sportFive1328772 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

במשך כל 77 שנותיה ליגת ה-NBA הכירה רק תואר קבוצתי אחד - אליפות, בה זוכים במשחק האחרון של העונה, אך החל מהלילה (בין שישי לשבת) זה הולך להשתנות.

אחרי שנים של דיונים ורעיונות איך אפשר "לפלפל" את העונה הסדירה, ב-NBA החליטו להשיק טורניר אמצע עונה שייכנס לחיינו בעוד כמה שעות. במילים אחרות, יש גביע ב-NBA, יש עוד עניין ויש טביעת אצבע נוספת של הספורט הבינלאומי על האמריקאי.

30 קבוצות, תואר אחד חדש והרבה סימני שאלה לגבי הרעיון שיכול להתגלות כבינגו שישנה את הליגה הטובה בעולם או כניסוי מיותר שלא יזכיר את הגביעים היוקרתיים והמסורתיים שאנחנו מכירים. ננסה לענות על הכל, אבל קודם נסביר את חוקי הפורמט שמובילים לפיינל פור בלאס וגאס.

פרומו ומתחילים.

הפורמט
בנגן הווידאו למעלה תוכלו למצוא את ההסבר של ריצ'רד ג'פרסון לטורניר אמצע העונה, אך בכל אופן נעשה סדר כאן בעברית.

טורניר אמצע העונה כולל שישה בתים, שלושה במערב ושלושה במזרח, כשבכל בית חמש קבוצות. הקבוצות הוגרלו באופן אקראי בהתבסס על המאזן שלהן בעונה הקודמת, וארבע המובילות בכל קונפרנס (ראש כל בית והרביעית עם המאזן הטוב ביותר בבתים) יעלו לשלב רבע הגמר שייערך בסגנון נוקאאוט. המנצחות יעפילו לפיינל פור שישוחק בלאס וגאס (8-10 בדצמבר, שעון ישראל), שם תיקבע הזוכה הראשונה אי פעם בגביע.

הבתים:
בית א' במזרח: פילדלפיה 76', קליבלנד קאבלירס, אטלנטה הוקס, אינדיאנה פייסרס, דטרויט פיסטונס
בית ב' במזרח: מילווקי באקס, ניו יורק ניקס, מיאמי היט, וושינגטון וויזארדס, שארלוט הורנטס
בית ג' במזרח: בוסטון סלטיקס, ברוקלין נטס, טורונטו ראפטורס, שיקגו בולס, אורלנדו מג'יק

בית א' במערב: ממפיס גריזליס, פיניקס סאנס, לוס אנג'לס לייקרס, יוטה ג'אז, פורטלנד טריילבלייזרס
בית ב' במערב: דנבר נאגטס, לוס אנג'לס קליפרס, ניו אורלינס פליקנס, דאלאס מאבריקס, יוסטון רוקטס
בית ג' במערב: סקרמנטו קינגס, גולדן סטייט ווריירס, מינסוטה טימברוולבס, אולקהומה סיטי ת'אנדר, סן אנטוניו ספרס

*בשלב הבתים לכל קבוצה שני משחקי בית ושני משחקי חוץ

*משחקי שלב הבתים ישוחקו בשלישי בלילה ובשישי בלילה

*כל המשחקים נחשבים גם כמשחקי עונה סדירה, פרט לגמר

*כיאה לגביע, בשלב הנוקאאוט אין סדרות. המנצחת ממשיכה והמפסידה מודחת

*בכל קונפרנס, שתי הקבוצות שסיימו את הבתים עם המאזן הטוב ביותר יארחו את משחקי רבע הגמר. זו עם המאזן הטוב ביותר תארח את הקבוצה הרביעית שהעפילה (דרך המקום השני) והשתיים הנוספות ישחקו אחת מול השנייה

*הפיינל פור ייערך בלאס וגאס ב"טי-מובייל ארנה" שמכיל 18,000 מושבים

*כל שחקן בקבוצה שתזכה בטורניר ירוויח 500 אלף דולר, כל שחקן בשורות הסגנית יקבל 200 אלף דולר, כל שחקן בקבוצות שיודחו בחצי הגמר ייהנה מ-100 אלף דולר ולכל שחקן בקבוצות שהודחו ברבע הגמר יתווספו 50 אלף דולרים. הסכומים רלוונטיים לעונה הנוכחית

