sportFive754730 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

התחלה חדשה. ערב המשחק של מכבי ת"א בברצלונה, אי אפשר שלא לשים לב לדימיון בתהליכים שקרו בשני מועדוני הפאר בשנים האחרונות, ובמיוחד בעונה שעברה. שתי הקבוצות התרסקו ביורוליג ולא הצליחו להעפיל להצלבה, ובזמן שבברצלונה לא זוכרים אפילו אימון אחד שנערך בעונה שעברה בסגל מלא בגלל פציעות, במכבי הבלאגן המקצועי חגג. ,

הערב ב-22:00 ב-5SPORT: מכבי ת"א מול ברצלונה

בזמן שבברצלונה ערכו רה-ארגון במערך הרפואי-טיפולי, במכבי התמקדו הקיץ בבנייה מחודשת של הנהלת הקבוצה, כשהבשורה המקצועית המשמעותית היא הצבתו של ניקולה ווייצ'יץ' בתפקיד המנהל הספורטיבי (Sports Director).

אבל רגע, לא היינו כבר בסרט הזה? ווייצ'יץ' הרי נכנס למכבי בתפקיד דומה כבר ב-2013. באותה שנה מכבי זכתה ביורוליג, אבל מאז הקרואטי היה זה שחטף כמעט את כל האש על הכישלונות המקצועיים, בעיקר בשנתיים האחרונות. אז מה השתנה העונה הזאת מכל העונות?

הצל של מוני. אי אפשר לנתח את השינוי המקצועי שמכבי ת"א עברה העונה בלי להתייחס לפיל שבחדר: הדעה הרווחת - גם אם שגויה - שניקולה ווייצ'יץ' נמצא במכבי ת"א כפיצוי על כך שהיה אחד הנפגעים הגדולים ביותר מקריסת הבנק של מוני פנאן. במרוצת השנים היה מי שטען כי ראשי מכבי רוצים את ווייצ'יץ' קרוב אליהם, מחשש שאם הוא "יפתח" על ההתרחשויות באותן שנים – הנזק יהיה בלתי הפיך.

אנשי מכבי טוענים כי מדובר ב"צ'יזבט, הזיה מוחלטת", ומסבירים כי למרבה הצער, לא מעט אנשי כדורסל נפגעו קשה מאוד מהפרשיה העגומה, והעובדה היא שלא כולם קיבלו תפקיד במכבי, כך שעצם העיסוק בשמועה הזאת חוטא לאמת. בקבוצה מדגישים כי כל הקישור בין התפקיד של ווייצ'יץ' לבין מה שקרה עם פנאן, הוא בגדר עוול גדול מאוד שנעשה לקרואטי.

הביקורת גברה והפכה ארסית יותר כלפי ווייצ'יץ' ככל שהכישלונות המקצועיים החלו להצטבר. מצד אחד, כמנהל המקצועי הוא ספג את כל חיצי הביקורת. מצד שני, ווייצ'יץ' דיבר בפתיחות בזמן אמת על כך שלא הוא מקבל את כל ההחלטות, ואפילו לא את רובן – וחטף ביקורת קשה על כך שהוא נאחז בתפקיד למרות שלא מאפשרים לו לעבוד. אלא שווייצ'יץ' העביר את כל חייו לישראל, את משפחתו, את ילדיו – ולא עזב כי ראה מבפנים את האופק שעכשיו נגלה לעיני כולם – את היום שבו הוא יקבל את המפתחות לניהול המקצועי של מכבי ת"א, אבל הפעם באמת.

"קיבלו החלטות כדי לרצות את התקשורת" (אלן שיבר)|צילום: ספורט 5

מאקה-אובר (בקרואטית: מהפך). פורמלית, ווייצ'יץ' משמש כמנהל מקצועי מאז 2013. אלא שרק השנה, ארבע שנים אחרי שקיבל את התפקיד, הוא לראשונה זוכה לאוטונומיה ולחופש המקצועי כדי לעשות את עבודתו. בשנים קודמות, התפקיד של ווייצ'יץ' דמה יותר ל"ממליץ מקצועי": הוא, יחד עם הסקאוטרים אבי אבן ויאיר שבח, היו מאתרים שחקנים פוטנציאלים, ווייצ'יץ' היה מגיש להנהלה דו"ח מפורט על כל מועמד – והבעלים היו אלו שמחליטים את מי לצרף.

