בגרמניה הגיעה גם ההצלחה ביבשת: בעונת 04/5 הוכתה לאלופת אירופה, ושנה לאחר מכן הגיעה לגמר אך הפסידה 7:2 (בסיכום שני המשחקים) לאותה פרנקפורט. במשך השנים גביע אופ"א לנשים הפך לליגת האלופות ופוטסדאם זכתה בתואר הנכסף ב-2010 לאחר ניצחון בפנדלים על ליון. כמו לאחר הזכייה הראשונה, הקבוצה שוב הגיעה לגמר האירופי בשנה העוקבת אך הפסידה 2:0 ל... ליון.

מי שמרוויחה לא מעט מהאקדמיה המפוארת של פוטסדאם ומההישגים של הקבוצה בזירה האירופית, היא נבחרת גרמניה – שמדורגת במקום ה-1 בעולם ונחשבת לאחת הנבחרות החזקות בתבל. אנה מיטאג, דיאנה שמידט, טאביה קמה וג'ניפר קרמר הן רק מהשחקניות שעברו במערכת המשומנת בדרכן למדים הלאומיים. גם כיום יש 3 נציגות בנבחרת הבוגרת (פאולין ברמר, טביאה קמה וג'ניפר קרמר) כאשר ברמר זכתה באליפות העולם עד גיל 20 בקיץ האחרון ואף הבקיעה 5 שערים בטורניר.

לא הרבה פעמים מגיעה לישראל קבוצה בסדר גודל כזה - אלופת אירופה פעמיים בעשור האחרון - ובטח שאם כבר מגיעה אחת כזו, הכרטיס למשחק יקר. הפעם, בהרצליה, הכניסה חופשית. הזדמנות לראות מקרוב, לעקוב וללמוד.