עם עליית העונה החדשה של "המתמחים" מבית שידורי קשת, נפתח שוב הצוהר למתרחש במסדרונות בית החולים שיבא תל השומר. שישה מתמחים ניהלו במשך שנה שלמה את התורניות הארוכות אל מול המצלמות, כדי להביא לקדמת הבמה את הסוגיות הקשות עימם הם מתמודדים במשמרות. הביקורות על הסדרה הגיעו עד לאוזניו של שר הבריאות, יעקב ליצמן, שביקש לקיים מפגש אישי עם המתמחים והמומחים בבית החולים.

"קודם כל גילוי נאות, אין לי טלוויזיה ולא ראיתי את התכנית", הבהיר ליצמן עוד בתחילת הפגישה, שנערכה אתמול (ג'), "אבל שמעתי הדים של הסדרה מהעוזרים שמאוד התרגשו, וגם מאנשים ברחוב. וזה חשוב לי, כי ברחוב רואים רק את הצרות ולא את האנשים שמנסים להציל חיים, ומצילים גם. להציל חיים לחמש דקות, 10 דקות וגם חצי יום זה חיים, ועל זה יש שכר".

מנהל בית החולים, יצחק קרייס, הסכים עם דבריו של השר, והסביר כמה חשוב להציג את אחורי הקלעים של הניתוחים לקהל הרחב: "בתחילת הדרך חיה, כמו כולם, לא הסכימה להצטלם. היא לא רצתה להיחשף, ואני ביקשתי ממנה ואמרתי לה שזה חשוב, זאת התודעה של הציבור, של איך הוא רואה אותנו, וזה מעלה את רמת האמון שלו בנו, ודרך אגב צדקתי".

אמנם האמפתיה הציבורית למתמחים ולצוות הרפואי עלתה בזכות הסדרה, אבל תנאי העבודה הקשים עימם הם מתמודדים, נותרו זהים. בעיקר כאשר מדובר בשעות הארוכות של ההתמחות, אותן ניסה בעבר ליצמן לקצר משמעותית. "אני נגד השעות הארוכות, רציתי שהם יעבדו 16 שעות אבל הם לא רצו. ביקשתי זאת בישיבה עם יו"ר המתמחים, הם אמרו לי שאני הורס את מערכת הבריאות".

מפגש המתמחים (צילום: יחידת הצילום שיבא)
"התכנית מעלה את רמת האמון של הציבור ברופאים"|צילום: יחידת הצילום שיבא

ואכן, כשנשאלו המתמחים בחדר במה הם יעדיפו לבחור, רובם העדיפו את הדרך המסורתית שכוללת 26 שעות מפרכות, עם שעתיים שינה בבית החולים אשר מאושרות על ידי המנהל, אבל גם בהסדר הנוכחי המועדף עליהם, צצות כמה בעיות: "אלה חלומות באספמיה", הבהיר ד"ר משה חלק, מנהל מחלקת ניתוחי כלי דם, "המצב כיום הוא שכל כמה חודשים אני מקבל דו"ח על כך שבתאריך זה וזה ד"ר חן שפטר במקום לצאת בשעה עשר בבוקר, מה השעה עכשיו? עשרה לארבע והוא עדיין כאן אחרי תורנות".

"אני אומר לו 'חן, לך הביתה' אבל הוא מסביר לי שהוא לא יכול להשאיר את העבודה כי יש חולים מאחוריה. אני עברתי על חוק שעות העבודה, וזה חוק, כי לא לשלחתי אותו הביתה" הפתרון לא נראה באופק, כי הבעיה האמיתית שניצבת בפני ליצמן היא בעיית התקנים, ופה נכנס עניין התקציב.

