אין ספק ששנת 2023 הייתה שנה מאתגרת ואותותיה ניכרו גם בשוק התעסוקה. עפ"י נתוני דרושים IL סך היצע המשרות בשנת 2023 היה נמוך בכ-2% משנת 2022 כאשר הקטגוריות המובילות מצד המעסיקים היו: כספים ושוק ההון, מכירות, אדמיניסטרציה, הייטק כללי ומשרות כלליות.

המקצועות הנדרשים מצד המעסיקים היו: אנשי מכירות, משרות לחיילים משוחררים, שירות לקוחות, מנהלי חשבונות ונציגי מכירות. הקטגוריות בהן היצע המשרות הכי גדל היו שירות לקוחות 23%, משרות כלליות 20%, תעשייה וייצור 15% ומכירות 10%.

מצד מחפשי העבודה: בשנת 2023 הייתה עלייה של 10% במספר מחפשי העבודה לעומת אשתקד. כמו כן, סך קורות החיים שנשלחו במהלך 2023 היו גבוהים ב20% מאשר ב- 2022 כאשר הקטגוריות המובילות היו: אבטחת מידע, אדמיניסטרציה, אינטרנט, ביטוח, בכירים וניהול ובניה ונדלן.

הקטגוריות בהן נראתה העלייה הכי גבוהה בשליחת קו"ח היו: אבטחת מידע 89%, קמעונאות 82%, רפואה ובריאות 60%, רכב ותחבורה 50%, שמירה ואבטחה 45%, ביטוח 41%, עבודה מהבית 26%, ופרסום/מדיה/תקשורת 25%.

דרושים IL סיכום שנת 2023 (צילום: דרושים IL)
צילום: דרושים IL

*אם נבחן את נתוני שנת 2023 לפי שליחת קו"ח ניתן לראות כי במחצית הראשונה של השנה, מספר מחפשי העבודה עלה ב14% ומספר שליחת קו"ח הייתה גבוהה ב- 28% לעומת אותה התקופה ב- 2022. במחצית השנייה של 2023 מספר מחפשי העבודה היה גבוה ב- 9% וכמות קו"ח שנשלחו הייתה גבוהה בכ-10% מאותה תקופה אשתקד.

מצוקת תחום ההייטק

 מצוקת תחום ההייטק סיכום 2023 (צילום: דרושים IL)
צילום: דרושים IL

המקצועות שזכו בהכי הרבה קו"ח ביחס למספר המשרות הקיימות היו מקטגוריית ההייטק. בשנת 2023 היצע המשרות בתחום ההייטק היה נמוך בכ-19% משנת 2022 והקטגוריות המובילות מבחינת היצע המשרות היו: הייטק כללי, תוכנה, QA  אבטחת מידע, אינטרנט
המשרות הנדרשות ביותר מצד המעסיקים היו: תמיכה HELP DESK, מנהלי פרויקטים, מנתחי מערכות, IT, משרות הייטק כללי.

מצד מחפשי העבודה נשלחו 32% יותר קורות חיים השנה ביחס ל-2022. הקטגוריות המובילות אצל מחפשי העבודה היו: אבטחת מידע, אינטרנט, QA, חומרה, הייטק כללי ותוכנה. המשרות המובילות בשליחת קו"ח היו: מנהל/ת פרויקטים, איש/ת QA, מתכנת/ת, FULL STACK, מנתח/ת מערכות, BI, מפתח/ת מערכות ו- NET.

המגמות העיקריות של שוק התעסוקה 2023 

גישה טכנית ודיגיטליות – מגמה שליוותה אותנו בשנת 2023 הייתה עלייה משמעותית בדרישה לגישה טכנולוגית ו/או דיגיטלית, בכל סוגי המקצועות. אימוץ הטכנולוגיה במגוון התחומים הייתה בלתי נמנעת ולכן יכולת זו נדרשה מהעובדים. מגמה זו תימשך ותתרחב גם בשנת 2024 כיוון שחדשנות עולם הטכנולוגיה לגמרי מהווה חלק בלתי נפרד מעולמנו.

גמישות ועבודה היברידית – אפשר היה לדבר על גמישות לא רק בהיבט של שעות עבודה ועבודה מהבית אלא גמישות מחשבתית ויצירתיות. למעשה הגמישות הפכה להיות צורך משמעותי וחלק מהאיזון אליו שואפים מועמדים רבים, מה שחייב את המעסיקים לפתח קווי מחשבה חדשים איך לייצר אותה ולא רק בדמות של שעות או עבודה מרחוק אלא בהתאמה לצרכים המשתנים של העובדים.

