המעיין במושב אניעם – מעיין וכפר אמנים בכרטיס אחד

ברמת הגולן יש אינספור מעיינות. נדמה שלכל פינה שלא תפנו תתקלו באיזו בריכת קצינים, מעיין טבעי או סתם מאגר מים שניתן לשכשך בו, אבל צריך גם לדעת איפה לחפש את המקומות המיוחדים באמת. באזור יש (עדיין) הרבה מעיינות לא מוכרים והתלבטנו איזה מהם לחשוף. בסוף בחרנו במעיין שליד כפר האמנים שבמושב אניעם. כדי להגיע למעיין יש לעבור את שער הכניסה לפנות שמאלה ולנסוע על הגדר ההיקפית עד שמגיעים לשער בגדר ממנו יורדים לתוך ערוצו של נחל עיט. אחרי ירידה של כ-10 דקות מגיעים לבריכה רחבה עם מפל קטן ואינסוף עצים שניתן להסתלבט בצלם. כמובן שכל ירידה צריך גם לעלות וזה אומר שכשתגיעו לרכב תזיעו שוב כמו חמורים, אבל נחמה תמצאו בכפר האמנים אניעם כשתשבו במרכזו עם משהו צונן ביד. בכפר גלריות, בתי קפה ואווירה וגם אותו לא רבים מכירים.

הגעה: כפר האמנים אניעם ממוקם במרכז הגולן על כביש 808.

> אלה כל המעיינות הסודיים בישראל

עין ריחנייה – בריכה ומפלוני נחל השופט

באזור רמות מנשה בין יקנעם למגידו זורם נחל השופט המוכר והיפה. מלבד חלקו המוסדר והמונגש לא כל מעיינותיו של הנחל מוכרים ואם כבר כותבים על מעיינות סודיים אפשר לספר על פינות חמד אחרות הידועות בייחוד ליודעי ח"ן. המקום הראשון הוא עין ריחנייה - בריכה טבעית עם אזור נוח לישיבה מוצל בחלקו וגם גישה די נוחה לרכב (אם כי עדיף רכב שטח). מעל הבריכה נבנה דק עץ ויש אפילו שילוט. אבל המעיין היפה באמת הוא במרחק של 1-2 ק"מ מפה ברכב שטח בלבד או רגלית על דרך העפר המתפצלת מעין ריחנייה. אפשר לבחור בצד הימני או השמאלי שלה – שתיהן מגיעות לאותו מקום. איפה עוצרים? כשתראו שוב שאתם מתקרבים לסבך צפוף של צמחיית נחלים. על המדרון יש גם שרידים של תחנת קמח ישנה וזה סימן נוסף. יש כאן מפלונים ובריכות טבילה קטנות וקרירות הגולשות זו לזו. שימו לב שרכבי 4X4 עוברים פה ואם פרשתם מפת פיקניק בפינה המוצלת בסבך (שלא נראית בכלל כמו דרך לרכב עד שמגיע ה4X4 הראשון) תצטרכו לקום ולפנות אותה למעבר.

עין רחנייה (צילום: נגה משל)
עין רחנייה|צילום: נגה משל

*חשוב לדעת: הרחצה בבריכה עצמה אסורה על פי הוראה של רשות הטבע והגנים, בעקבות סכנה לפגיעה אקולוגית בחי ובצומח. במקום יש שלט המורה על כך וכל מי שבוחר להיכנס, חושף עצמו לקנסות. 

הגעה: פונים במחלף אליקים לכיוון רמות השופט (כביש 672) אחרי הפנייה לעין העמק פונים לדרך עפר המסומנת בסימון שבילים באדום. הדרך משובשת מעט בייחוד עד העיקול הראשון ימינה ועדיף לנסוע בה ברכב שטח. לחלופין ניתן להשאיר את הרכב בתחילת הדרך ולרדת בה כ-700 מטר עד עין ריחנייה. ההמשך המתואר רק ברכב שטח או רגלית.

