חדשות טובות לקבוצות הספורט בישראל, ועדת העבודה והרווחה והבריאות של הכנסת החליטה כי הפטור ממס שולי על שחקנים זרים שמגיעים לישראל לא יבוטל.
על פי התוכנית הכלכלית החדשה של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר, יובל שטייניץ, הפטור ממס שולי היה אמור להיות מבוטל דבר שהיה פוגע קשות באפשרות הקבוצות להביא שחקנים זרים ארצה.
דיויד פדרמן, אחד מבעלי מכבי תל-אביב, אמר ל-ONE: "אני חושב שמי שהרוויח זאת מדינת ישראל וכל אחד מאיתנו, ללא שום קשר, אם הוא מבית"ר, מכבי או הפועל. לשנות את התקנה הקיימת זו פגיעה במדינה ולא רק בספורט, המשמעות היא לפגוע בספורטאים שהם שגרירים שלנו".
שינוי של החוק המיסוי היה מביא לכך שכל הספורט היה מתמוטט ואז כל הכיף שלנו היה הולך. היה ברור לגמרי שאם התקנה הזאת עוברת, היתה פגיעה אדירה בספורט הישראלי וגם במוניטין של מדינת ישראל זה חשוב יותר מכל דבר אחר. בכל מדינה בעולם ספורטאים זרים משלמים פחות מס הכנסה. ליאור אליהו שחקנה של מכבי תל אביב עזב היום את מכבי תל אביב עבר לשחק בספרד מפני שמשלמים לו 25 אחוז מס".
יו"ר מכבי תל-אביב, שמעון מזרחי: "כולם יודעים מה הייתה המשמעות אם הגזירה הזאת אם הייתה מתקבלת. עיכבנו עד עכשיו חתימה על כמה חוזים של שחקנים ועם הדבר הזאת הוא כעת סופי אנחנו יכולים לצאת לדרך".
"אני לא מצוי בנבכי הפוליטיקה אלא בספורט. אני רוצה להודות לחברי ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת שהבינו את הנושא שעליו מדברים ובפה אחד החליטו לדחות את החלטת האוצר ואני מעריך את זה מאוד תנו לנו לנהל ספורט כפי שצריך".
מנכ"ל ההתאחדות לכדורגל, אורי שילה, היה מרוצה כמובן: "הספורט ניצח, בהחלטה הזו יש הגיון רב כך יגיעו ספורטאים יותר טובים. זה שומר על תקציבי הקבוצות שיכולו לשלם על ישראלים, זה שומר על התחרותיות וזה עושה הרבה הגיון גם בתחרות שלנו מול מדינות באירופה. הנושא של המיסוי על הזרים מאוד חשוב לספורט הישראלי".
הוא נבחן גם בבג"צ ושם גם הוחלט שאין אפליה בין שחקנים זרים לבין שחקנים ישראלים בנושא המיסוי. היום יש לספורט אתגרים כלכלים רבים ולפחות ברמה הזאת של המיסוי ניצחנו".
יו"ר הוועדה, חיים כץ, אמר ל-ONE: "אני חושב שאנשי הספורט הרוויחו את ההחלטה היום ביושר, אנחנו לא שונים מכל העולם ואנחנו צרכים לעודד הגעה של ספורטאים זרים לישראל, בעיקר שהמצב הכלכלי לא קל ואנחנו צריכים לעזור לקבוצות בנושא הזה, כך נפתח את הספורט ונעלה את רמתו".
דייויד פדרמן במהלך הדיון: "שינוי במיסוי ירחיק את הזרים מפה"
אנשי ספורט בכירים וחברי כנסת רבים הגיעו לדיון בנושא בכנסת, בין היתר יו"ר ועדת העבודה והרווחה, חיים כץ, בעלי מכבי ת"א שמעון מזרחי ודייויד פדרמן, מנכ"ל ההתאחדות לכדורגל אורי שילה ויו"ר ארגון השחקנים, אריה אלטר. כזכור, דיון ראשוני כבר התקיים לפני שבועיים.
שמעון מזרחי אמר בדיון: "שיתוף של שחקנים זרים חיוני לספורט הישראלי. צרפת 12%, טורקיה 22%, איטליה 25%, גרמניה 25%, אלה המספרים של תשלום המיסוי באירופה. מה גם ששם יש גבולות פתוחים".
