sportFive1372328 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
שיא הטכנולוגיה נמצא בידיים של הספורט הישראלי (צילום: ספורט 5)
שיא הטכנולוגיה נמצא בידיים של הספורט הישראלי|צילום: ספורט 5

ראשונים לכל כדור. ההצלחה של הספורט הישראלי לא נמדדת רק על פי מבחן התוצאה בתחרויות ובמשחקים השונים, אלא גם במעורבות ובהשפעה שלו על הנושאים שמעסיקים את כל עולם הספורט - כמו למשל פגיעות ראש. אחרי שנים ארוכות של אי ודאות, חששות ואפילו התעלמויות מאחת הבעיות הכי גדולות של בריאות הספורט, הגיעה הבשורה בדמות מהפכה טכנולוגית שפותחת את העיניים, נותנת מענה מיידי ומצילה חיים. המדינה הראשונה שהרימה את הכפפה? ישראל.

מאז ומתמיד פגיעות ראש נבדקו באמצעות "מבחן האצבע", בו ספורטאים מתבקשים לעקוב עם העיניים אחר אצבע על מנת שהזזת האישונים שלהם תוכל להתריע על מצב לא תקין, אבל הימים המעורפלים הללו הם נחלת העבר.

ארגון השחקנים, בהובלתו של ראש חטיבת הספורט בהסתדרות ניר אלון, החל לפני כשנתיים שיתוף פעולה פורץ דרך עם חברה אוסטרלית שפיתחה אפליקציה ראשונה מסוגה המאפשרת לבצע בדיקה אישית, מהירה ומדויקת של המוח באמצעות הטלפון הנייד. מה שהתחיל בשלבי פיילוט כאן בארץ - הולך וצובר תאוצה מסביב לגלובוס, כאשר אחת הקבוצות הראשונות בעולם שניסו את שיא הטכנולוגיה הייתה הפועל פתח תקווה.

"ארגון השחקנים הישראלי הוא הראשון בעולם שאימץ את הטכנולוגיה וכיום שמונה מדינות משתמשות בו", מסר סמנכ"ל החברה. "אנחנו פלטפורמת מעקב עיניים מבוססת בינה מלאכותית שסורקת את האישונים של העיניים, נעשית בעזרת הסמארטפון ותוך 35 שניות נותנת תוצאה מיידית". לאחר הבדיקה הזו, כבר לא יהיה ספק אם מותר או אסור לחזור לשחק במקרה של פגיעת ראש.

"אנחנו מכוונים לכך שהאפליקציה לא תשמש רק את ליאו מסי והכוכבים, אלא גם את הקהל הרחב", המשיך הסמנכ"ל, "היא לא מיועדת רק לספורטאים המקצוענים. מטרת העל של החברה היא לצאת מגבולות הספורט ולזהות התחלה של מחלות קוגניטיביות ומחלות כגון אלצהיימר, דמנציה, פרקינסון וכו' בשלבים מוקדמים. אנחנו מאוד גאים שארגון השחקנים הישראלי התחיל את זה כאן בארץ".

אלון, שסחף את ארגון השחקנים העולמי (FIFPRO) לתוך המהפכה והשיג את האישור לשימוש בטכנולוגיה לאחר שמשלחת מיוחדת הגיעה לארץ, גם דאג לכך שספורטאים וספורטאיות ישראלים יוכלו להשתמש באפליקציה ללא עלות: "זה ממש מרגש אותי שהבשורה מגיעה מישראל ומהארגון שלנו. לפני שנתיים באו אליי למשרד ואמרו לי שיש אפשרות לזהות פגיעות ראש בדרך שלא נראתה לפני כן והחלטנו לקחת את זה על עצמנו. אנחנו לא דואגים רק לשכר בזמן, פנסיה והיום שאחרי, אלא גם לבריאות השחקנים".

מנכ"ל ארגון השחקנים וכדורגלן העבר, מושיקו מישאלוף, הדגיש את חשיבותה של הבשורה עבור דור העתיד: "היא כל כך חשובה לשחקנים הצעירים במחלקות הנוער השונות, שם אין רופאים באימונים ובמשחקים. ברגע שיש את הטכנולוגיה הזאת, צריך לנצל אותה".

