"תחושתי היא כי נמצאה דרך ללמד את התובע לקח, שעה שנשלח להתאמן עם שחקנים שנפלטו ועדיין לא ברור לי, על מה ולמה, נדרש להתאמן בצהריי היום, בשמש קופחת, האם באמת אי אפשר היה לנהוג אחרת?" במילים קשות אלו תיאר הבורר עו"ד חנוך קינן, את שעבר על מאור בוזגלו, אקס מכבי תל אביב, בשורות הצהובים, לפני שעבר לסטנדרד ליאז'.
חרף הדברים הקשים והרוח העולה מפסק הבוררות של מאור בוזגלו נ' מכבי ת"א, ממשיכות קבוצות כדורגל להשתמש בשיטה הידועה: אם אתה לא מעוניין בשחקן, גזול ממנו את הזכות להשתתף באימוני הקבוצה, שלח אותו לאימון כושר לבדו בחום הקופח, שלח אותו לסיבובים סביב המגרש כאשר חבריו עורכים אימון טקטי לפני משחק ובעיקר: תמאיס עליו את חייו עד כדי שיהיה חייב לעבור קבוצה.
אף אחד לא מוגן או מבוטח מהתופעה: גם אם קוראים לך סלים טועמה או ערן לוי. גם לא מאור בוזגלו או איתמר ניצן. אף קבוצה לא רואה פחיתות כבוד לשלוח שחקן, ותיק כמה שיהיה, להתאמן לבד או למנוע ממנו אימונים לגמרי, גם אם קוראים לה מכבי או הפועל ת"א.
התופעה: היחידה שבועטת
בימים אלו, של פוסט הפסיקה בעניין בוזגלו, עדיין עובר ערן לוי, שחקנה של הפועל חיפה תהליך דומה. הקבוצה, אשר אינה רוצה בשירותיו, ממדרת אותו מאימוני המועדון, ובזמן שחבריו מתאמנים כרגיל, עובר לוי אימון כושר כלשהו, לבדו, בצדי המגרש. סלים טועמה, על רקע סירובו לעבור למכבי פ"ת במסגרת עסקת טל בן-חיים שפוצצה, חווה דברים דומים.
טועמה, כמו ערן לוי, הוא ללא ספק אייקון אדום – אך הדבר הזה לא מנע מהפועל ת"א למנוע ממנו את זכותו כשחקן תחת חוזה: להיות חלק מהקבוצה. המטרה: לדחוק שחקן החוצה. האמצעים: המאסת חייו. ומה אומרים על כך בוררי ההתאחדות לכדורגל?: זו התנהגות שלא בתום לב, ואף כזו שיכולה להעניק פיצויים לשחקן המיובש.
אצל מאור בוזגלו זה נגמר באמירות קשות נגד מכבי ת"א, איתמר ניצן קיבל 30 אלף שקל פיצוי על ייבושו ממכבי הרצליה, אך התופעה עדיין כאן, חיה ובועטת. למעשה היא היחידה שבועטת, כי לשחקנים הרי אסור לבעוט – הם נשלחים ליציע עד שיסכימו לעבור.
עלילות ההשפלה
עבור השחקנים המיובשים, אין ספק כי מדובר בהשפלה. שליחתם אל היציע במשחקים עוד מקובלת, אך "גירושם" מהסגל ומידורם מאימוני הקבוצה, הם פחות נסלחים.
"לפגוע בי פגעו בי, לדרוך עליי דרכו עליי. אני באתי ממקום נקי להיות בחיפה. לא זכור לי שכשדברים היו טובים אמרו שחיפה בנויה סביב שחקן אחד. קל להגיד עליי שאני שמן, שאני לא רץ, שאני מפריע. מי שחושב ככה, שלא ייקח אותי", אמר ערן לוי לאחר שהודיעו לו שהוא לא יוכל להתאמן.
השחקנים אגב, משתדלים שלא להיות בצד המפר של ההסכם ועל כן מתייצבים לאימונים, אלא שאז הם מקבלים את ההודעה שעליהם להתאמן בצד, דחויים.
