sportFive1073467 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
מארק קיובן. הבעלים לא הסתיר את דעותיו כלפי ניגון ההמנון בעבר (Gett (צילום: ספורט 5)
מארק קיובן. הבעלים לא הסתיר את דעותיו כלפי ניגון ההמנון בעבר (Getty)|צילום: ספורט 5

ארה"ב של השנים האחרונות הפכה לכר פורה לגלי מחאה, דעות מנוגדות ומהפכות תודעתיות. רוח התקופה הולידה דרכים חדשות עבור תנועות ויחידים להביע את חוסר שביעות רצונם מסוגיות שונות, ובעונה שעברה קבוצות ה-NBA כרעו ברך בעת השמעת ההמנון הלאומי. בכל התקשורת האמריקאים פורסם היום (רביעי) כי בדאלאס מאבריקס נוקטים במהלך חסר תקדים.

בצעד יוצא דופן, החליטה הנהלת המועדון להפסיק ולהשמיע את המנון ארה"ב בתחילת משחקיה, ומסתמן כי דפוס הפעולה הזה החל כבר מזמן. מתחת לאפה של התקשורת המקומית, המאבריקס לא ניגנו את ההמנון הלאומי בכל אחד מ-13 משחקי הבית הרשמיים והלא רשמיים שלה. הסיבה שלפתע הבחינו שהטקס המסורתי חדל מלהתקיים היא כי מפגשה האחרון של הקבוצה מהדרום נגד מינסוטה, היה עם קהל.

מארק קיובן, בעלי המועדון, סירב להגיב בנושא, על אף בקשות חוזרות ונשנות של גופי התקשורת האמריקאיים. חשוב לציין כי כל אחד ממועדוני הספורט המקצועני בארה"ב נוהג לנגן את ההמנון בפתיחת משחקיו, בוודאי בכאלו עם קהל. מדובר בצעד תקדימי מצידו של הבעלים, אך נראה כי הכתובת היתה על הקיר. ביולי האחרון אמר קיובן כי "אם השחקנים יכרעו ברך, ויעשו זאת בכבוד, אהיה גאה בהם. בתקווה גם אצטרף אליהם".

כזכור, שחקני ה-NBA הצטרפו למחאתם של ספורטאים נוספים ברחבי המדינה כחלק מתנועת ה-"Black Lives Matter". יומיים אחרי שאמר כי ישמח להצטרף לשחקניו, צייץ הבעלים בצורה נחרצת יותר: "משטרת ההמנון הלאומי במדינה הזאת יצאה משליטה. אם אתם רוצים להתלונן, תשאלו את הבוס שלכם למה הוא לא מנגן לכם את ההמנון בכל יום כשאתם מגיעים לעבודה".

סמס צ'ראניה, עיתונאי בכיר המסקר את הליגה הטובה בעולם, מספר כי בסביבתו של מארק קיובן מציינים שההחלטה לא נבעה מ"חוסר אהבה למדינה", אלא כי רבים בחברה האמריקאית מרגישים כי ההמנון לא מייצג אותם. הפעולה בוצעה מתוך רצון להמשיך את הדיון באופן בו מכבדים אנשים מכל הקבוצות והתרבויות דרך המשחק.

חשוב לציין כי הקשר בין אי ניגון ההמנון לבין מחאת השחקנים בעונה שעברה לא ברור. התבטאויותיו של קיובן בהחלט מעידות על חוסר שביעות רצון בכל הנוגע לטקס בפתיחת המשחקים, ונראה כי החליט לנקוט בפעולה משמעותית יותר בנושא.