ניימאר מקשיב. ההצעות לא מפסיקות (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
פאטו וניימאר. הכישרון הצעיר נשאר בבית (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

אחד מענפי הייצוא המובילים והרווחיים בברזיל, מלבד פולי קפה וקני סוכר, הוא שחקני כדורגל כישרוניים, המגיעים לאירופה כחומרי גלם נוצצים ועוברים ביבשת הישנה את הליטוש המתאים שהופך אותם לכדורגלנים מגוונים ומעולים באמת.

בשנה האחרונה מתחזקת המגמה ההפוכה, כדורגלנים ברזילאים שחוזרים הבייתה, או לחילופין, ממאנים לצאת החוצה, כאשר אחת הסיבות העיקריות לכך היא התחזקות הכלכלה במדינת הענק בדרום אמריקה.

הניסיון של קורינתיאנס להחתים את קרלוס טבס, שלא צלח בינתיים, החתימה של רונאלדיניו בפלאמנגו והישארותו, בינתיים לפחות, של ניימאר בסנטוס, כל הדוגמאות הללו הן רק חלק מתמונת מצב רחבה יותר. ברזיל אינה עוד מדינה ענייה הנזקקת באופן נואש לכסף זר אלא מדינה ששואפת להיהפך ביום מן הימים למעצמה כלכלית.

"עד לא מזמן היורו היה שווה ארבעה או חמישה ריאל (המטבע הברזילאי) ועכשיו יורו זה 2.3 ריאל", אמר קרלוס פלקאו, סגן נשיא מועדון הכדורגל ויטוריה מהעיר סלבדור. "היום מועדון מברזיל יכול להגיש הצעות לקבוצות אירופיות בשיעורי חליפין מועדפים".

פלקאו הצביע על שינוי נוסף בכדורגל הברזילאי, התמקצעות של השדרה הניהולית במועדונים, כאשר כיום לרוב העוסקים במלאכה יש ניסיון בבנקאות, שיווק או מדיה. ויטוריה היא דוגמה טובה לרנסנס הכלכלי של ברזיל, כאשר הכנסות המועדון עלו מ-6 מיליון ריאל ב-2006 ל-42 מיליון העונה, סכום שצפוי לצמוח עוד בעקבות הסכם זכויות השידור החדש, שצפוי להיות גבוה ב-25 אחוז מקודמו.

מחקר מהשבוע שעבר אף הראה כי ערים כמו ריו דה ז'ניירו וסאו פאולו יקרות יותר במחירי מוצרי הצריכה מניו יורק ולונדון. העובדה כי ברזיל תארח את המונדיאל הקרוב ושנתיים אחריו גם את האולימפיאדה, רק מעודדים השקעה זרה נוספת במדינת הסמבה.

ריו דה ז´ניירו (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
ריו דה ז´ניירו (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

העלייה הגבוהה במוצרי המזון ובמיוחד בחומרי גלם תרמו מאוד לצמיחה בברזיל, מיצואניות המזון המובילות בעולם בעולם, שהרוויחה הון ממכירת פולי סויה ובקר, שמחירם האמיר בשנה האחרונה. ברזיל עקפה לאחרונה את איטליה וכלכלתה מדורגת כעת כשביעית בגודלה בין מדינות תבל, אחרי ארה"ב, סין, יפן, גרמניה, צרפת ובריטניה.