"יש פה השפלה בכל הכח", אמר לוי לתוכנית הספורט ב-102FM בשיתוף ONE, "ניסיתי להבין מאיפה זה בא ולמה זה קרה".
משחקן כשרוני לאחרון שחקני הנוער
גרסתו של מאור בוזגלו בבוררות היתה כי ההתנהגות של מכבי ת"א, כאשר לא אפשרה לו להתאמן ולשחק עם סגל הקבוצה, וגם מנעה ממנו יציאה למחנה האימונים בהולנד, השפילה אותו ורמסה את כבודו. קשה שלא להסכים עם כך. כאשר מביטים בבוזגלו עורך אימון עם קבוצת שחקנים דחויים בשורות הצהובים בקרית-שלום, ולא כחלק אינטגרלי בקבוצה לה הוא שייך, קשה שלא לרחם עליו, בין אם אתה מסכים עם התנהגותו של אביו יעקב ובין אם לא.
בדומה לכך, בין אם לערן לוי יש "פה גדול" ובין אם לאו, לעניין הזה לא אמור להיות קשר עם האפשרות שצריך להעניק לו: להתאמן, כזכות יסודית.
לא ברורה גם ההחלטה של המועדון: ברגע אחד מדובר בשחקן כשרוני אשר הושקעו בו משאבים רבים, ברגע אחר הוא נשלח כאחרון שחקני הנוער, להתאמן עם הנוער. האם יש חשש כ"כ גדול שיזיק הוא לסגל הקבוצה הבוגרת אם יתאמן איתה? או שמא באמת מדובר בשיטה של המאסת החיים על השחקן?
ייבש אותו – עד שהוא יילך
העיתוי של תחילת תהליך "ייבוש" מאור בוזגלו על ידי מכבי ת"א, היה ברור לכל – בטרם יהפוך הוא לשחקן חופשי, רצתה מכבי ת"א למכור אותו ולהחזיר מעט מהשקעתה העצומה על השחקן. אלא שגם הבורר קינן לא הבין מדוע נעשו הדברים כפי שנעשו והגדיר אותם כמו שהם: חוסר תום לב: "לא ברור לי מדוע לא ניתן היה, עובר לפגרת המשחקים, ולא חודש לאחר מכן, להודיע לתובע כי אין הוא בתוכניות האגודה לעונה הקרובה". קינן טוען כי יש בהתייחסות הזו פגם והתנהגות שלא בתום לב.
קינן מעלה פליאה, מדוע נשלח בוזגלו להתאמן בצהריי היום עם שאר הדחויים והאומללים של סגל מכבי ת"א. ככל הנראה, כדי ללמד את בוזגלו לקח, סבר קינן. ככל הנראה, כדי לדחוק אותו החוצה מהקבוצה, אולי כדי להמאיס עליו את ימיו.
קינן ממשיך לא לברור מילים: "אומר כבר עתה, אף כי רמזתי לכך לעיל, כי דעתי אינה נוחה כלל ועיקר מהדרך בה נקטה הנתבעת כלפיי התובע, ואף שהמשיכה לשלם את שכרו, נראה בעליל כי עשתה כל לעיל ידה כדי "להמאיס את חייו" בקבוצה, ולאלצו לחפש דרך יציאה, החוצה ממנה, ויפה שעה אחת קודם, מסיבות מובנות בהחלט".
המשמעות היא שהבורר קובע כי תשלום שכרו של שחקן אינו מספיק, כאשר עובר הוא מסכת של השפלות – יש לשמור גם על כבודו וכבוד מקצועו.
"מה הבעיה להזמין את השחקן?"
"לא מובן לי מהי הבעיה של קבוצה, אשר אינה רוצה בשחקן, לומר לו את זה בפנים", אומר עו"ד שחר גרינברג העוסק בדיני ספורט ומשמש סוכן שחקנים, "הרי אפשר להזמין את השחקן וסוכנו ולומר להם יפה שעליו לחפש קבוצה, ובמקביל לאפשר לו להתאמן עם הקבוצה כדי לשמור על כושרו וגם כבודו".
"דחיקת שחקן החוצה מהקבוצה באמצעות הפעלת לחץ בלתי סביר הינה פעולה שלא בתום לב, וכך נפסק לא אחת בפסיקות הבוררות", מוסיף גרינברג.
