כמה סוכני נסיעות ישראלים, המטפלים בקבוצות תיירות נכנסת, קיבלו השבוע מכתב מרשות האוכלוסין וההגירה במשרד הפנים, שבו נדרשו להתחייב כי לא יכניסו קבוצות תיור לשטחי הגדה המערבית. בעקבות ביקורת שנמתחה על הצעד, החליטו ברשות להקפיא זמנית את ההנחיה - שאמורה לחייב את כל סוכני הנסיעות להימנע מהלנת תיירים בבית לחם ובשטחי הרשות הפלסטינית. כעת צפוי שר הפנים, אריה דרעי, לבחון את ההנחיה, ובעוד כמה ימים תפורסם הבהרה בעניין. לפי המכתב שנשלח לסוכנים, ההנחיה אמורה להיכנס לתוקף ב-15 במאי.

במכתב, שנשלח ממחלקת ביקורת גבולות ומעברים ברשות האוכלוסין וההגירה, מופיעה דרישה לצרף לכל בקשה להזמנת קבוצת תיור לישראל טופס התחייבות על אי־כניסת קבוצות, המגביל בעיקר לינות תיירים בבית לחם. במכתב שקיבלו סוכני הנסיעות נכתב גם: "לידיעתכם, ללא חתימה על טופס ההתחייבות לא תטופל הבקשה להזמנת קבוצות תיור", והובהר כי טיפול בקבוצה יתחיל רק מרגע קבלת טופס ההתחייבות החתום.

 

לפי רשות האוכלוסין וההגירה, אופי ההנחיה אינו סופי, וכרגע היא מוקפאת. עם זאת, עד למועד סגירת הגיליון לא פורסמה הבהרה או ביטול של ההנחיה. כמו כן, כלל לא ברור איזה רשות תהיה אחראית על אכיפתה בשטח.

ההנחיה נובעת ככל הנראה מטעמים ביטחוניים, ומקורות שונים טוענים כי בפירסומה מעורבים גורמים בשב"כ, לאור התרעות עתידיות ובשל הפקת לקחים מאירועים קודמים שבהם עלה חשד ליציאת מפגעים מתוך קבוצות תיירים.

טופס ההתחייבות ששלחה רשות האוכלוסין לסוכני הנסיעות נוגע בעיקר לקבוצות של תיירים נוצרים שמגיעים לישראל ובוחרים ללון בבית לחם - ולא לתיירים בודדים מאירופה או ארה"ב, שאינם נדרשים לאישורי כניסה מראש.

קבוצות תיירים רבות המגיעות לבקר במקומות הקדושים מעדיפות ללון בבית לחם, בעיקר לנוכח מחירי הלינות הגבוהים בירושלים. לדברי סוכן נסיעות העוסק בתחום יותר מ–20 שנה, "אף שלא ברור כיצד תיושם ההנחיה בפועל, משמעות של מכתב מסוג זה היא סוף התיירות הנכנסת מהודו, סרי לנקה, אינדונזיה וגם ממדינות מזרח אירופה כמו פולין, סלובקיה ואוקראינה. כל התיירים שמגיעים לישראל ולנים בבית לחם עושים זאת בעיקר כדי להוזיל עלויות".

עוד אמר הסוכן כי למכתב מרשות האוכלוסין צורפה הבהרה שלפיה הביקורים בבית לחם מותרים - ורק הלינות אסורות. לדבריו, מהדברים עולה כי האכיפה בנושא תיעשה בעיקר מול קבוצות תיירים שכניסתם לישראל דורשת הנפקת ויזות מראש - הודו, סין ואינדונזיה - מדינות שבשנים האחרונות חל גידול משמעותי בכניסותיהם לישראל, הודות למאמצי שיווק רבים מצד משרד התיירות.

"אם ההנחיה תצא לפועל, קבוצות תיירים שמחפשות חופשה עממית בישראל תוך ביקור במוקדים הדתיים יתקשו לעמוד במחירים - ולא יגיעו. ההיבט המדיני של המהלך יהיה בעייתי אף יותר", אומר יהודה ליבוביץ, משווק אתרי תיירות ובתי מלון לקבוצות.

