אבי לוזון. עוד כתם להתאחדות (שי לוי) (צילום: מערכת ONE)
אבי לוזון. היחיד שרואה את הטוב שבליגת העל (שי לוי)|צילום: מערכת ONE

"אני כמעט האיש הכי ישר בכדורגל הישראלי. אני אומר לאנשים את האמת, אנשים לא תמיד אוהבים את זה. מהרגע הראשון שמוניתי לפני שנתיים, מחפשים אותי עם נרות ומשקפות. אף אחד לא יתפוס אותי במשהו שהוא לא בסדר. לי מגיע ציון על האירגון ביציעים ועל האוכל. על הנבחרת. מגיע לי 9.5".

הדובר: יו"ר ההתאחדות, אבי לוזון. הזמן: ראיון חגיגי שנתן בתום העונה שעברה, רגע אחרי ההישארות בליגה של מכבי פ"ת, רגע לפני פתיחת "עונת הקיזוז" ושלושה חודשים לפני הכישלון המהדהד של נבחרת ישראל. 

לוזון הוא ללא ספק אישיות מהשנויות במחלוקת בכדורגל שלנו. הוא לא ממלכתי כמו איצ'ה מנחם ולא חברותי כמו גברי לוי. הוא עשה פה מהפך עצום, הכניס שיטת ניקוד, הגדיל את הליגה ובהחלט המציא מחדש את הכדורגל הישראלי. הליגה השישית בטיבה באירופה? רק דרך המשקפיים של לוזון.

דבר לא יזיז אותו מצדקת דרכו. הוא רואה את הכדורגל דרך משקפיים לוזוניות טיפוסיות, בטוח שהוא יודע הכי טוב ונותן לעצמו את הציון הגבוה על תפקודו כיו"ר ההתאחדות.

אבי לוזון. בתנועה למינוי השלטון מעלים שאלות מהותיות (שי לוי) (צילום: מערכת ONE)
אבי לוזון. האם אנחנו באמת הליגה השישית בטיבה באירופה? (שי לוי)|צילום: מערכת ONE

הוא נבחר ברוב קולות לתפקיד והדרך לאו דווקא משנה. על פיו יישק דבר והוא יהיה המחליט הבלעדי מה קורה בכדורגל שלנו. המציאות די עגומה, המוצר בירידה והעתיד? הלוואי שהיה ורוד כמו הציון, 9.5.

"הגדלת הליגה תהפוך אותה לאטרקטיבית. אני גאה בהגדלה"
"הגדלת הליגה נעשתה כדי להפוך את הליגה לאטרקטיבית. בליגה של 12 קבוצות, 'הקטנות' מתחילות לשחק הגנתי והכל 0:0 ו-0:1. אני אוהב את יעקב שחר, אז מה אם הוא לא מרוצה. חוץ מארבע הגדולות כולם מרוצים. הן לא הכי חשובות, אני הכי חשוב".

אצטדיון גרין. ייפסל? (דרור עינב) (צילום: מערכת ONE)
יציעים ריקים בגרין. לא נגענו (דרור עינב)|צילום: מערכת ONE

צדקת דרכו של לוזון בהגדלת הליגה מתעלמת לחלוטין ממה שקורה בליגה עצמה. ליגת העל הפכה להיות הדבר הכי צפוי בספורט הישראלי, כשאפילו בליגת ווינר יש פה ושם הפתעות. קצת לפני ההחלטה להגדיל ל-16 קבוצות, הוועדה המקצועית בהתאחדות הציעה להגדיל ל-14 בלבד, החלטה שלא התקבלה. למה? כי החלטנו 16 וכך יהיה.

שתי הקבוצות שמייצגות בגאווה את הכדורגל הישראלי באירופה, מכבי חיפה והפועל ת"א, שמטו כל אחת נקודה אחת (!) מתוך 18 אפשריות במפגשים נגד העולות! הפתעות? לא בלוזון ליג.

אחרי מחזור אחד, אפשר לראות את הפלייאוף האמצעי כשעמומון גדול. אפילו מגן מכבי פ"ת, קובי גנון, הודה שהאווירה בפלייאוף החדש "שונה". קבוצות מוזילות כרטיסים רק כדי שיגיע קהל למגרשים. המצב האבסורדי הוא שלוזון הולך לכל משחק של מכבי פ"ת ולרוב הוא יושב ביציע מול מספר אוהדים די מביך. כנראה שהשקט לא מפריע לו.

הדבר החיובי המשמעותי ביותר, לדבריו של לוזון, בהגדלת הליגה היה העליה של קבוצות כמו עכו, רעננה והפועל ר"ג. 

