sportFive1085993 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
הפציעות זה רק תירוץ (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
הפציעות זה רק תירוץ (אלן שיבר)|צילום: ספורט 5

עונת היורוליג של מכבי הסתיימה. הצהובים קיוו כל כך לשחזר את ההצלחה המסחררת של העונה שעברה, אך במקום זה נכנסו לסחרור בפני עצמו, עם סיכויי העפלה ששאפו לאפס בערך עשרה מחזורים לסיום העונה הסדירה, וחוסלו סופית חמישה מחזורים לסוף. זה הזמן להעלות אל שולחן הניתוחים את כל הסיבות לחוסר ההצלחה, בין אם מדובר להסברים שהמועדון עצמו הציע, או סיבות שכולנו מכירים אך הוחרשו ע"י הצהובים. הכישלון הצהוב: סיבות או תירוצים?

ההסברים של מכבי
"עונת הקורונה":
בהתחשב בזה שמדובר בהסבר שמקורו עוד בעונה שעברה, במכבי שלפו אותו מאוחר יחסית, כאשר ההבנה שהעונה גמורה החלה לחלחל. "אנחנו מועדון היורוליג היחיד ששיחק עד סוף יולי", אמר המאמן יאניס ספרופולוס. הוא כמובן צודק, מדובר בעובדה קיימת. ועדיין, לקשור את הכישלון של אביב 2021 לסוף חורף 2020, כשבאמצע קרו כל כך הרבה דברים, זה קצת לעג לרש.

סיבה או תירוץ? תירוץ. בהסבריו אמר ספרופולוס גם את המשפט הבא: "השחקנים לא זכו למנוחה מאז חודש מארס. ואל תגידו לי שסגר זה מנוחה, כשהראש כל הזמן טרוד במה יהיה, ואי אפשר להתאמן. סגר זה לא חופשה". יאניס כמובן צודק גם בדברים אלו, רק שוכח שני דברים: האחד, הוא שלפחות שישה שחקנים בסגל שלו לא באמת שיחקו בעונת הקורונה (בנדר, ג'ונס, ז'יז'יץ' והפצועים כספי, זוסמן ודיברתולומיאו).

השני, האם יש עוד אדם בעולם שבאמת יצא לחופשה בשנה האחרונה? האם ראינו סטוריז של דריק וויליאמס מאיי סיישל? או ציוצים של קווין פאנגוס מהמלדיבים? האם יש ספורטאי שלא העביר את זמנו בין סגר לסגר, בלי היכולת להתאמן? הקורונה היכתה בעולם הספורט בצורה די שוויונית, כך ששחקני מכבי ת"א לא היו לבד במערכה.

גל הפציעות: מכבי החלה את העונה ללא כספי, זוסמן ודיברתולומיאו, ובהמשך איבדה שוב את כספי לחודש ימים ולאחרונה את זוסמן. בין לבין היו עוד פציעות וחיסורים כפי שקורה בכל קבוצת ספורט.

סיבה או תירוץ? תירוץ. קבוצה מקצוענית צריכה לדעת להגיב ולהתנהל בשגרה של פציעות, ולראייה העונה קודמת, אז מכבי סבלה מצונאמי של פציעות ועדיין הצליחה לרשום את עונת היורוליג הטובה ביותר שלה ב-7 השנים האחרונות.

לא רק מכבי מתבססת על הקהל שלה (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
לא רק מכבי מתבססת על הקהל שלה (אלן שיבר)|צילום: ספורט 5

הירידה בתקציב: רשת הביטחון של משרד הספורט אמנם ריככה את המכה, אבל הצהובים איבדו הכנסה של לפחות 40 מיליון שקלים ממנויים וכרטיסים, ועוד כמה מיליונים מספונסרים שנפגעו גם הם ולכן לא תמכו כמו בעבר. רשת הביטחון גם דורשת קיצוץ של לפחות 25% בתקציבים של העונה הנוכחית והבאה, מה שפגע בגמישות התקציבית והיכולת לבנות קבוצה טובה יותר.

סיבה או תירוץ? סיבה. בזמן שיש לא מעט קבוצות יורוליג שלא נפגעו כלכלית כמו מכבי, שנשענת על ההכנסות מהקהל, הצהובים הרגישו את הפגיעה בצורה קשה וכואבת. עם זאת, יש להדגיש, גם קבוצות אחרות שכמו מכבי מתבססות על הקהל בבניית התקציב, כמו ז'לגיריס ולנסיה, באסקוניה וגם אולימפיאקוס - הצליחו להיות תחרותיות יותר ממכבי והן עדיין במירוץ לפלייאוף.

