sportFive716770 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
ריבוי מקרי אלימות בספורט (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
ריבוי מקרי אלימות בספורט (אלן שיבר)|צילום: ספורט 5

הוועדה לביקורת המדינה קיימה דיון על דו"ח המבקר בנושא מניעת אלימות בספורט. בדו"ח זה נמצאו ליקויים בתכלול המערך להתמודדות עם אלימות בספורט, בשיתוף הפעולה בין הגופים האחראים, כל אחד בתחומו, לטיפול בהיבטים מסוימים של המערך, בהפעלת הכלים הקיימים ובהסדרתם של כלים חדשים שנדרשים.

על פי הדו"ח, משרד התרבות והספורט, בסיוע המועצה למניעת אלימות בספורט, לא תכלל את המערך ולא גיבש תכנית ארוכת טווח ליישום החוק לאיסור אלימות בספורט ולמימוש המלצות הוועדות שעסקו בנושא; המשטרה לא יישמה את הנהלים שקבעה לצורך ההתמודדות עם אלימות בספורט במישור המודיעיני, האכיפתי והחקירתי; המשרד, המשטרה וארגוני הספורט לא גיבשו תכניות פעולה, לא הטמיעו ולא יישמו נהלים מחמירים שנקבעו כדי להיאבק ללא פשרות בהסתה לגזענות ובביטויי גזענות.

מ"מ יו"ר הוועדה לביקורת המדינה ח"כ איתן ברושי אמר: "יש חוסר יכולת לעבוד בשיתוף בין משרדי ואני מטיל ספק בנחיצותה של המועצה למניעת אלימות. זאת רמת ביצוע ומוכנות נמוכה מאוד. חוסר הטיפול והתכלול בין הגורמים פוגעים קשות בתרבות הספורט בישראל. עוד ועוד ועדות קמות אבל אין מעשים אמיתיים. המועצה הלאומית למניעת אלימות קמה בשנת 2009 ועד היום לא עשתה כלום. לא הציעו תכניות חינוך ולא מעשים קונקרטיים לחיבור הקהל או מניעת האלימות. תפקידיה של המועצה לא ברורים ולמרות התקציבים שקיבלה לא בוצעה שום פעילות אמיתית.

יוסי שרעבי מנכ"ל משרד התרבות והספורט הגיב: "המועצה הלאומית למניעת אלימות בספורט היא גוף ללא שיניים, אין לה סמכויות, תקציבים או מעמד בחוק. היכולת שלה היא לשים את הנושא על סדר היום של הגופים הרלבנטיים. התפקיד הראשון שהשרה רגב הטילה עלי היא להילחם בתופעת האלימות בספורט. כשאנחנו נכנסנו ברקע היו שלוש ועדות שהתנהלו והגישו שורת המלצות מאוד משמעויות. חלק מהם אכן מומש אבל חלק לא קטן לא מומש".

רזבוזוב.
רזבוזוב. "הזמן הנכון לדון בעניין" |צילום: ספורט 5

"אנחנו החלטנו להכניס את היד לכיס ואמרנו שהכסף לא יהיה הבעיה. הגענו להבנה שאנחנו נעמיד 26 מיליון שקלים לטובת הקמת יחידה משטרתית שעוסקת בסיכול ובעבודה מודיעינית, יודעת לנתר את האלימות ולהגיע לגרעינים הקשים. משרד הבט"פ יוסיף עוד 7 מיליון. היחידה בשלב ראשון תכלול 30 שוטרים. המשטרה נמצאת בשלבים מתקדמים של גיוס כוח אדם, ובמהלך יולי המשטרה כבר תוכל להודיע על בעלי התפקידים הבכירים ואנחנו מקווים שהיחידה תוכל להתחיל לפעול בשנה הקרובה", הוסיף.

"בנושא השתלמויות שופטים,  ביקשנו שיהיה שופט ייחודי שמתמחה בנושא אלימות בספורט אבל משרד המשפטים סירב לכך. אם תהיה ענישה כבדה זה יצור התרעה. יש לנו סדרה של עדכוני חקיקה עליה המלצנו שהמטרה שלה להתריע ולהעניש. אנחנו ממליצים על קנס כספי. פגיעה בכיסם של העבריינים משפיעה יותר מכל דבר אחר. עדיין אין לנו הסכמות עם המשטרה ומשרד המשפטים, סיכם שרעבי.

עו"ד גבריאלה פיסמן ממשרד המשפטים הגיבה בנושא: "בענייני החקיקה, קיימנו דיונים אצלנו כדי לבחון תיקוני חקיקה אפשריים. כרגע מכיוון שעיקר הטענות בדו"ח נוגעות לאי אכיפה של החוק הקיים, כרגע אנחנו לא רואים צורך בשנוי חקיקה".

ח"כ יואל רזבוזוב אמר: "המטרה היא לא לבקר אלא להתקדם. יש כאן בעיית תכלול. היו העונה המון מקרי אלימות, הרוב בכדורגל אבל לא רק. אני מאמין בהחמרת ענישה ובהתראה אמיתית שאותם חוליגנים יפחדו. רק ל-43 מתוך למעלה מ-200 מורחקים הייתה חובת התייצבות. זה חמישית, זה נתון מאוד לא מספק".

ח"כ איתן ברושי סיכם את הדיון: "המסקנה ממה שקורה פה היא שהמועצה מיותרת. צריך לפרק אותה ושממשלת ישראל תקבל החלטה להקים ועדה בראשות מנכ"ל. אין אפשרות לטפל בתחום רב משרדי. צריך לחפש דרכים חדשות".