sportFive1296910 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
השחקן הראשון באקדמיה. בלייזר (עודד קרני) (צילום: ספורט 5)
השחקן הראשון באקדמיה. בלייזר (עודד קרני)|צילום: ספורט 5

נבחרות הכדורסל הצעירות של ישראל רושמות בשנים האחרונות הישגים רבים, ובקיץ האחרון ראינו את נבחרות העתודה, הנוער והקדטים מציבות את עצמן כאחת מבין שמונה הנבחרות הטובות באירופה. לקראת קיץ נוסף של אליפויות אירופה, ערוץ הספורט יצא בפרויקט "עושים לכם בית ספר" שבו אנו מציגים בפניכם את המועדונים שאחראים על פיתוח של כישרונות ישראלים רבים.

אחרי שבשתי הכתבות הראשונות סיפרנו לכם על הפרויקט של "שחקן אמיתי" באליצור נתניה ועל האקדמיה של מחלקת הנוער של מכבי תל אביב, הגיע הזמן להציג בפניכם את מה שנעשה במחלקת הנוער של הפועל גלבוע/מעיינות, שנחשבת ליצרנית שחקנים מהגדולות ביותר שיש בישראל.

לפני 14 שנים הוקמה בהובלת לירן וינקור מחלקת הנוער של גלבוע/מעיינות כמחלקה של קבוצת הבוגרים הפועל גלבוע/גליל, שנוצרה באותה התקופה. המחלקה נוסדה למען תושבי הגלבוע ועמק המעיינות ואיתה גם הוקמה האקדמיה, פלטפורמה לילדים שאינם תושבי גלבוע או עמק המעיינות ובעלי פוטנציאל לטווח הארוך שיצטרפו למחלקת הנוער.

השחקן הראשון שהצטרף לאקדמיה בזמנו היה לא אחר מעוז בלייזר, שחקנה של הפועל ירושלים בימים אלו. מאז עברו עוד שמות רבים וטובים באקדמיה ובמחלקה, כשהבולטים ביניהם הם חואקין שוכמן, איתי מושקוביץ', יותם חנוכי, גלעד לוי, בניה סרור, דניאל גואטה, ניב למפרט ויואב ברמן.

"חינוך לפסגות"
בשנים האחרונות, ועל מנת להתמקד בפיתוח של השחקנים המוכשרים ביותר שיש במחלקה, במועדון התחילו בפרויקט "חינוך לפסגות", שבמסגרתו הם נותנים לחמישה עד שבעה שחקנים הבולטים בכל שכבה מכתה ז' ועד יב' מעטפת שכוללת תזונאית, מאמן מנטלי, מאמני כושר ואימוני בוקר על מנת לפתח אותם בצורה המיטבית. "אנחנו שואפים לגדל ולהביא לפה את השחקנים עם הפוטנציאל הגדול ביותר להיות שחקני כדורסל כדי שנוכל לפתח אותם", סיפר לנו יואב שנקמן, המנהל המקצועי של המחלקה ומאמן קבוצת הנוער על, "הרבה שחקני כדורסל ברמה הארצית מבינים שזה המקום לגדול בו והם בוחרים להגיע לפה".

"הרגשתי בתוך חלום". מושקוביץ' (גלבוע/מעיינות)|צילום: ספורט 5

"לקחנו את הדברים שנכונים לנו מאירופה", שיתף וינקור, מנכ"ל המועדון. אימוני הבוקר מתקיימים בכל יום בשבוע, כאשר כל אחד מהשחקנים שנמצאים בפרויקט מקבל בין שניים לשלושה אימוני בוקר בשבוע בנוסף לאימוני הקבוצות אחה"צ. "אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם בית הספר (הרב תחומי עמק חרוד), החבר'ה שבפרויקט מתחילים ללמוד מאוחר יותר מכל השאר כי אנחנו לא רוצים שהם יתחילו להתאמן בחמש בבוקר, למדנו שכשהם קמים מוקדם מידי ולא מקבלים מספיק שעות שינה, הם נפצעים יותר".

האימונים מתקיימים בקבוצות קטנות, עם צוות מאמנים גדול שכולל את שנקמן, תום מעיין, ניר גוב, ניר קפלן, דן קציר, אסף שלי, מאמן הכושר תומר זברסקי והמאמן המנטלי איתי שממה. "אנחנו עובדים עם השחקנים בפן המקצועי, הגופני והמנטלי", סיפר שנקמן, "יש פה עבודה על פי פרופילי שחקן. אנחנו מנתחים כל אחד ואחד ומבינים על איזה דברים ספציפיים אנחנו צריכים לעבוד איתו. עובדים על החולשות ומחזקים את החוזקות".

האווירה
דבר שמייחד את המקום וגורם לשחקנים מוכשרים לבחור להגיע לגלבוע/מעיינות הוא נושא האווירה. השחקנים שבוחרים לעבור לאקדמיה ולהיות חלק מהמחלקה מבינים שהחוויה תיהיה שונה מאשר ברוב המועדונים האחרים בארץ. אחד שבחר להצטרף לגלבוע/מעיינות בתקופת נעוריו הוא איתי מושקוביץ', שנבחר לאחרונה לשחקן המשתפר של העונה בליגת העל לאחר עונה פנטסטית בהפועל גליל עליון.

