sportFive1460411 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
סימון סלוגה. מיצב עצמו כמנהיג בקרואטיה (GETTY) (צילום: ספורט 5)
סימון סלוגה. מיצב עצמו כמנהיג בקרואטיה (GETTY)|צילום: ספורט 5

אין תחליף לרושם ראשוני. זה נכון בכל תחום בחיים, ובטח בכדורגל. מה בעצם גורם לנו לעצור שנייה, ברגע שאנחנו רואים מישהו, ולחשוב ש"הוא שחקן"? זה שונה מעמדה לעמדה ומשחקן לשחקן. במקרה של שוערים אלה יכולים להיות הרפלקסים, הגובה, ותחושת ביטחון. זה חלק מסיפורו של סימון סלוגה, השוער החופשי שחתם משום מקום היום (שישי) במכבי ת"א. שחקן שהותיר רושם ראשוני בקבוצות, אבל לא הצליח לתפוס מקום של קבע.

סימון סלוגה בן ה-31 התחיל את דרכו ברייקה, בה שיחק לאורך רוב הקריירה. הוא הושאל למחלקת הנוער של יובנטוס לפני ששיחק משחק בוגרים אחד, אחרי שפתח בהרכב והרשים ביורו עד גיל 19 ב-2012, בו קרואטיה סיימה בתיקו מול אנגליה של הארי קיין. סלוגה סיפר על כך שהתאמן בקביעות עם הסגל הבוגר של יובנטוס ועם ג`יאנלואיג`י בופון, סמוך לאליפות אירופה בה האיטלקים הגיעו לגמר. "בופון אדם מדהים, חיובי ומנהיג. למדתי ממנו הרבה", אמר, אך יובנטוס לא חשבה שהוא יכול או צריך ללמוד עוד. אחרי שנה אחת הקבוצה החליטה שלא לממש את אופציית הרכישה, והוא הושאל גם לוורונה הצעירה לפני שעשה את הפריצה במדי המועדון הקרואטי.

סלוגה הצליח למצב את עצמו כמנהיג ברייקה אחרי מספר שנים בהשאלה ואף שימש כקפטן המועדון, לא מובן מאליו לשוער כדורגל. הוא סייע לקבוצה לזכות בגביע הקרואטי לאחר שעצר פנדל ב-1:3 על דינמו זאגרב, והוערך כמי ששווה כ-1.8 מיליון ליש"ט ומשך עניין מנוריץ` ומלוטון טאון. בסופו של דבר הוא עבר ללוטון טאון, אז בצ`מפיונשיפ, תמורת 1.5 מיליון ליש"ט. בזמנו, 2019, זאת הייתה ההעברה היקרה בכל הזמנים של המועדון הצנוע ששיחק בשנה שעברה בליגה האנגלית הבכירה.

הסתגלותו של סלוגה למועדון החדש הייתה מלאת עליות וירידות. מצד אחד הוא הגיע כשחקן היקר ביותר בכל הזמנים, אך מצד שני סבל מחוסר ביטחון בתחילת הדרך ואף סופסל לפרק זמן ממושך אצל הכובענים. "הספסול שלו הוא הדבר ההוגן לכל המעורבים בדבר", נכתב באתר האוהדים Lutonian."הטעויות שהוא עשה יקרות. יש שם שוער טוב, אבל לוקח לו זמן לצאת החוצה ולהתאקלם. אני מבין שזה יכול לפגוע בביטחון שלו, אבל ככה המשחק עובד".


 

הבעיה העיקרית: חוסר יציבות (GETTY) (צילום: ספורט 5)
הבעיה העיקרית: חוסר יציבות (GETTY)|צילום: ספורט 5

הספסול המהיר של השוער הזר היה עלול לפגוע בו, אבל סלוגה הראה אופי והמשיך בקבוצה, עד שבחר לא להאריך את חוזהו באמצע 2021/22. הוא אף נבחר לשחקן החודש של המועדון האנגלי הקטן.
לאחר שאיבד שוב את המקום בהרכב, הוא בחר לעזוב והלך ללודוגורץ, בה שיחק לצד מנואל "שואו" קפומאנה שהיה אשתקד במכבי חיפה.

השוער שהיה שחקן הרכב ברייקה ונע בין ההרכב לספסל בלוטון לא הצליח להשתלב בלודוגורץ. בשתי עונותיו הראשונות הוא שיחק בעיקר בגביע, בעוד בעונה השלישית, 2023/24, הוא פתח בחצי הראשון של העונה לאחר שהקבוצה לא הצליחה להשלים את מעברו של השוער הראשון סרחיו פאד. אחרי מספר טעויות ולאחר שההדורים יושרו, פאד חזר לשער. בקיץ הקבוצה החליטה להחתים שוער אחר, הגרמני הנדריק בונמן.

