יריבות גדולה, הרבה אמוציות והרבה כבוד (gettyimages) (צילום: ספורט 5)
יריבות גדולה, הרבה אמוציות והרבה כבוד (gettyimages)|צילום: ספורט 5

בעשור הנוכחי, אחת המסורות החדשות ב-NBA היא המשחק השנתי בלונדון. האירוע החל ב-2011, עם צמד מפגשים בין ניו ג'רזי נטס לטורונטו יום אחרי יום ולאחר מכן נמשך עם משחק אחד בשנה, בחודש ינואר, כאשר בין היתר בשנים עברו צברו הניקס, הנטס, הבאקס, הראפטורס והנאגטס בעונה שעברה ניצחונות בבירת הממלכה.

השנה, לונדון מתמרקת לכבוד הגעתן של שתיים מהקבוצות הכי מסקרנות והכי מלאות היסטוריה ב-NBA, מוליכת המזרח בוסטון והקבוצה והתהליך, פילדלפיה (22:00, שידור חי ב-5+ לייב ו-HD). לקראת המפגש הראשון ביניהן החודש (הבא ייערך בבוסטון, ב-18), מדור "משחק מהעבר" חוזר לחמישה רגעי מפתח ביריבות האדירה בין הסלטיקס לסיקסרס לפני כ-40 שנה.

1. סדרת הפלייאוף של 1977:

בוסטון הייתה הכוח העוצמתי הראשון ב-NBA, עם ביל ראסל הבלתי מנוצח. ווילט צ'מברליין ניסה לאורך שנים לנשל את ראסל מהפסגה ללא הצלחה, עד שבסופו של דבר הביא לפילי אליפות ב-67'. לאחר שהוא עזב ללייקרס, הסיקסרס דעכו ולא ניצחו סדרת פלייאוף במשך שש שנים, עד לקיץ 1977. בוסטון, עם טומי היינסון על הקווים ורד אוארבך כ-GM, התייצבה לעונה אחרי זכייה נהדרת באליפות, אך גם עם סגל מזדקן ביותר, כולל ג'ון האבליצ'ק בן ה-36. היא סיימה רביעית במזרח ועברה את השלב הראשון בפלייאוף בלי קשיים, אבל בסיבוב הבא, למרות פייט אדיר, נכנעה במשחק 7 בפילדלפיה, 83:77 מול ד"ר ג'יי בעונתו הראשונה בסיקסרס, הצלף ג'ורג' מקגיניס וה"צ'וקלד ת'אנדר", דריל דוקינס בן ה-20. יריבות חדשה החלה להיווצר.

צפו: ד"ר ג'יי חוגג על הסלטיקס ב-77', ושוב ב-86' >>>

2. סדרת הפלייאוף של 1981:

שנה קודם לכן, פילי העיפה את הסלטיקס בקלילות בגמר המזרח (1:4) והפסידה בגמר מול הלייקרס (למרות המהלך המפורסם של ד"ר ג'יי עם הדאנק מקו הבסיס). בקיץ הבא הסיקסרס כבר ראו את עצמם בדרך הבטוחה לעוד סדרת גמר, הפעם מול יוסטון החלשה, אבל לבוסטון היו תוכניות אחרות. הסלטיקס התפרקו לחלוטין רק כמה שנים קודם לכן, אך בעונת הבכורה של הרוקי הסנסציוני לארי בירד הם זינקו מ-29 ניצחונות ל-61 ובעונת 1980/81 שיפרו את מאזנם בניצחון נוסף. למרות זאת, בגמר המזרח הם כבר היו בפיגור 3:1 מול פילי, בדיוק כמו שקרה להם ב-1968. וממש כמו אז, בימי ראסל נגד ווילט, גם הפעם בוסטון חזרה בענק, עם לארי נגד ד"ר ג'יי, ה-MVP של הליגה באותה עונה.

פילי ניצחה את המשחק הראשון בנקודה, בוסטון את השני ב-19, פילי את השלישי ב-10 ואת הרביעי ב-2 ואז החלה הדרמה האדירה: בוסטון ניצחה בבית את משחק חמש בשתי נקודות (109:111), בחוץ את משחק 6 בשתי נקודות (98:100) ובבית את משחק 7 בנקודה (90:91). בסך הכול, שלושה ניצחונות רצופים בסך כולל של 5 נקודות. עד היום, בוסטון היא היחידה בתולדות הליגה שחזרה פעמיים מול אותה יריבה מפיגור 3:1 לניצחון בסדרה.

