המהפך הגדול. מתאו (GETTY) (צילום: ספורט 5)
המהפך הגדול. מתאו (GETTY)|צילום: ספורט 5
איך הוא עשה את זה? מתאו (GETTY) (צילום: ספורט 5)
איך הוא עשה את זה? מתאו (GETTY)|צילום: ספורט 5

ב-27 באוקטובר 2022 בשעה 22:45 שעון ספרד, סימני השאלה החלו להתעופף באוויר. ריאל מדריד נחלה הפסד ביתי לוירטוס בולוניה בתוצאה 95:91, ורשמה את הפסדה השלישי מתוך חמשת משחקי היורוליג הראשונים, וצ'וס מתאו, מאמנו של מועדון הפאר הספרדי, "עלה על הגריל".

8 עונות לאחר שהיה עוזרו של פבלו לאסו, מתאו קיבל את משרת היורוליג הראשונה שלו בתור מאמן ראשי, ובימים שלאחר אותו הפסד היו קולות שקראו להחזיר את לאסו לעמדת המאמן. "שילמנו ביוקר על כך שלא שלטנו בקצב המשחק במחצית השנייה, ונצטרך ללמוד מזה לקראת ההמשך", אמר מתאו בסיום ההפסד לוירטוס.

הכדורסל של ריאל מדריד בתחילת העונה לא היה משכנע, לא הורגשה שום טביעת אצבע של המאמן, והייתה הרגשה של חוסר במנהיג אמיתי. אז איך מאותה נקודה הצליח מתאו להרים את הקבוצה ולהגיע למחזור האחרון כשהמקום הראשון עוד מונח על הכף? התשובות לפניכם.

חושב התקפי. מתאו (GETTY) (צילום: ספורט 5)
חושב התקפי. מתאו (GETTY)|צילום: ספורט 5

התקפה היא שם המשחק
לאחר ההפסד הנ"ל, מתאו החליט שהוא ישלוט, יכתיב וינהל משחקים מול כל מאמן אחר שיגיע מולו, מבלי לעשות התאמות מיוחדות ליריבה. השוואה למאמן אחר שנמצא בישראל ואולי תגרום לחלקכם להרים גבה היא בין מתאו לאלכסנדר דז'יקיץ' (יש גם שוני כמובן). לספרדי ולסרבי ישנה גישה אשר מתעלמת מחולשות וחוזקות היריבה בצדדים מסוימים של המגרש. אצל הפועל ירושלים של דז'יקיץ' זה יבוא לידי ביטוי בהגנה, כשגם אם הם שומרים על רכז שהקליעה שלו ל-3 לא טובה, הם לעולם לא ילכו מתחת לחסימה בפיק אנד רול, אלא יטפלו באותו אופן כאשר הם שומרים רכז שקולע טוב ל-3 (מעבר מעל החסימה, עזור-חזור וכו').

מתאו דוגל באותה שיטה אך בצד השני של המגרש - בהתקפה. ריאל מדריד אוהבים לרוץ והמון. התורה אומרת שבכל זריקה מחוץ לצבע של היריבה, יש לפחות שחקן אחד שרץ כ"ציפור" על הכנפיים בזמן שהגבוהים זוכים בריבאונד ומוציאים במהירות את ההתקפה. ושוב, היריבה יכולה להיות אולימפיאקוס, ויכולה להיות וילרבאן, השיטה היא אותה השיטה ותופתעו או לא, זה עובד. אין פה רצון להגיע לזריקה כמה שיותר מהר ובכל מחיר, אלא ליצור תודעה אצל היריבה שריאל תרצה לרוץ, וכדי לא לקבל סלים קלים עדיף לרדת להגנה מהר מאשר להילחם על ריבאונד ההתקפה. למרות אותה תודעה, לא כל הקבוצות ערוכות מקצועית מול אותה טקטיקה, דבר אשר גורם לריאל לקלוע הכי הרבה נק' בהתקפה מתפרצת העונה ביורוליג עם 179 נק' כאלה.

יש אמרה כללית בכדורסל לפיה כאשר קבוצה מתבססת על משחק הריצה שלה זה נובע מהמודעות לחסרונות במשחק העומד ובאופן כללי ממשחק ההתקפה. במקרה של הקבוצה מהבירה הספרדית העניין הזה, איך נגיד, לא תופס. במשחק המסודר ריאל מרשימה ב-2 ורסיות בולטות. הראשונה היא החדירה והוצאה כשהדגש הוא על פירגון התקפי ומסירות נוספות לשחקנים פנויים. השנייה היא משחק הפוסט אפ של גבוהים כמו אדי טבארס וגבריאל דק, שמנצלים את היתרונות שלהם עם הגב לסל, ומשתמשים לא פעם בחוכמת המשחק כדי לזהות חיתוכים או זריקות פנויות ל-3 של שחקנים אחרים.