שחקנים שווייצ'יץ' רצה נפסלו בגלל מכלול שלם של סיבות: ההוא לא שם אטרקטיבי מספיק, לזה יש סוכן שלא נוח לעבוד איתו, ולגבי שחקן כזה או אחר הוחלט שהוא "לא ברמה". לעיתים רחוקות המלצותיו של המנהל המקצועי נפלו על אוזניים קשובות. התוצאה: מכבי החתימה "פלופ" אחר פלופ, והקרואטי ספג את כל האש.

זכורה במיוחד הופעתו ב"יציע העיתונות" במרץ 2016, באחד משיאי המשבר הגדולים, שם ניסה להגן על מעסיקיו אבל גם שלח ביקורת מרומזת: "אני יודע איך עובד ג'נרל מנג'ר בקבוצות אחרות, אבל במכבי אף פעם איש אחד לא לקח החלטה...אמרו שאני ואבי אבן בנינו את הקבוצה וזה לא נכון. אין איש אחד שבנה את הסגל. אי אפשר להגיד שהיה בלאגן סביב הבאת השחקנים, נלקחו החלטות ללא מחשבה כדי לרצות את האוהדים והתקשורת".

העונה, הרה-ארגון של מכבי בא לידי ביטוי בפיצול סמכויות הניהול לארבע חטיבות: כספים, מכירות, שיווק ותקשורת ודיגיטל. ווייצ'יץ' עומד בראש המחלקה המקצועית, ולדברי אנשי הקבוצה זוכה לחופש מוחלט לצידו של המאמן נבן ספאחיה.

כך למשל, ההחלטה להיפרד מכל השחקנים הישראלים מהעונה שעברה, למעט איתי שגב, היתה של ווייצ'יץ', עוד לפני מינויו של ספאחיה. את הזרים שניהם בחרו בעצמם, לצד מערכת הסקאוטינג, ובלא מעט מקרים פסלו שחקנים שאמנם נחשבים לשמות מוכרים יותר, אך ידועים כ"מקרי ראש" - שחקנים שמועדים לפורענות בפן המשמעתי. אירועי העונה שעברה הספיקו לווייצ'יץ'. אנשים בתוך המערכת, כולל הבעלים מכל הדורות, יכולים להביע את דעתם על מועמדים כאלה ואחרים, אך ההחלטה הסופית היא של ווייצ'יץ' וספאחיה. היוצרות התהפכו.

ייבחן בעת משבר (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
ייבחן בעת משבר (אלן שיבר)|צילום: ספורט 5

דצמבר השחור? בינתיים, העסק עובד לא רע. מכבי במאזן חיובי ביורוליג ובלתי מנוצחת בליגה. סגל השחקנים שהתגבש, בעיקר מהבחינה האנושית והחברתית, נראה כמו יחידה שהסיכוי לרמת התבערה, בניגוד לשנים קודמות, הוא נמוך. בהקשר הזה, יש להדגיש: ווייצ'יץ' לא קוסם, ומכבי היא המרוויחה העיקרית מכך שהרמה ביורוליג ירדה בצורה משמעותית כתוצאה מכך ששוק השחקנים שמוכנים לבוא לאירופה הידלדל משמעותית בגלל ההתחזקות של ליגת הפיתוח של ה-NBA והכסף הגדול בסין שמושך שחקני NBA לגיטימיים.

מבט על לוח המשחקים בחודש דצמבר חושף את הפוטנציאל למשבר הראשון: בין היתר, מכבי תתנגש ראש בראש עם הפועל ירושלים בארנה, תיסע למשחק כמעט בלתי אפשרי נגד צסק"א, תנדוד גם לאתונה למפגש עם פנאתיניאקוס ותארח את אלופת אירופה פנרבחצ'ה. אחרי המפגשים הללו, נוכל לדעת אם העונה של מכבי מתגבשת לכיוון מפתיע של הצלבה ומעלה, או שאולי סוללת מועדוני הפאר יבהירו למכבי שכמו בשנתיים האחרונות – זו הליגה שלהם, עד שיוכח אחרת.

ניקולה ווייצ'יץ' יודע שקטסטרופה נוספת תירשם כולה עליו. אחרי ארבע שנים, הוא סוף סוף קיבל את האור הירוק להחזיר את הצבע למועדון הצהוב. וכמו כל המערך הניהולי החדש של מכבי, יודע שהוא ייבחן בעיקר כשיבוא המשבר, אם יגיע אחד כזה