חתומים על לא מעט מהניצחונות (צילום: ספורט 5)
חתומים על לא מעט מהניצחונות|צילום: ספורט 5
Get Adobe Flash player

כשנבחרת ישראל תעלה ב-21:45 למשחק החוץ באנדורה, אלי גוטמן ושחקניו יחשבו רק על דבר אחד: איך להשיג 3 נקודות נוספות ולחזור הביתה מצמד משחקי הפתיחה של מוקדמות יורו 2016 עם 6 נקודות משני משחקים. בנבחרת ישראל מזהירים משאננות, מהדשא הסינטטי ומהבורות בכר הדשא באנדורה, אך יש שתי סיבות, או שמא עובדות, שבגללן כדאי לשים את אותן אזהרות בפרופורציה.

הסיבה הראשונה, היא היריבה. אנדורה רשמה את ניצחונה האחרון לפני כעשור, ומאז השיגה בבית 30 הפסדים ושתי תוצאות תיקו ב-32 משחקים. הסיבה השנייה, היא דווקא ישראל. מאז מוקדמות מונדיאל 1994, הקמפיין הראשון שלנו באירופה ובו דורגנו בדרג הכי נמוך, המאזן של ישראל מול נבחרות הדרג הנמוך ביותר הוא כמעט מושלם. ב-10 קמפיינים (5 פעמים במוקדמות המונדיאל ועוד 5 פעמים במוקדמות היורו) הנבחרת שיחקה 20 פעמים מול נבחרות מהדרג הכי נמוך בבית, והשיגה 19 ניצחונות, תיקו בודד ואפס (0) הפסדים.

מוקדמות יורו 1996: נבחרת ישראל, ממרומי דרג 4, הוגרלה לבית עם צרפת, רומניה, פולין, סלובקיה ואזרבייג'אן. מן הסתם, האזרים היו בדרג 6, ובשני המשחקים מולם יצאה הנבחרת עם ידה/רגלה על העליונה. ב-16 בנובמבר 1994 ניצחה הנבחרת 0:2 בחוץ (המשחק נערך בטורקיה) משערים של רונן חרזי ורוני רוזנטל (בסלאלום בלתי נשכח) ושנה לאחר מכן, ב-11 באוקטובר 1995 ניצחה הנבחרת 0:2 בר"ג מצמד של רונן חרזי.

מוקדמות מונדיאל 1998: נבחרת ישראל, מהדרג השלישי, פגשה פעמיים את לוקסמבורג מהדרג החמישי. במשחק הביתי זה הלך קשה מאוד, אך אלי אוחנה קבע 0:1 יקר וחשוב, ובמשחק החוץ במארס 1997 ניצחו הכחולים-לבנים 0:3. כבשו: איציק זוהר (צמד) וטל בנין בפנדל.

מוקדמות יורו 2000: עם 4 ניצחונות ב-4 משחקים מול יריבות הדרג הנמוך, הנבחרת לא התכוונה לאכזב גם בטורניר המוקדמות הנוכחי. אחרי אזרבייג'אן ולוקסמבורג, הפעם היריבה מהדרג הנמוך הייתה סן מרינו, והתוצאות בהתאם: חיים רביבו, אבי נמני, אלון מזרחי, נג'ואן גרייב ושער עצמי סידרו לנבחרת 0:5 בחוץ, ובבית החגיגה הייתה אפילו מרשימה יותר. שלושער של יוסי בניון סידר לנבחרת 0:8 גדול, כשאלון מזרחי, ניר סביליה, יוסי אבוקסיס וחיים רביבו (צמד) משלימים.

מוקדמות מונדיאל 2002: הפעם היה זה תורה של ליכטנשטיין, קבוצת הדרג החמישי, "ליפול" לבית עם ישראל ולהפסיד פעמיים. משחק הבית נפתח מצויין עם 0:1 של אלון מזרחי כבר אחרי דקה, אך רק בדקה ה-80 כבש פיני בלילי את ה-0:2 וקבע את תוצאת המשחק. בחוץ, הנבחרת כבר ניצחה 0:3 משערים של חיים רביבו, עידן טל ואבי נמני.

מוקדמות יורו 2004: הקמפיין הראשון של אברהם גרנט ייזכר משתי סיבות. הראשונה: כל משחקי הבית של הנבחרת נערכו מחוץ לישראל. השנייה: זה הקמפיין היחיד שבו איבדנו נקודות לנבחרת מהדרך הנמוך. דווקא משחק החוץ מול מלטה נגמר ב-0:2 חלק (פיני בלילי וחיים רביבו), אך המשחק הביתי באנטליה, היה פארסה עצומה. הנבחרת הוליכה משער של רביבו (16), אך מיפסוד וקראבוט הפכו בתוך דקה (51, 52) ורק שער של בלילי בדקה ה-79 הציל את גרנט מהפסד מביך במיוחד.

מוקדמות מונדיאל 2006: יריבה חדשה מצטרפת, והפעם זו איי פארו. אבי נמני ויניב קטן מסדרים לגרנט 0:2 צנוע לעיני 2,000 צופים בחוץ, ובמשחק הביתי הניצחון דחוק אפילו יותר. בניון כבש אחרי פחות מדקה, זנדברג הכפיל בתוספת הזמן, אך האורחים הספיקו לצמק רגע לפני השריקה, ובסיום 1:2 לישראל.

מוקדמות יורו 2008: בדיוק כמו בקמפיין הנוכחי, גם אז היריבה מהדרג הנמוך הייתה אנדורה וגם אז הנבחרת פתחה בניצחון חוץ (0:1 על אסטוניה) לפני שיצאה למשחק "ביתי" בהולנד מול אנדורה. יוסי בניון, עמית בן שושן, שמעון גרשון וטוטו תמוז כבשו לכחולים-לבנים, לפני שפרננדס צימק ל-4:1. במשחק החוץ באנדורה, שוב היה זה תמוז שכבש וקולאוטי הוסיף בדרך ל-0:2.

מוקדמות מונדיאל 2010: כמו במוקדמות מונדיאל 98, שוב פגשה הנבחרת את לוקסמבורג וניצחה פעמיים. בניון, עומר גולן וסלים טועמה סידרו 1:3 בחוץ, ואילו בבית החגיגה הייתה גדולה בהרבה: אליניב ברדה כבש שלושער בדרך ל-0:7 כשבן שהר (צמד), עומר גולן ואבירם ברוכיאן משלימים.

מוקדמות יורו 2012: משחק הפתיחה של הקמפיין היה מול מלטה, אותה נבחרת מה-2:2 באנטליה, אבל יוסי בניון לא התכוון לתת לתסריט לחזור. הכוכב של הנבחרת כבש שלושער וסידר 1:3, כשבמשחק החוץ הנבחרת מנצחת 0:2 משערים של ליאור רפאלוב ורמי גרשון.

מוקדמות מונדיאל 2014: בפעם השלישית פגשה הנבחרת את לוקסמבורג, והפעם צמד המפגשים נערכו בתוך 4 ימים. במשחק החוץ ניצחה ישראל 0:6 (ראדי, בן בסט, מליקסון ושלושער של חמד) ואילו במשחק הביתי הסתפקה ב-0:3 משערים של חמד (צמד) ובן בסט.