אתר נופש (צילום: SXC)
כמה כיף בחו"ל. אבל עד שמגיעים לשם|צילום: SXC
איזה כיף זה לנסוע לחוץ לארץ, נכון? לא משנה אם מדובר בטיול ארוך או בחופשה קצרה, לצאת קצת מהשגרה ולטעום דברים חדשים זה תמיד כיף. אבל חייבים להודות, הדרך החוצה לא תמיד קלה ולעיתים מלווה בקשיים שמאיימים להרוס את ההנאה. לרגל חג הפסח, בחרנו את עשרת המכות של תעשיית התיירות.

1. לואו קוסט? באמת?

אי אפשר להכחיש, כניסתן של חברות מוזלות למתחם אווירי כלשהו היא בשורה משמחת. האפשרות לטוס במחיר זול יותר לרחבי העולם הפכה את אפשרות הנסיעה זמינה ונגישה יותר - בוחרים יעד, בוחרים תאריך ושמחים וטובי לב מקליקים נרגשים על הטיסה, שעולה רק 43.76 אירו. ואז זה פשוט מתחיל לעלות: אמנם יש סעיפים שאפשר לוותר עליהם, כמו מקום ישיבה, ארוחה או שליחת מזוודה, אבל מתשלומים נוספים לא תצליחו להתחמק, כמו למשל עמלה הנגבית מהמשלמים בכרטיס אשראי.

ואז מגיע יום הטיסה ופתאום אתם מוצאים עצמכם משלמים עוד קצת - כי שכחתם להדפיס את כרטיס הטיסה, או כי המזוודה שלכם לא בדיוק במידות הנכונות. כן, בטיסות הלואו קוסט תמיד תימצא הדרך להוציא מכם עוד קצת ג'ובות - היכונו לזה.

2. הבידוק הביטחוני

אחד הדברים הכי מעצבנים בדרך לטיסה הוא שלב הבידוק הבטחוני: אתם צריכים להניח את התיק שעליכם, לשלוף מכשירים אלקטרוניים, להוריד חגורות ובמקומות מסוימים גם לחלוץ נעליים. הוצאתם כל מטבע של עשר אגורות מהכיסים ועדיין צפצפתם? תזכו למשמוש יסודי מהבודק/ת בעבר השני.

אז ברור שהבידוק הבטחוני מקורו בכוונה טובה, אבל חוסר היעילות שבה הוא מתבצע בכל כך הרבה שדות תעופה בעולם היא שמקוממת: תורים ארוכים, צפיפות לא נעימה - ואפילו אם התארגנתם היטב באופן אישי לשלב הזה, תמיד יש לפחות שלושה אנשים שעומדים בתור לפניכם, שנדמה שזו הטיסה הראשונה שלהם בחיים, ואתם ממתינים דקות ארוכות עד שהם יעברו לצד השני ותוכלו להתחיל את התהליך בעצמכם.

איזי ג'ט (צילום: יח
טיסות הלואו קוסט לא יוצאות תמיד זולות|צילום: יח"צ איזיג'ט

3. הצלבת מידע

לכל מי שמזמין לעצמו את הטיסות והלינה בחו"ל יש אתר או שניים שהוא עובד איתם באופן קבוע. איך יודעים באיזה אתר לבחור? אין לכך תשובה, ובסופו של דבר אדם יכול למצוא עצמו מבלה ארבע שעות בניסיון להבין מה הדרך הזולה והנוחה ביותר להגיע מיעד א' ליעד ב'.

בשבוע שעבר, למשל, ניסיתי למצוא טיסה מעיר כלשהי במזרח אירופה אל האיים הקנריים בספטמבר. היתרון - יכולתי לבחור לטוס מחמש ערים נפרדות, ולנחות בארבעה שדות תעופה שונים. החיסרון - כל טיסה שראיתי באתר אחד, קיבלה מחיר קצת שונה באתר אחר, והדרך לשורה התחתונה ולהזמנת הכרטיס ארכה ארבע שעות. העובדה שיש כל כך הרבה אתרים שמתמחים במציאת טיסות או מלונות אמנם משמחת, אבל גורמת לכאב ראש לא קטן.

4. חום יולי אוגוסט

חוץ מדרום אפריקה, כל העולם המערבי נמצא בחופשה ביולי-אוגוסט: מוסדות החינוך מטף ועד דוקטורט בחופשת קיץ; אירופאים עם תרבות עבודה מעוררת קנאה; ואחרים, עיין ערך עמישראל. העובדה שכל העולם ואשתו נוסעים לחופשה באותם המועדים הופכת את חופשת הקיץ ליקרה פי כמה, ובמקרים מסוימים אפילו בלתי אפשרית. ניסיתם לשוטט בפריז באוגוסט בספונטניות? תמצאו דלתות סגורות על בריח ושלט שמודיע על חזרה בספטמבר.

לאן שלא תיסעו, תמצאו את עצמכם מבלים עם רבבות תיירים אחרים, שגם להם לא ממש הייתה אפשרות בחירה בנוגע למועד החופשה השנתית שלהם.

פלטינום רודוס, מלונות לקיץ
קצת קשה ביולי-אוגוסט. רודוס

>> עוד בערוץ החופש:

מה עושים בפסח? כל ההמלצות
הכינו את הארנקים: המדריך לשופינג בברלין
מחיר החופש: כמה יעלו לכם ויזות לחו"ל?

5. דירות Airbnb

האפשרות שהציג הסטארט אפ הקטן מסן פרנסיסקו ב-2008 הייתה אידאלית לכל מי שחיפש חופשה אחרת: לא עוד מלונות יקרים ואנונימיים, אלא אפשרות להתארח או ללון בדירתו של אדם אחר. במרבית המקרים היה מדובר על מישהו שנוסע גם הוא לחופשה קצרה בדיוק בזמן הזה, וכדי לא לשלם כפול - גם על דירתו וגם על החופשה - מציע לכם להתארח אצלו בסכום סביר.

