צפו בראיון (צילום: ספורט 5)
צפו בראיון|צילום: ספורט 5
Get Adobe Flash player

את 3 בנובמבר 2014, רועי ריינשרייבר כנראה לא ישכח לעולם. השופט הבינלאומי בן ה-34, ומי שמסומן כבר שנים כשופט העתיד, היה זה שניהל את הדרבי התל אביבי שפוצץ - באחד האירועים האלימים שידע הכדורגל הישראלי בשנים האחרונות - כשאוהד הפועל תל אביב פרץ לכר הדשא והיכה את ערן זהבי.

עד היום, השופט לא קיבל אישור לספר את הגרסה שלו לאירועים. הוועדה המקצועית המקומית גיבתה אותו, האירוע נשלח לאופ"א ושם השופט האיטלקי לשעבר פיירלואיג'י קולינה והסקוטי יו דאלאס הודיעו שפעל לפי החוקה. ובכל זאת הוא מרגיש שאם רק היה מתייעץ עם הצוות שלו, אולי ההחלטות היו שונות והמשחק היה מגיע לסיומו.

בראיון ראשון לאתר ערוץ הספורט, שנערך בזירת האירוע בבלומפילד, הוא לא מביע חרטה על הכרטיס האדום לזהבי, חושב שאולי כדאי לשנות את התקנון, אבל מדגיש: "אם הייתי זהבי, אולי הייתי פועל כמוהו. הוא הקורבן פה, אבל תפקידי לנהל משחקים על פי החוקים".

"את הדקה ה-32 לא אשכח. אני מסמן לקרן, מסתכל למרכז הרחבה, מתחיל להיערך לקראת בעיטת קרן, מסתכל שמאלה ורואה אדם שנמצא על כר הדשא. בהתחלה הייתי בטוח שמדובר במביא הכדורים אבל אז שמתי לב שהוא בלי חולצה והבנתי שמשהו קיצוני קורה. ראיתי את ערן זהבי מופתע בדיוק כמוני ואת ההמשך אתם יודעים. בכל ההכנות שלי למשחק לא דמיינתי תרחיש כזה".

נבהלת?
"לא נבהלתי, אבל הופתעתי. זאת הפעם הראשונה שאני רואה דבר כזה".
ספר לי על אותו לילה כשאתה מגיע הביתה. אתה רואה את האירוע בטלוויזיה?
"מתנתק לגמרי בהתחלה. מגיע לאשתי נותן לה נשיקה וחיבוק, אוכל משהו ומנסה להבין מה היה".

מצליח להירדם?
"באירוע משמעותי כזה לוקח זמן, כמה שעות טובות לפחות, עד שאני נרדם".

מתי החלטת להוציא את האדום?
"כעבור חצי דקה פחות או יותר. מבחינתי, הפעולה של ערן זהבי הייתה הגנה עצמית אבל פעולה אלימה ובמקרה כזה החוקה אומרת להוציא כרטיס אדום".

התייעצת עם עוזרי השופט או שקיבלת את ההחלטה לבד?
"זו הייתה הטעות שלי. את האירוע ראיתי לבד ומקרוב, ובגלל שהייתי כל כך נחוש וסגור על עצמי לא נעזרתי בעוזרים שלי. בדיעבד, אם הייתי מקבל את העזרה מהצוות שלי יכול להיות שהייתי מגיע לתוצאה אחרת".

מדוע לא הפסקת את המשחק אחרי אותו עימות. למה המשכת?
"הייתי בטוח שהאירוע הוא נקודתי, של אוהד שפורץ ושחקן שמכה. לא חשבתי שיש פה אירוע שעלול להתגלגל. אחרי שהבנתי שהוציאו את האוהד ולקחו אותו לחקירה, הרחקתי את זהבי וחשבתי שיהיה אפשר להמשיך את המשחק".

כשאתה חוזר אחורה, אתה חושב שטעית עם האדום לזהבי?
"אני שופט כדורגל וצריך לפעול לפי חוקי המשחק. מה שערן זהבי עשה זו הגנה עצמית אבל הדרך הייתה אלימה. יכול להיות ששופט אחר היה נוהג בדרך אחרת, אבל זה מה שהסמיכו אותי לבצע. בדרך קבלת ההחלטות טעיתי, אבל לא בהוצאה של האדום כי זה לפי חוקת המשחק וזה מה ששופט אמור לעשות".

היום היית מוציא אדום על מקרה דומה?
"אני לא יכול לומר לך בוודאות, אבל מאז אותו משחק יש נוהל חדש באיגוד השופטים והנוהל אומר לעצור את המשחק, להתייעץ כל השופטים, להמתין קצת כדי להבין את גודל האירוע ורק אז לקבל את ההחלטה".

מצד שני יש לכם שיקול דעת. איפה מסתיים החוק ומגיע חוק ההיגיון?
"שופט הוא לא נביא. אם הייתי יודע את המשך השתלשלות העניינים לא הייתי מוציא אדום. באותו אירוע חשבתי שהכרטיס האדום הוא הדבר שצריך לעשות, למרות שזו החלטה קשה וגורלית. אם לא היו פה חוקים היה, כאוס כי כל אחד היה עושה מה שרוצה. חוקים נועדו כדי שיהיה משחק תקין ואותי הסמיכו ללכת לפי החוקים".

אז התקנון צריך להשתנות?
"אני לא כותב תקנונים, אני מיישם חוקה. אם התקנון ישתנה אעבוד לפיו".

אם היית ערן זהבי איך היית נוהג?
"יכול להיות שהייתי מתנהג כמוהו, יכול להיות שהייתי זז מהאירוע ויכול להיות שהייתי דוחף את אותו אוהד ואז אולי הולך לתפוס מקום אחר. אני לא יכול להאשים את ערן זהבי, הוא הקורבן של האירוע".

אבל אתה יכול להבין את הכעס שלו?
"בוודאי. הוא הקורבן. זהבי לא עשה משהו שאף אחד ברחוב לא היה עושה לדעתי. ועדיין, במגרש יש חוקים ואני אמור לשמור עליהם".

היה עליך עליהום תקשורתי, איך הרגשת?
"קל לתקשורת לבקר מהאולפן הממוזג, בחדר השקט והרגוע ולא בדופק 180 כמו שאהייתי באותו מצב. זה לא פשוט לקבל את האירוע הזה. אני מקבל את הביקורת אבל היא לא תמיד מקצועית כי מי שמבקר לא בהכרח יודעים את החוקה. המשפחה שלי קיבלה את העליהום בצורה הרבה יותר קשה ממני. אשתי הייתה בחודש תשיעי ופחדתי יותר עבורה שחס וחלילה יקרה משהו".

האירוע עבר לפייר לואיג'י קולינה וזכית לשבחים, אבל תקשורתית זה לא עבר.
"אני לא יכול לקבוע לתקשורת מה להגיד ומה לא, ולא מתעסק בזה. באופ"א אמרו שדרך הפעולה שלי הייתה נכונה וההחלטה על הכרטיס האדום הייתה מוצדקת".

קיבלת בשנה שעברה את התג הבינלאומי, ניהלת טורנירים רציניים באירופה, שפטת משחקים גדולים בישראל ואתה חלק מפרויקט המצוינות של איגוד השופטים ובכל זאת אירוע כזה יכול לפגוע בך בעתיד?
"כל ספורטאי נמדד בשעת משבר וכך גם אנחנו השופטים. האירוע בבלומפילד היה משמעותי ואני בטוח שאמדד דרך התוצאות שלי על המגרש במשחקים הקרובים. הן יקבעו אם ידעתי להתמודד טוב עם האירוע הזה".