"הייתי שם ארבע שנים, מכתה ט'", נזכר מושקוביץ' בשיחה עימנו, "אני זוכר שכשבאתי לראות את המקום בפעם הראשונה הדבר הראשון שקנה אותי לא היה בהכרח הכדורסל, אלא כל האווירה מסביב. הרגשתי שאני נמצא במעין חלום שכזה. זה היה נראה לי כמו חלום של כל ילד, הכל נורא יפה וקרוב שם (קיבוץ תל יוסף), החדרים קרובים לאולם, לבית הספר, לבריכה, זה פשוט הרגיש טוב, כמו משפחה".

"יש לנו פה חממה בפריפריה שבה הכל מתחיל ממקום של חינוך ושאיפה למצוינות", סיפר שנקמן, "שומעים רק על הקבוצות הבכירות של המועדון, אבל יש לנו פה כ-50 קבוצות, יש פה פלטפורמה אדירה שגורמת לשחקנים שנה אחרי שנה להגיע לקצה שלהם. אנחנו עובדים בצורה מאוד מדוקדקת ומדויקת כדי לפתח שחקני כדורסל ולהכין אותם בצורה הכי טובה להפוך לשחקנים בוגרים".

רוצים להיות הכי טובים. שנקמן (רום שקד) (צילום: ספורט 5)
רוצים להיות הכי טובים. שנקמן (רום שקד)|צילום: ספורט 5

מושקוביץ' המשיך ושיתף על החוויה שלו במועדון: "הם תמיד מקפידים להביא אנשים טובים וערכיים, ובמקביל מנסים להעמיד קבוצות כמה שיותר חזקות ותחרותיות. זה מועדון מאוד מקצועי עם מעטפת שלמה של אנשים מסביב שהופכים את המקום הזה למאוד מיוחד. היה לי נורא כיף שם גם בכל מה שקשור לכדורסל וגם מחוץ לכדורסל. אני זוכר את זה בתור חוויית ילדות קסומה ואני לא מתחרט על שום דבר. הייתי עושה את זה עוד 1,000 פעמים אם הייתה לי ההזדמנות לבחור".

נדבך חשוב בהצלחת הפרויקט הוא השילוב בין המועדון לבית הספר, עמק חרוד. "שיתוף הפעולה הזה מאוד הדדי, הם מאוד עוזרים לנו עם השילוב שהופך את החבר'ה לשחקנים ותלמידים טובים", שיתף שנקמן. שיתוף הפעולה מוביל גם להצלחות - התיכון זכה כבר שלוש פעמים באליפות המדינה לתיכונים, כשב-2017 הוביל אותם מושקוביץ', לצד יותם חנוכי, לזכייה ובשנה שעברה היו אלה יואב ברמן וניב למפרט, שתחת שנקמן עשו זאת כחלק מזכייה בטרבל היסטורי.

היום שאחרי
השאלה הגדולה ביותר בכל הקשור לשחקני נוער היא מה יהיה ביום שאחרי סיום דרכם במחלקות הנוער. בגלבוע/מעיינות יצרו מנגנון שהולך ומתפתח ונותן לבוגרים שלהם במה ומקום בכדורסל המקצועני. בראש ובראשונה ישנו החיבור לגלבוע/גליל, שמסתכלת ועוקבת אחרי השחקנים הבולטים במחלקה, כשהשאיפה היא שהשחקנים המוכשרים ביותר יגיעו לקבוצה, כמו שעשו בין היתר יותם חנוכי, דניאל גואטה ובקיץ האחרון זיו וייסמן וניב למפרט, שסבל מפציעה חמורה באליפות אירופה.

בדרך כלל קפיצה מגילאי נוער לקבוצת ליגת על היא לא אידיאלית ולכך יש בגלבוע/מעיינות פתרון בדמות קבוצת הבת של גלבוע/גליל, "ברוש", ששיחקה השנה בליגה הארצית ואף כמעט ועלתה ללאומית. "הקבוצה הזו בנויה 80% משחקנים שגדלו פה וכל המטרה שלה זה לפתח שחקנים שסיימו את גיל הנוער, שיקבלו דקות משחק ומעטפת מקצועית שתמשיך לקדם אותם", סיפר שנקמן.

לשחקנים הבולטים ממחלקת הנוער יש "כרטיס כפול" וכך הם רוב השבוע מתאמנים עם גלבוע/גליל ומשחקים עם קבוצת הבת בליגה הארצית. "הירידה של גלבוע/גליל ללאומית זו הזדמנות לתת במה לחבר'ה הצעירים שסיימו במחלקה", אמר מושקוביץ', "בכל אופן כשאני סיימתי את הנוער לא היה עוד מענה למי שלא מוכן לליגת העל, אז עזבתי, אבל היום יש את הקבוצה בארצית, שזה מראה שחושבים על היום שאחרי מחלקת הנוער".

המועדון יכול להתגאות היום בנציגות מרשימה של בוגרים בליגה הראשונה והשנייה, בלא פחות משבעה בוגרים שנמצאים כעת בסגל הרחב של נבחרת העתודה לקראת הקיץ הקרוב וגם בחבר'ה צעירים ומוכשרים שנמצאים בימים אלו במחלקה כמו מקסים פילוננקו, עפרי שטרית, מירון כץ וזיו ברקו. "מה שמנחה אותי יום יום זה להיות הכי טוב באירופה ולהיות יותר טוב בכל יום. אני כמנהל מועדון רוצה להיות הכי טוב בהכל ולתת את הכי טוב עבור הילדים ואני עובד רק על פי הפרמטרים האלו", סיכם וינקור.