כולנו שמענו על הקושי של בעלי עסקים שונים להתקיים בישראל לאור המצב הביטחוני הבעייתי בחודשים האחרונים. מסעדות, פעילויות לקיץ, מוזיאונים ועוד מקומות רבים נתקלים בקשיים כלכליים רציניים עקב אחוזים נמוכים של הגעת תיירים למקום. אבל מלבד בעלי העסקים הישראליים הנמצאים בדרום, יש עוד הרבה מקומות בארץ שנתקלים בקשיים כאלה וחמורים יותר על בסיס קבוע. אחד מהאתרים שמנסה להיות על המפה למרות האתגרים הקשים הוא הכפר הצ'רקסי קמא שבצפון הארץ. הכפר הקטן מורכב כולו מקהילה צ'רקסית ומכיל בתוכו מסעדות, מקומות בילוי ומרכז מורשת צ'רקסית גדול, ובשנים האחרונות ישנה נהירה של תיירים מהארץ ומחול אל כפר קמא, שביחד עם ביקור חווייתי, יוצאים המבקרים עם ידע נרחב אודות העם הצ'רקסי שלא הרבה ידוע עליו.

"רוב הישראלים אינם מכירים אותנו ברמה סבירה ושם מתחילים הניחושים", אומר זוהיר תחאוחא, מנהל המוזיאון הצ'רקסי שבכפר קמא. "הם חושבים למשל שדרוזים וצ'רקסים זה אותו דבר או שצ'רקסי זה סוג של עדה מה שפשוט לא נכון בעליל". יש עוד עמים שחיים בישראל ואפשר רק להרוויח וליהנות מללמוד על התרבות שלהם. הכפר שלנו שקט, נעים ויפה. הוא עשיר בתרבות הצ'רקסית וזו חוויה לכל תייר שמגיע לכאן. כל יום אנשים נוסעים דרכנו, וגם אם תכננו מראש לעצור כאן או לא, ברגע שהם מבקרים פעם אחת, הם פשוט המומים מחוסר הידע שהיה להם ומכים על חטא שלא השכילו להגיע עד כה". בחודש האחרון, ובעקבות מבצע צוק איתן, העובדה שתושבי ישראל העדיפו להסתגר בבתים, דילל את מספר המבקרים כמו בכל מקום בארץ, גם בישוב כפר קמא ותחושת הפספוס היא גדולה. שכן, מעבר לרצון להתפרנס מתיירות, ישנו בעיקר הצורך האקוטי להמשיך את רצף הביקורים שתורמים גם להכרת האחר ממקור ראשון, פרויקט שהחל בכפר מאז שנוסד המרכז למורשת לפני 8 שנים, והתוצאות בישראל בכל הקשור לידע על הצ'רקסים ניכרות בשטח בכל המגזרים והגילאים. לדבריו של זוהיר, חודשי החופש הגדול הם תקופה חלשה ממילא לצפון ועכשיו זה רק מחמיר.

איך אתם מתמודדים עם המחסור שיש עכשיו בתיירים?

"בשנה שעברה עברו כאן כ-25,000 תיירים, והשנה החלה עם עליה מסוימת במספר המבקרים והצפי היה שנסיים אותה עם 35,000 תיירים במרכז, ואז מבצע צוק איתן עצר את התנועה כמעט לחלוטין. בחודש יולי מדובר בכמה בבודדים שהגיעו לביקור. המון פעמים אנשים מגיעים אלינו בקבוצות, למשל מורים, ובמקרה כזה המוזיאון משריין ימים ומדריכים, אבל הפעם היו לנו דווקא ביטולים רבים ודחיות מועד ההגעה לכשיתייצב המצב. אנו מצידנו לא הפסקנו להגיע לעבודה גם כשהיו ימים שלמים שרק צוות המוזיאון היה פה".

ומה עושים במצב כזה?
"בעיקרון אנחנו עושים פה גם עבודות מחקר ועובדים בארכיון, אז תמיד יש מה לעשות ועבדנו כרגיל באיסוף ושימור המוצגים הרבים שיש לנו כאן במרכז. כולם התייצבו לעבודה וקיבלו משכורות. שילמנו שכירות על המקום, ארנונה, כל מה שצריך. כרגע אנחנו עושים מה שאפשר כדי למשוך לכאן תיירים ולשמור על הפרויקט החשוב הזה".

