יביא הצלחה לירושלים? גרינברג (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
יביא הצלחה לירושלים? גרינברג (אלן שיבר)|צילום: ספורט 5
עם הצטרפותו של ג'ו אינגלס למכבי תל אביב, סגרה סגנית האלופה (באופן כמעט וודאי) את רשימת הזרים וזאת למרות שלקבוצה עדיין חסר שחקן בעמדה מספר 4 וגם גזרת הישראלים טרם סגורה כשיותם הלפרין מחכה לחתימה רשמית, ועתידם של סילבן לנדסברג וג'ייק כהן לא ברור. הסגל החדש של דיוויד בלאט נראה בוגר ומנוסה וכולל שישה שחקנים שהמשיכו מהעונה הקודמת, אבל יחסית לליגה הישראלית יש לקבוצה כבר יתרון על פני 8 קבוצות אחרות בליגה, לא רק בגלל התקציב אלא בעיקר בגלל השקט הנפשי שיש לה בעמדת המאמן שממשיך לעונה רביעית.

אחרי שנים שבהן מאמנים שמרו על יציבות, עם ותק של שנתיים-שלוש בקבוצה, לקראת פתיחת העונה השתנו מערכי הכוחות בצורה קיצונית ויצרו מצב של בלבול משינויי המאמנים, הגישה והשיטה.

שתי קבוצות שעשו מהלך פחות מוצלח, כך עושה רושם, הן הפועל חולון וגלבוע/גליל. לאחר שדן שמיר עזב לצסק"א מוסקבה שם קיבל הצעת עבודה של פעם בחיים, מגיע לאולם הפחים ליאור ליובין שבשנתיים האחרונות קיבל חופש פעולה בגלבוע והוכיח שהוא מאמן לגיטימי. מרחב התמרון של ליובין צפוי להצטמצם תחת עיניו הפקוחות של דורסמן, שבתור מאמן הקבוצה בעבר וג'נרל מנג'ר בהווה יגרום לו להזיע על כל מהלך (בדומה לעודד קטש וצביקה שרף ב-2007 במכבי ת"א). מי שהגיע לגן נר הוא שרון דרוקר, שיהנה מהבדל קיצוני בין הלחץ ממלחה לבין הלחץ בצפון. התקציב של דרוקר יהיה נמוך יותר, הוא יצטרך להבריק בהחתמות, תוך שמירה על המועדון כחממה לפיתוח צעירים.

קבוצה אחת בליגה שבה השינוי נראה הכרחי היא הפועל ירושלים, האקסית של דרוקר, שלא הגיעה לגמר מאז 2007. עם העברת המניות של גומא אגייאר לקבוצת הרכישה של אורי אלון, בראד גרינברג חתם לשלוש שנים בבירה בניסיון להוביל את ה"סגנית התמידית" לעונה גדולה והפעם עם תנופה של אולם חדש ומינימום של מאבקי כוח פנימיים.

דרוקר, בצפון כבר לא יהיה לחץ גדול (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
דרוקר, בצפון כבר לא יהיה לחץ גדול (אלן שיבר)|צילום: ספורט 5

קבוצות נוספות שמנסות להתייצב ולהחזיר עטרה ליושנה הן מכבי חיפה ובני הרצליה. דני פרנקו שוב מגיע לקבוצה שזוכה באליפות אחרי שנתיים מוצלחות בנתניה, ולפני כן שנתיים שבהן הצליח לעצור את נפילת המתח של חולון דלת התקציב פוסט סל הניצחון של מאליק דיקסון. חיפה שנראתה זוהרת תחת בראד גרינברג והאליפות, סבלה בשנתיים שקדמו לצלחת מנדנת חילופים של 5 מאמנים שונים ונאבקה לא לרדת ליגה. פרנקו שמתורגל בהשבת יציבות וביטחון למערכת יוכל למזער נזקים שכוללים חילופי סגל נרחבים אך לא בטוח שיצליח לשחזר את הצלחת העונה האחרונה. גם בבני הרצליה שבשנתיים האחרונות הייתה לא יציבה מנסים למתן את הצניחה החופשית של העונה האחרונה, והשיבו את המושכות לאפי בירנבוים, האקס הנצחי שהוביל אותה להצלחה יחסית.

אין ספק שיש יתרון גדול לקבוצות יציבות שיוצרות המשכיות עם מאמן ושיטה מסודרת, ודרך ברורה בניגוד לכזו שמתגלה במהלך העונה בשלבי ניסוי וטעייה של המאמן הטרי שעדיין מנסה להוכיח את עצמו, במיוחד במקרים כמו בנס ציונה (העולה החדשה) ובמכבי אשדוד, בהן מונו 2 מאמנים אנונימיים יחסית. בעונה שבה שמונה קבוצות מחפשות את התמהיל הנכון והשילוב המנצח, זמן רב יכול להתבזבז. זמן שבו מכבי ת"א, הפועל ת"א, הפועל אילת ומכבי ראשל"צ יכולות לצבור יתרון ניכר בליגה, לאחר שכבר בקיץ צוות האימון והשחקנים הספיקו להתגבש ולרוץ אחד עם השני. בליגה שבה יש יתרון תקציבי ברור לקבוצות מסויימות, טעות במינוי המאמן ופספוס בהימור הראשון בפתיחת העונה יכולה לקלקל עונה שלמה.