(אודי ציטיאט) (צילום: ספורט 5)
(אודי ציטיאט)|צילום: ספורט 5
שחקני הנבחרת. יש סיכוי (אודי ציטיאט) (צילום: ספורט 5)
שחקני הנבחרת. יש סיכוי (אודי ציטיאט)|צילום: ספורט 5

יורו 2024 מתקרב בצעדי ענק, אך אופ"א עדיין לא הודיעה רשמית על שיטת העלייה המסודרת לטורניר ומקומה של ליגת האומות, אך די ברור שיהיה שינוי בפורמט מזה שהיה ביורו 2020. השנה הפורמט שונה מזה שהיה ליורו 2020 בו האלופה מכל אחת מליגות האומות זכתה בכרטיס.

יהיו בסך הכל 24 משתתפות ביורו הקרוב, מתוכן 20 יעלו דרך המוקדמות הרגילות - כל מי שתסיים באחד בשני המקומות הראשונים בבתי המוקדמות. מקום אחד כבר שמור למארחת (גרמניה), והמקומות האחרים יוכרעו בפלייאוף.

ההסבר
הפלייאוף יהיה במבנה דומה לזה של פלייאוף העלייה למונדיאל: 12 הקבוצות שיתחרו על שלושה כרטיסים נוספים ליורו. הקבוצות שישחקו אחת נגד השנייה בפלייאוף הן הקבוצות הטובות ביותר בליגת האומות, מבין אלו שלא עלו ליורו, לפי הדירוג של ליגת האומות.

חזן. מסלול מבטיח (אודי ציטיאט) (צילום: ספורט 5)
חזן. מסלול מבטיח (אודי ציטיאט)|צילום: ספורט 5

מנצחות כל הבתים בליגות A, B ו-C של ליגת האומות יהיו לפחות בפלייאוף. אם אחת מהן עלתה ליורו במסלול הרגיל, אז הקבוצה במקום הגבוה ביותר תעלה במקומה לפלייאוף. מנצחות הבתים בליגה הרביעית, D, יוכלו לעלות לפלייאוף היורו רק אם הקבוצות מהדרגים האחרים לא יעלו.

איך זה משפיע על ישראל?
אם נבחרת ישראל תסיים במקום הראשון בבית בליגת האומות, בו היא משחקת מול אלבניה ואיסלנד, היא תבטיח השתתפות בפלייאוף היורו ותהיה מרחק 180 דקות מהשתתפות ראשונה אי פעם באליפות אירופה, אך גם אם לא, המקום שלה בפלייאוף די מובטח לאור העובדה שהיא בדרג השני בליגת האומות.

הנבחרות שיעלו כראשי בתים לא ישתתפו בפלייאוף, וסביר שרוב הנבחרות מדרג א' יהיו שם ואז המקומות בפלייאוף יעברו לקבוצות בדרג השני, ממנו, כזכור, ישראל לא יכולה לרדת שכן רוסיה תסיים אוטומטית במקום הרביעי. הדרגים בהגרלת היורו, שתערך ב-9 באוקטובר 2022, ייקבעו בעקבות ליגת האומות והשיבוצים יושפעו מהמיקום של הנבחרות בליגת האומות.

הנבחרות בדרג א': צרפת (מארחת היורו שעלתה אוטומטית), ספרד, איטליה, בלגיה, פורטוגל, הולנד, דנמרק, גרמניה, אנגליה, פולין, שווייץ, קרואטיה, וויילס, אוסטריה, צ'כיה, הונגריה.

דרג ב': אוקראינה, שבדיה, בוסניה, איסלנד, פינלנד, נורבגיה, סקוטלנד, רוסיה, ישראל, רומניה, סרביה, אירלנד, סלובניה, מונטנגרו, אלבניה, ארמניה.

דרג ג': טורקיה, סלובקיה, בולגריה, צפון אירלנד, יוון, בלארוס, לוקסמבורג, צפון מקדוניה, ליטא, גיאורגיה, אזרבייג'אן, קוסובו, קזחסטן, קפריסין, גיברלטר, איי פארו.