אין תמונה
כפר קמא

אין תמונה
כפר קמא

 שעה וחצי מתל אביב, לא יותר

ואכן זוהיר הוא המשווק מספר אחד של הכפר. מספיקה דקה של שיחה איתו כדי לרצות לארוז תיק ולהגיע לשם. "גם מי שלא מעוניין לסייר במוזיאון יכול להגיע לכאן לאחת מהמסעדות של הכפר וליהנות מתוצרת המזון שמכינים כאן במקום. יש פה המון מה לעשות וכל אדם בכל גיל יכול למצוא את מה שמעניין אותו. יש סיורים מודרכים, מופעי ריקוד, מוצגים עתיקים והמופע האור קולי של מרכז המורשת הצ'רקסית, ופעם בשנה, ישנו פסטיבל צ'רקסי עם להקות מהארץ ומחו"ל ועוד הרבה דברים אחרים. אנחנו נמצאים לא יותר ממרחק שעה וחצי נסיעה מתל אביב. תגיעו לכאן ותזכו לחוויה אחרת מדהימה".

אתה חושב שיש סיבה ספציפית שבגללה ישראלים צריכים להגיע לכפר הצ'רקסי?
"אני חושב שקיימת בורות בישראל על העמים השונים שחיים בתוכה בכלל, ועל התרבות הצ'רקסית בפרט. רוב המבקרים מיד שואלים על שירות בני הכפר בצבא ועושה רושם שתשובה חיובית מספקת אותם וזה לא אמור להיות הנושא המרכזי, ובשל כך אנחנו בכלל לא נוגעים בנושאים האלה כי יש לנו הרבה מה להציע ולאו דווקא עניינים כמו מורשת קרב, שירות צבאי או ברית דמים. הצ'רקסים נמצאים כאן כבר 140 שנה ואנחנו באמת פשוט רוצים שידעו קצת על קווקז, שיכירו, שיתוודעו למשהו שונה ועל הדרך ייהנו מחוויה בלתי נשכחת".

אין תמונה
כפר קמא

 מלבד המוזיאון שזוהיר מנהל, אשר מציע סיור מודרך בין מוצגים ומופע אור קולי, ניתן למצוא עוד שלל פעילויות בכפר. ולאלו שמתכננים לבצע שם עצירה ולהתרשם ממה שיש לתושבים להציע, הנה כמה מאותן הפעילויות והמסעדות שבאיזור:

מסעדת צ'רקסיה - מגוון רחב של מאכלים צ'רקסיים אותנטיים לצד מנות בשרים וסלטים. בתיאום מראש עם הנהלת המסעדה, ניתן להנות גם מהרצאה היסטורית על העם הצ'רקסי וסיור. שעות פתיחה: א-ה 12:00-21:00, שישי-שבת 11:00-22:00. טלפון: 052-8724001

מסעדת לאוז - מתמחה בבשרים על האש, בישול בטאג'ין, מאכלים בטאבון ועוד. פתוח כל יום 10:00-22:00. טלפון: 052-6460481

מסעדת אנטוליה - אוכל ביתי צ'רקסי משולב עם אוכל תורכי. טלפון: 054-4698522

מסעדת סופלה - מתמחה במגוון סגנונות, ביניהם ים תיכוני ואוכל ביתי. שעות פתיחה: א-ד 08:00-23:00, ה- 08:00-23:30, ו 08:00-17:00. טלפון: 050-7884585.

חנות תמר וטבע - חנות כפרית לתבלינים מיוחדים, פירות יבשים, חליטות, צמחי מרפא ואופציה לאריזות שי. 077-7676645.

אליאן מתנות - חנות מתנות ומזכרות באווירת התרבות הצ'רקסית. טלפון: 050-6914207.

מחלבת אלברוס, הכנת גבינות -  זוהי מחלבה צ'רקסית כמיטב המסורת, הנקראת כך על שם ההר אלבוס הנמצא במערב קווקז. במקום מכינים גבינות צ'רקסיות ללא חומרים משמרים או תוספי מזון. טלפון: 050-7959777.

חוות הסוסים - יש לתאם מראש ביקור בחוות הסוסים שבכפר בטלפון: 050-5915583.

צימר אדיגה. אירוח באווירה צ'רקסית מיוחדת. המקום  מתאים גם למשפחות ולא רק לזוגות. פרטים נוספים ניתן לקבל ממשפחת גודחה, בעלי המקום, בטלפון: 054-5220285  ובאתר.

מרכז המורשת הצ'רקסית - המוזיאון שוכן בבית שנבנה בשלהי המאה ה-19 וממוקם בלב השכונה העתיקה שבכפר. הביקור כולל סיור והדרכה בין שלל המוצגים והתצוגות שבמקום. שעות פתיחה: כל יום 10:00-17:00. ההדרכות במוזיאון ניתנות בעברית, ערבית, צ'רקסית ואנגלית.: 04-6888082 או באתר האינטרנט.

אין תמונה
מרכז המורשת הצ'רקסית

אין תמונה
המוזיאון הצ'רקסי

עוד ב-mako חופש: