רעיון השילוב בין בירה לספורט מעלה בעיקר תמונה של גברים כרסתנים רובצים מול משחק המשודר בטלוויזיה, שותים כאילו אין מחר ולצידם קערות מלאות בפיצוחים וחטיפים. מחקרים מדעיים חדשים שפורסמו לאחרונה מגלים כי שתייה מתונה של בירה יכולה דווקא להוות אמצעי משלים לפעילות אקטיבית.
מחקר שנערך באוניברסיטת גראנדה בספרד קבע כי בירה עדיפה על פני מים בהחזרת נוזלים לגוף ובספיגתם לאחר ביצוע פעילות אקטיבית מאומצת. 25 סטודנטים שנבדקו במהלך מספר חודשים התבקשו לרוץ על מסילה בטמפרטורה חמה ביותר של 40 מעלות צלסיוס עד שהגיעו למצב הקרוב לתשישות. לפני הגעתם לנקודת השבירה נבדקה בגופם רמת איזון הנוזלים (הידרציה) והמלחים בדמם, דרגת הריכוז והכישורים המוטוריים שלהם.
לאחר הבדיקה חולקו הסטודנטים התשושים לשתי קבוצות, כאשר לקבוצה אחת ניתנה כוס של כ-550 מ"ל בירה ולקבוצה השנייה כמות זהה של מים. לאחר מכן כל קבוצה הורשתה לשתות באופן חופשי מים להשלמת הנוזלים. בתום הניסוי נבדקו שוב הפרמטרים השונים והנמצא כי בקרב קבוצת הסטודנטים ששתו בירה החזרת הנוזלים התרחשה באופן טוב ומהיר יותר בהשוואה לקבוצה ששתתה מים בלבד.
לימור בן חיים, תזונאית קלינית, מסבירה ש"תוצאות אלו מיוחסות לרכיבים הייחודיים שקיימים בבירה. הרכב הגזים, הסוכר והמלחים שמכילה הבירה עזרו לספיגה מהירה יותר של נוזלים בגופם של הסטודנטים. ההסבר המדעי לכך הוא שהפחמן הדו חמצני שבבירה המוגזת, עוזר להרוות את הצמא מהר יותר, הסוכר שבבירה מחזיר את הגלוקוז הנדרש בדם לאחר פעילות מאומצת כזו וכן המלחים בבירה מאזנים את השינויים שהתרחשו בדם במהלך הפעילות הספורטיבית".
בעקבות תוצאות הניסוי, ניתן להמליץ לאנשים לצרוך לאחר פעילות ספורטיבית בירה לבנה בכמות של עד כחצי ליטר ליום לגברים וכרבע ליטר ליום לנשים.
בן חיים הוסיפה: "הישראלים לא שותים כל השבוע אבל כשהולכים לבר שותים פתאום 3-4 בירות במכה וזה לא טוב". בן חיים ממליצה לשתות בקביעות ובאופן מתון. "הצרפתים למשל, שותים יין בכל ארוחה אבל לא מגזימים. הוכח שיין טוב ללב וגם לבירה יש תכונות דומות, כפי שהוכיח מחקר שנעשה בדנמרק".
"מחקר אחר, שנעשה בנורבגיה, בדק קבוצה של אנשים שעושים ספורט באופן קבוע. אלה ששתו בירה לאחר הפעילות תרמו להגנה על ליבם. אצל אלו שלא שתו בירה, גורם ההגנה היה נמוך יותר. מדובר במחקר ראשון שחיבר ספורט ושתיית בירה ונמצא כי מדובר בשילוב מנצח".
אני משחק כדורגל עם חברים ואחד מהם נהוג לשתות בירה בקביעות במהלך המשחקים, הוא טוען שזה מסייע לגוף. יש צדק בדבריו?
"שמעתי על התופעה, אבל אלכוהול במהלך פעילות אינו רצוי", אומרת בן חיים. לדבריה, גם הפיזיולוג של ריאל מדריד המליץ אחרי כל אימון לשתות בירה. "המשקה מחזיר לא רק מלחים וסוכרים, יש בו פחמימות והוא גורם למתאמנים לשתות יותר מים אחרי".
באוניברסיטת אוקספורד באנגליה נמצא, כמו במחקרים אחרים שנעשו בתחום, ששתייה מתונה וקבועה של בירה מורידה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, סוכרת, סוגים מסוימים של סרטן, משפרת את התפקוד הקוגניטיבי ומסייעת לזיכרון.
אז אולי זאת הסיבה שישראל מפגרת אחר מדינות העולם בכדורגל ובספורט בכלל, אנחנו פשוט לא יודעים לשתות.