מה יהיה עם ענף הכדורסל בעונה הבאה? כיצד ייקלטו השינויים החדשים שהכניסה מנהלת ליגת העל? והאם תצליח מכבי תל אביב לשמור על היוקרה והכוח שלה בשלוש ליגות שונות? כל אלו שאלות אשר את התשובות עליהן נקבל רק בסיום העונה הבאה.
יו"ר איגוד הכדורסל, שי שני, מחזיק בבטן הרבה מאוד דברים בזמן האחרון וכעת בראיון ל-ONE הוא מספר על ההתבטאויות השונות בתקשורת שלא מצאו חן בעיניו, על שיטת הפיינל-פור, ההחלטה של מכבי לשחק גם בליגה אדריאטית וכן על החוקים החדשים שעברו בהצבעה של דירקטוריון המנהלת.
בימים האחרונים היו הצהרות של יו"ר ההתאחדות לכדרורגל, אבי לוזון, שהרגיזו אותך.
"אני חייב להגיד שהופתעתי מהאמירה של אבי לוזון, ידידי, על כך שהכדורסל הוא ספורט מת בישראל. חבל שאבי לא מכיר את הפרטים. הכדורסל הוא ספורט חי, עם שלושים אחוז יותר קבוצות מאשר בכדורגל, גם בגברים וגם בנשים. אני מחזיק מלוזון כידיד, אבל מעבר לזה זו יוהרה שאין לה מקום בספורט ואין בה טעם".
אז הכעס שלך על כך שהוא כינה את הענף שאתה עומד בראשו ענף מת?
"נכון. איגוד הכדורסל עושה את הדברים יותר בצנעה ויותר בענייניות, אבל אין מה להשוות את הישגי נבחרות ישראל בשנים האחרונות בין הכדורגל לכדורסל, אין בסיס להשוואה בכלל. הכדורסל משמעותי יותר בזירה הבינלאומית. איגוד הכדורסל משקיע כ-25 אחוזים מתקציבו לטובת הנבחרות הצעירות והתשתיות. אם בכדורגל היו משקיעים אחוז דומה מתקציב העתק שלהם אני מניח שהתוצאות היו אחרות".
אתה חושב שהציבור הישראלי לא מודע להישגים של הנבחרות? אולי יש בעיה תקשורתית בנושא הזה?
"ממש לא. אני חושב שהציבור מודע להישגי נבחרות ישראל בכדורסל, אבל אין מה לעשות, הכדורגל פופולרי יותר בעולם. מבחינת תשתיות והישגים של נבחרות, אין השוואה כי הכדורסל נמצא מספר שלבים מעל, וזה לאורך שנים ככה. אנחנו משקיעים כל שנה יותר ויותר בנבחרות, כולל הקמת אקדמיה לכדורסל שעיקר התוצאות שלה יהיו בעוד שלוש-ארבע שנים".
אז מה אתה אומר למעשה, הכדורגל בישראל יותר פופולרי מהכדורסל?
"הכדורגל יותר פופולרי בכל העולם. עיקר הפופולריות של הכדורגל בישראל נשאבת מהכדורגל האירופי ולצערי לא מהכדורגל הישראלי אלא מליגת האלופות ומהליגות האירופיות".
איזה מסר היית רוצה להעביר מכאן לאבי לוזון?
"אנחנו מאחלים בהצלחה לנבחרת ישראל בכדורגל, יש הרבה דברים שאנחנו לומדים מהכדורגל, אבל לא היה מזיק להם אם הם היו לומדים כמה דברים מהכדורסל".
יכול להיות שהשליטה האבסולוטית של מכבי ת"א מזיקה לענף ומורידה את הפופולריות שלו?
"יכול להיות שזה פוגע בפופולריות, אבל אני חושב שהפעולות שצריכים לעשות כדי לתקן הן צמצום הפערים כלפי מעלה לכיוונה של מכבי ולא הורדת מכבי כלפי מטה. הבעיה הכי גדולה שלנו זה תשתיות ולא יעזור כלום".
"עד שלא יהיו תשתיות הולמות ועד שלא נבנה אולמות יהיה קשה מאוד. תשתיות הן בסיס להגדלת רווחים ולמשיכת משקיעים, משהו שהוא כרגע בעיה גדולה. יש משקיעים פרטיים אבל ממש לא בסכומים של הכדורגל. אני מאמין שאם נקים תשתיות הולמות יבואו הרבה מאוד משקיעים טובים".
איך שלא מסתכלים על זה, אנשים לא רוצים לבוא למגרשים. אולם הפחים לא ראוי לקבוצה כמו הפועל חולון, הקופסל לא עונה על הקריטריונים וזאת מבלי לעבור על שאר האולמות. איך אתה מתכון לטפל בזה?
