(אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
(אלן שיבר)|צילום: ספורט 5

יקבלו אישור לקנסות מנהליים? הבוקר (שני) נערכה ישיבה במשרד המשפטים בהשתתפות נציגים ממשרד הספורט יחד עם יו"ר ההתאחדות לכדורגל אורן חסון ויו"ר מנהלת הליגות ארז כלפון. בסיום הישיבה סוכם על הקמת צוותי עבודה שיעבדו על חוק הקנסות המנהליים ויעבירו את מסקנותיהם למשרד המשפטיים בחודש הקרוב.

כזכור, ההצעה של המנהלת (שיזמה את הפגישה) הייתה שעל כל עבירה ביציע האוהד יספוג קנס של 5,000 ש"ח. גורם במנהלת אמר לערוץ הספורט: "אנחנו רוצים לפגוע בכיס". לאחר הישיבה עוד נאמר על ידי המנהלת: "ייבחן נושא של זיהוי פנים של אוהדים במגרשים, אפשרות להרחקה לשנה ע"י המשטרה של אוהדים אלימים והדרכה לשופטי בית המשפט להחמרה בענישה כנגד אוהדים עבריינים ואלימים".

במנהלת מאמינים שרק דרך הכיס אפשר למגר את התופעה של אירועים אלימים כפי שראינו בתקופה האחרונה ביציעים של משחקי כדורגל בליגת העל, וזה מה שעשוי להרתיע את רוב האוהדים. המשטרה אמורה לחלק את הקנסות האלה אם יהיה אישור.

יו"ר המנהלת ארז כלפון: "אנחנו מתקדמים בדרך הנכונה ונפנה יד קשה עבור העבריינים המתפרעים ביציעי הכדורגל. אחרי שנה וחצי של עבודה קשה על חוק הקנסות המנהליים, התנאים הבשילו ואנחנו מתקדמים לקראת כלי משמעותי באכיפת הביטחון במגרשים שלנו. אני רוצה להודות לשר התרבות והספורט, חילי טרופר, שר המשפטים, גדעון סער, השר לביטחון פנים, עומר בר-לב על שיתוף הפעולה ועל ההבנה המשותפת שבשגרה הנוכחת אי אפשר להמשיך. נפעל בכל דרך כדי למנוע ממגרשי הכדורגל להפוך לאלימים".

אורן חסון גם כן התייחס לעניינים האלה בסיום הישיבה: "אני רוצה לשבח את שר הספורט, חילי טרופר ואת מנכ"ל המשרד רז פרויליך על כינוס כל הגורמים הרלוונטיים - משרד המשפטים, המשרד לבטחון פנים ומשטרת ישראל - והובלת הנושא לגביו אנו מתריעים כבר שנים רבות".

"לצד כל הדברים החשובים שנאמרו כאן, אני שב ומתריע: אל תסתכלו רק על משחקי ליגת העל. אני מבקש להסתכל בזווית רחבה יותר ומזמין את כולכם בימי שישי ושבת למשחקי הליגות הנמוכות וליגות הילדים והנוער. האלימות במגרשים מדירה שינה מעינינו ואנו חוששים לחיי כלל האנשים שנוטלים בו חלק - קהל האוהדים, בני המשפחות, שופטים ושחקנים. נדרשת התערבות של המדינה ושל כלל הגורמים ואנו לא יכולים להילחם לבד בתופעה הזאת".

חסון הדגיש בדבריו: "הקבוצות עושות היום מעל ומעבר וקרובות לקצה גבול היכולת שלהן אל מול העבריינים. משטרת ישראל אינה יכולה להיות בכל מגרש ולכן אין מנוס מאכיפה מנהלית ומתן קנסות של אלפי שקלים לאוהדים שמתפרעים, פוגעים בחוויית הצפייה של יתר האוהדים ובני המשפחות וגורמים לכך שכל הורה יחשוב פעמיים אם לשלוח את הבן או הבת שלו לענף הזה ואם הוא בטוח מספיק להגיע למגרש לראות את קבוצתו או את בנו משחקים".

"יש לפעול להחזרת פעילות היחידה המשטרתית שפעלה עד לא מזמן, הן לצורך פעילות מודיעינית למניעת התארגנויות של אוהדים מתפרעים והן לצורך מניעת כל אלימות במגרשים. רק באמצעות יד חזקה והרתעה אמיתית נפחית בצורה ניכרת את התפרעויות האוהדים במגרשים ונצליח למגר את האלימות. חובה לעשות שימוש במצלמות באצטדיונים והכרחי להכשיר שופטים ייעודיים במערכת המשפט לטיפול בעבריינים וההתאחדות תסייע בשיתופי פעולה נדרשים עם התאחדויות ומדינות בהן הדבר קיים".

בסיום דבריו הבהיר יו"ר ההתאחדות כי "הפעולות בנושא חייבות להתבצע במהירות כדי לענות על הסכנה האמיתית והמיידית ולהבהיר מעל לכל ספק כי הפעם לא נסתפק עוד במילים".

סגן רה״מ ושר המשפטים גדעון סער הנחה את גורמי משרדו לבחון באופן מידיי שורת נושאים על מנת להביא לצמצום האלימות במגרשי הספורט. בהמשך להנחיה זו כינס מנכ"ל משרד המשפטים ישיבה משותפת עם מנכ"ל משרד התרבות והספורט ומנכ"ל המשרד לביטחון הפנים, כדי לפעול במשותף לקידום מגוון נושאים, בין היתר: הטלת קנסות מינהליים על אוהדים מפרי סדר, הגברת השימוש בצווי הרחקה והארכת משך ההרחקה ועיגון הסדר להתקנת מצלמות חכמות לזיהוי מתפרעים.

"יש לפעול באופן חד ואפקטיבי כדי למגר כל תופעה של אלימות ואי-סדרים במגרשי הספורט הפוגעת אנושות בסדר הציבורי, במורל ובערכי הספורט", אמר סער. "אני רואה בחשיבות עליונה בקידום חקיקה ומדיניות אכיפה שיצרו הרתעה וירחיקו את המתפרעים מהמגרשים".