הסיכון של כדורגלנים לחלות בדמנציה גבוה פי חמישה מבן אדם רגיל, כתוצאה מהנגיחות, ובשנים האחרונות המודעות לבעיה עלתה משמעותית. במספר מדינות כבר אוסרים על ילדים מקבוצות גיל מסוימות לנגוח וכשבארגון השחקנים העולמי שמעו על האפליקציה, שמהווה קו הגנה חדש לראש של הכדורגלנים, הם התלהבו והגיעו במיוחד לישראל כדי לראות מקרוב את הפיתרון שחיפשו כל כך הרבה זמן.

הרופא הראשי של FIFPRO, פרופסור וינסנט גוטבארז', עמד בראש המשלחת העולמית שביוני 2022 ביקרה בישראל וערכה בדיקות מעמיקות עם כדורגלניות ישראליות, כאשר בסיומה הוא חתם על מסמך שנתן את האור הירוק. "אנחנו לוקים בחסר במחקרים וטכנולוגיה בנושא של פגיעות ראש והשלכות של נגיחות ואנחנו תומכים באפליקציה, אמר גוטבארז' במעמד הביקור.

"כשגוטבארז' ראה שהאפליקציה מזהה את מצב הראש של השחקנים באופן מדויק ב-100% מהמקרים הוא וארגון השחקנים העולמי החליטו ללכת על זה", סיפר אלון. "זו בשורה לכל הכדורגל והספורט הישראלי. בקרוב גם כל הכוכבים הכי גדולים ישתמשו בטכנולוגיה הזו. הם יבינו שבסוף הקריירה של ספורטאי היא קצרה וצריך לדאוג ליום שאחרי. הראש שלהם יישאר איתם גם אחרי הקריירה והנגיחות. אני גאה שהכל התחיל בישראל". לצד ארגון השחקנים הישראלי, גם ארגון השחקנים בפינלנד סייע להוציא את הדבר לפועל.

באפריל 2023 נערכה בישראל ועידת חדשנות, בה ארגון השחקנים הישראלי אירח והציג את הטכנולוגיה בפני נציגים מ-12 מדינות ברחבי העולם ופתח את הכנס עם בדיקה באפליקציה של שר התרבות והספורט מיקי זוהר. מאז שהטכנולוגיה הזו נכנסה רשמית לשוק, הפכה לכלי עזר עבור שלל מועדונים מרחבי העולם ובחודש שעבר זכתה בתואר "סטארט-אפ השנה" בטקס הספורט השנתי של "גולד-קוסט".

מישאלוף. שיחק עם זעזוע מוח (צילום: אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
מישאלוף. שיחק עם זעזוע מוח (צילום: אלן שיבר)|צילום: ספורט 5

כל מי שאי פעם שיחק באיזשהו ענף ספורט, אפילו בשכונה, יודע מה זה אדרנלין ומכיר היטב את היכולת של הגוף לפסוח על כאב כלשהו כדי להמשיך לשחק ולהישאר בתוך הטירוף של הרגע.

במקרה של פגיעות ראש האדרנלין הזה יכול להטות את הבדיקה הבסיסית שכולם התרגלו אליה במשך שנים, כי שחקנים לא תמיד ידווחו בדיוק מה הם מרגישים. וכשזה קורה בלהט הרגע של המשחק - קשה להאשים אותם. "זו רק סחרחורת קטנה, הכל טוב", הם בטח אומרים וחוזרים לשחק. וכך בדיוק הם מסכנים את המוח שלהם בטווח הארוך. בזכות הטכנולוגיה החדשה - הצוותים הרפואיים יקבלו אינדיקציה מדויקת ואובייקטיבית שתעזור להם לקבל את ההחלטה הנכונה, כי העיניים לא משקרות.

כדורגלנית העבר מיכל רביץ לוריא, שהייתה חלק מהפיילוט שבוצע בישראל, התייחסה: "ככדורגלן/ית, הכדורגל הוא הכל בשבילך. אם אתה כל הזמן תדאג לבריאות או לבטיחות שלך, לעולם לא תוכל לתת הכל למשחק. לכן במצבים כאלה כמו פגיעות ראש האחריות עליך צריכה להיות של אלה שמחוץ למגרש. אני נרגשת לשנות את המשחק עבור שחקני העתיד".