לוזון טען באותו ראיון מפורסם: "מה שחשוב זה שיהיה כדורגל גם בעכו, ב"ש וכולי... תשאלו אם יש לעכו הצדקה בליגת העל? אם הקבוצות האלו הצליחו להגיע לשם, להעמיד תקציב ומתקן ראוי, הן מתאימות. אני גאה שהגדלתי את הליגה, זה יציל את הכדורגל הישראלי. אני רוצה כדורגל בכל הארץ ובפריפריה, זה ספורט להמונים".

מתקן? ר"ג משחקת בווינטר, עכו בנצרת עילית ורעננה בכפ"ס. תקציב ראוי? שביתות באחי נצרת, מצוקה כלכלית בהפועל ר"ג וקבוצות שלא גומרות את החודש. מה עם רמת הכדורגל? רמת השחקנים ורמת המתקנים? פריפריה להמונים.

הקיזוז: יש מישהו בעד?


"שנים היו כאן ביקורות שכולם הולכים לים לפני סיום העונה. הפעם כולם במתח, שחקנים אומרים שהם חייבים לשחק התקפי ולהבקיע, כל מה שאנחנו אוהבים כאוהדי כדורגל - גולים, משחק התקפי, יצירתיות", כך לפי היו"ר.

שחר ולוזון (שי לוי) (צילום: מערכת ONE)
שחר ולוזון (שי לוי)|צילום: מערכת ONE

שיטת הקיזוז היא אחת הפארודיות הכי גדולות שהיו בספורט. בהתאחדות הודו לא פעם שמדובר בשיטה שהיא לא ספורטיבית, אבל יוצרת הרבה עניין. 90% מהליגה נגד. נכון שכולם ידעו מראש, אבל הרוב טוענים שחייבים לתקן את החוק הזה. לוזון אומר שהפעם כולם במתח. כולם? סכנין, ב"ש, מכבי פ"ת ונתניה כבר מזמן בים.

רשימת האנשים שיצאו נגד השיטה החדשה אינה נגמרת. מנכ"ל ההתאחדות, אורי שילה, אמר באחד הראיונות שאולי השיטה לא ספורטיבית, אבל יש הרבה מתח. אז מה אם הקבוצה הכי טובה לא תיקח את האליפות?

המחשה להוגנות בשיטה ביטא היטב קשר עכו, שחר סימנטוב שדווקא מרוצה ואמר לפני כשבועיים: "אם לא הקיזוז, המצב שלנו היה קטסטרופה". מזל שיש קיזוז שיכול להציל קבוצות שלא תפקדו כל העונה.

לוזון טען: "לא צריך להסתכל על האינטרס של מכבי חיפה או הפועל ת"א או בית"ר, אלא על האינטרס של כולם. אם יהיה לנו פלייאוף מוצלח, עם מתח ומגרשים מלאים, אז זה יהיה רווח של כולם". צודק. לא צריך להתייחס למי שמביא את העניין והאקשן לכדורגל. תוציא אותן מהליגה. אולי רעננה ועכו ירוצו לאליפות.

רעננה מול עכו. בואו נתייחס לאינטרסים שלהן (דרור עינב) (צילום: מערכת ONE)
רעננה מול עכו. בואו נתייחס לאינטרסים שלהן (דרור עינב)|צילום: מערכת ONE

רגע אחרי שלוזון הצליח להעביר את שיטת הקיזוז במזכירות ההתאחדות הוא אמר בראיון אחר: "אני מבסוט, אני תמיד מבסוט כשההחלטות שלי עוברות. לא יקרה כלום אם מכבי חיפה, מכבי ת"א ובית"ר ירושלים יחליטו לא לפתוח את הליגה". ונניח שיענקל'ה שחר, טביב והראל, גולדהאר וקורנפיין יקחו את הטיפ שלו. מה יישאר?

"שמעו לי, יהיה אחלה רייטינג"
"אם הפער הוא 10-12 נקודות, הקהל לא יבוא למשחקים ולא יהיה רייטינג. אותנו מעניין רייטינג. חותכים את כל הנקודות. יהיה אחלה רייטינג".

אם בוחנים כרגע את הרייטינג הטלוויזיוני של ליגת העל העונה לעומת העונה שעברה, הנתונים מדאיגים. ערוץ 10 ציין בשנה שעברה 12.4% רייטינג בממוצע. העונה אנחנו עומדים על 9.5% בערוץ הראשון. אי אפשר לקרוא לזה "אחלה רייטינג". 

