sportFive1307368 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
שינה את הכל (GETTY) (צילום: ספורט 5)
שינה את הכל (GETTY)|צילום: ספורט 5

הכדורסל הסרבי נלחם על מנת לחזור לקדמת הבמה של הכדורסל האירופי. לאחרונה אוהדי היורוליג זוכים לראות ניסיון לתהליך התרוממות מואץ במיוחד של שתי הנציגות הסרביות ביורוליג, הכוכב האדום בלגרד ופרטיזן בלגרד, שבתוך שנה פתאום החלו לכוון לשמות הגדולים ביותר ולהחתמות הנוצצות ביותר.

לחצו כדי להרשם לערוץ הטלגרם החדש של ערוץ הספורט

בזמן שבצד האדום של העיר נפרדו מפקונדו קמפאסו ולוקה וילדוסה, האוהדים עדיין יהנו מלא מעט שמות גדולים בעונה הקרובה כשבין היתר אפשר לציין את מילוש תאודוסיץ', שבאז נאפייר, רוקאס גידראיטיס ומרקו סימונוביץ' שחזר מה-NBA בנוסף לנמניה נדוביץ' שנשאר בקבוצה. במקביל, לאחר עונה גדולה בצד השחור הצליחו למנוע מקווין פאנטר וזאק לידיי לעבור לברצלונה, כשמתאוש פוניטקה הצטרף ורכז וסנטר בעלי שיעור קומה גדול יחסית צפויים להגיע גם כן ולהצטרף לז'לקו אוברדוביץ', המאמן האגדי שבמידה רבה יצר את המפץ שאנחנו רואים כשחזר לפרטיזן לפני שנתיים.

מטורף לא פחות הוא שהשתיים רדפו במרץ אחרי ניקולה מירוטיץ', שחקן עליו היו יכולות רק לחלום בעבר בעקבות המגבלות התקציביות הקודמות, ושלחו לו הצעות עתק שמוערכות בכ-3 מיליון יורו לעונה. בסוף, נדמה שרק האיבה והיחסים המרים בין השתיים מנעו את הצטרפותו של הכוכב האדיר לפרטיזן, לאחר שלל האיומים שספג.

"בעונה שעברה היה לנו את התקציב הגדול בהיסטוריה שלנו", התרברב לאחרונה נשיא פרטיזן אוסטויה מיכאילוביץ', "בעונה הבאה הוא יהיה אפילו גדול יותר. אלה המטרות שלנו, אנחנו נהיה קבוצה שתגיע לפסגת היורוליג".

במקביל, גם מהכוכב האדום שוגר מסר בנושא לתקשורת, כאשר ב'מוצארט' חשפו שהקבוצה תעמיד תקציב שחקנים על סך לא פחות מ-12 מיליון יורו, כפי שנקבע באסיפה השנתית של הקבוצה. לשם השוואה, לפי הדיווח של באסקטניוז בעונת 21/22 תקציב השחקנים של הקבוצה עמד על 5.2 מיליון יורו בלבד. הקבוצות המשתתפות וגם התקציבים אמנם השתנו מעט מאז, אך ה-12 מיליון יורו הנוכחיים היו שווים ב-2022 למקום החמישי ביורוליג כולו.

הקהל? סיבה משנית (צילום: ספורט 5)
הקהל? סיבה משנית|צילום: ספורט 5

אז מאיפה בעצם מגיע הכסף? נתחיל דווקא מהסיבה המשנית, והיא נוגעת להכנסות העצומות ממשחקי הבית. הכוכב ראתה את פרטיזן ממלאה את השטארק ארנה בכ-20 אלף צופים כמעט בכל ערב וגורפת לעצמה רווחים עצומים, עשתה מהלך, ומהשנה הבאה גם היא תארח את משחקי הבית שלה ביורוליג בהיכל העצום. כשמשוחקים 17 משחקי בית לכל הפחות במסגרת המפעל, מדובר ברווח מטורף מכרטיסים שמעטות הקבוצות באירופה שיכולות להתקרב אליו.

אבל עם כל הכבוד לאוהדים שעוזרים לצמיחה הכלכלית, בסרביה לפחות הסיפור הזה מתחיל מלמעלה. העניין המהותי ביותר בהתפתחות הכלכלית של השתיים הוא הקשר ההדוק שלהן לממשלה הסרבית. למעשה, שתי הקבוצות מעולם לא היו פרטיות והוקמו במקביל בשנת 1945 כאשר פרטיזן הייתה קבוצת הצבא הסרבי והכוכב האדום היה המועדון של המשטרה הסרבית.

מעבר לקשר ההיסטורי, שתי הקבוצות מתחזקות מערכת יחסים קרובה עם מוסדות המדינה, זאת כשרבים מראשיהן חברים ב-SNS, מפלגת השלטון, כשבין היתר אפשר לציין את נשיא פרטיזן מיכאילוביץ' ויו"ר השטארק ארנה גוראן גרוביץ'. בעקבות ההקשר ההיסטורי, הקשרים הפוליטיים והעובדה כי השתיים הפכו למקור גאווה סרבית במפעל הגדול באירופה, הממשלה הסרבית דואגת לתמוך כלכלית בצורה רחבה בשתיהן ולכסות כל הוצאה עודפת כמעט. אגב, עד לפני כ-11 שנים הכוכב החזיקה בחובות ענק שהצטברו עד לכדי 15 מיליון יורו, אך לאחר שהמועדון התמזג עם FMP אותם חובות נמחקו בעקבות הסדר מול הממשלה הסרבית.

"מחיקת החוב הייתה חוקית על פניו אבל זה מסוג הדברים שמריחים רע ומעולם לא חקרו אותם", מספר לי גורם עיתונאי מסרביה שביקש להישאר אנונימי. "כיום נבוסה צ'וביץ', נשיא הכוכב האדום, משוויץ בכך שהוא ישקיע 12 מיליון יורו כתקציב על השחקנים, אבל גם אם הם ימלאו את השטארק ארנה בכל משחקי היורוליג הם יוכלו להגיע לחצי מהסכום במקרה הטוב, הממשלה תכסה את היתר".

הכספים כמובן לא מועברים ישירות מתקציב הממשלה לכיס של הקבוצות - לשני המועדונים יש חברות ספונסר שנמצאות בבעלות ממשלתית ודואגות להשלים את החובות. במקרה של הכוכב האדום מדובר ב-MTS - חברת תקשורת ענקית שמחזיקה במונופול בסרביה ובחלקים של בוסניה, ובמקרה של פרטיזן זו NIS - חברת גז שנמצאת בבעלות משותפת של הממשלה וגזפרום, תאגיד האנרגיה הרוסי הענק.

הדבר המשונה ביותר הוא שגם בסרביה עצמה לא בטוחים מה מידת המעורבת המדויקת של הממשלה בקבוצות. "אף אחד לא מוכן להגיד מה המצב האמיתי, זאת בעיה", טוען גורם נוסף בתקשורת המקומית, "כולם יודעים שהם בקשר כלכלי עם הממשלה דרך הספונסרים, אבל אף אחד לא יודע להגיד כמה כסף מועבר שם. בכל מקרה זה הרבה מאוד כסף ואף אחד לא מוכן שיתעדו אותו מודה בכמה מדובר. בסוף, הקבוצות האלה לא יכולות להתקיים בלי התמיכה הממשלתית הזאת".