*שלב הבתים יתחיל הלילה ויימשך עד ה-29 בנובמבר. רבע הגמר ב-5 וב-6 בדצמבר, חצי הגמר ב-8 בדצמבר והגמר ב-10 בדצמבר (כל התאריכים ע"פ שעון ישראל)

*כדי להשלים את 82 המשחקים הרגילים, כל 22 הקבוצות שלא יעפילו לרבע הגמר ישחקו שני משחקים (אחד בבית ואחד בחוץ) נגד קבוצות אחרות שגם כן לא העפילו. ארבע הקבוצות שיפסידו ברבע הגמר ישחקו משחק אחד נוסף. המשחקים הללו ייערכו בסמוך לסוף הטורניר

*כך יעבוד שובר השוויון, בהנחה ששתי קבוצות או יותר יחזיקו במאזן זהה: מאזן פנימי בתוך הבית, אחר כך הפרש הסלים ואז כמות הנקודות שקלעו בטורניר, המאזן שלהן ב-2023/23 ואם עדיין יהיה שוויון - הגרלה רנדומלית

*בסיום הטורניר ה-NBA תכריז על ה-MVP של הגביע ועל החמישיות המצטיינות

אה, ויש גם מדבקות פרקט חדשות וגופיות חדשות שיכניסו את כולם לאווירה:

אבדיה. הזמן שלו ושל הוויזארדס לעשות רעש (Getty) (צילום: ספורט 5)
אבדיה. הזמן שלו ושל הוויזארדס לעשות רעש (Getty)|צילום: ספורט 5

לראשונה: ישראלי ב-NBA משחק על תואר
מעולם לא ראינו שחקן ישראלי עורך הופעת פלייאוף ב-NBA ולאחר הארכת החוזה של דני אבדיה בוושינגטון ספק שזה יקרה בקרוב, אז כרגע נסתפק בגביע.

אבדיה והוויזארדס אמנם הוגרלו בבית לא פשוט (מילווקי, מיאמי, ניקס, שארלוט) והסיכויים לרעתם, אבל סיכוי תמיד יש ואולי דווקא הטורניר הזה יהיה הבמה של הסינדרלות.

כן, אפשר לטעון שגם בעונה הסדירה "משחקים על תואר", אך הפעם זה שונה. שלושה ניצחונות בשלב הבתים עשויים להספיק לאבדיה וחבריו כדי להעפיל לנוקאאוט ומשם המרחק לגביע הוא עוד שלושה משחקים בלבד. בפעם הראשונה אנחנו נצפה בישראלי עולה על פרקט ה-NBA למשחק תחרותי באמת, וזו סיבה מספיק טובה להתלהב.

עוד לפני דראפט 2020 ידענו שאבדיה הוא שחקן של כדורסל קבוצתי ומנצח, שכדי לפרוח צריך ארגון מנצח עם שאיפות גבוהות. ג'ורדן פול וקייל קוזמה סופגים לא מעט ביקורות על הכדורסל האנוכי שלהם, אבל אי אפשר לקחת מהם את טבעות ה-NBA, אז זה הזמן שלהם ושל דני להתעלות ולשים את הוויזארדס על המפה.

לוח המשחקים של וושינגטון בטורניר אמצע העונה: מיאמי (ח) הלילה ב-02:00, שארלוט (ב) ב-11 בנובמבר בין שישי לשבת ב-02:00, ניקס (ב) ב-18 בנובמבר בין שישי לשבת ב-02:00 ומילווקי (ח) ב-24 בנובמבר בין שישי לשבת ב-03:00.

זה רעיון טוב בכלל?
קודם כל, המטרה מבורכת - להפוך את העונה הסדירה למעניינת יותר. ה-NBA הבינה שהיא חייבת לרענן משהו וגביע זה פתרון מעניין מאוד, מסורבל ככל שהוא נראה (כרגע).

בהתחלה כשהרעיון עלה חשבו שמשחקי הגביע יהיו בנוסף לעונה הסדירה, דבר שהיה הופך את כל העסק למאוס וארוך עוד יותר. אז הצליחו לשלב יפה ובמקרה הכי מאכזב נקבל עוד קצת אקשן וצבע במשחקים שגם ככה היו משוחקים. מה רע?

