sportFive1249027 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
דיון מוצדק? (GETTY) (צילום: ספורט 5)
דיון מוצדק? (GETTY)|צילום: ספורט 5

כאשר מכבי תל אביב יצאה ביום שני האחרון לאיטליה לצמד משחקי יורוליג מרבית מאוהדי הקבוצה, התקשורת ואנשי הצהובים הבינו את המשמעות של הימים שיגיעו על עתידו של מאמן הקבוצה עודד קטש. לא צריך להיות גאון כדורסל גדול או מקורב להנהלת הצהובים כדי להבין ששני הפסדי חוץ נוספים, מול שתי קבוצות בתקופות רעות, יובילו ככל הנראה לסיום דרכו של הישראלי על הקווים.

בסופו של דבר אחרי קרב קשה מול מילאנו חבולה ופצועה מכבי הצליחה להשיג ניצחון חוץ ראשון לעונה במפעל הגדול ביבשת ולסדר לאטורה מסינה המסכן הפסד תשיעי ברציפות (ואחרון ברצף אחרי הניצחון על הכוכב אמש). המשמעות של הניצחון, בראש ובראשונה, תקנה לקטש לפחות עוד שבוע על הקווים ביד אליהו ולנו את הזמן לדון בסוגיה חשובה.

מיד עם סיום הפסד חוץ מאכזב לבאיירן מינכן לפני שבועיים בדיוק הגיע הרגע שבו נפלה האבן הראשונה בדומינו, שהסוף שלו כמעט תמיד ידוע מראש. הצהובים ירדו לראשונה העונה למאזן שלילי ביורוליג ופורסם שהנהלת המועדון שוקלת זעזוע בעמדת המאמן. היום מכבי אמנם שוב עומדת על מאזן חיובי (6:7) אך לא נדמה שזה חיזק באמת את מעמדו של המאמן עם החרב על הצוואר.

כדי להבין האם יש הצדקה לדיבורים על המעמד הלא יציב של המאמן כבר בשלב זה ולאור התוצאות שהשיג עד כה אספנו מספר יתרונות וחסרונות במכבי תל אביב מודל 2022/23. רגע לפני שנתחיל נאמר שבהשוואות שנערכו התייחסנו לצהובים במסגרת היורוליג, שכן פתיחת העונה בליגה היא לא זאת שהביאה את מעמדו של המאמן לסדר היום.

דבר נוסף שחשוב לציין הוא שעל אף העובדה שתקציבי כל קבוצות היורוליג לא ידועים במדויק עם פתיחת העונה, לפי הדיווחים שכן הגיעו, הצהובים הגדילו את התקציב אך נותרו במקום דומה למדי ביחס לשאר קבוצות המפעל - בין מקומות 8 ל-10.

לא נופל בשלב זה ממאמנים אחרים (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
לא נופל בשלב זה ממאמנים אחרים (אלן שיבר)|צילום: ספורט 5

לזכותו של קטש

נתחיל מהטענה הפשוטה ביותר ועל פי רוב גם החשובה ביותר - מבחן התוצאה. כשמסתכלים על פתיחות העונה של המאמנים במכבי ת"א מאז עונת 2016/17, אז ביורוליג החלה שיטת הליגה, לא היה מאמן שהציג תוצאות דומות אצל הצהובים עד לשלב זה של העונה ומעמדו היה מעורער כמו זה של קטש. הרשימה:

2022/23 - עודד קטש - 6:7 חיובי
2021/22 - יאניס ספרופולוס - 6:7 חיובי
2020/21 - יאניס ספרופולוס - 8:5 שלילי
2019/20 - יאניס ספרופלוס - 4:9 חיובי
2018/19 - נבן ספאחיה - פוטר כשהיה במאזן 6:1 שלילי
2017/18 - נבן ספאחיה - 6:7 חיובי
2016/17 - ארז אדלשטיין - פוטר כשהיה במאזן 2:0 שלילי