>> רוצים לדעת איפה בדיוק נמצאות כל הפינות הסודיות? היכנסו למפה

עין ספיר – מעיין הנובע במערה

גם הרי ירושלים שופעים מעיינות מוכרים וסודיים שלכל אחד מהם ייחוד משלו. פעמים רבות ייחודם הוא בכמות הלכלוך והזבל לצדם אז אל תשאירו פה סימנים ואפילו הגדילו ראש והגיעו עם שקית כדי לאסוף ממצאים של אחרים. עין ספיר ממוקם בקרבת המושב אבן ספיר שבהרי ירושלים והוא נובע בתוך מערה חצובה בסלע. אפשר להיכנס למים ולמערה ולאתר את הנביעה עצמה (היא רחבה דיה לכניסה יחד עם עוד אנשים), כשהמים עשויים להגיע עד לגובה המותניים. מחוץ למערה נאגרים מי המעיין בשתי בריכות שכשוך קטנות ויש מקומות תחת העצים לערוך פיקניק קטן. אם כבר אתם באזור כדאי לערוך ביקור במנזר יוחנן המטביל התלוי על צלע מצוק וממוקם מתחת לבתי מושב אבן ספיר (יש לברר מראש שעות פתיחה ולהגיע בלבוש צנוע). לפי האמונה יוחנן המטביל שהה כאן לפני שהתבודד במנזר במדבר יהודה ולפי המסורת הנוצרית המערה והמעיין פה שימשו אותו למסתור.

הגעה: נוסעים בכביש 395 לכיוון היישוב אבן ספיר. פונים ימינה בעיקול חד לכביש 386 ומיד שמאלה לכביש 396. אחרי הכניסה ליישוב אבן ספיר לוקחים ימינה במזלג, לאחר 100 מטר שמאלה בפיצול עד שלאחר 300 מטר רואים משמאל לכביש עץ גדול המסמן את הירידה למעיין.

עינות צוקים – המעיינות הידועים-סודיים

לכאורה עינות צוקים (עין פשחה) בצפון ים המלח אינם סוד כלל. מדובר במקום מוכר וידוע מזה שנים רבות ואף יותר מזה – זו שמורה מוסדרת של רשת הטבע והגנים והכניסה אליה היא בתשלום. אבל – והנה בא האבל הגדול – המקום המוכר בשמורה הן בריכות הרחצה. מי שידועים הרבה פחות בייחוד בגלל הגישה המוגבלת, הם המעיינות המתוקים בשמורה, נווה מדבר מפתיע ושופע במקום הנמוך בעולם. ב'שמורה החבויה' - שמן הרשמי של בריכות המים הצלולים בחלקה הדרומי של השמורה - ניתן לערוך סיור רק בליווי הדרכה וזו ניתנת בדרך כלל רק בסופי שבוע ובחגים (ניתן לתאם גם סיורים לבודדים בתשלום). לא תוכלו לרחוץ כאן, אך הצל בשפע והיופי – גן עדן. פינה נסתרת ושקטה של מים מתוקים על גדת ים המוות, בית גידול לח ומפתיע ובו עולם שלם ומופלא של חי וצומח. פשוט מקום משגע.

עינות צוקים (צילום: יחסי ציבור)
עינות צוקים|צילום: יחסי ציבור

הגעה – פנייה מוסדרת מכביש 90 3  ק"מ דרומית לקיבוץ קליה.

עין ימין – מים חיים במדבר

בריכה צוננת במדבר היא תמיד פלא מרענן ואפילו מרגש. בריכות המים של עין ימין בערוצו של נחל ימין הן צלולות וקרירות ומספקות חוויה מדברית רטובה ויחסית נגישה. במקום 2 בריכות – אחת קטנה יותר ובתוך הסלע ושנייה גדולה יותר ומזמינה. בחורפים גשומים לעיתים אפילו נוצרת כאן בריכה שלישית. עומק הבריכות משתנה – אז שימו לב. ההליכה אל הבריכות היא קלה יחסית, אך חשופה לשמש ברובה. החזרה נעשית באותה הדרך, אלא אם כן ממשיכים במסלול ארוך למיטיבי לכת עד עין ירקעם. תזמנו כ- 40 דקות הליכה לכל כיוון ואל תשכחו לקחת בחשבון את החושך. מרחבת החנייה במישור ימין צועדים בשביל מסומן ירוק עד שמגיעים לראש מפל ממנו נשקף נוף יפה, יורדים משמאל למפל בשביל, ממשיכים מעט ומגיעים לבריכות.

עין ירקעם  (צילום: רומי ישראלי. מתוך אתר פיקיוויקי)
עין ירקעם |צילום: רומי ישראלי. מתוך אתר פיקיוויקי

הגעה: מכביש 206 פונים למעלה עקרבים לכביש 227. כק"מ לאחר חציית פסי הרכבת פונים ימינה למעלה ימין וחונים בחניון רחב מתוחם בסלעים במישור ימין (בחגים יש כאן שמירת רכבים בכל מקרה אל תשאירו ברכב חפצי ערך).

>> רוצים לדעת איפה בדיוק נמצאות כל הפינות הסודיות? היכנסו למפה