sportFive1230071 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
(אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
(אלן שיבר)|צילום: ספורט 5

אחת הדמויות המרכזיות בדרבי התל אביבי אמש (שני), במיוחד במחצית הראשונה, היה רועי ריינשרייבר. שופט המשחק עמד בעין הסערה באירועים הרבים שכללו השלכת אבוקות וחפצים מהיציעים, שכמעט הובילו לפיצוץ המשחק. בראיון בלעדי לערוץ הספורט הוא מספר את גרסתו לדרבי הסוער בבלומפילד.

שפטת הרבה במשחקים בארץ ובחו"ל. משהו דומה לזה ראית? נתקלת?
"ב-25 שנות השיפוט שיש לי, מעולם לא חוויתי עוצמה כזאת כמו שראינו אתמול. גם בעשרות רבות של משחקים בינ"ל לא נתקלתי בדבר כזה".

האם במהלך המשחק הייתה לך המחשבה להפסיק את הדרבי? כי ראו שניגשת לשחקנים המשקיף והמאמנים והזהרת שאבוקות פעימה שלישית יובילו לסיום המשחק.
"המחשבה אם להפסיק את המשחק כמובן שהייתה קיימת אך לפני הפסקת משחק יש מספר פעולות שצריך לנקוט על מנת להעביר מסר לקהלים. התייעצתי עם משקיף המשחק שלומי ברזל, עם מפקד כוח השיטור וגורמים נוספים בכדי להבטיח את שלומם ובריאותם של המשתתפים. הפסקת משחק זהו הדבר האחרון שיעשה אך ורק אם אין באמת אפשרות לשחק, או שיש סיכון ממשי לאחד ממשתתפי המשחק".

"בשלב מסוים ניגשתי למנהל האירוע וביקשתי ממנו שיכרוז לקהל, אבל לצערי הכרוז בחר להשתמש במילים שלא אני אמרתי לו והוא זה שכביכול הביא את המשתתפים למצב שבו אני נשמע כמאיים שאירוע נוסף של זריקת חפצים יוביל להפסקת המשחק. דבר זה לא נאמר מצידי או מטעם משקיף המשחק".

כמי שכבר היה מעורב בפיצוץ דרבי אחרי תקרית פואד זהבי. עבר לך בראש עוד פעם אני בסיטואציה חריגה?
"הדרבי ב 2014 הוא חלק מההיסטוריה של הכדורגל וחלק מההיסטוריה האישית שלי. ברגע שאישרתי את המשחק, ידעתי את כל המשמעויות שיכולות להיות והסיכונים הקיימים במשחק מסוג זה".

sportFive1230073 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

לראשונה ובאופן חריג המשטרה לקחה אחריות על האירוע. כמה שיקול דעת יש לך במקרה כזה לקבל החלטות כמו סיום המשחק לפני הזמן המתוכנן?
"לפני תחילת המשחק בוצע לצוות ולי תדרוך מפורט על ידי מפקד כוח השיטור ובו שיתף על המידע המודיעיני שיש להם ועל תרחישים אפשריים מצד קהלי הקבוצות. נערכנו בהתאם לנושא וידענו לנווט את האירועים ללא נפגעים. מפקד הכח דרש להוריד את השחקנים מכר הדשא בשל זריקת רימוני העשן בשל סיכון לבריאות השחקנים, הצוותים המקצועיים וצוות השופטים".

באיגוד שיבחו אותך על החלטות נכונות וענייניות. מה עונה למבקרים שטענו כי היית חייב לסיים את המשחק עוד קודם?
"אני מסתכל על מבחן התוצאה. המשחק הגיע לסיומו בזמן החוקי וללא נפגעים. מהניסיון שיש לי, ידעתי שבמחצית השנייה לאחר החלפת הצדדים סביר להניח שלא יזרקו כדורים ולכן המטרה הייתה לסיים את המחצית הראשונה במטרה שהמחצית השנייה תהיה ספורטיבית. זריקות החפצים צוינו בדו"ח השופט ועכשיו הנושא כנראה יטופל בבית הדין של ההתאחדות לכדורגל".

עד כמה באותם רגעים חששת לבריאות השחקנים שזה הדבר הראשון שמלמדים את השופט לשים לב אליו?
"בריאות השחקנים הוא ערך חשוב מאוד וכמובן שזה היה לנגד עיניי. היה קיים חשש שחפץ יפגע בשחקן או איש צוות שיפוט ואני שמח שדבר כזה לא קרה".

המשטרה לקחה פיקוד על האירוע (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
המשטרה לקחה פיקוד על האירוע (אלן שיבר)|צילום: ספורט 5

ברגע שנזרקו כדורים לרחבה ונאמר ומכבי ת"א היו מבקיעים. מה אומרת החוקה? האם היית מאשר את השער?
"בהקשר לזריקת הכדורים, הבנתי שצילומי הטלוויזיה הראו באופן מעט אחר לעומת איך שאנחנו במגרש זיהינו את האירועים. במקרה הראשון מבחינתי לא היה קיים ספק לגביי ההפרעה, ולכן לא עצרתי את המשחק. במקרה אחר, התכוונתי לעצור את המשחק אך המהלך נמשך ללא הפרעה ובמקרה נוסף הכדור נזרק לצידי הרחבה וכלל לא הפריע".
"החוקה מתייחסת לנושא בצורה ברורה ואומרת שאם הכדור מפריע למהלך המשחק יש לעצור את המשחק ולחדש בכדור שופט. אין אפשרות לבצע בעיטת קרן חוזרת כמו שטענו בכמה מקומות בתקשורת. אם הכדור לא מפריע למהלך המשחק, יש להמשיך את המשחק. כמובן שאירועים אלו צוינו בדו"ח השיפוט".

שופט ראשי שמתייעץ עם מפקד משטרה. שופט שניגש למאמנים להסביר. אלה דברים שמוציאים מהפוקוס?
"דברים אלו לא מוציאים מהפוקוס אלא טיפה משנים גישה וטקטיקה למשחק. צריך לנהל את האירוע וחלק מזה היה להסביר לצוותים המקצועיים מה יקרה מעכשיו, איך לנסות להרגיע את הצד שלהם ומה צפוי לקרות בדקות הקרובות".

"שיתוף הפעולה עם מפקד כוח השיטור היה ישיר ומקצועי דבר אשר הוביל לביטחון מצידי ומצד השחקנים שיש מי שמנסה לשלוט במצב. היה שיתוף פעולה עם הצוותים המקצועיים שביקשו להישאר במגרש על מנת לערוך חימום לשחקנים כדי שיגיעו מוכנים לזמן חידוש המשחק".