"הלם גדול בעולם הספורט: מנהלה האגדי של מכבי ת"א, מוני פנאן, שם קץ לחייו", כך זעקו כותרות העיתונים בדיוק לפני שנה, ותיארו את הטרגדיה הגדולה שהרעידה את הספורט הישראלי, עם היוודע דבר התאבדותו של פנאן בעודו בגיל.
מכבי תל אביב ופנאן צעדו שנים רבות ביחד לעבר הישגים נפלאים בזירה המקומית, האירופית והעולמית ואף מיצבו את הקבוצה בטופ של הכדורסל כקבוצת פאר לכל דבר. ההישגים הגדולים לא הצליחו להשכיח את החיכוכים הפנימיים בין חברי ההנהלה, מה שהוביל לפיצוץ הגדול לפני שלוש שנים ולהחלטה המשותפת להפרד ולצאת לדרכים חדשות.
פנאן, שעזב את המועדון לאחר שנים רבות בתפקיד שהפך אותו לאחד מהאנשים המוכרים ביותר בישראל, החל לבנות את חייו ללא הצהובים ואף טיפח פרויקטים חדשים ורקם שאיפות גדולות לעתיד.
בריש גלי לא אמר פנאן ולו מילה רעה אחת על מכבי או אנשיה, אך מאחורי הקלעים ניכר כי הפגיעה שספג היתה גדולה מתמיד ולא איפשרה לו להתקדם בחייו באופן ממשי. על אף העזיבה המתוקשרת והנתק שנוצר בין פנאן לצהובים, קיוו כולם מסביב שהסאגה תסתיים מתישהו והמנהל האגדי יחזור לעמוד על הקווים עם אותו טרוף ואהבה לשחקנים.
בסיטואציה הקשה שהתרחשה לא ניתן לבכות על חלב שנשפך ועל העובדה שלא נוצר החיבור מחדש, בעיקר לא היום כאשר מציינים שנה למותו, כואבים את דרך בה סיים את חייו והתעלומות הגדולות שהשאיר מאחוריו וטרם נפתרו עד היום.
מוני פנאן: האיש, האגדה והלב הענק
האש סביב מותו של מוני עדין לא כבתה וככל הנראה לא תכבה בקרוב, אך דווקא עכשיו זה הזמן להזכר בפועלו הרב, בסמל שהיה עבור אנשים, החלום הגדול שהגשים עבור רבים, התרומה לזולת ולקהילה ובעיקר העובדה ששירת את מכבי נאמנה ושם את חייו למענה.
פנאן שנודע החל מילדותו כאוהד מושבע של מכבי תל אביב בכדורסל החל את דרכו דווקא בקבוצת הכדורגל של המועדון כאשר שימש בתפקיד יושב ראש מחלקת הנוער. מספר שנים לאחר שנכנס לתפקיד הוחלט למנותו לחבר הנהלה מה שסלל בהמשך את דרכו לתפקיד מנהל הקבוצה של קבוצת הכדורסל, עם פרישתו של שמלוק מחרובסקי. בדצמבר 2006 הודיע פנאן על פרישה מתפקידו אך חזר בו, מהלך שלא הפריע לו להודיע על פרישה סופית בפעם השנייה רק שנתיים מאוחר יותר.
על אף האישיות הלא פשוטה לעיכול נחשב מוני לראש השבט ולאיש הנערץ ביותר על שחקני הקבוצה ויתר אנשיה. זמן רב ולא מעט משאבים הקדיש פנאן לטיפול בצורכי השחקנים, הענקת יחס משפחתי לכל אחד ואחד מהם וכן תמך ועזר לקהילה ולאוהדים הרבים שרק רצו לגעת מעט בתהילה.
מיד לאחר מותו החלו להתגלות מכל פינה אנשים רבים שסיפרו על העזרה הקטנה או הגדולה שקיבלו ממוני, עזרה ששינתה את חייהם ואף סייעה להם להמשיך הלאה ולהתקדם.
שחקני עבר במכבי אף נהגו לספר כי לפני משחקים חשובים דאג מוני להכנס לחדר ההלבשה ולהזכיר להם את המחויבות שלהם לקבוצה ואת חשיבות הניצחון עבור מדינה שלמה. פנאן החזיק ביד רמה את המועדון לאורך שנים ובנה סביבה נעימה עבור כל השחקנים, כאשר הציפיה האחת שלו היתה לקבל מהם על המגרש בחזרה. שיטות הניהול היחודיות של מוני ייזכרו לעד ולא יגוועו לעולם.
אז מה למעשה מספרת האגדה הגדולה? מכבי אמנם היה לאורך מספר שנים מועדון בעל אמצעים גדולים ותקציבי ענק, שהושקעו לטובת הבאתם של שחקנים מן השורה הראשונה.
