מבט אל השטח מראה כי התשובה לאתגר הזה מגיעה מכיוון בוגרי המכללות. כיצד יכולים אותם בוגרים לפתור את המשבר בענף? מהם המקצועות הנדרשים במיוחד? ומהן רמות השכר של הבוגרים לאחר השתלבותם בתעסוקה?

על פי מחקר שביצעה לאחרונה חברת דלויט עבור המכללות המתוקצבות בישראל, סטודנטים בוגרי לימודי הנדסה וטכנולוגיה במכללות משתלבים בתפקידים מובילים ומבוקשים בהייטק, ומרוויחים שכר גבוה, כמעט כמו בוגרי האוניברסיטאות, ועם הזמן מצמצמים את הפערים.

מחקר זה, אשר בדק את תרומת המכללות להון האנושי בתעשיית ההייטק, הציג את התרומה המשמעותית של המכללות להיצע הבוגרים במקצועות ההייטק וה–STEM (מתמטיקה, מדעים וטכנולוגיה), אשר משתלבים בתחומים מבוקשים בתעשייה. לאור האתגר של התעשייה בהגדלת ההון האנושי המחייב אותה בפתיחת שעריה בפני אוכלוסיות חדשות – נראה שנפתחת הזדמנות פז עבור בוגרי המכללות.

על פי המחקר, ישנה השתלבות ניכרת של בוגרי המכללות בענפים עם ביקוש גבוה בתפקידי ג'וניור (כלומר תפקיד ראשון בתעשייה ללא ניסיון קודם), הבוגרים מתקדמים בתעשייה גם בתפקידי הליבה, מו"פ וניהול. רבים מבוגרי המכללות משתלבים בהייטק ב-"מסלול ישיר", כלומר מיד עם סיום לימודיהם.

הצורך באותם עובדים בא לידי ביטוי גם ברמות השכר בתעשייה. בוגרי המכללות רואים כיום קפיצה משמעותית בשכר, ולפי המחקר, כ-68% מבוגרי המכללות המשתלבים בהייטק מרוויחים מעל 20,000 שקלים לחודש.

יש לציין כי אחוז הסטודנטים במכללות הלומדים את מקצועות ההייטק ומגיעים מאשכולות סוציו אקונומיים נמוכים הוא גבוה מאשר שיעורם באוניברסיטאות. עובדה זו משמעותית במיוחד לאור הצורך בשילוב אוכלוסיות נוספות כדי להגדיל את כוח האדם, זאת לאחר שכבר חל מיצוי של ההון האנושי המגיע מרקע סוציו אקונומי גבוה. התעשייה זקוקה לאוכלוסיות החדשות הללו כדי לעמוד ביעדי הצמיחה שלה, וזהו צורך כלכלי קריטי ובוער. מעבר לכך, למגמה זו יש תרומה חשובה להנגשה של ההייטק לצעירות וצעירים מוכשרים מן הפריפריה החברתית והגיאוגרפית, ולהגדלת הגיוון החברתי בתעשייה.

מכללת כנרת (צילום: SFIO_CRACHO, shutterstock)
צילום: SFIO_CRACHO, shutterstock

אם כך, מה משתלם ללמוד כדי להשתלב בהייטק? והיכן?

אחד המקצועות הנחוצים ביותר בהייטק כיום, ובשוק העבודה הישראלי באופן כללי, הוא הנדסה. מהנדסים מהווים תמיד משאב מבוקש ונחוץ בתעשייה, זהו מקצוע המתאפיין ביציבות, באתגר, וכן בשכר גבוה. תואר במקצועות ההנדסה השונים, כגון לימודי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה, הנדסת תוכנה, הנדסת תעשיות מים והנדסה אזרחית (בניין), יכול לפתוח דלת לתפקידים מרתקים, שיש להם כיום צורך ניכר בשוק.

במכללה האקדמית כנרת פועלת הפקולטה להנדסה, שבה ניתן ללמוד מגוון של מקצועות מבוקשים, אשר מסייעים לבוגריהם להשתלב בענפים בעלי ביקוש בהייטק.

