(אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
(אלן שיבר)|צילום: ספורט 5
היורוליג תעבור מתיחת פנים? (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
היורוליג תעבור מתיחת פנים? (אלן שיבר)|צילום: ספורט 5
הפיינל פור של היורוליג נמצא מעבר לפינה וייצא לדרך ביום שישי הקרוב ב"אובר ארנה" בברלין (שידורים ישירים בערוץ הספורט). בתוך כך, באיטליה חשפו מסמך שמרכז את הבעייתיות במודל הכלכלי הנוכחי של היורוליג, הפסדי הענק שקבוצות ספגו בשנים האחרונות והשינוי אותו ראשי המפעל רוצים לבצע בעתיד הקרוב.

תחילה, במסמך ציינו את כמות ההכנסות שקבוצות מכניסות לכיסן ממכירת מנויים. העונה נשבר שיא כל הזמנים ביורוליג מבחינת כמות קהל, עם עלייה של 18% בכמות הצופים וכל זאת כשמכבי תל אביב לא מאחרת משחקים בביתה.

מועדונים גדולים כמו פנאתינייקוס, אולימפיאקוס, הכוכב האדום בלגרד, פרטיזן בלגרד, ז`לגיריס קובנה ואנאדולו אפס מכניסים כשישה מיליון יורו בעונה אך ורק ממכירת מנויים, כמובן שהמספרים נעים בין ארבעה לשבעה מיליון יורו, בהתאם לתמחור ולכמות המושבים באולם ובעונה סטנדרטית רלוונטים גם למכבי תל אביב. בסך הכל, הקבוצות במפעל מכניסות כשישים מיליון יורו ממכירת מנויים.

השלב הבא הוא זכויות השידור והמענקים על הישגים ספורטיביים. יותר מ-33 מיליון יורו מחולקים בין 18 הקבוצות שמשתתפות במפעל לפי הדיווח, כשכ-9 מיליון יורו מחולקים לפי הישגים ספורטיביים. הזוכה במפעל מרוויחה 1.7 מיליון יורו, הסגנית מיליון ומכבי תל אביב הרוויחה העונה 580 אלף יורו על הגעתה למקום השביעי.


בעונה הנוכחית, היורוליג קבעו סוג של תנאי פייר-פליי וקבעו כי אסור לקבוצה להוציא יותר מ-65% מהתקציב המוצהר על שחקנים וכי הבעלים, כולל חסויות, לא יכול לשלם יותר מ-50% מסך התקציב המתוכנן של הקבוצה.

לפי התנאים הללו, צוין כי וירטוס בולוניה הפחיתה את התקציב שלה מ-34 ל-25 מיליון יורו וברצלונה ביצעה קיצוץ משמעותי והורידה עשרה מיליון יורו מהתקציב הכללי שלה.

בנוסף, מציינים בדיווח כי המעבר לפורמט של ליגה ולפחות 34 משחקים בעונה חייב את הקבוצות להעמיק את הסגל ולהחתים יותר שחקנים. ריאל מדריד מובילה בתקציב השחקנים עם כ-30 מיליון יורו, פאו, מונאקו, ברצלונה, פנרבחצ`ה ומילאנו מקציבות כ-25 מיליון יורו להחתמת שחקנים והקבוצות הנוספות מוציאות בין 10-20 מיליון יורו על שחקנים, בסך הכל, כל 18 הקבוצות מוציאות כ-230 מיליון יורו על שחקנים, כ-12.7 מיליון יורו בממוצע לקבוצה, כשמכבי תל אביב נמצאת באמצע בין קבוצות הפאר לקבוצות התחתית בכל הנוגע לפן הכלכלי.

לפיכך, ההבדלים בין ההשקעה של הקבוצות לתגמול שהן מקבלות על הצלחה הוא עצום. ריאל מדריד, שזכתה ביורוליג בעונה שעברה, סגרה את השנה בגירעון של 28 מיליון יורו והפסד של 130 מיליון בחמש השנים האחרונות, סכום בלתי נתפס יחסית לקבוצה שמצליחה מדי שנה, ברצלונה הפסידה 56 מיליון יורו בחמש השנים האחרונות.

כל הדברים הללו הביאו את הנהלת היורוליג לחשיבה על פורמט חדש. ההנהלה לוטשת עיניים לכייון ה-NBA ונוטה להרחיב בעתיד את הליגה לפורמט של 24 קבוצות שיחולקו לשני מחוזות. במקרה כזה, וירטוס בולוניה, אלבה ברלין והקבוצה מדובאי צפויות לקבל רישיון קבוע, במטרה שהרחבת שוק הכדורסל באירופה תעזור בהסדרת התחום הכלכלי. האם זה יקרה בסופו של דבר ויעזור למתן את הגירעון הכלכלי העצום של הקבוצות? רק הזמן יגיד.