ההכנה הלקויה: מכבי פתחה את קמפיין היורוליג אחרי שבועות ספורים של אימונים וללא אף משחק הכנה נגד קבוצות יורוליג. הסיבות לכך היו אי הוודאות בין תקופות הסגר השונות והקושי לצאת ולחזור לארץ, אך גם לו"ז צפוף שלא איפשר לתכנן טורניר בחו"ל כפי שקרה בהכנה לעונות קודמות.

סיבה או תירוץ? סיבה. קשה מאוד לחבר קבוצה בלי רמת אינטנסיביות דומה למה שהולך להיות צפוי בעונה כל כך ארוכה. עם זאת, מדובר בסיבה שיכולה להצדיק את פתיחת העונה הלא טובה, ולא את כמות ההפסדים שנערמו בהמשך הדרך.

היעדר הקהל: לא רק הכסף של הקהל היה חסר, אלא כמובן גם הכמויות, האנרגיות והאווירה ביד אליהו. בפעם המי יודע כמה הוכח שאין תחליף לאוהדים.

מכבי מפסידה במשחקים צמודים. לא הכל נשען על מזל (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
מכבי מפסידה במשחקים צמודים. לא הכל נשען על מזל (אלן שיבר)|צילום: ספורט 5

סיבה או תירוץ? סיבה. אמרנו שאין תחליף לאוהדים, ולכן גם אין תחליף לשאגה ענקית אחרי שלשה, לאווירה עוינת ליריבה במשחק חשוב, או אפילו ללחץ על צוות השיפוט.

חוסר מזל במשחקים הצמודים: מתוך 17 ההפסדים של מכבי עד כה, הקבוצה הפסידה 12 בהפרש של עד 6 נקודות. תנו לזה רגע. ותדמיינו שאם מכבי היתה מצליחה לנצח רק ב-50% מהמשחקים הללו, היא כבר היתה עם 18 נצחונות, שזה אומר מלחמת עולם על ביתיות בפלייאוף.

סיבה או תירוץ? תירוץ. כלומר, כמובן שריבוי ההפסדים במשחקים הצמודים גרם נזק גדול למאזן הכללי, אבל עצם ההגדרה של חוסר מזל במשחקים האלה, כפי שבמכבי מגדירים זאת, היא בריחה מאחריות. במכבי צריכים להסתכל במראה ולומר לעצמם מה הם עשו, בזמן אמת, כדי לשפר את חוסר התפקוד במאני טיים, ולהודות שגם אם ניסו - לבסוף נכשלו.

 

מכבי של יאניס היתה שבלונית העונה (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
מכבי של יאניס היתה שבלונית העונה (אלן שיבר)|צילום: ספורט 5

הסיבות שבמכבי לא מדברים עליהן
הבנייה הלקויה
: בסוף בסוף, הכל מתנקז לאיכות הסגל שמכבי העמידה העונה. ואם נרד לרזולוציה קטנה יותר - ההחלטה ללכת מקו קדמי אתלטי ופיזי של קווינסי אייסי, טאריק בלאק ובהמשך ג'יילן ריינולדס - לצמד גבוהים כבד ואיטי כמו בנדר את ז'יז'יץ'. עד עכשיו, אף גורם מקצועי במכבי לא נתן את דעתו על ההחלטה הזאת. אף גורם לא הסביר כיצד ריינולדס, שהגיע לפחות מחצי עונה בכסף קטן, חמק מתחת לרדאר של הצוות המקצועי והפך העונה לאחד הסנטרים הטובים ביורוליג.

אין תיקונים תוך כדי תנועה: אולי זה בגלל אילוצי רשת הביטחון, אולי כי יאניס ידוע כאחד שלא אוהב שינויים, אולי כי באמת לא היה כסף - אבל את הבעיות שפירטנו כרגע היה אפשר לזהות ולתקן בזמן אמת, לפני שנעשה מאוחר מדי - אך במכבי החליטו שלא לעשות כן.

שבלוניות מקצועית: קבוצות שהגיעו לשחק נגד מכבי ידעו שתי עובדות ברזל שלא ישתנו ויהי מה: האחת, שמכבי לעולם לא שומרת הגנה אזורית, והשנייה, שהכדור האחרון יילך לסקוטי ווילבקין. בין לבין, היה גם ידוע שמכבי לרוב מבוססת את תרגילי אחד-על-אחד, בידודים ושאר פטנטים שנועדו להבליט את הכישרון של הקו האחורי אך בפועל לא ממש הצליחו. אז בהגנה ספרופולוס לא הצליח להחביא את הרגליים הכבדות של ז'יז'יץ' כי אזורית זה פויה, ובהתקפה כל אירופה ידעה לפקוח עין על ווילבקין בשתי הדקות האחרונות.