לוזון עם אורי שילה. מחר הישיבה המכרעת (דרור עינב) (צילום: מערכת ONE)
אבי לוזון ושילה. היו"ר ימשיך בתפקיד (דרור עינב)|צילום: מערכת ONE

לאחר הבחירות הקודמות שנערכו בחודש מרץ 2007, ההתאחדות לכדורגל, שחגגה בשנה שעברה 80 שנים להיווסדה, הולכת היום לבחירות (שפיים, 16:00), בהן ייבחרו 29 חברי הנהלת ההתאחדות. הבחירות השנה הן לראשונה בתולדות ההתאחדות חשאיות, כאשר נציגי כל המועדונים בארץ יגשו לקלפיות ויצביעו. 

איך מתקיימת ההצבעה?  


לכל מועדון כדורגל בארץ יש סכום קולות, לפי הליגה בה הוא פעיל. למועדון בליגת העל והליגה הלאומית יש 20 קולות, למועדון בליגה א' יש 10 קולות, למועדון בליגה לנשים 10 קולות, ליגה ב' 2 קולות וליגה ג' קול אחד. היום יגיעו לשפיים נציגים מכל אגודה, וישלשלו לקלפי מעטפה עם סכום הקולות המגיע לו, מתוקף הקבוצה אותם הם מייצגים.  

סך הכל יגיעו 198 בעלי זכות בחירה, שייצגו 198 מועדונים פעילים בוגרים בכדורגל הישראלי. הם יבחרו 29 מועמדים שנמצאים ב-2 רשימות. רשימה אחת היא משותפת של 'מכבי' ו'הפועל' ורשימה אחת של 'בית"ר-שמשון'.

לאחר ספירת הקולות יתבררו 29 חברי הנהלת ההתאחדות החדשים. מיד לאחר מכן תתכנס ההנהלה החדשה ותבחר מבין חבריה יו"ר, וממלא מקום. אבי לוזון ושטרן חלובה צפויים להמשיך לכהונה של 4 שנים נוספת בתפקידם מאחר ולא ידוע על מתמודדים נוספים שמעוניינים לקרוא תיגר על המועמדות, או שבנו לובי כלשהו כדי להבחר ע"י ההנהלה לתפקידים הללו.  

פלאטיני עם לוזון. באופ&
לוזון ופלאטיני. לראשונה בחירות חשאיות בהתאחדות (דרור עינב)|צילום: מערכת ONE

עוד מעניין השנה, שלא נמצא נציג בכיר של מכבי חיפה ברשימות להנהלה. צביקה וייצנר, שהיה 'הבוס' במכבי חיפה לפני שיעקב שחר קיבל לידיו את הקבוצה נמצא במקום ה-7 והוא יהיה נציג הירוקים. בהפועל ת"א, גבי קצרה שמשמש כעת כנציג בהנהלה לא מתמודד, ומי שכן עושה זאת הוא מוני הראל, שרשום יחד עם קצרה בהנהלה הנוכחית שמסיימת את תפקידה. במכבי ת"א הנציג הוא אביב בושינסקי במקום ה-10 ברשימה.  

מהו תפקיד הנהלת ההתאחדות? 
מוסד זה הוא הרשות המחוקקת של ההתאחדות ובו מתקבלות רוב ההחלטות העקרוניות המתוות את מדיניות ההתאחדות. ההנהלה נבחרת אחת לארבע שנים, ע"י האסיפה הכללית כשחברי ההנהלה נבחרים מתוך רשימות מועמדים אותן מגישות הקבוצות.

שחר וצ´יזיק עם יונה יהב. אין נציג בכיר לחיפה ברשימות להנהלה (עמית  (צילום: מערכת ONE)
שחר וצ´יזיק עם יונה יהב. אין נציג בכיר לחיפה ברשימות להנהלה (עמית מצפה)|צילום: מערכת ONE

הנהלת ההתאחדות מונה 29 חברים, אשר לכל אחד מהם קול אחד בהצבעה כשההנהלה רשאית למנות חברי הנהלה בדעה מייעצת. מוזמנים קבועים לישיבות הנהלת ההתאחדות הם נציג מינהל הספורט במשרד החינוך, התרבות והספורט, יו"ר איגוד השופטים ויו"ר איגוד המאמנים. כמו כן, מוזמנים, בתוקף תפקידם, המנכ"ל וסמנכ"ל ההתאחדות.

ההנהלה בוחרת מקרב חבריה את נושאי המשרות הבאים: יו"ר ההנהלה, מ"מ יו"ר ההנהלה, סגן, מזכיר כבוד, גזבר כבוד ויו"ר ועדת הכספים. ככלל, מתכנסת ההנהלה בתדירות של אחת לחודשיים-שלושה כשסדר היום בישיבות ההנהלה נקבע ע"י היו"ר והחלטות ההנהלה מתקבלות ברוב רגיל של הנוכחים.  

כל אדם הרץ לבחירות להנהלת ההתאחדות חייב להיות ללא עבר פלילי כלשהו, כאשר בית הדין העליון בהתאחדות מוודא בימים אלה שאכן אלה פני הדברים.  

