sportFive557422 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
עם יענקלה שחר. ב
עם יענקלה שחר. ב"ש הצטרפה ל"דור הבא" של הכדורגל (אלן שיבר)|צילום: ספורט 5

עונת 2015/16 היא התשיעית אותה פותחת אלונה ברקת כבעלים של הפועל באר שבע. 9 שנים שהן סוג אבולוציה בהפיכת הקבוצה מחברה בליגה הלאומית לכזו שנחשבת לקבוצת צמרת לגיטימית, שנכון להיום גם מוליכה את הליגה.

הפזרנות
במהלך האבולוציה למדה ברקת, לעיתים גם בדרך הקשה, איך עובדים הדברים. את השלב הראשון אפשר להגדיר כשלב "הפזרנות". תקופה שמאופיינת בשחקנים שאפשר היה לרכוש בסכומים נמוכים יותר ולשלם להם משכורות קצת פחות מנופחות. "הרבה אנשים ניצלו את חוסר הניסיון שלה בתחילת הדרך", סיפרו בבאר שבע. אז נכון, אותם שחקנים החזירו את המועדון לליגת העל, אך זה לא סותר את העובדה שהם היו "אובר-פייד", כי מעבר לעליית הליגה לא ראינו שום דבר יוצא דופן. רוב העונות הסתכמו בין דשדוש במרכז הטבלה במקרה הטוב ובין מאבקי הישרדות מורטי עצבים במקרה הרע.

יש תמורה בעד האגרה
חלפו מספר שנים וברקת הפיקה לקחים. אותם שחקנים שוחררו ואחרים הגיעו במקומם. בקיץ 2013, עשתה הבעלים עוד קפיצת מדרגה בהבנה שלה של איך דברים צריכים להתנהל. היד נכנסה עמוק עוד יותר לכיס, אבל הפעם הכסף הלך למקומות הנכונים. אליניב ברדה חזר הביתה ואיתו נהרו שמות גדולים. 6 שנים אחרי שהגיעה, סוף סוף ברקת החלה לחייך ובעיקר להאמין שהיא יכולה להגשים את החלום הכי גדול שלה – להביא תואר לבאר שבע. אבל באופן אירוני משהו, הקבוצה הגיעה כל כך קרוב לבאר ולא הצליחה לשתות (מקומות 2 ו-3 בשתי העונות האחרונות) ועד שכבר ממש הצליחה להגיע לבאר, ירקה לתוכה, שלא לומר נפלה פנימה עם ה-6:2 למכבי ת"א בגמר הגביע.

חליפות וחיוכים. מה הביא בכר לב
חליפות וחיוכים. מה הביא בכר לב"ש? (אלן שיבר)|צילום: ספורט 5

מאנלוגי לדיגיטלי
אבל עוד לפני אותה תבוסה בגמר, הגיע עוד שינוי בגישה. שבוע לפני אותו משחק, עשתה אלונה ברקת מהלך שנוי במחלוקת. אלישע לוי סיים את דרכו במפתיע וברק בכר מונה במקומו לתפקיד. לא נכנס שוב לתזמון, אלא למשמעות וההשלכות שלו היום. מאותו הרגע שבו מונה בכר החל למעשה החלק השלישי באבולוציה, חלק שיוגדר כ-"מעבר מהאנלוגי לדיגיטלי".

אף אחד לא יערער על יכולות האימון של אלישע לוי, להיפך.3 שנים הוא אימן בב"ש ושנתיים מתוכן אפשר להגדיר כהצלחה גדולה. אבל ברקת הרגישה שהיא צריכה שינוי – בגישה - מעבר לשינוי בעמדת המאמן. ברקת רצתה לעשות שינוי מערכתי, להתקדם.  ברק בכר הוא מאמן מדור אחר, מהדור הצעיר של הכדורגל הישראלי, אבל חשוב יותר, מהדור הדיגיטלי של הכדורגל שלנו. "מעבר לזה שהוא טקטיקן בחסד עליון ויודע להתחבר לשחקנים ברמה האישית, מבחינתו של בכר והצוות המקצועי שבחר, אי אפשר להפריד את המדע מהכדורגל", מספרים בבאר שבע.

כדורגל זה לא מדע מדויק. או שכן
הדעה הרווחת עד לא מזמן אמרה שכדורגל זה לא מדע מדויק. אבל כמו תמיד, את מה שהבינו כבר לפני למעלה משני עשורים בכדורגל העולמי, בישראל למדו רק לפני מספר שנים וגם זה בעיקר במכבי חיפה ובמכבי תל אביב. "פעם היית צריך את השחקנים הכי טובים ואת המאמן הכי טוב וזה היה מספיק בשביל לזכות בתארים. היום מבינים שזה כבר לא מספיק", סיפר אחד המאמנים הבכירים בארץ.