במקרה הטוב הגביע הזה יגביר משמעותית את התחרותיות ב-NBA, עוד קבוצות/שחקנים יקבלו במה ועם הזמן התואר הזה יהפוך ליותר ויותר יוקרתי. החשש המרכזי הוא השאלה האם הכסף הוא תמריץ מספיק חזק לשחקנים כדי להילחם (בעיקר לכוכבים שגם ככה מרוויחים המון), ואני אגיד שהוא חשוב כדי להתחיל משהו גדול. בהתחלה זה כסף, כי בכל זאת צריך לשכנע את האמריקאים לקחת את הסיפור הזה ברצינות, וברגע שהמושג "גביע" ייכנס ל'סיסטם' של הליגה וכבר תהיה לנו זוכה ראשונה - כל התפיסה לגבי הטורניר תשתנה ולאט לאט תיווצר לה מסורת.

אודה ואומר שהרמתי גבה בפעם הראשונה ששמעתי על הפורמט של טורניר אמצע העונה, כנראה כמו רובכם, אבל בואו נסמוך על יכולות השיווק האמריקאיות, הכוח של וגאס והקסם של שלב הנוקאאוט שמוכרע במשחקים יחידים.

ב-2021 גם טורניר הפליי-אין נשמע מורכב והציף הרבה שאלות, אך היום אי אפשר לדמיין את ה-NBA בלעדיו. אדם סילבר יודע מה הוא עושה.

ומה חושבים ב-NBA?
אתמול בלילה נכחתי במסיבת עיתונאים דרך ה'זום' של מאמן גולדן סטייט סטיב קר, שאמר מספר דברים מעניינים על טורניר אמצע העונה. קודם כל הוא טען שברגע ששחקני NBA רואים פרס מול העיניים הם ישחקו חזק, ככה זה בטבע שלהם. בנוסף קר סיפר שהוא מאוד אוהב לצפות בכדורגל אירופי ואמר כי הוא מאמין שהגביע יעשה טוב ויותר תחרות גם ל-NBA. "אנחנו רוצים לזכות בגביע, אבל זה לא אומר שנתייחס אליו כמו לגמר ואתן לסטף קרי 45 דקות", הוסיף.

כוכב פיניקס קווין דוראנט אמר: "בעיניי הטורניר הזה הוא קודם כל בשביל האוהדים. השחקנים נותנים את כל מה שיש להם בכל מצב". קריסטפס פורזינגיס נשמע יותר נלהב: "אני ממש אוהב את הרעיון הזה. אני חושב שהוא יצליח בענק ואני מקווה שאנחנו נזכה ונביע את הגביע הראשון לבוסטון. הגביע הזה מזכיר לי את אירופה, הוא יוסיף עניין לעונה".

בתחילת אוקטובר גארד ממפיס מרכוס סמארט העביר ביקורת על הרעיון: "בכנות, לאף אחד לא אכפת מהטורניר. אנחנו רק רוצים לזכות באליפות. המשחקים האלה יהיו בעיקר עבור האוהדים". אולי עכשיו, כשהוא מחזיק במאזן 5:0 עם הגריזליס וכבר נפל לו האסימון שהוא לא בבוסטון, הדעה שלו השתנתה.

שחקנה של לוס אנג'לס קליפרס פי ג'יי טאקר טען: "עם הזמן שחקנים יתחברו יותר ויותר לגביע. אני נרגש מהטורניר הזה ולדעתי המשחקים בווגאס יהיו מגניבים. כולם רוצים לנצח".

כוכב מילווקי דמיאן לילארד דיבר על החשיבות הכלכלית לשחקנים שחתומים על חוזה דו-כיווני, שיוכלו עם זכייה להשוות פחות או יותר את שכרם (500 אלף דולר): "אני רוצה גם לנצח את הטורניר וגם להגיד שדאגתי לשחקנים שלנו. אני נרגש מההזדמנות. נראה עד כמה שחקנים יתנו את כל מה שיש להם".

מאמן פילדלפיה ניק נרס התלהב: "ייקח דקה, אבל השחקנים ייקחו את המשחקים הללו ברצינות. בהתחלה כולם תהו לגבי הפליי-אין ושנאו את הפורמט, ועכשיו כולם אוהבים אותו. אני אוהב את הדמיון שיהיה בין ה-NBA לכדורגל. כשנגיע לשלבי ההכרעה במשחקים של להיות או לחדול - יהיה מדהים לצפות".

ועכשיו נשמע אתכם. הצביעו בסקר>>