בארגון השחקנים מכירים היטב את הסכנה משום שמישאלוף עצמו חווה על בשרו אירוע שבו האינסטינקט ההישרדותי והתחרותי שלו סיכן אותו. ב-29 בפברואר 2016 במהלך המשחק בין הפועל עכו להפועל תל אביב, מישאלוף נפגע בראשו לאחר שהתנגש בארון שוינפלד והמשיך לשחק על אף שספג זעזוע מוח בשלב מוקדם. 

"הרופא שבדק אותי אמר לי שאני לא כשיר, אבל אמרתי לו שאני רוצה להישאר על המגרש", סיפר בלם עכו דאז. "גם המאמן (ירון הוכנבוים) לא רצה להחליף אותי ואמר שאני מתפקד מצוין, למרות שבפועל לא זכרתי בכלל מה התוצאה. שאלתי את דני עמוס כמה כמה ואז הוא קרא לשופט להחליף אותי, אבל עדיין השלמתי 90 דקות. כשראיתי את המשחק בטלוויזיה בכלל לא זכרתי ששיחקתי".

"מאז המקרה שלי ההתאחדות שינתה את הנוהל ורק רופא קובע האם שחקן רשאי להמשיך או לא", הוסיף מישאלוף. "איך האפליקציה תעזור? בליגת העל ובלאומית יש נוכחות חובה של רופא בכל משחק, אבל ב-97% מהליגות האחרות אין רופא, אז האפליקציה יכולה לתת מענה. באימונים רק לקבוצות הגדולות יש רופא, אז גם היא יכולה לתרום. אם שחקן נפצע, שייצא לבדוק את עצמו בטלפון".

חבר לשעבר בהנהלת ארגון השחקנים שעבר זעזוע מוח הוא גיא חיימוב. שוער העבר נפגע בראש ובצוואר במהלך משחק של מכבי חיפה נגד מכבי תל אביב בבלומפילד (ניסה להמשיך ובסופו של דבר הוחלף) ובעקבות MRI בצוואר - גילה גידול שפירי בעמוד השדרה. בהמשך עבר שני ניתוחים להסרתו. "חוויתי נס", כך חיימוב תיאר החוויה האישית שלו.

גם בענף הכדורסל לא חסרים מקרים של זעזועי מוח. שחקן העבר מתן נאור שיתף: "כששיחקתי בהפועל ירושלים במוסקבה עברתי סיטואציה די מפחידה. ברבע הראשון החלקתי ונתקעתי עם הראש במותן של שחקן יריב. איבדתי את הזיכרון מכל הרבע הראשון, הדבר האחרון שאני זוכר הוא שהגעתי לאולם או את החימום, איפשהו שם. הדבר הבא שאני זוכר זה שאני יושב מול הצוות הרפואי ושואל - 'איך הגעתי לפה?'. הרופא בדק אותי עם האצבע, לא היו לנו אפליקציות וכל הראייה שלי מסביב הייתה מטושטשת ומלאה בזיקוקים, זה היה כמו סרט. לא חזרתי לשחק ונתנו לי לנוח שבוע. הרגשתי שאני מגיב לאט, זה היה מפחיד. בימים שאחרי האפליקציה הייתה יכולה לתת לי אישור לשקט". 

אגב, רפאל וראן ממנצ'סטר יונייטד התייחס החודש לנושא החשוב בראיון לתקשורת הצרפתית: "אני אומר לבן שלי בן ה-7 שעדיף שלא ינגח. אני לא יודע אם אחיה עד גיל 100, אבל אני יודע שהכדורגל פגע בגוף שלי. צריך ללמד ילדים על הסיכון שבנגיחות. כששחקן נפגע בראש - רק הצוות הרפואי צריך לקבוע אם הוא רשאי לחזור לשחק. זה בכלל לא משנה כמה הוא רוצה וזה לא מעיד על חוזקה. החוזקה היא להפסיק ולנוח".

בין המדינות שכבר אימצו את הטכנולוגיה ניתן למצוא את איטליה, אך עוד לפני שהאפליקציה פרשה כנפיים בדרך לטופ העולמי - היא עברה באם המושבות. לפני כמה חודשים הפועל פתח תקווה נבחרה להיות הקבוצה הראשונה בישראל ואחת הראשונות בעולם שמשתמשת במוצר המוגמר ולשם המאורע הגענו למתחם האימונים של הקבוצה וראינו את החוויה החדשנית מקרוב.