"אני מסכים עם זה במאה אחוז. אנחנו והמנהלת שוברים את הראש איך לעשות זאת. אני חושב שהצעד של יותר ישראלים בליגת העל יחזיר את הצופים למגרשים. אטרקטיביות של הנבחרות תביא צופים לענף ובשני הנושאים הללו אנחנו בהחלט פועלים ועמדתנו ברורה".
לגבי שיטת הפיינל-פור, אתה מסכים איתה? אתה תומך בה?
"אני לא אוהב אותה מבחינה ספורטיבית. היא נותנת פיק של שלושה ימים של חצי הגמר והגמר. אם היתה שיטה של סדרות הפיק היה יותר ארוך והיתה חשיפה יותר גדולה להרבה יותר צופים. אני שמח שגם במנהלת החליטו לעשות חשיבה נוספת לגבי הפיינל-פור".
מה היית עושה אם ההחלטה היתה שלך?
"אם זה היה תלוי בי, הייתי מבטל את הפיינל-פור, חד משמעית ומחזיר את הליגה לשיטה הקודמת, אבל זה תלוי רק במנהלת. בכל מצב אני חוזר ואומר שאני שמח שהמנהלת החליטה לעשות חשיבה מחודשת לגבי הפיינל-פור".
למכבי יש סיבה להתרעם על השיטה הזו או שהעליונות הברורה שלה צריכה להספיק לה?
"אני לא מתעסק בקבוצה כזו או אחרת. אני לא חושב שזו בעיה רק של מכבי תל אביב. אני יכול לומר משהו שאמרו לי בארבע עיניים. מישהו מקבוצה שהתמודדה מול מכבי בפיינ-פור אמר שזה נחמד, אבל גם אם זוכים אין לזה משמעות".
"אליפות זו אליפות ויש לה משמעות אחת. זה לא גביע וזה לא שום טורניר אחר, אבל הפיינל-פור זה סימפטום אחד. הסימפטום העיקרי הוא תשתיות ויותר ישראלים טובים בליגות הבכירות, כך שגם ראשי הקבוצות יעדיפו לקחת שחקנים ישראלים טובים".
מה לגבי נושא העליות והירידות? איך הסכמת לזה? אתה לא חושב שזה פוגע בליגה הלאומית?
"ישבתי עם ראשי המנהלת לפני הישיבה וסגרנו דברים. הליגה לא תהיה ליגה סגורה. מה שהיה חשוב לי ולאיגוד זה שתישמר התחרותיות. לא לפגוע בליגה הלאומית. קבוצה שתזכה באליפות הליגה הלאומית, תהיה לה הזכות המלאה לעלות לליגה הבכירה, אם תעמיד את התקציב המתבקש. זה משהו שאני מסכים איתו לגמרי. קובעים תקציבים על מנת לנהל קבוצה בריאה ואם יהיה לה תקציב היא תוכל לשחק בליגת העל".
מה זה אומר לגבי הליגה הלאומית, היא תחלש?
"סיכמתי עם אבנר קופל שגם המנהלת וגם האיגוד ימצאו דרכים נוספות לחזק את הליגה הלאומית כי גם שם מבינים שליגה לאומית חזקה טובה לליגת העל והיא מכשירה קבוצות לעלות לליגת העל. זה יוצר יותר עניין בכל הענף בארץ, שזה טוב לליגה כמו שטוב לליגות האחרות. אין שום מהפכה, זה שינוי קל בשיטת המשחקים".
זה צעד נכון לבטל את החוק הרוסי ולצמם את מספר הזרים?
"אני מקבל את עמדתם של המאמנים הישראלים שהשיטה של החוק הרוסי לא קידמה את הכדורסלן הישראלי. צמצום הזרים עשוי לסייע בנושא ואני מקווה שזה צעד ראשון ושלאחר העונה הזו תהיה מחשבה נוספת לצמצם עוד יותר את מספר הזרים".
מה אתה חושב על ההחלטה של מכבי לשחק בעונה הבאה בליגה האדריאיטית, זה פוגע בליגה שלנו?
"בשיחות עם אנשי מכבי הבנתי מה היו המניעים שלהם. אני לא נכנס לפן המקצועי שלהם לשחק בשלוש מסגרות אבל אני מקווה שזה לא יפגע בליגה שלנו. יש למכבי בעלי מניות והם משקיעים את הכסף איך שהם רוצים".
ובכל זאת, משהו טוב יכול לצאת מזה?
"אם אני מסתכל בצורה אגואיסטית, אז אני מניח שמבחינת שחקני הנבחרת שמשחקים במכבי הדבר הזה יעשה רק טוב כי יהיו יותר משחקים ברמות הגבוהות של אירופה שיביאו אותם מוכנים ומנוסים יותר לנבחרות ישראל, כך שפה אני דווקא שמח ורואה בזה יתרון".