"לנו אין מה להציע לשחקן זר", הוסיף מזרחי. "הדבר הראשון ששואל הסוכן או המשפחה של השחקן למה לבוא לישראל? אם אתם רוצים לקיים את הספורט תמשיכו לקיים את התקנה הנוכחית, כי אחרת אפשר יהיה לסגור את הקבוצות".
"שינוי במיסוי ירחיק את השחקנים מפה", אמר דייויד פדרמן. "זו פגיעה לא בספורט אלא במדינת ישראל. אם לא השחקנים הזרים לא היה בתל אביב פיינל-פור. בכל אירופה יש הקלה במס לשחקנים זרים ושינוי החוק יזיק לא רק לספורט אלא גם למדינת ישראל".
פדרמן גם ציין כי מדינת ישראל גוייסה לטובת קיום הפיינל-פור בזמן שחוסל אחמד יאסין וציין שבלי השחקנים הזרים ששיחקו בישראל באותה תקופה לא בטוח שהיו מאשרים לקיים את הפיינל-פור בישראל.
מנכ"ל ההתאחדות לכדורגל, אורי שילה, אמר בדיון: "שינוי המיסוי יפגע בספורט, יפגע בשחקנים הזרים, יגיעו לפה שחקנים זרים פחות טובים, הספורט יסבול גם כלכלית, יגדל הפער בין הקבוצות העשירות לעניות, קבוצות שאין להם כסף לא יוכלו להתמודד".
"אנחנו רוצים להצליח באירופה שם יש שוק חופשי אין להם את הבעיה שלנו. אנחנו צריכים ליצור הטבה והיא הכרחית לכדורגל ולכדורסל. כל פגיעה כזו היא פגיעה בענף הספורט כולו ותחרויות". אריה אלטר, מנכ"ל ארגון שחקני הכדורגל: "שחקני הכדורגל מסתכלים על טובת הספורט ותומכים בלהשאיר את המצב כמו שהיום, אבל אנחנו רוצים שיקבעו קריטריון לזרים שיגיעו".
"קיבלנו הערכות מצד האוצר כמה כסף זה יכניס לקופת המדינה, אני רוצה לפצל את ההצעה בין הספורטאי חוץ לעיתונאי חוץ", אמרה ח"כ רחל הדדו. "אני רוצה להפריד בין השחקנים לעיתונאים, כי יש לנו אינטרס בנושא הספורטאים יותר מאשר בנושא העיתונאים, אנחנו רוצים שספורטאים יהיו כאן. לשחקנים זרים יש משקל בהישגים של קבוצות בספורט".
ח"כ אריה ביבי אמר: "לא לגעת בנושא השחקנים, הספורטאים מביאים אותנו להישגים". ח"כ מטלון הוסיף: "עומרי כספי הגיע לאן שהגיע בגלל שיש פה ספורטאים זרים, אותו דבר אני יכול לומר על רביבו ברקוביץ' ובניון שלא היו מגיעים לאירופה אם לא היינו מביאים ספורטאים זרים לארץ שמשכו את השחקנים שלנו לרמות גבוהות. אני מציע לא לקבל את עמדת האוצר".
נציגת האוצר אמרה: "אנחנו רוצים שעלות ההעסקה של ספורטאי חוץ, אם מדובר בחוזה נטו העלות של המס, תיפול על המעסיק שלו עם ניכוי מס במקור כפי שחל על תושבי ישראל". מאז החלו בכנסת לדבר על הגזירה המרה בנוגע למיסוי על שחקנים זרים, ראשי הספורט בישראל החלו לפעול על מנת שהרעיון לא יהפוך לחוק של ממש.
את המהלך מובילה ח"כ רונית תירוש, יו"ר שדולת הספורט בכנסת, כאשר גם שרת הספורט, לימור לבנת, כבר התבטאה נגד שיטת המיסוי החדשה ופועלת בנושא. המתנגדים לתוכנית טוענים כי המיסוי על הזרים יקשה על קבוצת קטנות להחתים זרים, וכמו כן יפגע גם בסיכוייהם של הקבוצות הישראליות הגדולות יותר להתחרות בתקציבים הגדולים של הקבוצות מאירופה.
מנגד, טוענים במשרד האוצר כי ההצעה תרום להשוואת התנאים בין הספורטאי הישראלי לספורטאי הזר וכי הצעד ימנע את תפיסת מקומם של הישראלים על ידי הזרים.