sportFive1077609 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
זוסמן עם ספרופולוס, מעט מאוד דקות לישראלים ביורוליג (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
זוסמן עם ספרופולוס, מעט מאוד דקות לישראלים ביורוליג (אלן שיבר)|צילום: ספורט 5

חסרונם של יובל זוסמן ועומרי כספי בחלקים גדולים של העונה אילץ את מכבי תל אביב למצוא פתרונות מקצועיים, ובזמן שבשורות אלופת ישראל, כמו גם בשאר קבוצות היורוליג, כבר מזמן הפסיקו לספור את דקות המשחק ואת חשיבותם של השחקנים המקומיים במשחקים במפעל הבכיר ביבשת, מחקר חדש מגלה כי בכל אירופה חלה ירידה דרסטית בדקות המשחק של אותם מקומיים.

המחקר, שבוצע ע"י האנליסט הסרבי דימיטרי צ'ורצ'יץ' באתר RunRepeat.com (לחצו כאן לפירוט המלא), ניתח 2,634 שחקני יורוליג מקומיים לאורך 21 העונות מאז הקמת המפעל במתכונת הנוכחית. כבסיס מדגמי למחקר, התבצע ניתוח של שלוש העונות האחרונות לעומת שלוש העונות הראשונות. בעונות האחרונות חלה ירידה של 36% בדקות המשחק של שחקנים מקומיים בהשוואה לעונות הראשונות. יוון וצרפת הן המדינות היחידות שבהן נתח הדקות לא השתנה באופן משמעותי במרוצת השנים.

העונה: רק 10% מנתח הדקות הולך לישראלים
בעונות הראשונות, המקומיים קיבלו כ-44% מדקות המשחק בכל הליגה, ואילו בעונות האחרונות הנתון הזה צנח אל מתחת ל-30%. שחקנים מקומיים צעירים, עד גיל 26, ספגו ירידה תלולה במיוחד של 63% בדקות המשחק שהם קיבלו ב-3 השנים האחרונות לעומת השנים הראשונות. השחקנים הישראלים נמצאים במועדון מפוקפק למדי, לצד רוסיה, טורקיה ואיטליה, שאצל כולן חלה ירידה של יותר מ-50% בדקות המשחק. לדוגמא, שחקנים איטלקים קיבלו 36% מהדקות בשנת 2003, ואילו בשלוש השנים האחרונות הנתון הזה התרסק ל-9% בלבד.

הישראלים של מכבי ת"א ספגו במרוצת השנים ירידה דרמטית של 54% בנתח הדקות - הירידה השלישית בגודלה ביבשת. אם משקללים שחקנים מקומיים בלבד ומוציאים את המתאזרחים מהתמונה, מתקבלת תמונה עגומה עוד יותר, עם צניחה של 64% הדקות המשחק. העונה, בצל ריבוי הפציעות של הישראלים, התמונה קודרת עוד יותר: רק 10% מדקות המשחק ניתנות לישראלים. מדובר בשפל היסטורי מכיוון שבאף עונת יורוליג הישראלים לא קיבלו פחות מ-20% מנתח הדקות הכולל.

אלבר, לא מעט צעירים פותחו במועדון (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
אלבר, לא מעט צעירים פותחו במועדון (אלן שיבר)|צילום: ספורט 5

כיאה למדינות יוגוסלביות לשעבר, סרביה וקרואטיה מובילות את נתח הדקות שהן מעניקות לשחקנים עד גיל 26, עם 40% בממוצע. רוסיה ממוקמת אחרונה עם 8% בלבד, ישראל רביעית מהסוף עם 10.3% בלבד.

ימשיכו במגמת הפיתוח?
על פי מסקנות המחקר, אין ספק שהעובדה שביורוליג אין מגבלות על כמות השחקנים הזרים בכל קבוצה פגעה במעמד השחקן המקומי. כאמור, במכבי ת"א, כמו גם ברוב קבוצות היורוליג, לא מייחסים משמעות מיוחדת לכמות הדקות שהשחקנים המקומיים מקבלים, אך אלופת ישראל כבר נמצאת בעיצומו של תהליך שהחל לפני כמה שנים, שבמסגרתו היא עושה מאמצים גדולים לייצר שחקנים ברמת הקבוצה הבוגרת.

מה שהתחיל עם יובל זוסמן ודני אבדיה, ועוד לפני כן עם שחקנים רבים שגדלו במחלקת הנוער וכיום משחקים בקבוצות אחרות בליגת העל, נמשך היום עם המאמץ של הצהובים לפתח שחקנים כמו דורי סהר, עידן אלבר ויונתן אטיאס. אלא שכרגע נראה כי השחקנים האלה נמצאים בכיוון טוב כדי להתפתח לשחקני ליגת על לגיטימיים, ועדיין לא מוכנים למעבר לרמת היורוליג. במכבי מקווים שהתהליך הזה יבשיל לפחות אצל שניים מתוך אותם שלושה, אבל עד אז, נתח הדקות כפי שעלה מהמחקר צפוי להישאר ברמה נמוכה.