בחלוף השנים הפרויקט החברתי הזה הפך למפלצת נדל"ן מרובת זרועות, שהמניפסט המקורי שלה כבר מזמן לא בא לידי ביטוי בשטח. לא פעם ולא פעמיים הגעתי לדירה שנראתה אחרת מהתמונות המובטחות, או שמה שהובטח שיהיה בה - אינטרנט אלחוטי, מספר אנשים מסוים - היה רחוק מהמציאות בשטח. יצירת קשר עם שירות הלקוחות, פעולה שנדמית טבעית בהתחשב בעובדה שהאתר גובה עמלות גבוהות מהאורחים, היא חוויה מפוקפקת, שמתחילה בהמתנה ארוכה ועלולה להסתיים גם בבכי וצעקות עד מציאת דיור חלופי. צרת רבים חצי נחמה? לא במקרה הזה.

6. שבת אחים גם אחד על השני

זה ברור שגם חברות תעופה צריכות להרוויח, וחלק מהדרכים בהן הן עושות זאת מקובלות עלינו (כמו היעלמות שקית הבוטנים המסורתית, שחסכה לחברות כ-2.5 מיליון דולר בשנה), אבל מה לגבי המרחב?

תאי שירותים מבוטלים, מושבים קטנים יותר, והכל כדי לדחוף עוד כמה נוסעים למטוס. חווית הטיסה, שהיא אף פעם לא מודל הנוחות המושלם, הפכה בשנים האחרונות לצפופה וכואבת הרבה יותר, בעיקר בהתחשב בעובדה שאפילו הפנטזיה לקום ולעשות סיבוב כדי למתוח את הרגלים, כרוכה בניסיון מאתגר לטפס מעל שכניך לשורה.

7. רק (לא) רכבת

אם החלום שלכם הוא לנסוע ברכבות ברחבי אירופה, קבלו איחולי הצלחה בהמשך הדרך. בעוד שטיסות של חברות שונות תוכלו להזמין באתר אחד, בכל הנוגע לכרטיס רכבת המשימה מורכבת בהרבה, בעיקר אם אתם חוצים גבול.

הדיוטי פרי: עדיף בארץ או בחו
אז מה אם זה שלכם מהבית? את השתיה קונים שם|צילום: חדשות 2
לא רק שאין שום אתר שמרכז את כל החברות במקום אחד, ומאפשר לקנות כרטיס מבלגרד לבודפשט ומשם לוורשה, במקרים רבים אין אפילו אפשרות לקנות את הכרטיס חוצה המדינות באופן מקוון - רק בתחנות הרכבת. הניסיון לתכנן טיול כזה כרוך בשעות של תסכול, שלפעמים נפתר רק כשמישהו מקומי שאתם מכירים במקרה, מסביר מה כתוב בהודעת השגיאה שגוגל לא הצליח לתרגם.

8. העולם לא בנוי לספונטניים

מיציתם את ברצלונה והחלטתם לקפוץ על רכבת למדריד? הכינו את המזומנים - בעוד רכבת מהיום למחר תעלה לכם לפחות 80 אירו והטיסה לפחות 65 אירו, אם הייתם מתכננים את הנסיעה שלכם מראש הייתם משלמים מחצית מהסכום. וזה רק במקרה שבכלל יש מקום, כי לפעמים הניסיון למצוא טיסה מעכשיו לעכשיו מזכיר את הניסיון למצוא מקום לשתות משהו באופן ספונטני ביום חמישי בערב בת"א.

9. אין העלאת נוזלים לטיסה, יש לקנות שתיה בדיוטי פרי

אחד הקטעים הלא ברורים הוא איסור העברת נוזלים בכבודת היד. זה לא איסור מוחלט כמובן, מותר לכם להעלות נוזלים של עד 100 מ"ל, אבל כל דבר מעבר לכך אסור מבחינה ביטחונית. האם בקבוק המים שהבאתם אתכם מהבית יכול לפוצץ מטוס? כנראה שכן, אבל יכול להיות שהאפשרות למלא מים בברזיה בשער העלייה למטוס היא זו שמסוכנת באמת; למה הכוונה? אם הבאתם אתכם בקבוק של 250 מ"ל מהבית, זה אומר שלא תשלמו על בקבוק דומה 15 שקלים, והאיום בפגיעה בריווחי החנויות בדיוטי הוא ממשי.

יש הרבה דברים מובנים בשלב הזה, כמו האיסור על העלאת כלי נשק לתא הנוסעים, אבל התחושה היא שאיסורים רבים נובעים מרצון לגרום לנו לקנות יותר בדיוטי פרי.

10. אנחנו נשארים בארץ

החלטתם שאין לכם כוח לתכנן נסיעה לחו"ל. האם בחנתם מקרוב את האפשרויות שלכם? צימר שעולה אלף שקל ללילה? כמה לילות בים המלח המיובש חלקית, כשמסביב לו בקושי ארבע אופציות קולינריות שאינן הסופר הקטן של תחנת הדלק? אפילו בית ספר שדה כבר קשה למצוא במחיר נורמלי.

טוב, תמיד יש אפשרות לנסוע או לטוס לחופשה במלון באילת. אבל אז מגיעות כותרות העיתונים שצועקות: גם השנה - זול יותר לטוס לשבוע באירופה מאשר לחופשה משפחתית באילת. בקיצור, הכינו את הדרכונים.

>> האם אי המוות של ונציה יהפוך למלון יוקרתי?