גם בתקופות עטירות הממון לא היה ברור כיצד מצליח המועדון להחזיק בישראל כמות נכבדת של שחקנים שיכלו ללא בעיה לבצע את המעבר למועדונים גדולים אחרים ולהתכבד גם בחבילה נוספת של מזומנים. התשובה לכך אמנם לא הוכחה אבל הפכה ללא ספק לאגדה, פנאן היה הסיבה העיקרית להישארותם, הלא איפה בעולם תקבל עוד יחס כל כך מושלם.
לא סתם משכה הלוויתו אלפי מלווים אל בית העלמין וביניהם גם שחקנים רבים שהגיעו ארצה במיוחד כדי לחלוק לו כבוד אחרון וללוות אותו למנוחות. בעוד ששחקנים כמו שאראס, ניקולה וויצי'ץ', יותם הלפרין, ראדיסלב צ'ורציץ' ורבים אחרים הגיעו להלוויתו, החיסרון הגדול נרשם דווקא מכיוונם של אנשי מכבי תל אביב ששהו באותם הימים במסע משחקי ראווה בארה"ב ולא הצליחו לסדר את פרטי הטיסה.
גם לאחר שכבר שבו ארצה לא נרשמה נוכחות ערה בימים בהם ציינו שבוע וחודש למותו. לא ברור האם מדובר בסכסוכים הפנימיים שכנראה לא נעלמו מעולם או שמא בשל הפרשייה הגדולה שהתגלתה אודות חייו של פנאן והרעידה את המדינה כולה ואת מכבי תל אביב בפרט.
שנים של הישגים, רגעי אושר ותהילה
לכל אורך שנותיו במכבי תל אביב זכתה הקבוצה באליפות המדינה מלבד שתי עונות, 1993 ו-2008. אל הרזומה המוערך של פנאן נכנס ניהול "דור הזהב" של תחילת שנות האלפים, אותה קבוצה שכמובן זכתה בשלוש אליפויות אירופה והובילה את המועדון לצמרת הגבוהה ביותר.
את שתי אליפויות אירופה הראשונות של המועדון (1977, 1981) זכה פנאן לחוות כאוהד בלבד. מרגע הצטרפותו להנהלת הקבוצה, חלם תמיד על שחזור ההישגים אך כחלק מהמערכת ולא כצופה מהצד.
במשך הרבה מאוד שנים החלום לא צלח ופנאן חווה אכזבות לא מעטות עם מכבי. בשנת 2000 זה סוף סוף קרה ופנאן זכה לראות את חלומו הופך למציאות על אף התנאים הקשים. בשנת 2004 זכתה מכבי בתואר המפורסם והזכור מכל, כאשר הביסה בהיכל נוקיה את סקיפר בולוניה והפכה בין רגע לקבוצה המדוברת ביותר ביבשת.
ב-2005 הצליחה מכבי שוב לשחזר את ההישג הגדול וזכתה באליפות אירופה החמישית שלה בסך הכל. מוני זכה לראות רגעים יפים יותר ופחות בכל שנותיו, אך אין ספק שבתקופתו מכבי ידעה הישגים רבים ומרשימים. פנאן היה יכול להיות בהחלט גאה במה שהשיג עם המועדון הצהוב, שהפך בעזרתו למועדון הגדול ביותר בכדורסל האירופי של שנות האלפיים.
המוות הנורא והטראומה המשפחתית הגדולה
מספר ימים לפני שהצליח פנאן לשים קץ לחייו, הדאיג אבי המשפחה את אשתו וילדיו לאחר שזיהו כי הוא נמצא בדיכאון, אותו קישרו למכבי תל אביב ולעובדה שלא הוזמן לחגיגות יום הולדת ה-70 של חברו הטוב מזה 30 שנה, שמעון מזרחי.
בבוקר ההתאבדות ניסתה רעייתו של פנאן ליצור עמו קשר, כמו גם אחיינו, עזר גפני. מאמציהם הרבים להשיגו על קו הטלפון עלו בתוהו ולאחר שלא ענה מספר פעמים החליטו בסופו של דבר להגיע אל ביתו שברמת אביב ולבדוק מה מצבו.
עם הגיעם אל פתח הבית ניסו השניים לפתוח את דלת ביתו אך משלא צלחו במשימה פרצו אותה מחשש שמשהו רע מאוד קרה. מיד עם כניסתם הביתה גילו את הנורא מכל, גופתו של פנאן תלוייה ללא רוח חיים בחדר המקלחון העליון שבביתו.
הידיעה על מותו של פנאן הופצה ברחבי הארץ במהרה ואל ביתו נהרו עשרות צוותי משטרה, כלי תקשורת רבים וכן אנשי כדורסל, שהגיעו לתמוך במשפחה ולחזק את ידם ברגעים הקשים. יממה לאחר מכן נקבעה ההלוויה בבית העלמין שבקרית שאול, כאשר אלפי אוהדים, מכרים, שחקנים וחברים טובים הגיעו ללוות אותו בדרכו האחרונה.
