אחוזי הלחות עולים, הקייטנות נגמרות - ומי שלא הזמין מראש חופשה בחו"ל לאוגוסט, ימצא עצמו בבית עם ילדים משועממים, אפשרויות בילוי מוגבלות (ים, בריכה, ג'ימבורי) והוצאות בלתי נגמרות. מי שתרחיש כזה נשמע לו מבהיל, יכול עדייין להתחרט ולמצוא כרטיסים לטיסות סדירות או חבילות נופש ליעדים באגן הים התיכון - אבל המחיר גבוה.

"יש הרבה מאוד היצע לכל היעדים, בעיקר ליעדי אגן הים התיכון כמו בורגס ויוון", אומרת דנה לביא, משנה למנכ"ל בקבוצת הדקה ה-90. "זה לא מפתיע שנשארה סחורה על המדף. זה היה צפוי, כי הסיטונאים לקחו הרבה מאוד סחורה לקראת הקיץ הזה. גם עכשיו אנחנו רואים ביקושים, ואנשים עדיין מזמינים לרגע האחרון - משמע לשבוע הבא ולשבועות השלישי והרביעי של אוגוסט, כשמן הסתם אנחנו רואים תנועה ערה יותר מזו של 2014, אבל גם יותר מזו של 2013".

יותר מ-3.2 מיליון נוסעים צפויים לעבור במהלך חופשת הקיץ בנתב"ג, כשרק ביום ראשון עברו בנתב"ג יותר מ–70 אלף מהם. מתחילת השנה עברו בשדה התעופה 8.5 מיליון נוסעים - גידול מצטבר של 4%.

עוד ב-mako חופש:

שערוריית המחירים בחופים: 40 שקל לאבטיח, 12 שקל למים
אל תפספסו: המקומות הכי טרנדיים בברלין
וואוו בריבוע: התאומות סתיו ואלכסה חורכות את העולם

מבדיקת TheMarker עולה כי יש היצע רב של טיסות לכל היעדים, והתזמון והיעד נתונים לשיקולכם - בכפוף, כמובן, לשאלת המחיר. מהשוואה של מחירי הטיסות הסדירות לאירופה למי שמזמין עכשיו טיסה לשבוע של אמצע אוגוסט מול מחירי הטיסות באותם התאריכים למי שהזמין לפני כארבעה חודשים, באפריל - עולה כי המחירים לאותם יעדים גבוהים כעת בעשרות אחוזים.

עבור רבים, זינוק כזה במחיר הופך את האופציה של הזמנה ברגע האחרון ללא כדאית מבחינה כלכלית, שכן לרוב לא מדובר בכרטיס טיסה בודד אלא בזוג כרטיסים או אפילו ארבעה ויותר, כשמדובר במשפחות. הטיסה הזולה ביותר לפריז שמצאנו לפני ארבעה חודשים, של חברת טראנסאוויה, לשבוע של ה-16 באוגוסט - עלתה 600 דולר; כיום הטיסה הכי זולה של חברה זו לאותם התאריכים עולה 910 דולר - עלייה של 52%. גם אם בוחרים טיסה של אל על שמחירה נמוך יותר, עלות הטיסה מטפסת ב–35% ל–810 דולר.

אותה מגמה ניכרת בטיסות ללונדון. באפריל היה המחיר של כרטיס טיסה לתאריכים אלה 540 דולר דרך חברת אל על, וזה היה הכרטיס הזול ביותר שהוצע באותה תקופה; כיום, הכרטיס הזול ביותר הוא של איזיג'ט והוא נמכר ב–770 דולר - 42% יותר ממה שהייתם משלמים אם הייתם מתכננים מראש. הטיסה של אל על יקרה אף יותר, ומחירה 930 דולר - זאת אומרת, עלייה של כ–70% תוך כמה חודשים, בשל העלייה בביקושים.

בטיסות למזרח אירופה ניכרת העלייה המשמעותית ביותר במחירי הטיסות: טיסה לפראג, שעלתה באפריל 360 דולר דרך חברת אל על וצ'ק איירליינס, עולה היום 819 דולר - עלייה של 127%.

תוצאות הבדיקה ממחישות בבירור שמי שיודע מראש לאן הוא רוצה לטוס ובאילו תאריכים הוא מתכנן את חופשתו, יכול לחסוך מאות דולרים לאדם ואלפי דולרים במקרה של משפחה, דרך הזמנת כרטיסי הטיסה הסדירה מראש. עם זאת, הבדיקה שלנו מתמקדת ספציפית באוגוסט, החודש המבוקש ביותר בשנה - וכלל לא בטוח שבחודשים שלאחר מכן, בתאריכים מבוקשים פחות, העלייה במחירים תהיה זהה. בסופו של דבר, הכל תלוי בביקוש לטיסות ליעד שאתם מעוניינים בו ובמהירות שבה נמכרים המושבים במטוס. בתקופות שבהן תנועת הנוסעים אינה בשיא, יכולים להיות מקרים שבהם מחירי הטיסה דווקא יירדו ולא יעלו בהזמנה ברגע האחרון.

