sportFive1365073 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
מספרים מרשימים (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
מספרים מרשימים (אלן שיבר)|צילום: ספורט 5

ענאן חלאיילי הוא השם החם ביותר שיש לכדורגל הישראלי להציע. שחקן הכנף המצוין של מכבי חיפה נכנס ללבבות ולפנקסים של כולנו במונדיאליטו, בהמשך נכנס להרכב של מסאי דגו ואז התחיל לתת מספרים, כשהוא עם ארבעה שערים וחמישה בישולים ב-45 ימים, ואולי גם כרגע השחקן הטוב ביותר בליגת העל שלנו.

חלאיילי מראה הרבה מאוד כבר עכשיו. יכולת טכנית טובה בדריבל, חוכמת משחק שמאפשרת לו למצוא שחקנים פנויים ובעיקר פיזיות. חלאיילי משך אותנו, ואת אוניון סן ז`ילואז, קודם כל בזכות אותה פיזיות. בשונה מאדאמה טראורה למשל היא לא הדבר היחיד במשחק שלו, כמובן, אבל בגיל 19 הוא מגיע למקומות שלא חשבנו שיגיע אליהם.

לכן, קצת אחרי ה-0:5 על אשדוד ולפני המעבר המסתמן לבלגיה, ניסינו לצלול פנימה לתוך היכולות הפיזיות של ענאן חלאיילי, שחקן שבגיל 19 רץ ומנתר ברמה שספק אם נראתה בכדורגל הישראלי. מהמספרים, דרך התייעצות עם מומחים ועד ההשוואה לגדולים ביותר שעלו למגרש הכדורגל.

צעדים ארוכים (דני מרון) (צילום: ספורט 5)
צעדים ארוכים (דני מרון)|צילום: ספורט 5

המהירות: 36.1 קמ"ש במשקל 80 ק"ג
המהירות של חלאיילי היא לא עניין חדש. אביו, שוער העבר מג`די חלאיילי, דרש מגיל צעיר שבנו יקום כל בוקר ב-6:30 ויתייצב בחדר הכושר לעובדה שכללה בין היתר ריצות ושיפור הזריזות, מה שהגביר את כוח המתפרץ.

קבוצת הנוער של מכבי חיפה דאגה להחליף את מכונת ה-GPS כדי לבדוק את המהירות שלו, ובאחד המשחקים הם מצאו ספרינט של 35 קמ"ש בשנה שעברה בנוער. השנה, באימון, הוא זינק ל-36.1 קמ"ש. אז מה הופך אותו לאצן כל כך טוב?

עמית לביא, מנהל ורטקס (המרכז להערכה ופיתוח של יכולות גופניות בספורט) ומאמן לפיתוח יכולות גופניות בעצמו, התייחס: "מהתרשמות בסיסית מהריצה של חלאיילי ניתן לציין מספר גורמים שנותנים לו יתרון בפיתוח מהירות על פני שחקנים יריבים. באופן כללי, שני המרכיבים העיקריים בפיתוח מהירות בספרינט הם אורך הצעד ותדירות הצעדים (שהייה קצרה על הקרקע בין צעד לצעד). אתייחס לכל מרכיב בנפרד".

"מבחינת אורך צעד, ניתן להבחין כי חלאיילי פותח צעדים ארוכים יחסית. בכל דחיפה של הקרקע ניתן לראות כי הוא ממצה יפה את היכולת שלו להתקדם על ידי יישור מלא של הרגל. בניתוק הרגל מהקרקע הוא מצליח להרים את הברך גבוה יחסית, מה שתורם גם כן ליצירת צעד ארוך יותר. אצל שחקנים רבים היכולת לבצע תנועות ארוכות ומלאות במהירות מוגבלת על ידי טווחי תנועה, ולכן סביר להניח שגם בהיבט הזה חלאיילי נוטה להיות טוב יחסית".

"מבחינת תדירות הצעדים, החלפת צעדים מהירה בריצה תלויה בשהייה קצרה על הקרקע. היכולת לשהות על הקרקע לפרק זמן קצר בכל צעד (פחות מ-2 מאיות השניה) ועדיין לדחוף את הגוף לפנים בעוצמה קשורה במידה רבה במפרק הקרסול ובאופן הנחת כף הרגל על הקרקע. אצל חלאיילי ניתן לראות תגובתיות טובה יחסית עם הקרקע, מדובר במיומנות מורכבת שככל הנראה תלויה ביכולת שלו לבלום זעזועים ובעבודה האלסטית של הגידים".

מהירות מפתיעה ביחס לגודל (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
מהירות מפתיעה ביחס לגודל (אלן שיבר)|צילום: ספורט 5

המהירות הזאת נחשבת גבוהה גם לשחקנים בליגות טובות בהרבה, כאשר בפרמייר ליג למשל היו שמונה שחקנים בלבד שהגיעו למהירות הזאת או לגבוהה ממנה עד נובמבר. הצעיר שבהם היה אנתוני גורדון בן ה-23, מה שמעלה שאלה בקשר לתקרה של חלאיילי. אם הוא קפץ מ-35 קמ"ש ל-36.1 קמ"ש תוך שנה, מה יקרה במועדונים אחרים, כנראה כאלה עם תקציבים וכלים מתקדמים יותר משל מכבי חיפה?