בני משפחתו של מוני, הבת לירון, הבן רגב והאשה שרון ירדו למחתרת לזמן רב וניסו להמנע ככל האפשר מהעליהום התקשורתי סביב מותו של אבי המשפחה. תקופה ארוכה מאוד כלל לא דיברו בבית פנאן על הפרשה שהסעירה את כל המדינה וניסו לשמר את הזכר של מוני כפי שהיה בתקופה בה טרם נחשפה הפרשייה הכואבת, שמחקה מעט את הדברים הגדולים שעשה בעברו והתרכזה בעיקר ברע.
הבועה שהתפוצצה: הסודות שמעבר לקירות
מבחוץ הכל נראה ורוד וטוב במשך שנים רבות, כך לפחות הצטיירו הדברים בפני ההמונים, אך מי היה מאמין שמאחורי האיש הגדול שסחף אחריו את מכבי תל אביב, הסתתר ארמון של סודות – ארמון שקרס על כל מימדיו ביום מותו.
"בנק ההשקעות של מוני פנאן", זהו הכינוי לו זכתה הפרשיה שמסעירה את המדינה עד היום. מעבר לפנים המוכרות שסימלו את מכבי תל אביב, לא זכו רבים להכיר את הצדדים האחרים של פנאן. מספר שנים טרם ההתאבדות עלה החשד כי פנאן מתעסק בהלבנת כספים, אך בירור עימו וחקירה קצרה של המשטרה לא הצליחו להוכיח דבר והעניין נסגר כלא היה.
מיד לאחר שנמצא תלוי בביתו, החלו לזרום עדויות רבות על חובות גדולים אותם לא הצליח פנאן לפרוע עבור משקיעיו הרבים, אשר הפקידו את מיטב כספם באחריותו. העדויות השונות של עשרות אנשים דיברו על כך שמנהלם לשעבר של הצהובים ניהל בנק השקעות ענק, בו הפקידו אנשי כדורסל רבים ממון גדול מאוד על מנת לקצור תשואות.
עוד עלה מהעדויות כי פנאן פנה לשחקנים, מאמנים ושופטים והציע להם מסלול השקעה יוקרתי בו הרוויחו מדי חודש בין אחוז לאחוז וחצי של תשואה. הכל עבר במזומן, למשקיעים בארץ, למשקיעים בחו"ל, ולא נותר ולו זר אחד למתרחש.
מיד לאחר מותו, החלה רשות המיסים לחקור לעומק את פועלו של פנאן וזימנה לחקירה אנשי ספורט רבים שהיו מעורבים עם מוני ונחשדו כחלק ממצבת המשקיעים הגדולים. מיד לאחר מותו הבינו כולם כי את הכסף וההתחיבויות שקיבלו מפנאן, הם לא יצליחו לממש וכי ככל הנראה לא יראו את הכסף עוד לעולם. ללא ספק כדור שלג שעדיין ממשיך להתגלגל ולא ברור האם בשלב כלשהו ייעצר.
מצעד הנחקרים הגדול כלל בין היתר את יו"ר מכבי תל אביב, שמעון מזרחי, המאמנים, פיני גרשון וצביקה שרף, עודד קטש, גיא גודס, נדב הנפלד, ווילי סימס, דרק שארפ, אלי דריקס, דן שמיר, אחיינו ובנו, עזר ורגב פנאן ועוד מקורבים רבים. כמו כן נקשר שמו של פנאן גם במערכת עסקית כזו או אחרת עם שאראס, וויציץ, צ'ורצ'יץ, אסטבן באטיסטה, דיוויד בלאט ואביו של גיא גודס.
במהלך החקירה פשטה רשות המיסים מספר פעמים על משרדי מכבי תל אביב והחרימה מסמכים רבים, במטרה למצוא הוכחות להתנהלות הלא תקנית של פנאן ואולי אף לגלות במהלך הדרך התנהלות לא תקנית של המועדון המכובד. על פי גורמים ברשות המיסים המסמכים אכן שימשו אותם כמתבקש, אך עד כה לא הוסקה שום מסקנה אודות פעילות בלתי חוקית של הצהובים.
משקיעים רבים פנו למשפחת פנאן ולמנהל העיזבון של מוני, משה זינגל, בניסיון לאתר כספים אותם הותיר מאחור ואולי יוכלו במעט לסגור את החובות הגדולים. כמו כן החלו לצוץ נשים שטענו למערכת יחסים מחייבת עימו ודרשו אף הן לדעת מהו חלקן בכספו. עד כה לא נמצא כסף הרשום תחת שמו של פנאן, משמע לא יוכל שאר הבשר שלו לפרוע את החובות.
היכן עומדת הפרשה כיום?
פרשת "בנק ההשקעות של מוני פנאן" רחוקה מלהסגר. אמנם מצעד הנחקרים כבר די נגמר והעניין לא זוכה לכותרות רבות מדי, אך מתחת לפני השטח ממשיכה רשות המיסים לחקור את הנעשה ומידי יום ביומו מנסה לאתר ראיות חדשות שאולי ישפכו אור על שאלות רבות שנותרו בלתי פתורות.