לאחר מספר שנים טובות, בעיקר של יוסי בניון, מצבם של הליגיונרים הישראלים באנגליה הגיע לשפל. קפטן נבחרת ישראל עבר בקיץ מליברפול לצ'לסי, אך נפצע כבר בתחילת העונה לתקופה של חצי שנה. תמיר כהן לא רואה דקות משחק בבולטון המפתיעה ופעמים רבות גם לא נמצא על הספסל.
דקל קינן התחיל בהרכב של העולה החדשה מבלקפול אך נפצע ומשחק לסירוגין. אברהם גרנט וטל בן חיים נמצאים במקום האחרון בטבלה עם ווסטהאם ובעוד שימיו של המאמן בלונדון עלולים להיות ספורים, הבלם נכלל בהרכב במשחקים האחרונים.
מי שיכול להציל את המצב הוא גיא אסולין, שחתם השבוע במנצ'סטר סיטי. הקשר בן ה-19 וחצי שזכה לכינוי "מסי הבא", נקלט על ידי הקבוצה התכולה של העיר מנצ'סטר, שנמצאת בעיצומה של פרשת קרלוס טבס. הקפטן הארגנטיני ביקש להיכנס באופן מיידי לרשימת ההעברות ולעזוב את הסיטיזנס כבר בחודש ינואר.
הקבוצה סירבה לבקשתו של טבס והמאמן רוברטו מאנצ'יני ישתדל לסיים את הסאגה במהירות האפשרית. עד שהפרשה תיפתר, הנה מספר שאלות שאסולין צריך לשאול את עצמו.
האם סיטי נוהגת לשלב שחקנים צעירים?
בתחילת העונה הנוכחית נכנס לתוקפו חוק חדש בפרמייר ליג, שמורה לקבוצות לרשום סגל של 25 שחקנים שרשאים לשחק בליגה. יחד עם זאת, שחקנים מתחת לגיל 21 יכולים לשחק ללא הגבלה ואינם נכללים ברשימה. מהבחינה הזאת, אם מאנצ'יני ירצה לשתף את אסולין הוא יוכל לעשות זאת כבר במחזור הקרוב. מתוך 25 השחקנים הרשומים, שמונה מהם צריכים להיות "שחקני בית", כלומר שחקנים שהיו 36 חודשים או שלוש עונות בקבוצה אנגלית עד גיל 21.
גיא אסולין לא יוכל להיחשב כ"שחקן בית", משום שעד ליום הולדתו ה-21 הוא יהיה "רק" 17 חודשים באנגליה. סיטי אמנם מתכננת את העתיד שלה, אך אם הקשר יישאר במועדון גם בעונת 2012/13, התכולים ייאלצו לרשום אותו בסגל של 25 השחקנים ולא כ"שחקן בית".
מלבד אסולין, סיטי מגדלת באקדמיה שלה כישרונות נוספים, שלחלקם ניתנה הזדמנות ב-1:1 מול יובנטוס בליגה האירופית. סיטי כבר הבטיחה את העפלתה לשלב 32 האחרונות ורוברטו מאנצ'יני הרשה לעצמו לפתוח בהרכב עם החלוץ בן ה-19, אלכס צ'וימני-ניימלי, שנולד בליבריה אך מחזיק באזרחות אנגלית.
כישרון נוסף הוא ולדימיר וייס, קשר התקפי מצוין ששיחק במונדיאל האחרון אצל אבא שלו בנבחרת סלובקיה ומושאל לריינג'רס עד לסוף העונה. גם פליפה קיישדו הוא שחקן התקפה נוסף שמושאל העונה ללבאנטה ויחזור לסגל בקיץ.
יש לתכולים אופציה להשאיל את אסולין לקבוצות אנגליות שנמצאות בליגות נמוכות יותר, כמו שהיא עושה עם מספר צעירים, גרג קאנינגהאם ואנדרו טאטה לדוגמא. למרות שהליגות הנמוכות מאוד פיזיות והרבה פחות טכניות מהפרמייר ליג, אם אסולין יושאל הוא יצטרך להוכיח למאנצ'יני שהוא צריך להיכלל בסגל של הקבוצה השאפתנית. בן גילו של אסולין, קשר התקפי נורבגי ממוצא סומלי בשם עבד א-סלאם איבראהים, קיבל מספר הזדמנויות בעונה שעברה אך חזר במהרה לאקדמיה.