מוני הראל: &
מוני הראל. נציג הפועל ת&"א ברשימות (רועי גלדסטון)|צילום: מערכת ONE

כדי לעשות סדר, מזכירות ההתאחדות לכדורגל היא מעין "קבינט" של ההנהלה, אשר עיקר תפקידיה הם ביצועיים והיא האחראית לניהול ענייני ההתאחדות בפועל, בהתאם להחלטות ההנהלה והאסיפה הכללית.

המזכירות אמורה להתכנס בתדירות של אחת לשבועיים וסדר היום בישיבותיה נקבע ע"י היו"ר. חברי המזכירות (המונה כיום 11 חברים) נבחרים ע"י ההנהלה עצמה, מקרב חבריה. חלק מחברי ההנהלה נבחרים למזכירות מכוח תפקידיהם (יו"ר ההנהלה, ממלא מקומו, סגן היו"ר וגזבר הכבוד).

אבנר קופל בהגרלת ליגת ווינר (ONE) (צילום: מערכת ONE)
אבנר קופל בהגרלת ליגת ווינר (ONE)|צילום: מערכת ONE

אבנר קופל: "לא צפוי לנו מהפך כמו ב-1977"
אבנר קופל, חבר הנהלת ההתאחדות לכדורגל, משמש מזה כ-40 שנים כאיש בית"ר שמשון, כאשר בעבר היה הבעלים של הקבוצה ואפילו שיחק כדורגל בצעירותו. קופל מוביל את רשימת בית"ר שמשון לבחירות ואמר ל-ONE לקראת האסיפה: "הבחירות הן לא פחות מהיסטוריות כיוון שלראשונה הן יהיו חשאיות. מדובר במשהו שמסמל את היציאה מהמרכזים הישנים והעברת ניהול הכדורגל לידי הקבוצות".

ש: מה אתה בעצם צופה שיקרה, הרי כרגע ישנו רק מתמודד אחד לתפקיד יו"ר ההנהלה והוא אבי לוזון?
ת: "זה נכון שלא יהיו שינויים דרמטיים במבנה התפקידים ולא צפוי לנו מהפך כמו שהיה בשנת 1977 בבחירות לראשות הממשלה, אבל עצם התהליך שיהיה הוא התקדמות חשובה מאוד. הוחלט שמיד לאחר הבחירות תתכנס ההנהלה החדשה ותבחר יו"ר וממלא מקום, כאשר בפועל אותה התכנסות היתה אמורה להיות רק כמה ימים לאחר הבחירות לאסיפה".

איציק קורנפיין (שי לוי) (צילום: מערכת ONE)
איציק קורנפיין (שי לוי)|צילום: מערכת ONE

"כנראה שיש רצון לשמר ולקבע את המצב הקיים ואת בעלי התפקידים, אבל יחד עם זאת אנחנו כרשימת בית"ר מקווים לזכות בשניים עד ארבעה מנדטים ולהכניס חברים מטעמנו להנהלת ההתאחדות. לא מן הנמנע שהפעולה הזו התבצעה בגלל אנשים שחלפה במוחם המחשבה להתמודד על תפקיד יושב הראש, ביניהם חזי מגן".

ש: מדוע יו"ר בית"ר ירושלים, איציק קורנפיין, רץ ברשימת "מכבי" ולא ברשימת "בית"ר"? האם אתה, כראש הרשימה, לא ניסית לבקש ממנו לרוץ איתכם?
ת: "אני נפגשתי עם איציק, וביקשתי ממנו לרוץ ברשימה שלנו. הוא אמר לי שאבי לוזון הבטיח לו מקום בטוח בהנהלת ההתאחדות ובמזכירות ההתאחדות. הוא שאל אותי האם אני יכול להבטיח לו את אותו הדבר ואינני יכול. הוא קיבל את ההחלטה ללכת עם רשימת "מכבי", אבל מלבד יו"ר בית"ר ירושלים יש עוד עשרות נציגי קבוצות בית"ר בארץ".

חזי מגן (שוקה כהן) (צילום: מערכת ONE)
חזי מגן (שוקה כהן)|צילום: מערכת ONE

אריה זייף, ששימש בעבר כיו"ר איגוד השופטים ומשמש מזה שנים רבות כחבר הנהלת ההתאחדות הוסיף: "השינוי הדרמטי ביותר שיתרחש בבחירות לעומת בחירות קודמות הוא העובדה שהן חשאיות, מעבר לזה לא צפויים שינויים של הרגע האחרון בבחירת בעלי התפקידים מאחר ואף מועמד אחר לא גייס לעצמו לובי לתפקיד יו"ר ההתאחדות, מלבד אבי לוזון".

יו"ר בני יהודה, חזי מגן, אמר ל-ONE: "שאלו אותי הרבה על ההתמודדות שלי וכידוע לכולם, אני לא מתמודד לתפקיד יושב הראש. מעבר לזה, אין לי מה להוסיף לפני הבחירות. בואו ניתן לאסיפה לבחור את ההנהלה".

סיעת בית"ר שמשון עתרה כנגד התכנסות ההנהלה החדשה ובחירת יו"ר מיד עם סיום הבחירות. העותרת דרשה כי ההנהלה תתכנס במועד מאוחר יותר. עתירתה נדחתה ע"י ביה"ד העליון.