לדבריו, תפישתה של ישראל כמי שמגבילה את תנועות התיירים ואוסרת על לינת קבוצות בשטחי הרשות הפלסטינית עלולה להוביל לפגיעה של ממש במרקם החיים המשותף.

כנסיית המולד בבית לחם (צילום: יחסי ציבור)
כנסיית המולד בבית לחם|צילום: יחסי ציבור

החשש: קיפאון ונסיגה בענף התיירות כולו

אם ההוראה אכן תיכנס לתוקף ב-15 במאי, יש חשש כי מתאם פעולות הממשלה בשטחים (המתפ"ש) והמינהל האזרחי לא יספיקו להיערך באופן שיאפשר הנפקת אישורי כניסה מראש לקבוצות תיירים - דבר שעלול להוביל להפסקה מוחלטת של לינות תיירים בבית לחם. לפי הערכות, מדובר במיליון לינות תיירים בשנה (אף שחלקם עצמאיים ולא מגיעים בקבוצות).

לדברי יוסי פתאל, יו"ר לשכת מארגני התיירות, "מדובר במאורע רציני מבחינת ההתארגנות של הענף. אנחנו ממתינים להנחיות סופיות ומלאות בעניין, כדי שנדע כיצד להתמודד עם זה. מדובר בצעד שהוא לא רק טכני, אלא משמעותי לגבי ניהול קבוצות תיירים".

לדברי ליבוביץ, "בשנים האחרונות נבנתה בבית לחם כמות לא־מבוטלת של בתי מלון ומספר החדרים הוכפל ויותר. מדובר בעיקר בבתי מלון ברמת שלושה כוכבים, בתעריפים של 22–35 דולר לאדם ללילה - חצי ואף רבע מהמחיר הממוצע ללינה בירושלים במלונות שלושה כוכבים, וקשה להתחרות בזה".

מקורות בענף התיירות טוענים שהמצב הנוכחי, שבו תיירים נכנסים לישראל אך בוחרים ללון בבית לחם, מוביל לכך שענף התיירות הישראלי ממילא לא מרוויח - ולכן הנחיה כמו שפירסמה רשות האוכלוסין יכולה להועיל לבתי המלון בישראל ולענף כולו. מנגד, יש הצופים כי האיסור, הנושא אופי פוליטי, יוביל לנסיגה וקיפאון בכניסות תיירים, כל עוד מחירי הלינות בירושלים יוסיפו להיות לא תחרותיים לעומת בית לחם.

כיום, תיירים המגיעים לישראל יכולים לקבל במעבר הגבול ובמחסומים אישור כניסה מיידי לשטחים, שאיפשרו להם ללון בבית לחם. עם זאת, מקורות בענף התיירות אומרים כי בכניסה לבית לחם כלל אין עמדה שבה נבדקים האישורים, והנושא לא נאכף כלל.

כיום, אם שיקולים ביטחוניים מצריכים זאת, ניתן לבצע תיאום הנוגע למעבר קבוצות מול המינהל האזרחי, שיחד עם מתפ"ש מספק הנחיות ביטחוניות נדרשות לקבוצות התיירים.

לדברי סוכן נסיעות אחר, "מדיניות השמיים הפתוחים השתלבה עם הלואו־קוסט של המלונות בבית לחם. מדובר ברכבת אווירית שהתחזקה מאז שהחלה הרפורמה ועתה נמצאת בסכנה. הדבר יוביל לפגיעה בהכנסות ולפגיעה של ממש ביכולת של תיירים לנוע בשטחים. זה יוריד את האמון בישראל. השלום הכלכלי מוסיף לשלום הביטחוני, והתיירות הנכנסת בנויה על תנועה חופשית, כולל בשטחי יהודה ושומרון ושטחי הרשות הפלסטינית. יש הרבה קבוצות תיירים נוצרים שבוחרות ללון שם, והן חלק בלתי־נפרד מהשוק הזה".

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker. עוד באתר: 
>> מכרז הענק של "מחיר למשתכן" במרכז הסתיים בהצלחה: 2,500 דירות מוזלות בראשל"צ
>> גורמים בליכוד: כחלון הסכים לדחייה נוספת בתחילת שידורי התאגיד