מספרים בלתי נתפסים (Photo by Tim Heitman/Getty Images) (צילום: ספורט 5)
מספרים בלתי נתפסים (Photo by Tim Heitman/Getty Images)|צילום: ספורט 5
(Photo by Mitchell Leff/Getty Images) (צילום: ספורט 5)
(Photo by Mitchell Leff/Getty Images)|צילום: ספורט 5

עונת ה-NBA עוד בתחילתה וכבר אפשר לספר על מספר מגמות מעניינות. חלק מהן לא ימשיכו לאורך זמן (יוטה ג'אז בצמרת המערב), חלק יכולות להכריע את האליפות אך היו צפויות מראש (מילווקי בדרך למאזן הטוב בליגה) ואילו חלק משמעותיות גם לעתיד, כמו הפתיחה המדהימה של דונובן מיצ'ל בקליבלנד.

קצב הקליעה של לוקה דונצ'יץ' נמצא, כנראה, בין שלוש הקטגוריות האלה. מצד אחד, קשה לראות מצב בו הוא ממשיך לקלוע 36 נקודות למשחק ב-67% ל-2 נקודות לאורך זמן ו-63.2% טרו שוטינג (מדד שמשקלל את האחוזים ל-2, ל-3 ולעונשין). מצד שני, יש לנו כאן את אחד השחקנים הכי טובים בליגה שעשה קפיצה משמעותית ביכולת לפני יום הולדתו ה-24.

דונצ'יץ', אולי, חמש או שש שנים לפני השיא, אבל בדרך לאחת מעונות ההתקפה הטובות בהיסטוריה. הוא השחקן השני, אחרי ווילט צ'מברליין ב-1963, שקולע מעל 30 נקודות בכל אחד מתשעת משחקיו הראשונים העונה. הוא עושה את זה באחוזים מדהימים. מה השתנה אצלו, וכמה זמן זה יכול להחזיק? בדקנו.

הכושר: הולך בדרכם של יוקיץ' והארדן
השינוי המשמעותי ביותר מבחינת דונצ'יץ' הוא הכושר הגופני. בשונה מעונות קודמות, בהן ראינו אותו נכנס במשקל עודף לעונה ומתחיל לאט, השנה הוא נכנס בכושר הפיזי הטוב בחייו. כמות הדקות שלו בעלייה משנה לשנה, וזה מתבטא גם בסגנון המשחק עצמו.

שיפר את הכושר הגופני.  (Photo by Ron Jenkins/Getty Images) (צילום: ספורט 5)
שיפר את הכושר הגופני. (Photo by Ron Jenkins/Getty Images)|צילום: ספורט 5

לפי אתר הסטטיסטיקה המתקדם Cleaning The Glass, השנה 39% מזריקותיו של דונצ'יץ' הגיעו באזור הטבעת לעומת 19% בשנה שעברה, כאשר הוא קולע אותן באחוז דומה. השנה הוא זורק 11.7 זריקות עונשין למשחק לעומת 7.5 בעונה הקודמת.

דונצ'יץ' לא מפחד ממגע. הוא פחות מותש אחרי עימותים עם שומרים כפי שהיה בשנה שעברה. האגריסביות הזאת מגיעה על חשבון זריקות קצרות ופחות טובות מחצי המרחק, ואנחנו רואים הרבה יותר מהלכים כאלה למשל. מהלכים שב-2021/22 היו הרבה יותר נדירים מלוקה, בטח בתחילת העונה.

יכול להיות שההפסד המביך לפולין באליפות אירופה והפרסומים על כך שדונצ'יץ' בילה עד חמש בלילה לפני המשחק עשו את שלהם. הוא נראה, פיזית, יותר טוב מאי פעם. בכך לוקה הולך בעקבות שני שחקנים שהוא הושווה אליהם בעבר, ניקולה יוקיץ' וג'יימס הארדן.

המקרה של הראשון מייצג בצורה נפלאה. יוקיץ' היה במשקל עודף בשנותיו הראשונות בליגה, הוריד במשקל בזמן הקורונה וחזר לבועת ה-NBA רזה באופן משמעותי. הוא נעצר בה רק בגמר המערב מול האלופה שבדרך ולקח את ה-MVP בשנתיים העוקבות.

הארדן, שחקן שיותר מזכיר את דונצ'יץ' בסגנון המשחק, הוריד במשקל לפני עונת 2017/18, בה קיבל לצידו את כריס פול. באותה עונה ראינו את הארדן מנצח 65 משחקים וזוכה בתואר ה-MVP, פרס שנמצא בהישג ידו של דונצ'יץ'.