כפי שאתם רואים, מאז עונת 2016/17, מלבד לעונת הקורונה שהייתה הטובה ביותר של הצהובים מאז הזכייה האחרונה, קטש לא נופל משום מאזן שהשיג מאמן אחר בשלב זה של העונה וקבוצתו נמצאת בתמונת הפלייאוף בשלב זה. הפיטורים היחידים שהגיעו עד לשלב זה בעונות הקודמות היו של ספאחיה אחרי הפתיחה הגרועה ביותר בהיסטוריה של הצהובים במפעל והפרידה המפתיעה והמהירה מארז אדלשטיין.

היורוליג ברמה אחרת (GETTY) (צילום: ספורט 5)
היורוליג ברמה אחרת (GETTY)|צילום: ספורט 5

המספרים בהתקפה

גם כאן, כמו במבחן התוצאה, המספרים מדברים בעד עצמם - מכבי תל אביב של עונת 22/23 קולעת בממוצע 82.2 נקודות לערב. עד לעונה הנוכחית, מאז עונת 2016/17, בשלב זה של העונה רק בעונת הקורונה הזכורה לטובה הצהובים העמידו ממוצע טוב יותר מזה (86.4). יתר המספרים של הצהובים בשנים האחרונות נמוכים בהרבה ממה שקולעת ההתקפה הצהובה בימים אלו, כמו שתוכלו לראות כאן (הממוצע עד לסיום מחזור 13 של אותה העונה):

2022/23- 82.2 נקודות בממוצע
2021/22- 78.4 נקודות בממוצע
2020/21- 78.5 נקודות בממוצע
2019/20- 86.4 נקודות בממוצע
2018/19- 79.5 נקודות בממוצע
2017/18- 79.7 נקודות בממוצע
2016/17- 79.4 נקודות בממוצע

מתנגדי קטש יגידו ובצדק (נגיע לכך בהמשך) שלמרות המספרים, הכדורסל של הצהובים העונה רחוק מלהיות מרשים וכי קטש מחזיק בסגל התקפי מוכשר במיוחד.

הצד השני של הטענה ונקודת זכות נוספת לטובתו של קטש בעונה הנוכחית היא התחזקות היורוליג. נכון, הסגל של מכבי תל אביב נראה נוצץ יותר בפתיחת העונה הנוכחית ממה שהתרגלנו בשנים האחרונות, אך חשוב לזכור שלא רק הצהובים התחזקו בשמות מרשימים וגם קבוצות שנחשבות לקטנות יותר ממכבי רשמו החתמות גדולות (וילדוזה ואולי אפילו קמפאסו לכוכב, הנרי לבאסקוניה, דה קולו לווילרבאן, בייקון לפנאתינייקוס).

מעבר לכך, נראה שהיורוליג של העונה חווה נסיקה בכל הקשור ליכולת הגבוהה של קבוצות משתי קצוות הטבלה (ותשאלו את וילרבאן שניצחה השבוע את ברצלונה ואולימפיאקוס), ועל כמות הכישרון שיש לשישייה החזקה במפעל במכבי תל אביב יכולים רק לחלום (פנרבחצ'ה, אולימפיאקוס, ריאל מדריד, ברצלונה, מונאקו ואנדולו אפס).

קטש בנה במו ידיו (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
קטש בנה במו ידיו (אלן שיבר)|צילום: ספורט 5

לרעתו של קטש

פשוט לא נראה טוב
אין לפקפק במספרים ובמבחן התוצאה אך יחד עם זאת אי אפשר להתווכח עם מה שרואות עינינו - מכבי ת"א מודל 2022/23 לא נראית ולא משחקת כמו קבוצת כדורסל טובה. עד למשחק האחרון ביום שלישי הצהובים לא הצליחו לנצח אף משחק חוץ והמשיכו בהרגל הרע שבמסגרתו מכבי מצליחה להביא תוצאות אך ורק בבית.