זוהי לא הפעם הראשונה בקריירה של אסולין בה הוא נדרש להתחרות עם כישרונות בני גילו. השנים בברצלונה B בוודאי עזרו לו להתחשל לצד שחקנים שמקבלים כיום הזדמנות בקבוצה הבוגרת של ברצלונה כמו סרג'י בוסקטס, בוז'אן קרקיץ', ג''פרן, נוליטו, טיאגו אלקנטרה ואנדראו פונטאס.
מאמן של ברצלונה B, לואיס אנריקה, ויתר על שירותיו של אסולין וניתן לראות כי בעיקר שחקנים מקומיים עולים לקבוצה הבוגרת. בארסה ויתרה גם על שירותיו של גוראן מאריץ' הסרבי שהיה עם אסולין בקבוצה השניה וכיום משחק בפאפה ההונגרית.
סיטי תזכה בתואר אחרי 35 שנה?
באוגוסט 2008 רכש תאגיד מאבו דאבי את מנצ'סטר סיטי והתחיל עידן חדש. תוך מספר ימים הרוכשים שברו את השיא הבריטי והביאו את רוביניו מריאל מדריד תמורת 32.5 מיליון פאונד. לא רע עבור קבוצה שהיתה בתחילת העשור בליגה השניה ולא זכתה בתואר כבר 35 שנים.
הבעלים כבר הספיקו להעיף את מארק יוז ולהביא במקומו את מאנצ'יני ולאחר 17 מחזורים הם במקום השלישי ויכולים לקחת אליפות לאחר 43 שנים עקרות. רוביניו החליף את מדי התכלת בשחור-אדום של מילה, לא לפני שהספיק להסתכסך עם מאנצ'יני ולעזוב את אצטדיון סיטי אוף מנצ'סטר.
לצד הופעות מאכזבות כמו ההפסדים לארסנל ולוולבס, סיטי הצליחה לנצח את צ'לסי ואת ליברפול. החבורה של מאנצ'יני הולכת ומתגבשת, ולמעט סאגת טבס, יא יא טורה, גארת' בארי, ג'ו הארט ומריו באלוטלי מספקים את הסחורה. גם העפלה לליגת האלופות, לראשונה בתולדות המועדון, תיחשב להצלחה מסחררת למרות שהתכולים שואפים לאליפות.
האנגלים מכורים לשיאים ולשבירת שיאים. קשה לדעת איך אסולין ישתלב במכונה המשומנת, אבל העובדה שהוא השחקן הצעיר ביותר ששיחק בנבחרת ישראל תעמוד לזכותו. לשם השוואה, תיאו וולקוט הוא השחקן הצעיר ביותר שלבש את מדי נבחרת אנגליה לאחר ששבר ב-2006 את שיאו של של וויין רוני.
בן שהר כמשל?
לנגד עיניו של אסולין צריכים לעמוד שני מקרים שונים, האחד של יוסי בניון והשני של בן שהר. במקרה של בניון, הוא עבר בגיל 18 מבאר שבע למכבי חיפה, שיחק במדיה ארבע עונות ויצא בגיל 22 לאירופה כשהוא בשל עם 70 שערים בליגת העל.
בניון ויתר על השתלבות באירופה בגיל נוער כשעזב את האקדמיה המהוללת של אייאקס ואולי הניסיון שצבר בישראל עזר לו להתמודד באנגליה ובסרד. בניגוד לבניון, בן שהר יצא לאירופה כבר בגיל נוער והשתלב באקדמיה של צ'לסי. החלוץ מיעט לשחק עד שחזר העונה לישראל והוא זוכה לביקורות על יכולתו.
אסולין לא יכול להחזיר את הגלגל לאחור ולעבור מטוברוק למכבי חיפה או מכבי תל אביב, אך הוא יכול ללמוד ולהבין שהשתייכות למחלקת נוער מפוארת לא מקנה שום ערובה לקריירת בוגרים מוצלחת. ברצלונה ומנצ'סטר סיטי בקורות החיים זה נתון מרשים שלא יהיה שווה שום דבר בלי הצלחה בקבוצה בוגרת כלשהי אפילו מדרג נמוך יותר. בינתיים חובת ההוכחה מוטלת על כתפיו של אסולין הצעיר והוא צריך לנצל כל רגע כדי להרשים את מקבלי ההחלטות במנצ'סטר סיטי.