קבוצה של כוכבים, אבל לא רק (נמרוד גליקמן) (צילום: ספורט 5)
קבוצה של כוכבים, אבל לא רק (נמרוד גליקמן)|צילום: ספורט 5

הרבה אנשים הרימו גבה על ההחלטה של ברקת למנות את בכר (בן 35) למאמן, אבל הגברת הראשונה בכדורגל הישראלי ידעה בדיוק מה היא מחפשת והיום, אחרי רבע עונה, כולם מבינים שידעה בדיוק מה היא עושה. מיד עם מינויו, בכר החליף את כל הצוות המקצועי. הדגש שהנחה אותו היה להביא אנשים שעובדים בדרך שלו, כאלה שיודעים לשלב בין המדע והכדורגל. כך למשל כל אחד בצוות המקצועי (לא כולל מאמני הכושר) יודע לערוך וידאו ועושה זאת על בסיס קבוע. "אסיפות הווידאו מתנהלות בצורה כזו שברק עובד איתנו ומנתח באופן כללי את המשחק האחרון, את הדברים הטובים והרעים שעשינו. כמובן שלפני משחקים אנחנו עוברים ניתוח מעמיק ומפורט על הקבוצה היריבה. אחרי זה מגיע תורו של שרון מימר (עוזר המאמן) שעובד איתנו על מצבים נייחים, גם בהגנה וגם בהתקפה. הכל מנותח עד הפרט האחרון", סיפר שחקן בקבוצה. גם מאמן השוערים, גיא ויזינגר עובד עם השוערים שלו באמצעות קטעי וידיאו שבעצמו ערך. איך לעמוד בקרנות, מצבים נייחים ובאופן כללי, כל פרט מנותח.

חשוב להדגיש שגם אלישע לוי ערך אסיפות וידאו, אך זה רק קצה הקרחון בשינוי שבכר הביא. "כל פעולה וכל נשימה שלנו מתועדת במחשב", סיפר שחקן במועדון. והכוונה היא לשתי מערכות חדשות שנכנסו השנה לפעולה. הראשונה היא מערכת הצ'יפים שכבר די מוכרת לנו ותפקידה למדוד את המרחק, מהירות השחקן, דופק, מספר הספרינטים ואת העצימות של כל שחקן בקבוצה גם במשחקים, אבל בעיקר באימונים. את המערכת הזאת מתפעלים ומנתחים צמד מאמני הכושר דרור שמשון ומיכאל ברוש. אגב, העובדה שלב"ש יש שני מאמני כושר העונה, הייתה דרישה של ברק בכר.

בזמן שאת מערכת הצ'יפים רובכם מכירים מ"החזיות" שלובשים השחקנים, המערכת השנייה מוכרת למעטים, מערכת "instat". תפקידה לשרטט בעבור הצוות המקצועי את המיקום, התנועה, המרחק שרץ כל שחקן, מספר חילוצי הכדור, האיבודים, האיומים ואפילו ההגבהות של כל שחקן. "אין דבר כזה ששחקן לא ישקיע, הכל כתוב ורשום", סיפר שחקן בקבוצה. מעבר לעובדה שכל הנתונים, גם הקטנים ביותר, מתועדים ונרשמים - בצוות המקצועי החליטו ללכת צעד אחד קדימה ומספר ימים אחרי כל משחק לתלות בחדר ההלבשה של הקבוצה טבלה ובה מופיעים כל הנתונים. "זה משהו שיוצר תחרות חיובית וטובה בינינו השחקנים. כל אחד רוצה לאבד כמה שפחות כדורים ולחלץ כמה שיותר. אנחנו עושים תחרות מי רץ הכי הרבה בכל משחק", סיפר שחקן אחר.

"לפעמים אני מקבלת מברק והצוות המקצועי דוח"ות למייל האישי שלי ב-2 בלילה. יש לנו מאמן וצוות מקצועי שעובדים מסביב לשעון עם הטכנולוגיה הכי חדשה שיש וכשמחברים את זה לאיכות האנושית והאיכות המקצועית שיש לנו בקבוצה, זה היה רק עניין של זמן עד שגם יגיעו התוצאות", סיפרה ברקת למקורביה.