גולש על טבעות. צפוי טקס מרהיב (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
גולש על טבעות. צפוי טקס מרהיב (GettyImages)|צילום: מערכת ONE

העיר ונקובר שבקנדה לובשת חג לקראת טקס פתיחת משחקי אולימפיאדת החורף מחר בלילה (בין שישי לשבת).

40 מיליון דולר הושקעו בטקסי הפתיחה והסיום והם צפויים להיות מרהיבים ולכלול קפיצות סקי דרך חמש הטבעות, סמל המשחקים האולימפיים, והופעות מוזיקליות של הכוכבים המקומיים, בריאן אדמס ושרה מקלאכלן. להקת מתופפים של ילידים קנדיים (אבוריג'ינים) ילוו את אדמס בשיר אחד לפחות.  

55 אלף איש יצפו בטקס מאצטדיון בריטיש קולומביה (BC), אליהם צפויים להצטרף כ-3 מיליארד ברחבי העולם שיצפו בו בטלוויזיה. הטקס יחל ב-4 לפנות בוקר שעון ישראל ויועבר בשידור ישיר בספורט2 ובשידור חוזר בשבת ב-8 בבוקר.  

נשיא קנדה, ז'אן מישל ז'אן, יצהיר על פתיחת המשחקים באופן רשמי במהלך הטקס. זהות מדליק המשואה האולימפית נשמרת בסוד, אך לפי הערכות האיש שיזכה לכבוד הוא שחקן ההוקי קרח האגדי, וויין גרצקי. אלפי קנדים בצבעי הלאום אדום-לבן ייצרו את הטבעות האולימפיות ושלל צורות נוספות. כן צפויים מופעי זיקוקים, מחול ועוד.  

בראיין אדמס (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
בראיין אדמס (GettyImages)|צילום: מערכת ONE

מארגני הטקס לא משחררים את כל הפרטים ולחזרה הגנרלית לקראת האירוע לא הוזמנו עיתונאים, אלא היא נעשתה מול קהל של נותני חסות ומתנדבים. סך הכל צפויים כ-11 אלף עיתונאים לסקר את אולימפיאדת החורף בוונקובר.   

חלק ניכר מהטקס צפוי להתמקד בתרבות ובהיסטוריה הקנדית. מפיק הטקס, דייויד אטקינס, אמר: "טקסי הפתיחה המוצלחים ביותר היו אלה שהגדירו או הגדירו מחדש את התרבות של המדינה המארחת בדרך שהביאה גאווה לקהל המקומי והגבירה את ההבנה לאותה תרבות מצד הקהל העולמי".  

אך לא כולם שותפים למסר ההרמוני. כוחות הביטחון בעיר מתכוננים להפגנות של ארגונים שונים במקביל לטקס, בהם מתנגדי גלובליזציה ופעילים חברתיים. לפי ההערכות, בין 1,500 ל-2,000 מפגינים צפויים להתכנס בגלריה לאמנות של ונקובר, לצעוד לכיוון איצטדיון BC ולהגיע סמוך לשעת הפתיחה.

וויין גרצקי (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
וויין גרצקי (GettyImages)|צילום: מערכת ONE

הסיבות למחאה מגוונות: הצפת העיר השלווה ברבבות אנשי ביטחון וחיילים, התעלמות מהעוני כאשר לצורך ההכנות למשחקים הוקמו בתי מלון מפוארים על חשבון הוסטלים לחסרי בית, בזבוז כסף (6 מיליארד דולר הושקעו במשחקים, בתשתיות ובשיווק), עסקאות מפוקפקות עם תאגידי ענק והפקעת שטחים ציבוריים.