צפו בדרמה הגדולה של משחק 7 >>>

3. משחק 7 בפלייאוף של 1982:

בבוסטון שנאו את פילדלפיה השכנה באותן שנים, אבל שנאו הרבה יותר (ועדיין) את הלייקרס. בכל זאת, שנים של יריבות אדירה ומפגשים על התואר עשו את שלהם וכך, שנה אחרי הקאמבק הגדול של הסלטיקס בגמר המזרח, דווקא כאשר פילי משיגה הפעם את הנקמה שלה, הקהל בעיר השעועית פנה למקום אחר לגמרי.

הלייקרס כבר חיכו בגמר בעוד בוסטון ופילדלפיה ניהלו ביניהן עוד סדרה נהדרת. הסלטיקס אירחו את משחק 7, אבל הסיקסרס השתלטו עליו ו-26 שניות לסיום הניצחון שלהם כבר הובטח. ואז... הקהל בבוסטון פרץ בשאגות עידוד, לשחקני היריבה ההמומים: "Beat LA, beat LA". ביל ראסל, על כיסא הפרשן, היה אחד הראשונים ששמו לב וגם הוא לא מצא את המילים. "זה היה די נחמד", הודה ד"ר ג'יי. לא עזר. הלייקרס ניצחו את פילי בגמר 2:4 וחגגו עוד אליפות.

צפו במשחק 7 ובקהל קורא לנצח את LA >>>

4. המכות בנובמבר 1984:

הפסקה לרגע ממפגשי פלייאוף. ב-9 בנובמבר 1984, ארצות הברית הפנתה את מבטה לעבר בוסטון. הסלטיקס, עם מאזן 0:4, פגשו את הסיקסרס, שפתחו את העונה במאזן 0:5. זה היה אמור להיות קרב ענקיות, אבל הסלטיקס היו בשליטה מוחלטת והדברים אמורים בעיקר לגבי לארי לג'נד, שתפר 42 נקודות ב-30 דקות ועזר לעצור בהגנה את ד"ר ג'יי.

לדקות האחרונות של הרבע השלישי הגיע הדוקטור עם שש נקודות בלבד ב-3 מ-13 מהשדה ובירד דאג להזכיר לו זאת עם טראש טוק קשוח. דני איינג' סיפר לימים שבירד פשוט ניגש לאירווינג וייעץ לו "בנחמדות" לפרוש מכדורסל כאן ועכשיו. כוכב הסיקסרס לא ממש התחבר לרעיון ואחרי שהשניים נתקלו זה בזה ובירד סחט עבירה תוקף (ושלח מרפק קטן לעבר אירווינג), ד"ר ג'יי איבד שליטה. הוא החל להכות את בירד במרכז המגרש, כאשר בשלב מסוים שני חבריו לקבוצה, הרוקי צ'ארלס בארקלי ומוזס מאלון, מחזיקים את כוכב בוסטון ומונעים ממנו להחזיר. שני הסופרסטארים נזרקו מהמשחק ונקנסו כמובן והליגה נדרשה להרבה עבודת יח"צ.

5. סדרת הפלייאוף מ-1985:

בסיום אותה עונה, אחרי המכות המפורסמות, השתיים שוב נפגשו בפלייאוף, למפגש אחרון לפני הדעיכה הגדולה של שתיהן (זה היה מפגש הפלייאוף האחרון ביניהן עד חצי הגמר ב-2012). הסלטיקס ניצחו את שלושת המשחקים הראשונים, כאשר במשחק 3 הקהל המקומי בפילדלפיה מואס ביכולת האיומה של ד"ר ג'יי ומגיב בבוז גדול ולא אופייני כלפי מי שהיה האליל המקומי עד אז. הסיקסרס נשארו בחיים במשחק 4 ואיימו לקחת גם את המשחק הבא ולחזור לסדרה, אך בשניות הסיום וכאשר בוסטון מוליכה בשתי נקודות, לארי בירד סיפק חטיפה מאנדרו טוני וכידרר אל הניצחון.

הסיקסרס, בשל שני טריידים הרסניים בערב הדראפט ב-1986, התרסקו כמעט לחלוטין. המועדון, שהיה אחד הגדולים בליגה במשך כמעט 40 שנה, מתקשה מאז ועד היום לחזור לגדולתו למעט הבלחה רגעית עם אלן אייברסון בגמר 2001. הסלטיקס התפרקו בעצמם בשנים הבאות ונקלעו לשני עשורים חלשים שהסתיימו עם הזכייה באליפות ב-2008. כעת, כששתי הקבוצות שוב בדרך למעלה יחד, אולי היריבות תזכה לחיים חדשים.