אם אי פעם החזקתם כדור וזרקתם לסל, מה שכנראה קרה אם אתם קוראים את השורות האלו, נסו להיזכר בטכניקת הזריקה שלכם לאחר שקיבלתם מסירה. דמיינו בראשכם את כל הפעולות שעשיתם מהרגע שניגשתם לכדור ועד שהוא עשה את דרכו לטבעת. באופן מודע או שלא, כמעט כולכם הורדתם מעט את הכדור לאחר שתפסתם אותו ורק אחר כך שחררתם זריקה.
בשפת הכדורסל אוהבים לקרוא לפעולה הזאת "דיפ", והמשמעות שלה היא הורדת הכדור (והגוף כולו) בעת תפיסת הכדור לפני הזריקה. כל הקלעים הכי טובים בעולם זורקים באמצעות הטכניקה הזאת, כולל הצלף הגדול בהיסטוריה - סטף קרי. קבלו טעימה מהדוגמא שלפניכם ונמשיך.
When @StephenCurry30 reminded us that he's the greatest shooter ever
— Bleacher Report (@BleacherReport) December 26, 2021
105 CONSECUTIVE 3-pointers
(via @warriors) pic.twitter.com/kJr1hZD5BV
קרי כבר מזמן הפך לאוטומט. הכוכב של גולדן סטייט, כמו רבים אחרים שמתמחים בלשים את הדבר הכתום הזה בתוך הרשת - משתמש ב"דיפ" בצורה מושלמת, מה שעוזר לו לקלוע בקלות יותר. על פי מחקר מיוחד שבוצע בקנדה בשנת 2021, טכניקת הקליעה הזו יותר מדויקת ב-7-9%. זה הנורמה, זאת ברירה המחדל וכשאנחנו רואים שחקנים זורקים ככה זה נראה לנו רגיל, אבל מה קורה כששחקנים לא זורקים בדרך הזאת? ובכן, זה קודם כל תופס לנו את העין.
על אחד הסרטונים היותר ויראליים בפלייאוף 2022, שפורסם על ידי ESPN באינסטגרם, רשום גארד מינסוטה דיאנג'לו ראסל בזכות שלשה אחת שלא רואים כל יום.
ראסל קיבל מסירה גבוהה ושחרר זריקה מהראש, בלי להוריד את הכדור לשנייה. בכך הוא חסך זמן, הפתיע את השומר (המצוין) שלו דילון ברוקס שיצא אליו וצלף את השלשה. עכשיו בואו ניתן את הבמה לשחקן שעושה את זה הכי טוב והכי הרבה בפלייאוף הנוכחי - פאט קונוטון.
הנה מהלך שקרה לא מזמן, משחק 3 בסדרה בין מילווקי לבוסטון, קונוטון מקבל את הכדור בפינה ויורה לרשת בלי "דיפ". אם כן היה מוריד את הכדור לאחר המסירה הגבוהה שקיבל, סיכוי לא רע בכלל שגרנט וויליאמס היה מגיע בזמן כדי להפריע לו.
כאן ג'רו הולידיי שולח מסירה גבוהה לקונוטון, ששוב מדייק מהפינה הימנית ומקרב את האלופה לניצחון במשחק 3. שימו לב לחצי שנייה בה מרכוס סמארט, שחקן ההגנה של העונה, מהסס כי פשוט לא חשב שקונוטון ישחרר זריקה בכזו מהירות.
קחו עוד דוגמא בה סמארט מופתע מהשחרור ללא "דיפ", הפעם בבועה כששחקן ההתקפה הוא דאנקן רובינסון - אחד הצלפים הכי טובים בליגה בכלל ובקליעה הזאת בפרט.
אי אפשר לתת דוגמאות של הטכניקה הזו בלי להכליל גם את קליי תומפסון, המאסטרו של ה"קאץ' אנד שוט", שעושה את זה אולי הכי טוב אי פעם. בבקשה:
ניתן קרדיט גם לאקס מכבי תל אביב ושיאן השלשות של יוטה בכל הזמנים, ג'ו אינגלס, שהפך למכונה באמצעות הקליעה המהירה הזאת שמקשה לשחקנים לעשות "קלוז-אאוט".
ונקנח עם אחד השחקנים הכי מוכשרים שאי פעם נגעו בכדורסל, קיירי ארווינג...
