אנדרלמוסיה - כך אפשר להגדיר את השבועות האחרונים בהתאחדות לכדורגל. ראשי אגפים ועובדים רבים זועמים על גל הפיטורים שהיה לאחרונה ומרגישים שבהתאחדות - במקום לנסות להגדיל את ההכנסות - כל הזמן מתעסקים בצמצום הוצאות. התחושה בבניין היא שעד לא מזמן היה כיף להגיע לעבודה, והיום הכל השתנה. "כולם אצלנו עם הראש באדמה, חוששים שכל רגע יפטרו אותם. כל הזמן מדברים איתנו על קיצוץ בבשר החי", אמר עובד ותיק בהתאחדות.
בשבועות האחרונים ביקש יו"ר ההתאחדות עופר עיני, שעובד ללא שכר, מראשי האגפים לשלוח אליו נתונים בכל מה שקשור למחלקות שלהם. כתוצאה מכך, בין היתר, פוטרה עוזרת משפטית, עובדת הנהלת חשבונות שהיא אם חדר הורית ועובדי אצטדיון. כמו כן, קוצץ למעלה ממיליון שקלים באיגוד השופטים, וקיצוץ רוחבי בשכר ככל הנראה בדרך. רק כדי לסבר את האוזן: עד לפני שנה וחצי היו רשומים בהתאחדות רשומים כ-70 עובדים, היום ישנם 48 בלבד.
בהתאחדות סיפרו אתמול כי אם היה ניתן כבר מחר בבוקר היו מפטרים את נשיא בית הדין העליון, השופט בדימוס אורי גורן, שעלות שכרו להתאחדות מגיעה לכ-600 אלף שקלים. עם זאת, לטענת מנכ"ל ההתאחדות, הדבר אינו אפשרי נוכח החוזה בו הוא מחזיק גורן. מי שכבר נפגע הוא מיכאל ניס, שקיבל הודעה כי חוזהו לא יוארך, זאת בכדי לא לשלם 1.4 מיליון שקל ברוטו. היועץ המשפטי אפרים ברק ותובע ההתאחדות לכדורגל, עו"ד ניר רשף, עשויים להיפגע אף הם. "למה לא נגעו במישהו ממחלקת השיווק, הרי כל הכרטיסים למשחקי הנבחרת נמכרו כבר עד לסוף הקמפיין?", תהה אחד העובדים.
"המטרה של עופר עיני והגזבר דודי גיל היא שהבנקים לא יסגרו את ההתאחדות לכדורגל ושההתאחדות תישאר חיה ונושמת. לא מחפשים פה לפטר אנשים או לפגוע במישהו אלא רק להתייעל כמה שניתן. מי שמייצר בעיה כנראה מעריך שזה יגיע לפתחו", אמר גורם בכיר בהתאחדות. עובד התאחדות שפוטר לא מזמן תקף בחריפות: "היה כבר מקרה שלא קיבלנו את השכר במועד. לראשי אגפים הוסיפו עוד על הראש ללא תוספת בשכר. כל היום מדברים שישמרו עלינו ואותנו במערכת אבל במקום לדאוג לנו, בועטים אנשים מסוימים החוצה. יש אווירת נכאים, כולם עם הראש למטה".
בהתאחדות טוענים כי גם בימים אלו הם עושים הכל כדי להשיג הכנסות, ומדגישים כי הקמת המנהלת גרמה לצמצום כוח האדם. מכירת הכרטיסים למשחקים מול בלגיה ו-ווילס כבר הכניסה להתאחדות כ-3 מיליון שקלים. גם ספונסרים גוייסו. "הפתרון הוא לא תמיד בעריפת ראשים, אבל כאן לא היתה ברירה. קרה כאן אירוע גדול. אחד המשברים הכי גדולים שידעה ההתאחדות, אז מה רוצים מאיתנו?", שאל אותו גורם בכיר בהתאחדות.
מצד שני, הבכירים מסרבים להתראיין לייחוס, מה שמוכיח את גודל הקרע בינם לבין העובדים הכועסים. מי שכן הסכים לומר את דעתו לכתבה, הוא יו"ר איגוד השופטים סלמן בן ציון, שלא מקבל שכר. "במקום לקבל העלאות אנחנו רק מקצצים", אמר בן ציון והוסיף: "תקציב האיגוד הוא 15.5 מיליון שקלים כשבעבר היה 16.5 מיליון. מתוך התקציב אנחנו הבאנו מיליון וחצי שקלים מספונסרים ומקורות נוספים. יו דאלאס כבר כמעט לא מייעץ לנו כי אין כסף לשלם לו, אנשים שעבדו בשכר בוועדה המקצועית כבר חלקם לא עובדים. המשבר עמוק. לשופטי ליגה א' ומטה כולל המבקרים קיצצנו 5 אחוז משכר הברוטו". שופטי הכדורגל הודיעו אתמול שאם ייגעו להם בשכר הם ישביתו את המשחקים ויפנו להתאגדות דרך ההסתדרות.