לפני שלב הבדיקות, ניר אלון שוחח עם השחקנים והסביר להם על האפליקציה: "אנחנו בארגון רוצים למנוע מצב שאתם תהיו בסכנה לאחר הקריירה. אנחנו הגב שלכם בכל קבוצה וגם אחרי הפרישה. תוך 35 שניות תוכלו לדעת מה מצב הראש שלכם ומשום שכל הנתונים נשמרים - גם יהיה לכם מעקב מסודר משבוע משבוע. כך תדעו אם אתם צריכים לבצע בדיקות נוספות או לקחת ויטמינים ותוספי מזון. מהפועל פ"ת זה יגיע לכל הכדורגל הישראלי, אז לכל הספורט הישראלי ואז לכל הספורט העולמי".

עידן ורד היה הראשון לנסות את האפליקציה: "זה מדהים וממש חשוב. אנחנו תמיד עושים בדיקות רפואיות רגילות כמו בדיקות דם, לחץ דם וכושר, ועכשיו גם המוח שלנו ייבדק. זה קל ונוח ולא דורש מאיתנו ללכת לבית חולים ולחכות שעה וחצי בתור. אני משחק כדורגל מקצועני כמעט 20 שנה ואף פעם לא ראיתי דבר כזה". 

"אפילו הרופאים לא תמיד יודעים אם אתה באמת יכול לחזור לשחק או לא, כך שהאפליקציה הזו תוכל לפתור את זה", הוסיף קפטן הקבוצה רם לוי. "אני חושב שזה דבר מדהים וחדשני שיכול לעזור לנו מאוד".

הפיזיותרפיסט של הפועל פ"ת אפיק דהן אמר: "האפליקציה יכולה מאוד לתרום לנו לניהול השוטף שלנו של השחקנים ולבקרה עליהם. היא תעזור אחרי אימון נגיחות ותרגילים שיכולים להגביר בהמשך את הסיכון לזעזועי מוח או טראומות יותר מינוריות שעשויות להחריף".

"תוך כדי המשחק הרבה פעמים הבדיקות של הרופאים הן די בסיסיות והן לא יכולות להגיד האם יש זעזוע מוח והאם השחקן יכול לחזור לפעילות, כך שהכלי הזה יכול לתרום לנו המון במשחקים עצמם", המשיך דהן. "הוא יעזור לנו לקבל החלטה איכותית, אנחנו רוצים לחדד את עצמנו ולהיות כמה שיותר מדויקים. כלי כזה הוא מקדים תרופה למכה והוא יכול למנוע פציעות חמורות יותר".

גם איתי שכטר התייחס לבשורה: "נפגעתי הרבה פעמים בראש לאורך הקריירה ואני חושב שהטכנולוגיה הזאת יכולה לעזור לנו כשחקנים לדעת בדיוק מה קורה איתנו, גם בפגיעות במשחקים וגם באימונים השוטפים. היא נותנת לנו ביטחון להמשך ודואגת לנו לעתיד. אפליקציה כזאת יכולה לעזור לכולם".

"במכבי נתניה הייתה לי איזושהי פגיעת ראש די חזקה בתחילת המשחק, התבלבלתי בשאלות של הרופא והוא החליט שאני לא יכול להמשיך לשחק", נזכר החלוץ הוותיק. "כאב לי מאוד כי הרצון שלנו לשחק הוא גדול אבל הבריאות שלנו היא סופר חשובה ובמיוחד הראש. פגיעות הראש מלוות אותנו גם אחרי הקריירה ולכן אנחנו צריכים לשמור ולהישמר, כך שאין ספק שהאפליקציה הזו תוסיף לספורטאים".

"אני זוכר מקרים בהם חזרתי לדשא אחרי פגיעת ראש למרות שלא הייתי ב-100%", הודה שכטר. "היו לי קצת סחרחורות במחצית והתעלמתי, אבל זה דבר מאוד מסוכן. יש הרבה חבר'ה צעירים שצופים בנו היום והם צריכים להבין שאם יש פגיעת ראש - צריך לדעת להתייעץ עם הרופא ואם אין - עדיף לנוח ולהפסיד אימון או משחק מאשר לסכן את עצמנו בהמשך החיים".