צורך בכישורים רכים - מעסיקים נתנו משקל רב לתכונות ולכישורים הרכים של המועמדים לעבודה. כישורים כמו דייקנות והגעה בזמן לעבודה, מוכנות ללמוד דברים חדשים, התלהבות, מוטיבציה וגישה חיובית היו בין הבולטים ברשימה.

ממחקר שנערך השנה נמצא כי מיומנויות וכישורים שהופיעו בשכיחות גבוהה מאוד בדרישות המשרה של מודעות דרושים רבות היו:  כישורי תקשורת, תודעת שירות לקוחות, ניהול זמן, ניהול פרויקטים, יכולת עבודה עצמאית, יחסים בינאישיים טובים, גמישות ויכולת פתרון בעיות.
על פי מחקר אחר, של חברת מקינזי, הביקוש לכישורים קוגניטיביים, כמו יצירתיות וחשיבה מחוץ לקופסה צפוי לעלות עד שנת 2030 בכ-10%.

מיתוג מעסיק - ארגונים רבים הבינו השנה כי הם חייבים לחזק את הערכים שהם מציעים ולהיות הרבה יותר אטרקטיביים מבעבר. הטבות או אירועי חברה זה כבר לא מספיק והם לא בהכרח מספקים את תחושת המשמעות אליה שואפים המועמדים. יש לא מעט גורמים המשפיעים על  המוטיבציה ושביעות רצון של עובדים במקום העבודה כמו מידת האוטונומיה שהם מקבלים, האתגר, הכרת תודה, הערכת המנהלים הישירים ועוד, ומעסיקים השנה הבליטו את התכונות האלו כמייצגות את השקפתם הארגונית.

ניצול הזדמנויות – השנה החולפת סיפקה הזדמנויות רבות לשדרוג משרה. זה נכון בחלק מהארגונים הגיוסים הפכו רזים יותר, בחלקם הקפיאו משרות אך לאנשים טובים תמיד יש דרישה ועדיין לא מעט משרות עמדו פתוחות. מעסיקים העמידו בפני עובדיהם את האפשרות לנצל הזדמנויות ללמידה ופיתוח אישי ולא רק צמיחה לגובה.

חלק מעולם ה- AI - השנה הבינה המלאכותית נכנסה לשוק העבודה, תחילה בהיסוס ומלווה בחשש מסוים אך מי שהשכיל להשתמש בה בתבונה ויצק לתוכה את החותם האישי והיצירתיות שלו, זכה לקצר תהליכי עבודה רבים ולהגדיל את ההספק שלו כמעט בכל תחומי המשק הקיימים. מגמה זו צפויה לגדול ולהתרחב גם בשנת 2024 עוד לא מיצינו את קצה יכולותיה לתרום לעולם התעסוקה ולעובדים בכלל.

מלחמת "חרבות ברזל"

אי אפשר לסקר מגמות עיקריות מבלי להתייחס למלחמה בה אנו מצויים. שירות התעסוקה בחן את השפעת מלחמת חרבות על מגמות בשוק התעסוקה, וע"מ לבחון זאת צריך לקחת בחשבון את גיוס המילואים הנרחב, מספר המפונים ומצב הצריכה המצומצם בעקבות המלחמה שגורם לירידות משמעותיות בעסקים הפעילים במשק. מלבד זאת, חלק מהסקטורים נאלצו ועדיין נאלצים להוציא עובדים רבים לחל"ת ו/או לפטרם.

בנוסף לכך, המשך היחלשות השקל, מימון הלחימה ודעת הקהל עולמית וההשקעות הזרות, כל אלו מוסיפים ומקשים על כלכלת ישראל ושוק העבודה מגיב לכך שלילית.

ניתן לצפות שכל עוד נמשכת הלחימה יש סיכוי גבוה כי מצב השוק ימשיך כך, העלייה הבולטת ביותר בנרשמים לאבטלה ולהבטחת הכנסה ניכרת ביישובי קו העימות ועוטף עזה.

נתון מעניין נוסף שמציג שירות התעסוקה הוא שהרישום המוגבר כתוצאה מהלחימה, הקצינה את העלייה של האשכולות הבינוניים והגבוהים. מרבית הנרשמים היו באזור דן וביישובים המייצגים מצב סוציו אקונומי בינוני ומעלה וכמו כן רבים עדיין מגיעים מעולמות ההייטק.

שורה תחתונה: 2023 הייתה שנה מלאה בשינויים ואתגרים, רובם המוחלט כנראה ימשיכו איתנו גם לשנת 2024.