לאור המצב הבעייתי, עופר עיני, שהיה בטוח שיגיע להתאחדות רק שעתיים ביום, נמצא שם כל יום למעלה מחמש שעות בממוצע. למקורביו הוא הבהיר שלא יהיה מנוס מטיפול כירורגי וקיצוץ בבשר החי כדי לאשר את הדוחות הכספיים. עד כמה המצב קשה? בהתאחדות מספרים שאפילו בכלים החד פעמיים ישנו צמצום. בנוסף, בהתאחדות מנהלים מו"מ עם ספקים על מנת להפחית בסכומים אפילו בנייר ובדיו למדפסות. "היה צמצום מאסיבי ברכש", אישר גורם בהתאחדות.
פחות מחצי שנה אחרי היורו של הנבחרות הצעירות הקולות בהתאחדות גוברים על מנת להודיע לאופ"א שלא ניתן לארח את טורניר היורו לנשים עד גיל 19 מסיבות כלכליות. "יכעסו עלינו אבל מסתמן שאם לא תהיה התערבות ממשלתית לא נוכל לעמוד בזה", אמר גורם בהתאחדות. החשש שמקרה כזה יגרום לנזק בלתי הפיך ועל היכולת לקיים טורנירים או אירוח של משחקים בהמשך השנים בארץ. "זה נזק תדמיתי בלתי הפיך. לפני היורו לנבחרות הצעירות היו אנשים בהתאחדות שדאגו לשבת עם משרדי הממשלה כדי לקבל כסף, כאן המנכ"ל לא עשה את זה וכנראה התעורר מאוחר", האשים אחד מהעובדים.
הנהלת ההתאחדות לכדורגל לא אישרה את הדוחות הכספיים לשנת 2013 בפעם השלישית, לאור העובדה שהיו"ר עופר עיני רוצה לקבל אישורים נוספים לגבי ההכנסות הצפויות בשנת 2015. בהתאחדות חוששים שיצטרכו לצרף לדוחות הכספיים הערת עסק חי, כלומר שיש ספק בהמשך קיום החברה לטווח של יותר משנה. בינתיים, היום גם ועדת הביקורת צפויה לדון בדוחות. הכוונה היא שביום שני הבא תתקיים ישיבת הנהלה נוספת - בה יוכלו סוף סוף לאשר את הדוחות - ולאחריה תתקיים אסיפה כללית לאישורם.
"ההתאחדות לכדורגל מקיימת תהליכי התייעלות, מחויבי המציאות. הדבר נעשה תוך התחשבות ורגישות מרביות בעובדים המסורים, שפעם אחר פעם מוכיחים עד כמה הם רוצים בטובת הארגון ומחויבים להצלחתו. זאת הזדמנות מצוינת להודות להם על ההתגייסות, היוזמות וההשקעה לטובת הארגון והכדורגל הישראלי.
הקיצוץ בתקציבים ובמצבת העובדים נעשה בהתאמה לזמן הנוכחי וכדי להבטיח שלא תהיה פגיעה בפעילות השוטפת והענפה, בדיוק כפי שקורה בכל חברה או ארגון שנקלעים לסיטואציה מאתגרת, כולל גופים המסקרים את ההתאחדות. הפרידה מחלק מהעובדים, היא גם בשל הגעה לגיל פנסיה ובגין התייעלות מקצועית.
הטענה כאילו לא נעשה מספיק כדי להבטיח את קיום יורו 2015 לנשים בישראל, הזויה. יו"ר ההתאחדות עופר עיני והמנכ"ל רתם קמר נפגשו, נפגשים וייפגשו עם כל גורם שיכול לסייע במימון אירוח הטורניר. חשוב לזכור, כי לטובת אירוח יורו 2013 העבירה המדינה להתאחדות סכום של כ-4 מיליון שקלים, כי זיהתה והבינה היטב את החשיבות בדבר. אנחנו תקווה שכך יהיה גם הפעם.
האשמות של גורמים אנונימיים, בעלי אינטרס כזה או אחר, או מי שמפזרים טענות שווא, הן טכניקת השמצה ידועה שלא תצלח. אין לנו ספק כי כבר בעתיד הקרוב יתברר כי ההתנהלות האחראית, המפוכחת והרצינית של ראשי ההתאחדות הובילה לשיפור דרמטי במצב. אנחנו מתעקשים להתמקד בעשייה, בקידום ובשיפור, ומשוכנעים כי התוצאות החיוביות יושגו בהקדם".