הכושר הגופני משמעותי, אבל הוא רק חצי אחד מהסיפור, בדומה להארדן. דונצ'יץ', העונה, מוקף ביותר כישרון התקפי מכל עונה אחרת בה שיחק בדאלאס.

מקבל יותר עזרה העונה  (Photo by Glenn James/NBAE via Getty Images) (צילום: ספורט 5)
מקבל יותר עזרה העונה (Photo by Glenn James/NBAE via Getty Images)|צילום: ספורט 5

קצת עזרה מהחברים
לאחר הגעתו של ספנסר דינווידי לדאלאס בשנה שעברה, דונצ'יץ' קלע 30.7 נקודות ב-59.9% טרו שוטינג, לעומת 25.4 ב-53.7% (35 משחקים) לצד קריסטפס פורזינגיס שהועבר בטרייד. הנוכחות של דינווידי, שהיה שחקן שישי בשנה שעברה ועבר לחמישייה לאחר עזיבתו של ג'יילן ברנסון, מעניקה לדאלאס עוד מוביל כדור שמוריד לחץ מלוקה.

הלחץ הזה יורד גם בזכות גבוה אחר, כריסטיאן ווד. הוא אמנם לא משחק בחמישייה בהתחשב בבעיותיו ההגנתיות, אך תורם 15.6 נקודות למשחק עם 46.2% מהשלוש. הוא לא צריך את הכדור, אבל אי אפשר להשאיר אותו פנוי וזה הופך את החיים של דונצ'יץ' לקלים יותר.

ב-2020/21 דונצ'יץ' התמודד עם שמירות כפולות ב-44.3% מהזמן, הנתון הגבוה ביותר בליגה בהפרש. הוא היה בין המובילים גם ב-2021/22, אך העונה שומרים עליו שני אנשים ב-28.5% בלבד מהזמן לפי NBA Court Optix, נתוני המעקב הרשמיים של הליגה. לשם השוואה, מדובר בכמות נמוכה יותר משחקנים כמו ג'יימס הארדן (31.8%), ג'ואל אמביד (42.2%), דמאר דרוזן (30.8%) ואפילו דווין בוקר (30.1%). דונצ'יץ' אמנם משחק וזורק יותר, אך מאבד פחות כדורים ונוגע בכדור בכמות דומה של פעמים במשחק.

למרות זאת, העונה עוד ארוכה וקשה לראות אותו מחזיק עם 23 זריקות מהשדה ו-11 מהעונשין בערב. אלה מספרים מדהימים והעומס ההתקפי גדול, מה שיכול לפגוע בדאלאס בפלייאוף. דאלאס פגשה יריבות יחסית נוחות עד עכשיו (אורלנדו פעמיים, אוקלהומה פעם אחת וברוקלין המדשדשת ב-9 משחקים). אך במקביל, יש עדיין לאן להשתפר.

השלשות עדיין לא נכנסות
דונצ'יץ' מעולם לא היה קלע שלשות גדול, אך בשנים הקודמות הוא קלע ב-35% מחוץ לקשת. העונה, עד עכשיו, הוא עם 29%. אחרי שראינו אותו קולע ב-14 מ-59 בשבעת המשחקים הראשונים, הוא על 8 מ-14 בשניים האחרונים. סביר שמדובר בחזרה ליכולתו הרגילה, ושנראה אותו מגיע שוב לנתון דומה לממוצע של הליגה, 35.4% בעונה החולפת.

אם דונצ'יץ' היה קולע באחוז הממוצע הזה, וכמות הזריקות לא הייתה משתנה, היו לו 37.4 נקודות למשחק. לא מופרך להאמין שבגלל השיפור המשמעותי בכושרו הגופני הוא יגיע לזריקות עם יותר אוויר ויקלע באחוז שיהיה אפילו גבוה יותר.

דונצ'יץ' היה אחד משחקני ההתקפה הטובים ב-NBA עוד לפני שהעונה הנוכחית התחילה. בעונה שעברה היה שחקן של 28.4 נקודות למשחק. עכשיו הוא רזה יותר, מוקף בקבוצת התקפה טובה יותר ואחרי אחת מפתיחות העונה המרשימות בהיסטוריה, בזמן שהוא לא פוגע משלוש. מפחיד לחשוב איפה זה ייעצר.

ג'יימס הארדן קלע 36.1 נקודות למשחק ביוסטון של 2018/19, קובי בראיינט קלע 35.4 נקודות למשחק בלייקרס של 2005/04. שניהם היו בשיא מבחינה פיזית ומקצועית באותה עונה. דונצ'יץ' בדרך לשם, והוא אעדיין בן 23. הגיע הזמן להוציא את ספרי ההיסטוריה מהמדף.