 

 

סלוגה שיחק שני משחקים ב-2024, מה שעשוי להעלות שאלות בקשר לכושר המשחק של הקרואטי בן ה-31. למעשה, הוא שיחק ב-32 משחקים בלבד בשנתיים האחרונות, נתון מטריד לשוער. המנהל המקצועי של הנשרים, ג`ורג`י קרמנצוקוב, אף הודה ב-Topsport הבולגרי כי התכנון הראשון היה למכור אותו ולהעבירו עד סוף יוני. מעבר לא הבשיל בסופו של דבר, ייתכן שבשל רצונו של השחקן עצמו, ולכן הוא עזב.

סלוגה לא מגיע למכבי תל אביב כשוער ראשון, כאשר רועי משפתי צפוי להמשיך ולקבל את העדיפות בשער. הוא חתם עד לסוף העונה ולמעשה עשוי לשמש כמעין פלסטר גם בישראל, וייתכן שאף כמי שישמש בתור שוער שלישי לאחר שאופק מליקה יחזור לסגל הבוגר של הצהובים. בעקבות זאת, לא מן הנמנע שלא נראה אותו משחק באופן משמעותי אצל הצהובים, להוציא אולי משחקים בגביע המדינה ווינר בהמשך הדרך. 

איזה סימון סלוגה תקבל מכבי ת“א? (GETTY) (צילום: ספורט 5)
איזה סימון סלוגה תקבל מכבי ת“א? (GETTY)|צילום: ספורט 5
סלוגה, 1.91 מ`, נחשב לשוער שנוטה לעשות פעולות לא צפויות. לעתים מדובר בהצלות יצירתיות, אך לא חסרים מקרים בהן היו לו טעויות כמעט קומיות, כאלה שעלו ללודוגורץ בשערים. למרות זאת, המעברים מהספסל להרכב לאורך הקריירה מעידים על אופי טוב וניתן לראות שהוא התחבר לקהל. הוא אף נבחר לשחקן העונה של אוהדי לוטון בעונתו השנייה בקבוצה, גם לאחר שאיבד את המקום ולכאורה לא הצדיק את תג המחיר בתור השחקן היקר ביותר של הקבוצה בכל הזמנים. חוסר היציבות הזה עלול להיות בעוכריו, אבל כמי שהיה שוער מחליף בעבר הוא יכול לקפוץ בנינוחות כשיהיה צורך בכך, תכונה חשובה לשוער שני.

האינסטינקטים שלו בלטו במשחקי גביע בהם שיחק, בין אם ברייקה או אף בלודוגורץ בה שיחק בכל משחקי הגביע ב-2022/23, שנה בה סופסל בליגה. בתור מי שהיה לוחם טאקוונדו לפני המעבר למשחק היפה, האתלטיות הזאת יכולה לבוא לידי ביטוי, גם אם עדיין לא הייתה מספיק עקבית בשביל שיהיה שוער ראשון והשאירה אותו בלי קבוצה באמצע אוקטובר בתחילת 2024/25.

תכונה נוספת אחרת, וייתכן שמה שהיה משמעותי לצהובים, היא יכולת המסירה. בעונה שעברה סלוגה השלים 88% ממסירותיו, כולל 4.5 כדורים ארוכים ב-65% הצלחה, יחד עם 2.5 שחזורי כדור. יש לו משחק רגל לא רע, מה שיכול להיות שימושי לקבוצה ששולטת בכדור כמו הצהובים של זארקו לאזטיץ`. 

למרות זאת, לחץ יכול להשפיע עליו לרעה. בטופספורט נטען ש"ברגע שהחלוצים היריבים לוחצים אותו רואים שזה הופך אותו לשוער טוב גם מהפער הפיזי עצמו. היו לו טעויות נוראיות מול פלובדיב". הם יכולים לחפות על טעויות בזכות התקפה מוצלחת שתבקיע שער אחד יותר מהיריבה, כשהוא מגיע כתחרות בריאה לרועי משפתי בשל פציעתו של מליקה. במשחקים גדולים, כמו באירופה או מול מכבי חיפה, יכול להיות שהפיזיות של חלוצים שלא מפסיקים לחפש הזדמנות תפגע בו ובצהובים.

 

 

הוא נע בין משחקים מוצלחים כמו שער נקי מול פנרבחצ`ה למשחקים רעים, כמו משחק מול סלביה בליגה הבולגרית בו ספג 3 שערים מ-0.9 שערים צפויים, כולל שער עצמי אחד, בהפסד 3:2. זה גם היה משחק הליגה האחרון שלו, ב-27.11.23. 

לכן השאלה המרכזית היא איזה סלוגה מכבי תל אביב תקבל – השחקן שגדל ביובנטוס לצד בופון וזה שמשך הצעות מאלקמאר, או זה שהפך לוויראלי וכזה שיעניק לכם תוצאות על טעויות שלו אם תחפשו מידע אודותיו בתקשורת הבולגרית. האם זה יהיה השוער שעבר מלוטון בשביל לשחק בליגת האלופות למורת רוחם של אנשי המועדון, או זה שהיה שוער שני באופן כמעט מוחלט בקבוצה בה שיחק, להוציא חצי עונה. התשובה תגיע בקרוב, כשאם הוא לא יהיה מספיק טוב הוא יהפוך לתעודת הביטוח של תעודת הביטוח, ויהיה גם מחליפו של מליקה.