Kyrie Irving - No Dip Shooting pic.twitter.com/J3RyYDEyro
— Sean Billerman (@sbill30) March 16, 2022
צריך להבהיר - זאת לא הקליעה הרגילה של אותם צלפים שראינו בדוגמאות למעלה, אבל להם בניגוד לרוב השחקנים יש את הנשק הנוסף הזה שהם יכולים לשלוף במהלכים מתאימים. בדרך כלל, כששחקן יוצא במהירות ל"קאץ' אנד שוט" שלהם. אז למה אנחנו לא רואים את זה יותר? האם סגנון הזריקה הזה מומלץ בכלל? איך מלמדים את זה? והאם בעתיד נראה עוד ועוד שחקנים זורקים ככה? את השאלות הללו, בין היתר, שאלנו את מאמני הקליעה הבכירים צ'ארלס ריצ'רדסון, דייב לאב וליאור רובינשטיין.
נתחיל עם הצד האמריקאי. בראיון ל"ערוץ הספורט", ריצ'רדסון שעבד צמוד עם דאנקן רובינסון, ג'ורדן פול, דווייט הווארד וכן שימש כמאמן קליעה באורלנדו ודטרויט (גם עבד לצד דוק ריברס ובילי דונובן), התייחס לנושא: "אני באופן אישי זרקתי כשחקן ללא שימוש ב'דיפ' וככה אני גם מלמד את השחקנים שלי. אני תמיד אומר לשחקנים שלי שככל שיש פחות תנועה, ככה יש פחות מקום לטעויות".
"ה'דיפ' מאט את פעולת הקליעה ולי יש תוצאות טובות מאוד עם השיטה שלי, אבל בסוף זה תלוי במה שהשחקן מרגיש איתו בנוח. הנושא הזה לא חדש עבורי, אבל אולי עוד שחקנים יזרקו ככה בעתיד. דאנקן רובינסון יודע לעשות את זה מדהים, יש לו שחרור מאוד מהיר".
לאב, ששימש כמאמן קליעה בפיניקס (2009/10), קליבלנד (2013/14) ואורלנדו (2014-2018), אמר: "השאלה האם להוריד את הכדור לפני הזריקה זאת שאלה שמלווה את כל מאמני הקליעה בעולם, זה דיון ארוך שנים שאין לו 'נכון או לא נכון'. כמו בכל דיון צריך להבין את היתרונות והחסרונות. 'דיפ' נותן יותר כוח לזורק, כך שזה מתאים בעיקר לזריקות מבחוץ ולשחקנים צעירים, אבל הוא גם מוסיף זמן לזריקה".
"שחקנים שמסוגלים לזרוק בלי להוריד את הכדור נהנים מיתרון, אבל זה יתרון שלא יכול להיות לשחקנים צעירים בתחילת דרכם, אז לא הייתי מלמד אותם את זה. כדי לזרוק ככה צריך להיות מאוד חזק, במיוחד מקו השלוש ב-NBA, כך שהייתי ממליץ לקלעים מצוינים לזרוק ככה. החוק שלי עובד בצורה כזו - תורידו את הכדור הכי מעט שאתם יכולים, אבל הכי הרבה שאתם צריכים".
"לא אופתע אם בשנים הקרובות נראה יותר ויותר קלעים זורקים במהירות בלי להוריד את הכדור, במיוחד קלעים בכירים. הם צריכים למצוא יתרון כדי לשחרר את הכדור יותר מהר". הקלע הטורקי של פילדלפיה פורקאן קורקמאז, שיודע לשחרר את הכדור מהר בלי להוריד אותו, שוחח על הנושא הזה ואמר: "שחקנים שמסוגלים להוציא זריקה מאיפה שהם תפסו את הכדור, בלי להוריד אותו, הם שחקנים שיצליחו לשחרר זריקות בפלייאוף".
רובינשטיין, שעובד עם כדורסלנים ישראלים בכירים וחוקר לעומק את נושא הקליעה, הציג את הצד הישראלי ושיתף מה דעתו בעניין: "רק ברגע שאתה יודע לעשות את ה'דיפ' מושלם, אתה יכול להתחיל לחשוב על לדלג על השלבים הראשונים בקליעה ולשחרר את הכדור בלי להוריד אותו. בעיניי מאוד לא מומלץ ללמד את הקליעה הזאת, אלא אם אתה קלעי על. למה? כי ככל שאתה קולע יותר טוב יש לך פחות זמן, אז אתה צריך לסדר לעצמך שחרור שלא יאפשר למגן להתקרב אליך. כמובן ששחקנים שלוקחים הרבה זריקות בסוף שעון גם יכולים לתרגל את זה".
"האם ראיתי שחקנים ישראלים זורקים בלי להוריד את הכדור? בשנה שעברה הבאתי את גולן גוט להיות מקום ראשון בשלשות בליגת העל והוא לא עושה את זה, אני לא מכיר קלע ישראלי שקולע ככה בעקביות. השחקן שהכי קרוב לזה הוא גיא פניני, זה הכי נוח לו, קל לו לקבל את הכדור למעלה ולהרים זריקה. אני לא בטוח שפניני עבד על זה, אני לא רואה מישהו כאן שעבד איתו על זה ספציפית. הוא מוכשר ובגלל שעם הזמן לא הייתה לו ברירה אחרת, הוא למד לקלוע ככה".
"חשוב לומר שהקליעה הזאת מתבססת על הכתפיים והידיים, במיוחד אם זורקים מבחוץ, ואני כמעט בטוח שאנשים לא יודעים ללמד את זה. אני חושב שאם אתה לא קלעי על שנאלץ ללמוד את הקליעה הזאת על בשרך מחוסר ברירה, אתה לא תגיע אליה. זאת קליעה של שחקנים מאוד מיוחדים בעיניי. אני באופן אישי אעבוד על הזריקה הזאת עם מי שצריך את זה, אם אעבוד עליה עם שחקנים שלא מתאימים לה אני רק אקח אותם אחורה".
כשנשאל האם דני אבדיה צריך לעבוד על הזריקה הזאת משום שהרבה פעמים הוא מתפקד כקלע בהתקפה ב-NBA, ענה: "דני לא רחוק משם, ב'קאץ' אנד שוט' שלו הוא משחרר את הכדור די גבוה. האם זה עוזר לו או לא? זאת שאלה מעניינת. דעתי האישית היא שהרבה פעמים הוא מחטיא את הכדור בגלל שהוא זורק אותו מזווית גבוהה מדי ולא מוריד אותו מספיק. כשאתה מוריד את הכדור אתה יכול לתקוף את השומר שיוצא אליך ואת הטבעת יותר מהר. זאת קליעה שמתאימה יותר לקלעים ופחות לדריבליסטים, ראיתי אימונים של דאנקן רובינסון שעובדים איתו ספציפית על זה וזה כבר קל לו. אני יכול להגיד שטל פלד ממכבי ראשון לציון ללא ספק יכול לזרוק ככה, הוא בקלות אחד מחמשת הקלעים הטובים בישראל".
"אימנתי שחקנים גם מליגת העל וגם בנבחרות, ומעולם לא נתקלתי במאמן שביקש ממני לעבוד על הקליעה הזאת. אני חושב שהמאמן הישראלי, יותר ממאמן אחר, לא ייתן לשחקנים שלו לזרוק ככה. אני לא אוהב שמאמנים אומרים 'תזרוק עם ביטחון' ושואלים 'למה לא זרקת זריקה רגילה?' בהחטאות. עוד משהו שחשוב לציין הוא שיש כאן אחריות גם למוסר, כי כדי ששחקן ישחרר זריקה מהירה מלמעלה הוא צריך לקבל את הכדור באיזור הזה. לא תמיד אפשר לתכנן את זה תוך כדי משחק, בשביל קליעה כזאת צריך לשנות את כל התפיסה".
"זה שהקליעה הזאת יפה לעין וששחקני NBA משתמשים בה לא אומר שהיא תהיה יציבה לאורך זמן עבור כל שחקן. ילד שלא התחיל להתפתח לא יכול להרשות לעצמו לעבוד על קליעה כזאת, אל תנסו את זה. תנסו את זה רק ברגע שאתם מוכנים ברמה הפיזית, לא ברמת הכדורסל".
אי אפשר לדעת לאן זה יילך והאם אכן נראה שינוי, אבל כן אפשר לומר בוודאות שמשחק הכדורסל ייראה שונה לגמרי בעתיד, כי ככה ההיסטוריה לימדה אותנו. המטרה של כל האנליסטים ופורצי הדרך על הפרקט היא לצאת מהקופסא ולקרוא את מה שלא כתוב כדי לנצל את היתרונות הקיימים, את ה"פרצות" במשחק שלנו כפי שכינה אחד הפרשנים בארה"ב את הקליעה המהירה של קונוטון. האם זו אכן "פרצה" ששחקנים ייכנסו אליה? רק בעוד כמה שנים טובות נגלה. עד אז, העיקר שהזריקות ייכנסו.