אחרי באסקוניה, הקבוצה של מתאו קולעת הכי הרבה העונה בליגה הטובה באירופה - 85.3 נק' בממוצע למשחק. ב-3 העונות הקודמות, עם סגלים די דומים באיכות הכישרון, ריאל קלעו פחות טוב משמעותית לאורכן של עונות היורוליג, אבל פה מתחיל ונגמר סיפור המאמן. לאסו העדיף לשים דגש על ההגנה, בעוד מתאו רוצה לראות כמה שיותר כדורים בתוך החישוק של היריבה.

ערב של הצהרות (GETTY) (צילום: ספורט 5)
ערב של הצהרות (GETTY)|צילום: ספורט 5

דמות חזקה
אפתח את הפסקה בדעה אישית – בכישרון הגולמי ובעומק הסגל שלה ריאל מדריד שווה טופ 3 ביורוליג, משימה אשר השיגה עוד לפני המשחק ביד אליהו. אין בדבר זה הישג כביר שעולה על כל דימיון של חובב יורוליג ממוצע, אך מבחינת מתאו בן ה-54 ישנם עוד הישגים חשובים כמו ההתמודדות עם סוללת הכוכבים, סידור ההיררכיה, ותתפלאו – גם סגל שיש בו חסרונות במקומות מסוימים. לאמן בפעם הראשונה ביורוליג מועדון בסדר גודל של ריאל מדריד, עם שאיפות להצליח כאן ועכשיו זה בלתי נתפש. "מבחינתנו צ'וס לא מאמן אותנו בעונתו הראשונה, הוא איתנו כבר הרבה זמן וגם כשהיה עוזר הוא היה כמו מאמן שני, כולם כאן ידעו שהוא מוכן לשלב הבא". כך ענה סרחיו יול כשנשאל על מתאו במהלך העונה, "יש לנו המון כבוד והערכה אליו", הוסיף הרכז הספרדי.

ל'בלאנקוס' יש הרבה שחקני כדורסל שהם טובים במקצוע שלהם. מיול ורודי פרננדז הותיקים, דרך טבארס, יאבוסלה ועוד חיות צבע ועד מוסא והזוניה המוכשרים. ואיך אומר המשפט האלמותי – "מרבה נכסים מרבה דאגות". הזכרתי את מריו הזוניה שהגיע אחרי עונת שיא בקאזאן, שיחק כמעט 30 דקות בממוצע למשחק, עם מניירות ידועות ופתאום בריאל הוא מקבל רק 18 דק' בממוצע לערב. יש שחקנים שזה לא היה עובר אצלם חלק, ובזכות מתאו שיודע לשלוט בהיררכיה ולהבין שיש לו לא מעט אופציות בעמדות 2-3 ואפילו שחקן אחד מעולה כמו דז'נאן מוסא, צריך לעשות ויתורים קשים כדי לשמור על האיזון.

וכמובן, סאגת הרכז. הרכזים הטהורים של ריאל מדריד הם נייג'ל וויליאמס גוס, סרחיו רודריגז, וסרחיו יול. בקבוצה מהבירה הספרדית החליטו לא להחתים רכז בכיר בקיץ, דבר אשר העלה תהיות לגבי ניהול המשחק של ריאל כשבעלי הבית כבר לא יכולים לתרום את אותן הדקות כפי שתרמו בעבר (רודריגז ויול) או לא מספיק איכותיים (וויליאמס גוס). אם אני אנסה להיכנס לראש של מתאו, יכול להיות שכל הקונספציה של משחק הריצה נבעה גם בעקבות החשש מניהול המשחק של הרכזים לאורך העונה, והיופי הוא תמיד למצוא פתרונות שיחפו על החסרונות תוך כדי תנועה, בדיוק כמו במקרה הזה.

סיכוי לא מבוטל שריאל מדריד תסיים את העונה הסדירה במקום השלישי. אך האם המיקום הסופי בטבלה הוא מה שיספר את הסיפור של החבורה של מתאו העונה? התשובה היא לא. המטרה של ריאל מדריד היא ללכת צעד אחד קדימה מהעונה שעברה. אך קיים גם תרחיש בו 'הבלאנקוס' יפגשו את מכבי ת"א בסדרת הפלייאוף שתחל בעוד פחות משבועיים, ורק מהמחשבה שזה יכול לקרות, אני בטוח ששתי הקבוצות ירצו לספק הערב הצהרת כוונות.