איתמר ניצן מקבל 30 אלף שקל
אם היתה מחשבה שפסק דין מאור בוזגלו ימנע מקבוצות להשתמש בשוט הייבוש, אזי ההחלטה בתביעת הבוררות של איתמר ניצן נ' מכבי הרצליה, אמורה היתה לשמש עוד תמרור אזהרה, אלא שהקבוצות פשוט מתעלמות ממנו.
בעניין השוער איתמר ניצן, נקבע כי "ייבושו של השחקן והוצאתו מסגל הקבוצה, ללא כל סיבה מקצועית, מצדיקה פיצוי לא ממוני בגין סבל, עגמת נפש, ובושה שגרמה לו הנתבעת במעשיה". כלומר, הבורר אף מקבל את הטענה שייבוש של שחקן, גורם לו לבושה ועוגמת נפש, עליה הוא יכול לקבל פיצוי.
אז כמה קיבל איתמר ניצן? 30 אלף שקל, עבור אותו ייבוש. האם זה מרתיע קבוצות, בפועל אנחנו רואים שלא ממש.
לזרים טוב יותר
בהיבטים רבים, נטען במדינת ישראל כי העובדים הזרים מקופחים וכי אין הגנה על זכויותיהם. דווקא בהיבט של "שחקן מיובש", כלומר כזה שהקבוצה לא רוצה את שירותיו, אך עדיין מחזיקה בו מרצונה או שלא, יש לשחקן הזר יתרון.
תקנון הרישום של ההתאחדות לכדורגל קובע כי שחקן אשר הוחלט "להקפיאו", כלומר לא רוצים בשירותיו ומביאים שחקן זר אחר תחתיו, קבוצתו צריכה להתחייב לאפשר לו להשתתף באימוניה. המטרה היא כמובן הגנה על השחקן שלא רוצים בו, כדי שיוכל להמשיך לשמור על כושר גופני וכושר משחק.
אז במה שונה בעצם שחקן זר שיש לשמור עליו מכל משמר משחקן ישראלי, מקומי, שאין הוראה תקנונית שאמורה להגן עליו ולכפות על הקבוצה להתחייב לאפשר לו להתאמן עמה? (ולא, לשלוח שחקן לערוך מתיחות בצד, לבד, לא נחשב להיות חלק מאימון).
וגם באיטליה
התופעה הזו, אגב, אינה נחלתה הבלעדית של הליגה השישית באירופה – היא הליגה הישראלית. באיטליה, ארגון השחקנים מחה בתוקף, בעת שהשבית את הליגה עד לאחרונה, על סעיפים בהסכמים הקיבוציים שאפשרו לקבוצות לסדר אימונים בנפרד לשחקנים בהם הן לא היו מעוניינות. מה שנקרא: ייבוש על דין.
ארגון השחקנים טען כי מדובר היה בסעיפים שאפשרו לקבוצות לייבש שחקנים כדי ללחוץ עליהם לוותר על זכויות מסוימות בחוזים או כדי לדחוק אותם החוצה, בדיוק כפי שקורה במחוזותינו.
באיטליה לא רצו למשוך את השביתה יתר על המידה, ולכן הגיעו להסכם זמני בין הליגה לארגון השחקנים. הארגון לחץ בנוגע לסעיפים שימנעו את תופעת הייבוש ועל כך מגיע להם מלוא הפרגון.
בינתיים, אצלנו בישראל, ממשיכות קבוצות להשתמש בשיטה הידועה, לעיתים נוחלות הצלחה והשחקן אכן עוזב בלית ברירה, ולעיתים הוא בוחר לפנות למוסד לבוררות של ההתאחדות לכדורגל כדי שיכבדו את מלוא חוזהו וכן כדי לקבל פיצוי בגין הסבל שלטענתו חווה.
השאלה היא מדוע יש צורך בכך בכלל? מדוע לא להתנהג אל השחקן בהיגיון וסבירות? לא ברור.
גילוי נאות: הכותב מייצג את השחקן ערן לוי וכן שחקנים נוספים הסובלים מתופעת הייבוש בימים האחרונים.