sportFive801628 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
העייפות משפיעה (GETTY) (צילום: ספורט 5)
העייפות משפיעה (GETTY)|צילום: ספורט 5

זהו יום הבוחר. "אנחנו עייפים. אמרתי את זה המון פעמים העונה, אנחנו עיי-פים... אנחנו לא משחקים עם אותו סגל בליגה וביורוליג, וזה הורג אותנו... אנחנו הקבוצה היחידה באירופה שנמצאת במצב הזה... כל שאר הקבוצות משחקות עם אותו סגל ועם אותה רוטציה, רק אנחנו לא, בגלל החוקים". הדובר: נבן ספאחיה. הזמן: לפני כמעט כל משחק יורוליג, או אחרי כמעט כל הפסד בליגה.

מכבי תל אביב תעלה הערב (חמישי, 21:05, ישיר ב-5SPORTHD) למשחק העונה שלה נגד פנאתיניאקוס כשמבחינה פיזית היא על סף קריסה. עובדתית, ספאחיה צודק. מכבי ת"א היא אכן הקבוצה היחידה באירופה שמשחקת עם רוטציות שונות בליגה ובאירופה. החוק הרוסי, אתם יודעים. אבל רגע אחד: מי בחר לעלות עם רוטציות שונות בשתי המסגרות? מי החליט בשלב מסוים בעונה למחוק כמעט לחלוטין את הישראלים מהרוטציה, ולהוריש את הקיצוץ גם לליגה? מי קיבל את ההחלטה שלא לחזק את הסגל כדי למנוע את "ההריגה" שספאחיה מדבר עליה?

ספאחיה הגיע לשלב הזה בעונה שהוא מתלונן על מצבים שהוא בעצמו יצר, בחר והחליט. האבסורד הוא שכאשר מכבי התחילה את העונה ברוטציה הרחבה, של עשרה שחקנים, התוצאות היו מרשימות: בניצחון הבכורה הנהדר בבאמברג ספאחיה שיתף עשרה שחקנים; בניצחון הביתי על באסקוניה, שעשוי להתברר כזה שהעניק למכבי את הכרטיס לפלייאוף, שותפו עשרה שחקנים; בניצחון הענק על ריאל מדריד שותפו 11 שחקנים; כך גם בניצחון החוץ על חימקי, ובהצגה נגד פנרבחצ'ה בהיכל; בניצחון על ברצלונה בבית שותפו עשרה שחקנים.

מנגד, כשספאחיה התחיל לקצר את הרוטציה, הוא לא קיבל רק שחקנים שנופלים מהרגליים, אלא גם שורת הפסדים: בהפסד בקובנה שותפו שמונה שחקנים פלוס פחות מ-10 דקות לג'ון דיברתולומיאו; כנ"ל במלאגה, עם ג'ייק כהן שקיבל שמונה דקות; במוסקבה אצל צסק"א שותפו עשרה שחקנים אך שניים מתוכם שיחקו פחות מ-10 דקות; ובהפסד המכריע לחימקי שותפו תשעה שחקנים.

לא נותן צ'אנס לישראלים (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
לא נותן צ'אנס לישראלים (אלן שיבר)|צילום: ספורט 5

כמובן שרוטציה רחבה אינה ערובה להצלחה, במיוחד בסגל בינוני כמו זה שנבנה השנה בצהוב. שלא לייחוס או לציטוט, במכבי מסבירים שכבר כמה שנים השחקנים הישראלים - לא רק במכבי אלא בכלל - אינם ברמת יורוליג, מה שיוצר את הבדלי הרוטציות בין הליגה לאירופה. יכול מאוד להיות שיש צדק בדברים, אבל כאן נוצר אפקט הביצה והתרנגולת: האם הישראלים לא מקבלים דקות בגלל שהם לא מספיק טובים, או שמא הם לא מספיק טובים בגלל שהם לא מקבלים דקות?

במכבי ויתרו העונה על השחקנים הישראלים. כבר כמעט סיבוב שלם שנבן ספאחיה אפילו לא מתאמץ לשלב אותם ברוטציה. פה ושם ג'ייק כהן מקבל פירורים, ג'ון דיברתולומיאו זוכה למעט קרדיט. על כארם משעור, איתי שגב ויובל זוסמן כבר לא נעים לדבר. בגישה הנוכחית, של "הם לא מספיק טובים ליורוליג", מכבי נכנסת לסחרור שלא נראה שהיא תצליח לצאת ממנו בשנים הקרובות, מכיוון שאם היא לא תיתן את הבמה האירופית לישראלים שהיא מחתימה, הם לעולם לא יצליחו להגיע לרמה שהיא שואפת אליה. לרמה שתאפשר רוטציה זהה גם בליגה. לרמה שבה מכבי לא תהיה הקבוצה היחידה באירופה שמפרידה רוטציות.

בינתיים, מכבי ת"א מפסידה את הישראלים גם בליגה, כי אי אפשר לצפות ברצינות ששחקן יימחק מהרוטציה לחלוטין באירופה, בקושי יתאמן כי הלו"ז צפוף, ואז שיעלה למשחק ליגה נגד שחקנים טריים שכל השבוע התכוננו אליו.

איך הפעם הסיפור יסתיים? (GETTY) (צילום: ספורט 5)
איך הפעם הסיפור יסתיים? (GETTY)|צילום: ספורט 5

לשמור על המסורת. מאז שנוסדה היורוליג, מכבי ת"א הפסידה רק פעמיים במשחק הביתי האחרון בתום העונה הסדירה. בפעם הראשונה זה קרה בעונת הבכורה ביורוליג, אי שם ב-2002, לאפס פילזן של אוקור, שטומברגס ומרקוס בראון (78:76). בפעם השנייה זה קרה רק כעבור 15 שנה, בעונה שעברה. ניחשתם נכון: היריבה היתה פנאתיניאקוס שהביסה ללא תנאי את מכבי השבורה 81:61.

מכבי ת"א יכולה להתעודד מכך שפנאתיניאקוס נחשבת לקבוצת חוץ רעה מאוד. למעשה, מאז אותו ניצחון על הצהובים בסוף העונה שעברה, היא ניצחה רק ארבע פעמים בחוץ. עם זאת, המאמן צ'אבי פאסקוול ניצח את מכבי יותר מכל מאמן אחר בעשר השנים האחרונות, עם מאזן 3:13.

פאו מגיעה למשחק הערב כשהיא אמנם כבר הבטיחה את מקומה בפלייאוף, אבל חייבת לנצח כדי להישאר בתמונת המאבק על המקום הרביעי שמקנה יתרון ביתיות ברבע הגמר. ליוונים יש את סדר משחקים נוח, ואחרי מכבי היא תשחק נגד ולנסיה בבית ומילאנו בחוץ, לעומת ז'לגיריס שעדיין נמצאת בסכנת הדחה עם משחקים נגד ריאל מדריד בחוץ, צסק"א בבית ואולימפיאקוס בחוץ. אבל לריאל יש את ההגרלה הנוחה ביותר, כשנשאר לה את ז'לגיריס בבית, הכוכב האדום בחוץ ובאמברג בבית.