רגע לפני שהפועל תל אביב מסיימת את מחנה האימונים שלה באוסטריה וחוזרת לישראל לקראת פתיחת העונה הקרובה, הכירו את הצוות ששומר על הרגליים של שחקני הפועל ועל כשירותם הבריאותית, הפיזיותרפיסט רונן צפריר והמעסה גילי פוטרמן.
כדי להיות בצוות רפואי של קבוצה כמו הפועל ת"א, צריך ניסיון רב ולא כל אדם זוכה להתחכך, תרתי משמע, בכוכבים האדומים.
"לימודי פיזיותרפיה הם לימודי תואר ראשון אותם עשיתי בשנות ה–80 באוניברסיטת ת"א כאשר החלק החשוב של התפקיד לטעמי הוא בעצם יכולת המניעה והאבחון של פציעות", מספר רונן צפריר ומוסיף: "בעל מקצוע טוב צריך ויכול לדעת בזמן המתאים ולפעמים עוד לפני תלונת השחקן כי עלול להיווצר נזק רפואי. במקרה שכזה עלינו לעבוד בצורה נכונה כך שתסייע לשחקן לחזור בזמן המהיר אך המתאים ביותר חזרה לשגרת האימונים".
פוטרמן גם הוא מגיע אחרי הכשרה לא קצרה: "את הכשרתי קיבלתי בקורס מיוחד אותו עשיתי בשעתו באוניברסיטת ת"א תחת הכשרתו של אלי מוראנו ומאז כמובן אני ממשיך בלימודים והשתלמויות. תפקיד המעסה הוא בפיקוח הצוות הרפואי ברשות ד"ר משה לוינקוף, ד"ר ריק יהונתן וד"ר ג'ורג קנדה לדאוג לטפל בפציעות וכמובן להעניק מסאג'ים לשחרור שרירי השחקנים במהלך האימונים וכמובן לפני במהלך ואחרי המשחקים".
בכל משחק ניתן לראות את הצוות הרפואי חש אל השחקנים ששוכבים פצועים על כר הדשא, מרססים אותם בספריי "קסם", ולאחר מכן השחקנים קמים באורח פלא וחוזרים לשחק.
צפריר מסביר: "חשוב להדגיש כי הספריי משהה את הכאב וכמובן לא מרפא אותו. למעשה התפקיד של הספריי הוא להעביר באמצעות הסיבים למוח פקודה שגורמת לו להרגיש את הקור שעובר מהר יותר למוח מתחושת הכאב, אבל בסוף המשחק בהחלט השחקן ירגיש את הכאב במידה והפגיעה היתה קשה".
צפריר ממשיך ואומר: "לצערי לקלינקה שלי מגיעים לא מעט שחקנים "חאפרים" שאין להם מושג ירוק ברפואה, מתיזים במשך זמן ארוך מדי ספריי על הרגל עד שנוצרות ברגליים כוויות קור קשות ולכן גם בנושא התזת הספריי והאופן בה זה נעשה יש להבין ולהתמחות".
פוטרמן מוסיף: "אנחנו יודעים לזהות בנפילה האם מדובר בכניסה חריפה או כמה נשימות שרוצה לקחת לעצמו השחקן על הדשא. בכל אופן אנחנו מאוד קשובים ודרוכים במשך כל המשחק לפציעה שיכולה להתרחש במהלכו וזמן התגובה שלנו אליה הוא מיידי".
למשחקים בתנאי מזג אוויר קיצוניים, כמו לדוגמא משחקה של הפועל מול רובין קאזאן, צריך להתכונן מבעוד מועד כפי שמספר צפריר: "המשחק עם קאזאן היה בתנאים קשים מאוד למשחק, נאלצנו למרוח שכבה עבה מאוד של וזלין על גוף השחקן כדי לבודד מהקור וכמובן ציוד תרמי חם ככל הניתן למשחק".
פוטרמן מרחיב: "מריחה של משחה למניעת כוויות והמון עיסויים בכפות הרגליים כדי להמריץ את הדם".
השניים מחזיקים ברזומה מרשים של לא מעט שנים בהפועל ת"א, ולכל אחד מהם זכורה חוויה מיוחדת מהתקופה במועדון. צפריר: "אני זוכר את משחק הירידה ב–88, החלטתי שגם אם יורדים אז יורדים בראש מורם. הזמנתי לבלומפילד את הזמר גבי ברלין ואת יעקובינו איש הבשר וערכנו אירוע פרידה מרגש מהליגה הראשונה שאז נקראה ליגת לאומית, שנה לאחר מכן חזרנו לשחק בליגת הראשונה".
פוטרמן: "שחקן מסוים שלא נזכיר את שמו התלונן על כאבים, אחרי בדיקה והתייעצות עם הצוות הרפואי החלטנו שאין טעם לתת לו כדור וכי הפציעה היא כנראה יותר בראש מאשר ברגליים. השחקן המשיך להתלונן אז נתנו לו כדור סוכרזית. למחרת חזר אלינו השחקן ואמר – 'תשמעו הכדור שנתתם לי אתמול נהדר, אפשר לקבל עוד אחד?".
שיתוף הפעולה בין השניים מוביל למינימום פציעות בסגל של האדומים, ופוטרמן מספר כיצד זה עובד: "העבודה עם הצוות נפלאה, רונן מסייע המון עם ההבנה שלו והמקצועיות לי ולשחקנים. הצוות הרפואי אחראי ומסור וגם צוות ההנהלה והמשק מסייעים לנו בכל בקשה או עזרה אותה לה אנו זקוקים".
"גילי הוא הרכש הכי טוב שהפועל ת"א עשתה בשנים האחרונות. בחור חכם, מלא שמחת חיים, אוהב עבודה ומקרין על הסביבה בצורה סופר חיובית. אני מאוד מרוצה משיתוף הפעולה במועדון וחושב כי להרבה מועדונים בטח בארץ יש ללמוד דבר או שניים מהפועל ת"א בהתייחסותה המקצועית לבריאות הספורטאים שבה". מסכם צפריר.