אם לא די בכך, גם בחלק נכבד ממשחקי הבית הצהובים רחוקים מלהציג כדורסל משכנע שגורם ליושבים בהיכל להנאה רבה. מרבית הדקות הטובות של מכבי העונה בהיכל הגיעו תודות למשחק לחימה גדול (סורקין, ג'ונדי וקולסון) או לכישרון אישי נהדר (לורנזו ובולדווין), פחות לכדורסל איכותי.

כשזה מגיע למשחקי החוץ כל הבעיות של הצהובים צפות והפתרונות שעובדים בבית כבר קשים בהרבה ליישום ללא הקהל. במקרה הטוב זה מתפתח למשחק צמוד יחסית שבו מכבי נשארת צמודה כמו מול פרטיזן והכוכב האדום, במקרה הרע לתבוסות או השפלות כמו מול פנרבחצ'ה, באסקוניה ובאיירן.

נקודה חשובה לציון בכל הנוגע לכדורסל שאנו רואים על הפרקט נוגעת לעובדה שעודד קטש בנה במו ידיו את הקבוצה. הוא קיבל כמעט כל מה שרצה ובנה את הקבוצה בצלמו כך שכולם יתאימו לשיטה ה"קטשית" שלו. עד כה, כפי שכבר הבנתם, זה רחוק מלהיראות כמו משהו להתגאות בו ושני הדברים הכי גרועים בכל העניין הם שאין גרף שיפור, כמו גם בעיות עם שחקנים מסויימים בחדר ההלבשה שהוא בעצמו יצר.

מגיע לו להיות במצב הזה? קטש (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
מגיע לו להיות במצב הזה? קטש (אלן שיבר)|צילום: ספורט 5

הגנה
אם מצד אחד הסתכלנו על המספרים בהתקפה בפן חיובי, ההגנה של הצהובים רעה, אפילו מאוד, גם מבחינת מספרים וגם לעיניהם הרואות של הצופים. מכבי תל אביב של העונה היא אחת מחמש קבוצות ההגנה החלשות במפעל עד כה כשהיא סופגת 82.3 נקודות בממוצע לערב. בשנים האחרונות, לפחות באלו שיאניס ספרופולוס עמד על הקווים, זה אפילו לא היה קרוב (לאחר 13 משחקים בכל עונה):

2022/23- 82.3 נקודות בממוצע
2021/22- 76.5 נקודות בממוצע
2020/21- 78.1 נקודות בממוצע
2019/20- 74.8 נקודות בממוצע
2018/19- 80.9 נקודות בממוצע
2017/18- 80.8 נקודות בממוצע
2016/17- 82.3 נקודות בממוצע

מריבאונד ההתקפה של היריבה, שבו מכבי תל אביב היא הקבוצה הגרועה במפעל עם מספרים שלא נראו ביורוליג מאז עונת 15/16, דרך הגנה אישית רעה, טיפול לוקה בחסימות וצבע פרוץ ועד למקום שני מהסוף באחוזי היריבה מהשדה - הצהובים מציגים משחק הגנה קטסטרופלי, שאולי, רק אולי התייצב מעט בשני המשחקים האחרונים (ספגה 69.5 בממוצע) מול יריבות נוחות. 

התמונה המלאה ברורה – בכל מה שקשור למבחן התוצאה לעודד קטש לא מגיע להיות במצב שבו הוא נלחם על חייו בקבוצה בכל משחק, אך מנגד פשוט אי אפשר להתעלם מהכדורסל הבינוני שמשחקת הקבוצה שלו עד עכשיו. לדעתי האבן הראשונה בדומינו נפלה מעט מוקדם מידי, ומהרגע שזה קרה, על אחת כמה וכמה במועדון לחוץ כמו מכבי תל אביב, רק שינוי קיצוני ימנע את הסוף הצפוי.