בני יהודה מול מכבי חיפה. ממש לא &
בני יהודה מול מכבי חיפה. ממש לא &"אחלה רייטינג&" (עמית מצפה)|צילום: מערכת ONE

הניסיון הוא ליצור עניין ציבורי בליגה בקריסה. אפשר לנחש שארבעה משחקי דרבי במקום שלושה, ארבעה משחקי חיפה נגד בית"ר במקום שלושה ופחות משחקים בין קטנות לגדולות ואז אולי יכולנו לדבר על אחלה רייטינג.

בכיר בחברת פרסום שאחראי על מכירת פרסומות במהלך משחקים הודה: "המוצר שנקרא ליגת העל לא מוכר. לא מעניין. כשקונים פרסומות למשל בערוץ מסחרי, בונים על כך שבכל שבוע יש משחק שהוא משחק פצצה. אשדוד נגד חיפה עשה 6.9%, בני יהודה נגד חיפה עשה 7.1% ומכבי חיפה נגד הפועל פ"ת עשה 5.7%. המפרסמים פשוט לא קונים". 

הדובדבן - מינוי לואיס פרננדז


"לאחר כל זה לא נותר לי לאחל ללואיס פרננדז ולנו בהצלחה. שהוא יביא את המקצוענות שבו לטובת הכדורגל הישראלי".

אפשר לברך: יש מאמן נבחרת, אבל רגע: מישהו החתים אותו על חוזה? שטרן, קופל? מישהו? היו"ר בעצמו לא יודע מתי הוא יגיע לישראל והצרפתי עסוק בחוזה שלו.

פרננדז במסיבת העיתונאים. איפה החתימה? (דרור עינב) (צילום: מערכת ONE)
פרננדז במסיבת העיתונאים. איפה החתימה? (דרור עינב)|צילום: מערכת ONE

הסאגה הבלתי נגמרת של מינוי מאמן הנבחרת הלאומית הביאה רמת מיאוס גדולה מאוד מצד אוהדי הכדורגל. המאמן היוצא, דרור קשטן, כבר לא מתפקד חודשים כמאמן נבחרת ומאז המינוי של פרננדז, לא נראה הצרפתי ביציעי בלומפילד, האורווה והקופסא. לא צריך לבנות סגל? לא צריך לחשוב קדימה? ההתעסקות היא אך ורק בסעיפי חוזה קטנים ולא משמעותיים. רק היום אמר היו"ר: "אני לא יודע מתי הוא יגיע לישראל".

תהליך הבחירה עם ועדת האיתור, כמו גם תהליך החתימה על החוזה, לא הוסיפה נקודות זכות ללוזון. העובדה שעדיין לא מונה עוזר מאמן באופן רשמי מעידה על חוסר תקשורת ואולי חוסר אונים. העובדה שמוטי איווניר עלול למצוא את עצמו מחוץ להתאחדות מביאה להרגשה עכורה מאוד. לוזון לא הסכים למאמן צעיר ללא ניסיון, אבל כנראה הסכים לעוזר צעיר ללא ניסיון, ראוי ככל שיהיה, כמו טל בנין.

גיא לוזון הוא מאמן סופר מוכשר וסופר ראוי, אבל דבר אחד לא מגיע לו: לקבל את המינוי כמאמן הנבחרת הצעירה כשדוד שלו מנהל בצורה מוחלטת את הכדורגל הישראלי. גיא היה צריך לאמן בליגה עוד קצת ולקבל את הצ'אנס שהוא ראוי לו תחת יו"ר אחר. מגיע לו לאמן את הנבחרת הצעירה בלי שום כוכבית שתיזכר לו לשנים. אבל מה זה מינוי יוקרתי בתוך משפחה? מעניין מה יקרה אם חלילה גיא ייכשל עם הצעירה.

גיא לוזון עם כפיר אדרי: &
גיא לוזון. מגיע לו לאמן את הצעירה, אבל לא עכשיו (עמית מצפה)|צילום: מערכת ONE

לוזון נתן לעצמו ציון גבוה, טפח לעצמו על השכם בצורה לוזונית אבל במבט מפוכח על הכדורגל שלנו, עולות כמה שאלות ללא פיתרון: האם רוב הליגה נגד שיטת הקיזוז? האם הנבחרת הגיעה להצלחות? האם הוקמו אצטדיונים חדשים והמתקנים התקדמו? האם הרייטינג עלה? האם קהל רב יותר מגיע למשחקים? התשובות אצל כולנו. נקווה שגם במשרדי ההתאחדות. כי אנשים גדולים יודעים להודות בטעויות.