אין תמונה
אגם גארדה, איטליה

ב-30 באוגוסט המחירים צונחים

אם המחירים הגבוהים באוגוסט הבהילו אתכם, וגם ככה חיכיתם עד עכשיו, אולי כדאי לשקול להמתין עוד קצת ולדחות את הנסיעה לחו"ל בשבוע - וכך לחסוך את הזינוק במחיר שהביקושים הגבוהים הביאו. מבדיקה שערכנו עולה כי בשבוע של תחילת ספטמבר (30 באוגוסט עד 6 בספטמבר) המחירים חוזרים להיות דומים למחירים באפריל. התופעה הזו ידועה וחוזרת על עצמה מדי שנה - ברגע שהילדים חוזרים לבתי הספר ולגנים וההורים חוזרים לעבודה, המחירים של הטיסות לחו"ל יורדים.

את הפער במחירים בהזמנת חופשה לאוגוסט, לעומת השבוע הראשון של ספטמבר, ניתן לראות גם בחבילות הנופש ליעדי אגן הים התיכון, אם כי באופן מתון יותר. הפערים מגיעים ל-200–300 דולר למשפחה של ארבע נפשות, ולא לאדם כפי שראינו במקרה של טיסות סדירות. כך, למשל, חבילת נופש לרודוס בסוף השבוע של 20–23 באוגוסט תעלה למשפחה 1,996 דולר במלון Olympic Palace, לעומת 1,796 דולר בסוף שבוע לאחר מכן (27–30 באוגוסט). במלון Athina Palace בכרתים על בסיס הכל כלול המחיר הוא 2,324 דולר בסוף שבוע באמצע אוגוסט, לעומת 1,956 דולר אם מחכים שבוע נוסף ויוצאים לקראת סוף החודש.

את אותם פערים במחיר ראינו גם בבורגס, שנחשבת ליעד מוביל הקיץ - אך לעומת זאת בחבילות הנופש לאנטליה לא ראינו שינוי במחירים לפי התאריך, ומחיר החבילות נשאר זהה.

לפי נתוני חברת התיירות הדקה ה-90, אנטליה מדורגת במקום הרביעי ברשימת יעדי הנופש המובילים בהזמנת חבילות נופש. לדברי לביא, כבר לא מדובר רק בנוסעים מהמגזר הערבי: "אנחנו רואים ברשימות גם יהודים שמחליטים לבלות את הנופש שלהם באנטליה".

מחירי חבילות הנופש דווקא יכולים לרדת

בניגוד למחירים של הטיסות הסדירות, שלרוב רק עולים בתקופות של ביקוש, במקרה של חבילות נופש, שמבוססות על צ'ארטרים, המחירים דווקא יכולים לרדת ברגע האחרון. אם הסיטונאים שמפעילים את הטיסות נתקעים עם מושבים פנויים, הם יעשו הכל כדי שאותם מושבים יימכרו, כדי להימנע מטיסה עם מושבים ריקים. אם זה קורה, הנוסעים מרוויחים. "מי שמאוד ספונטני ולא נעול על מלון ספציפי יכול להשיג ברגע האחרון מחיר מוזל לאגן הים התיכון. בכל רגע נתון יש מבצעים למהירי החלטה גמישים", אומרת לביא.

רשות שדות התעופה ממליצה לבצע את הליך הצ'ק אין כבר בבית, להדפיס את כרטיס העלייה למטוס - ולהתחיל את החופשה כבר בנמל התעופה בן־גוריון. אפשר לעשות זאת גם באפליקציה של נתב"ג, שמאפשרת קישור ישיר לביצוע הצ'ק אין באתרי חברות התעופה שמספקות את השירות. יש לבחור את הטיסה הרלוונטית ולהגדירה כ"טיסה שלי". כפתור הצ'ק אין יופיע על מסך "הטיסות שלי" בטווח השעות שבהן מאפשרת חברת התעופה לבצע צ'ק אין באמצעות אתר האינטרנט שלה. הגדרת "הטיסה שלי" מאפשרת לנוסעים גם לקבל התראות ועדכונים בזמן אמת שנוגעים לשינויים במועדי הטיסה.

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker 

עקב התנגדות משרד התחבורה: נדחה הדיון על תוכנית סיוע לתעשיית התיירות במצבי חירום
האם שדה התעופה עובדה ישבור את השוק?