לביא אופטימי. "אם ניקח בחשבון את גילו הצעיר, סביר מאד להניח כי בשנים הקרובות נראה את חלאיילי משתפר ומתעלה גם מעבר ליכולת הגבוהה שהוא מציג היום. ראשית, יש לקחת בחשבון כי מערכת השרירים שלו כנראה תמשיך להתפתח בשנים הקרובות עם ההתבגרות וככל הנראה שיא הבשלות עוד לפניו. שנית, קיימת משמעות לניסיון באימונים שונים ומגוונים - בין היתר לאימוני כוח ואימונים שנועדו לשפר ולדייק את טכניקת הריצה על כלל מרכיביה".

המהירות היא החלק המרכזי במשחק של חלאיילי, כשבמשקל 80 ק"ג הוא מצליח לנצל גם את הפיזיות שלו בשביל להשיג יתרון על מגנים. חלאיילי גבוה מגורדון ב-10 סנטימטר ושוקל 10 ק"ג יותר, והוא גדול יותר במימדיו ממנור סולומון (1.70 מ`, 66 ק"ג) וליאל עבדה (1.68 מ`).

2.62 מ` (צילום: ספורט 5)
2.62 מ`|צילום: ספורט 5

הקפיצה: 2.62 מ`
כאן נכנס האלמנט המעניין השני במשחק של חלאיילי, הכוח המתפרץ בדמות הקפיצה. הוא אמנם לא כבש באותה קפיצה מפורסמת מול מכבי תל אביב, אבל הגיע לגובה של 2.62 מ` לפי חברת New Stream.

כשמתייחסים לגובה הניתור עצמו, באמצעות חישוב פשוט של הורדת גובהו של חלאיילי מגובה הקפיצה, אנחנו מקבלים ניתור של 79.3 סנטימטרים. משחק הראש של חלאיילי עדיין בוסרי, והוא טרם הבקיע שער בנגיחה בכדורגל הבוגרים, אבל היכולת לזנק לגובה הזה הופכת את הניתור לאלמנט מעניין במשחקו.

למכבי חיפה יש מספיק נוגחים טובים, אבל אי אפשר להתווכח עם 2.62 מ`. גם כאן, אגב, העובדה שחלאיילי הלך ל-6 אימוני כוח בשבוע בתור ילד, כולל עבודה מקיפה על הניתור עצמו, השפיעה. כבר בשנה שעברה חלאיילי הגיע לניתור מהמקום של 64 ס"מ (מה שהיה מביא אותו לגובה מצטבר של 2.47 מ`), ובמהלך משחק כמובן הוא יכול לצבור תנועה בעזרת ריצה לפני הקפיצה עצמה.

לביא: "חלאיילי מציג בגיל צעיר יחסית יכולת גבוהה ביותר, גם בסטנדרטים בינלאומיים, בכל הקשור לפעולות הדורשות כוח מתפרץ: ניתורים, שינויי כיוון וכמובן הספרינט. ספורטאים חריגים בפעולות אלו הם מן הסתם ומעל הכל בעלי נטייה גנטית להתבלט בהן. התכונות הגנטיות הרלוונטיות הן בין היתר פרופורציות הגוף ואורך הגפיים, כמו גם הרכב סיבי השריר (אחוז גבוה של סיבי שריר המתכווצים במהירות)".

לביא התייחס קודם לכן למפרק הקרסול של חלאיילי, שמשפיע גם על החלפת הצעדים. "ניתן לראות אצל חלאיילי תגובתיות טובה יחסית עם הקרקע, מדובר במיומנות מורכבת שככל הנראה תלויה ביכולת שלו לבלום זעזועים ובעבודה האלסטית של הגידים".

בכל אופן, מדובר באתלטיות שאולי לא ראינו מכדורגלן ישראלי בשנים האחרונות. הוא משלב את היכולת לרוץ במהירות מסחררת בגודל של רכז כדורסל ממוצע (1.83 מ`, 80 ק"ג), לנתר מהמקום בצורה משכנעת והוא מוסיף לכל זה הרבה כישרון כדורגל.

את כל זה הוא עושה בגיל 19, ועד עכשיו (טפו טפו טפו) בריא לחלוטין. כל עוד הוא ימשיך ככה וימשיך במועדונים עם צוותים רפואיים טובים - מכבי חיפה בקנה מידה ישראלי, ובהמשך סן ז`ילואז ואולי מועדונים אחרים באירופה - אנחנו יכולים לקבל שחקן שלא היה כאן קודם לכן. בטח כשהוא משתמש בכל הפיזיות הזאת כשלב הראשון לפני כישרון כדורגל עצום.