"כבשתי כמה שערים טובים ויפים בנגיחה ואני אומר חד משמעית שאין כדורגל בלי משחק ראש", ענה שכטר כשנשאל על החשיבות של הנגיחות לענף, למרות הסיכון המסוים. "אם יוציאו את הנגיחות, אתם יודעים על כמה חלוצים ושחקני הגנה נצטרך לוותר? אולי בעתיד יפתחו כדור רך יותר, אבל אין יותר מדי מה לעשות לדעתי, כדורגל זה משחק שמשוחק גם ברגליים, גם בראש, גם בכתפיים ולפעמים גם בידיים. אם הייתם אומרים לי לוותר על חלק מהשערים שלי בקריירה שנכבשו בנגיחות כדי שהראש שלי יהיה במצב קצת יותר טוב אחרי הקריירה - לא הייתי מסכים. זה חלק מהחיים ואני בטוח שנדע לשמור על הראש שלנו לאחר הקריירה. אין ספק שאפליקציה כזו יכולה לגרום לנו למנוע פגיעות מסוימות. אם הנתונים שלנו לפני אימונים או אחרי משחקים לא טובים, אז עדיף שננוח ושנעשה את הטיפולים הנדרשים".

דרור ניר, מגן הפועל פ"ת וחבר בהנהלת ארגון השחקנים, חתם את הביקור: "מרגיש שבאמת דואגים לנו בארגון השחקנים, מעבר לפן הכלכלי וליום שאחרי. הם נותנים לנו את המעטפת הבריאות ואת המעבר, זה מאוד חשוב. אני חושב שהטכנולוגיה הזו מצוינת, היא נותנת ביטחון ומגבירה את המודעות".

"כשאתה בתוך המשחק אתה בטירוף של הרגע ופחות מייחס חשיבות לעצמך, כך שהכלי הזה מסייע לנו. אם האפליקציה אומרת לך שאתה לא יכול להמשיך למרות שאתה מרגיש שכן בגלל שאתה בטירוף של המשחק, בהחלט נוצר קונפליקט בתוך עצמך אבל הבריאות מעל הכל. זו בהחלט בשורה נהדרת לכל השחקנים, חשוב לשמור עלינו".

אל הפועל פ"ת הצטרפו בינתיים מכבי תל אביב, מכבי נתניה, הפועל עכו, עירוני טבריה ומ.ס קריית גת (נשים) שגם כן משתמשות היום באפליקציה ללא עלות ובקרוב עוד ועוד קבוצות ייכנסו לרשימה הזו.

שוערה של עכו, ראזי אבו חמדאן, סיפר על השימוש בטכנולוגיה: "לכל שחקן יש את האפליקציה בטלפון וכולם יודעים איך להשתמש בה. אני נבדקתי לפחות 20 פעמים, אחרי אימונים או משחקים, כדי לבדוק כשהכל תקין ושאני לא צריך ללכת לרופא. האפליקציה מספקת תוצאה מיידית והמלצה לנבדק האם כדאי לגשת לרופא להמשך טיפול".

"האפליקציה הזו ממש חשובה וכולנו בקבוצה שמחנו לשמוע שיש משהו כזה", הוסיף אבו חמדאן. "שבוע לפני שמישאלוף ביקר אותנו והראה לנו במה מדובר - עברנו אירוע קשה כששחקן שלנו אוהד חזוט קיבל מכה לראש והתעלף באמצע המשחק. לי אישית בתור שוער זה חשוב מאוד כי אני חשוף להרבה פגיעות בתאקלים, בכדורי גובה ובאחד על אחד".

במכבי ת"א כל השחקנים ביצעו את הבדיקה והנתונים שלהם נשמרים אצל הצוות הרפואי. אם שחקן ייפגע בראשו במשחק או באימון - הוא ייבדק ויהיה תחת מעקב. כשהצהובים שמעו לראשונה על האפליקציה, השחקנים הוותיקים בסגל שחוו פגיעות ראש ומבינים את החשיבות בדבר שמחו לשמוע שדואגים להם ומוודאים שהם יסיימו את הקריירה בריאים.

"תמיד היינו גאים בהייטק הישראלי ועכשיו אנחנו משלבים אותו גם עם עולם הספורט והכדורגל שלנו", סיכם אלון. "כשהחיבור הזה קורה - זה WIN WIN. מישראל הקטנה הבשורה מגיעה לכל העולם".