sportFive779385 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
אין שינוי בשטח מבחינת הטיפול של המשטרה (צילום: ספורט 5)
אין שינוי בשטח מבחינת הטיפול של המשטרה|צילום: ספורט 5

הטיפול הלוקה בחסר של גורמי האכיפה במתפרעים במגרשים הביא את מנכ"ל מכבי ת"א, בן מנספורד, לשלוח מכתב חריף המכוון לשרת המשפטים, איילת שקד, בו הוא מאשים כי למרות ההצהרות,יש תחושה כי ההתייחסות למקרי האלימות היא כלאחר יד.

"לצערי, מאז הוכרז באופן חגיגי בחודש אוגוסט 2017 על הקמת יחידה משטרתית למניעת אלימות בספורט, לא מורגש כל שינוי בשטח בכל הנוגע לאכיפה וענישה בגין אירועים של אלימות במגרשים – לא בהתנהלות המשטרה, לא בהתנהלות יתר גורמי אכיפת החוק ואף לא בהחלטות השופטים הדנים באירועים אלו", נפתח המכתב.

"כתוצאה מכך, למרות שמכבי ת"א משקיעה משאבים רבים באיתור מעשי אלימות, זיהוי המתפרעים והשגת ראיות מרשיעות (תוך שלעתים היא מגישה למשטרה ראיות "על מגש של כסף") גורמי האכיפה ובהם משטרת ישראל, הפרקליטות ובתי המשפט, ממשיכים לגלות אדישות ואוזלת יד בכל הנוגע בטיפול באותם מתפרעים באופן המוריד לטמיון את המשאבים הרבים שאנו משקיעים בנושא, שם את המאמצים והמשאבים שמשקיעה מכבי ת"א ללעג ולקלס – ובעיקר פוגע קשות בתחושת הביטחון האישי של האוהדים במגרשים ובאפשרות להביא למגרשים משפחות וילדים – עניין שיש לו השפעה רוחבית על כל ענף הספורט בישראל וכמובן גורם גם נזק למכבי ת"א וליתר מועדוני הספורט בישראל".

"לקראת המשחק שהתקיים ביום 15.1.2018 בין מכבי תל אביב למכבי חיפה באצטדיון "סמי עופר" בחיפה, הצטיידה מכבי תל-אביב, למרות שהיתה הקבוצה האורחת ולא היתה חייבת לעשות כן, באמצעי תיעוד ואבטחה מטעמה – והכול כדי להבטיח את הסדר בקרב אוהדיה ולשמור על ביטחונם. על אף היריבות בין קהלי האוהדים ואופיו ה"חם" של המשחק, רובו ככולו עבר ללא אירועי אלימות חריגים. 6. ואולם, בשלב מסוים של המשחק, פרצה קטטה אלימה בין מספר אוהדי מכבי ת"א, אשר ישבו ביציע אשר איכלס את אוהדי מכבי ת"א. צלמים מטעם אנשי האבטחה של המועדון, אשר הוצבו למטרת צילום היציע המדובר, איתרו את הקטטה, תיעדו אותה, דיווחו באופן מידי לגורמי האבטחה הרלוונטיים וכוח המשטרה שהיה בחפ"ק לאירוע המדובר, ורק לאחר שעדכנו וביקשנו ממפקד היחידה האחראית במחוז חוף לטיפול באלימות בספורט (אשר גם נכח בחפ"ק) נשלח כוח משטרתי על מנת לאתר את האוהד שהחל בקטטה ולעצור אותו".

"לאור הקמפיין התקשורתי בו לוותה הקמת היחידה המשטרתית למניעת אלימות בספורט, חומרת האירוע וההזדמנות שנקרתה בידי המשטרה להציג תיעוד מלא שלו, ניתן היה לצפות  שהאירוע יהפוך בקרב רשויות אכיפת החוק ל-"מקרה לדוגמה" על מנת שאוהדים אחרים 'יראו וייראו'. ואולם למרבה ההפתעה, לא כך נעשה. האירוע לא זכה לטיפול הולם התואם את חומרתו האמיתית ואת המדיניות המוצהרת של מלחמת חורמה באירועי אלימות בספורט והתוצאה - בהתאם".

"נכבדיי – זהו הזמן למעשים. אני קורא לכם פעם נוספת לפעול כפי שהוצהר לא אחת שייעשה, להגברת האכיפה, להגברת הענישה, להקצאת משאבים רבים יותר לטיפול באירועי אלימות בספורט בכלל ובכדורגל בפרט ולא להותיר את הזירה באופן בלעדי למועדוני הספורט ולהתאחדויות הספורט שאמצעי האכיפה האזרחית שבידיהם מוגבלים ביותר. הגיע העת שהציבור המבקר במגרשים ירגיש בטוח ומוגן. שאצטדיוני הכדורגל יוכלו להכיל בבטחה משפחות עם ילדים. שהמבקרים במגרשים לא ייאלצו לחשוש מנחת זרועם של עבריינים וסתם בריונים ומי ששוקל לנהוג באלימות או בגזענות במגרשי הכדורגל – ידע שהטיפול במעשיו ייענה באגרוף ברזל ולא בכפפות של משי".