"תן לי להסביר לך מהו סדר יום של שר שנכנס בבוקר למשרד", ענה לו ליצמן בתגובה, "אתה לא יודע מאיפה זה בא לך. קודם כל, יש לי צוות מיומן וטוב שמשגעים אותם בכל בתי החולים, ואנחנו עוזרים לכולם לא משנה אם זה יהודי, ערבי – כולם כולל כולם. עכשיו מתחיל היום ואתה לא יודע מאיפה להתחיל, יש את הזיהומים, אתה בא עכשיו מדבר על מיטות, באוצר לא הכניסו לי מיטה אחת ונלחמנו על זה עד שתיים לפנות בוקר. אתה בא אחר כך מדבר על סל התרופות, יש לי סיפור על השולחן שאני שובר את הראש איך לעזור לחולי ה-SLA".

יעקב ליצמן (צילום: יחידת הצילום שיבא)
"אנחנו עוזרים לכולם לא משנה אם זה יהודי או ערבי"|צילום: יחידת הצילום שיבא

"ולכן אני אומר שכל הדברים שאתם תגידו, כולכם צודקים. אבל כשאני בא לחלק את התקציב ויושב עם עצמי במשרד זה סיפור אחר לגמרי. אני מכיר כמעט את כל הדברים, אתם כמעט ולא מחדשים לי", הודה השר.

אלא שבכך לא מסתכמים התנאים הקשים של המתמחים, גם עניין אי הוודאות שלהם לגבי המשך תעסוקתם כמומחים עלה על הפרק. המשמעות היא שרבים מהמתמחים למעשה יורדים מהארץ בסיום תקופת ההתמחות, אם בעקבות הצעות עבודה עם שכר מפתה מבתי חולים בחו"ל או בגלל חיפוש אחר שיטות חדשות לטיפולים. בשני המקרים אין התערבות של המדינה, לא בתקנים שיאפשרו את המשך העסקתם של המתמחים כמומחים, ולא בעזרה כלכלית כדי להביא שיטות חדשניות שיעזרו למצוא פתרון לחולים שכרגע אין להם מענה בישראל. "כואב לי על כל רופא שיורד מהארץ, אני מבין אותו", הודה השר ליצמן, "אני מבין שהוא מקבל הצעות מפתות, שם הוא מקבל הרבה כסף, הרופאים טובים ולכן כולם רוצים אותם".

מפגש המתמחים (צילום: יחידת הצילום שיבא)
"כואב על כל רופא שיורד מהארץ"|צילום: יחידת הצילום שיבא

עוד סוגיה שהעלה ד"ר יורם קליין, מנהל יחידת הטראומה וכירורג בכיר בחטיבה כירורגית ב', הוא נושא הכירורגיה הדחופה שלדבריו נדחק לשוליים. "המצב הוא רע, גם בתוצאה – התמותה בניתוחים גבוהה, היא יותר גבוהה מניתוחים אחרים", טען קליין. לטענתו, צריך להפעיל את חדרי הניתוח מעבר לשעות הרגילות, אך הבעיה היא שאין משאבים לכך והניתוחים הדחופים מתעכבים.

"המצב רחוק מלהיות טוב, ואפשר לפתור את הדבר הזה בהשקעה לא גדולה, על ידי זה שיתנו לנו לנתח בשעות אחר הצהריים. אין משאבים לעשות את זה, אין מספיק מרדימים, אין תקציבים והבעיה עומדת כמו פיל וצריך להרים את הדבר הזה. אני לא מדבר בשם המתמחים, ולא בשם המומחים, אני מדבר בשם המטופלים".
על כך השיב שר הבריאות: "אנחנו הולכים לעשות תיעוד מרפא, זה הולך להיות חוק מתקדם, ואנחנו הולכים לסיים איתו במושב הבא". לדבריו, החוק יאפשר לרופאים לקבל תוספת שכר על מנת לעבוד בצהריים, ובכך לשפר את המצב בכירורגיה הדחופה.

מפגש המתמחים (צילום: יחידת הצילום שיבא)
"המצב בכירורגיה הדחופה רחוק מלהיות טוב"|צילום: יחידת הצילום שיבא

התכנית "המתמחים" משודרת בקשת בימי ראשון