קבוצת הפייסבוק "סופרגירל זה אופי" מעוררת הרבה מאוד מחלוקת ואמוציות בקרב נשים ברשת. אחת למספר שבועות (לפחות) עולה ברשת פוסט של פליטת קבוצה אחרת בו היא מספרת למה סולקה ממנה, לצד ביקורת על ההתנהלות של מנהלותיה. הפעם הביקורת מגיעה מצדן של פעילות פמיניסטיות הטוענות כי מנהלות הקבוצה הסירו פוסטים המזמינים נשים להגיע להפגנה נגד רצח נשים שארעה בשבת האחרונה.

"למנהלות של סופרגירל אין בעיה שהפיד שלכן יוצף פוסטים על שמפו או בתי עסק שקשורים למנהלות הקבוצה, אבל רק תנסו לפרסם הפגנה נגד רצח נשים ותיתקלו בחומות בצורות ומנהלת שחוסמת ומוחקת פוסטים. תביעו תמיהה על ההתנהלות הזו ותקבלו חסימת פוסט פלוס תגובה חריפה מהאדמינית הראשית", כך כותבת היום ליאת בר סתו, עיתונאית, פעילה פמיניסטית וממארגנות ההפגנה המדוברת.

קראו גם: מה באמת קורה בקבוצות הנשים הסודיות בפייסבוק

בר סתו כותבת כי נשים רבות בקבוצה לא ידעו כלל שההפגנה מתקיימת מאחר שהפוסטים הרלוונטיים הוסרו. בעקבות מחיקתם, פורסם בקבוצה הבוקר פוסט נוסף, הקורא למנהלות לספק לחברות הסבר פומבי להחלטה, ואולי אף לשקול לחרוג מכללי הקבוצה ולאפשר פרסום של מחאות חברתיות, בשונה מאירועים פרטיים עם אינטרס כלכלי.

בשנתיים האחרונות קבוצות הפייסבוק הסגורות לנשים הפכו לקהילות ענק. "סופרגירל זה אופי", היא אחת מהקבוצות המשפיעות ברשת. היא מונה למעלה מ-70 אלף חברות שפעילות בה באופן יום יומי. לצד הפעילות היומיומית בה החברות משתפות בסיפורים אישיים, מנהלות הקבוצות יוזמות גם פעילויות משותפות או הנחות בבתי עסק קטנים, למשל ערב תספורות במחיר מיוחד.

גם בירושלים: מחאה על האלימות נגד נשים (צילום: קובי ריכטר/TPS)
צילום: קובי ריכטר/TPS

בעקבות מחיקת הפוסטים על ההפגנה, בר סתו, וגולשות נוספות, מאשימות את מנהלות הקבוצה בהשתקה, ובהעדפה של תוכן שיווקי על פני תוכן ערכי. "את טוענת שזה נגד כללי הקבוצה ואי אפשר לעשות איפה ואיפה אבל כבר היו בקבוצה דיונים על אירועים חברתיים, הפגנות וכו' בעבר. הרי בשביל מה קיימות אדמיניות אנושיות אם לא בשביל להפעיל שיקול דעת? אם לא עושים איפה ואיפה פשוט תשימו בוט שינהל את הקבוצה, לא?".

בר סתו ממשיכה: "פייר? זה קצת כמו מלכת הכיתה שעושה חרם או מגרשת מהחבורה את מי שלא מקשיבה לה. זו התנהגות בריונית וכוחנית ואני חושבת שאין חולקת על הטענה שאין מקום לבריונות בקבוצה כזו, שאמורה לתת מקום פורקן ומרחב בטוח. חבל שהאדמיניות ה"סופריות" בוחרות לנצל את הכח שלהן לרעה".

ברכה ברד, פעילה פמיניסטית וממארגנות צעדת השרמוטות מספרת כי גם התכנים שלה הוסרו. "היייתי חברה בקבוצה, ופרסמתי שם - כמו בכל קבוצות הנשים בהן אני פעילה - את קמפיין 'צעדת השרמוטות', שכלל בעיקר עדויות של נשים, ואולי גם לינק לקמפיין גיוס כספים. והן פשוט הוציאו אותי מהקבוצה. זה קרה פעמיים, שנה אחר שנה. 

"הקבוצה הזו היא קבוצה שיווקית לחלוטין, אין יותר מידי מה להתעצבן עליה אבל כדאי להבהיר לחברות שלכן שהן נמצאות בקבוצה שהיא שיווקית במסווה של תוכן", מוסיפה ברד.
 
מהנהלת קבוצת "סופרגירלס זה אופי" נמסר בתגובה:

קבוצת "סופרגירלס זה אופי" נולדה על מנת לשמש קהילה מעצימה ומחברת בין מגוון רחב של נשים וכך היא פועלת מיומה הראשון.

כל מנהלות הקבוצה אשר עובדות בהתנדבות מלאה, פועלות יומם ולילה על מנת לאפשר שיח פתוח ופורה בכל התחומים המעסיקים את חברות הקבוצה, כמו גם ליצור ערך מוסף בדמות מפגשים ואירועים יעודיים לקהילה.

עם זאת, בחרנו כי אירועים חיצוניים, ערכיים וחשובים ככל שיהיו, יישארו מחוץ לגבולות הקבוצה, וזאת גם כאשר מדובר באירועים או מחאות שאנו בהחלט מזדהות איתם באופן אישי. 

נדגיש כי אנו מייחסות חשיבות עצומה לכל פוסט שנכתב בקבוצה. לוקחות לתשומת ליבנו במלוא הרגישות את האירועים האחרונים והתגובות של חברות הקבוצה, ועושות כל העת חשיבה על הדרך הנכונה והכלים המתאימים ביותר להמשיך לקיים את האופי המיוחד של הקהילה.