השנה, זכתה המכללה האקדמית כנרת במקום הראשון בסקר שביעות רצון הסטודנטים מן המוסדות האקדמיים (לשנת 2022). המכללה האקדמית כנרת הגיעה למקום הראשון בסקר מבין המכללות המתוקצבות. הסקר בוצע בשנת 2022 על ידי התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית, לקראת פתיחת שנת הלימודים האקדמית תשפ"ג. סקר זה בחן את שביעות רצונם של הסטודנטים מן המוסדות האקדמיים. שביעות הרצון נבדקה על פי מספר פרמטרים, בהם טיב ההוראה של המרצים והמתרגלים ויחסם אל הסטודנטים, רמת הקורסים הנלמדים, וכן שילוב טכנולוגיות למידה בהוראה.

מכללת כנרת - 2 (צילום: באדיבות מכללת כנרת)
צילום: באדיבות מכללת כנרת

מה ניתן ללמוד בפקולטה להנדסה?

בין התחומים הנלמדים לתואר ראשון B.Sc. בפקולטה להנדסה של המכללה האקדמית כנרת נכללים הנדסת תוכנה, הנדסת תעשיות מים, הנדסת חשמל ואלקטרוניקה, והנדסת איכות ואמינות בתעשייה בשנה הבאה מתכננת המכללה לפתוח תואר ראשון בהנדסה אזרחית/ בניין, בכפוף לאישור המל"ג.

במהלך לימודי ההנדסה, הסטודנטים בונים בסיס נרחב במדעים ההנדסיים ורוכשים ידע פרקטי מתקדם, תוך שימת דגש על טיפול במערכות מורכבות ורב תחומיות, בהתאם לאתגרים והצרכים העולים מן השטח. נוסף על כך, הלימודים כוללים היבטים בניהול, ביזמות, ובכלכלה, שחשובים כיום לכל מהנדס ומהנדסת כדי לחשוב "מחוץ לקופסה" ולהביא פתרונות איכותיים ויצירתיים.

הפקולטה שמה לה למטרה להכשיר מהנדסים להשתלבות בתעשיית ההייטק, וכך לתרום לפיתוח וקידום המשק הישראלי בכללותו, ובפרט באזור הגליל, הגולן, העמקים, ובקעת הירדן. בפקולטה שמים דגש על הקשר עם התעשייה, בין היתר באמצעות שיתוף מרצים בעלי ניסיון נרחב בתעשייה, סיוע להשתלבות בתעסוקה של הבוגרים, כנסים משותפים, ומגוון אירועים נוספים בפקולטה.

מכללת כנרת 3 (צילום: REDPIXEL.PL, shutterstock)
צילום: REDPIXEL.PL, shutterstock

מה צופן העתיד להייטק?

תעשיית ההייטק היא דינמית במיוחד, מה שמקשה "לנבא" מה יקרה בעתיד ומה אנו צפויים לראות מבחינת שכר וביקוש. דבר אחד בטוח, הצורך בעובדים איכותיים בהייטק צפוי לעלות בזמן הקרוב. המדינה חייבת להכשיר כמות גדולה במיוחד של עובדים מתאימים כדי לעמוד ביעדיה, ונראה שאנחנו עומדים בפני "גל דמוגרפי" של גיוס בוגרים מאוכלוסיות חדשות – מגמה שיש לה פוטנציאל אדיר לצמצם את משבר החוסר בכוח אדם.

לבוגרי המכללות תרומה כלכלית משמעותית גם בהווה, והם מטביעים כבר היום את חותמם על הרווחיות וההכנסות בהייטק. להשתלבות בוגרי המכללות בתחומים מבוקשים בהייטק יש השפעה על הכנסות המדינה, וכך למשל רק בשנת 2020 התווספו כ-700 מיליארד שקלים לקופת המדינה בזכותם. בהייטק ערים לתרומה זו ומגיבים בהתאם, וכך פותחים דלת עבור אותם בוגרים, כדי שיסייעו להצעיד קדימה את התעשייה הלאומית הישראלית למחוזות חדשים גם בעתיד.