אחרי יוזמת שישי ישראלי והיוזמה לקריאת התנ"ך (929), כעת מגייסים סגן השר לענייני דתות מטעם הבית היהודי, אלי בן דהן, ויזם קופיקס, אבי כץ, אנשי עסקים וסלבריטאים למען קידום השבת כיום מנוחה. לאחרונה הם הקימו גוף בשם "המועצה הציבורית לשמירה על השבת", שמטרתו להעלות את המודעות לנחיצות של שמירת השבת כיום מנוחה.

כץ הוא גם המייסד של חברת "שבת מנוחה", ומימן חלק מהמאבק לסגירת המרכולים בשבת בתל אביב. מקימי מועצת השבת הם אנשים דתיים, וניתן למצוא ביניהם את הרב רונן נויברט מאנשי בית הלל. עם זאת, חברים בה גם אנשים מסורתיים וחילוניים, שתומכים ברובם בהפסקת המסחר בשבת. אנשי עסקים וסלבריטאים רבים הביעו נכונות להיות חברים במועצה, אולי גם משום שההזמנה לפגישה בנושא הגיעה על נייר מכתבים של כנסת ישראל, וחתומים עליה בן דהן וכץ.

בפגישת המועצה השתתפו בין היתר איש העסקים רוני מאנה, נשיא התאחדות התעשיינים צביקה אורן, יו״ר מפעל הפיס עוזי דיין, מגיש הטלוויזיה אברי גלעד, מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר אייל גבאי, מנכ״ל האוצר לשעבר דורון כהן, הרבנית עדינה בר שלום, שחקן מכבי חיפה שמעון אבוחצירא, מגיש הטלוויזיה עודד מנשה, ראש הרשות לקידום מעמד האישה במשרד ראש הממשלה ורד סוויד, ח"כ דב חנין (חד"ש) ועוד.

בהזמנה לפגישת המועצה נכתב כי: "בימים אלה, לצורך חיזוק ערך חברתי משפחתי ויהודי זה, מוקמת על ידי פעילים מכל גווני החברה הישראלית - חילונים, דתיים ומסורתיים - מועצה ציבורית לחיזוק השבת הציבורית כיום מנוחה. מועצה זו תפעל להעלות את המודעות בנחיצות השמירה על ערך חשוב זה. אנו קוראים לך להצטרף למועצה ולהשמיע את דעתך כמוביל דעת־קהל בחברה הישראלית ובכך לתרום מהשקפת עולמך בנושא".

בפגישה פירטו המשתתפים כיצד לדעתם השבת הישראלית צריכה להיראות. הפגישה הראשונה של המועצה התקיימה במשרדם של מייסדי אקסלנס לשעבר, גיל דויטש ורוני בירם, ברמת גן - שאינם חברים במועצה אך הסכימו לארח אותה. בקרוב תזומן פגישת מועצה נוספת ובה יוצגו בפני חברי המועצה דרכי פעולה שונות, כמו הפצה ארצית נרחבת של עלון עם תכנים בנושא שמירת השבת וקיומם של משחקי ספורט במוצאי שבת במקום בשבת.

"אני פריק של המסורת היהודית"

מאנה, שאישר כי נכח בפגישה כזו, סיפר על רצונו להפוך את השבת לחופשית פחות: "אני בחור שמניח תפילין כל יום, ואני מסורתי. אני נגד כפייה דתית ובעד שבת חופשית - אבל לא כל כך חופשית כמו שהיא היום".

עוד הוסיף מאנה כי "אני נגד כל המסחר בשבת, אבל בעד כל הפעיליות החברתיות. יש הרבה נשים שלוקחות איתן את הבעלים לקניות במקום ללכת לבלות עם הילדים. אין לי בעיה שיילכו בשבת לעשות ספורט, להצגות ולבלות בנמל — אבל שלא יהיה מסחר. צריך להרגיש יהודים במדינה יהודית ולתת לילדים שלנו את המסורת הזאת. אני כל שישי עושה קידוש והפלאפונים נמצאים בחדרים".

כל מה שלא ידעתם על רוני מאנה (תמונת AVI: mako)
מאנה. אין לי בעיה שיילכו בשבת לעשות ספורט ולבלות בנמל - אבל שלא יהיה מסחר|תמונת AVI: mako

גם אורן הסביר את השתתפותו בפגישה ואמר, "באתי, כי למדתי בישיבה פעם. אני בוגר ישיבת נחלים. היום אני מקים בית כנסת ברמת אביב, ובאופן כללי אני פריק של המסורת היהודית. היא נכס ואני עושה כל דבר שאני יכול כדי לשמור עליה", אמר, אף שהצהיר כי אינו שומר שבת. "המועצה הזאת לא קשורה לשומרי שבת או לא שומרי שבת. מישהו התקשר אלי, ובאתי לשם בשמחה. בפגישה היו אנשים טובים. המטרה, כפי שהוצגה, היתה לקדם את השבת כיום. זו היתה רק ישיבת היסוד".

דיין התבטא באופן נחרץ יותר וטען כי יש לבטל את המסחר בשבת. "האם אני דתי? תלוי איך מגדירים את זה" אמר. "אני שומר שבת, אבל לא חובש כיפה. אני חושב שיש חשיבות לצקת תוכן לאיך תיראה השבת בישראל, ולדעתי זה צריך להיעשות בצורה משותפת עם כל הישראלים היהודים שקשורים לכך. העליתי את הנושא הזה גם במסגרת כנס שדרות לחברה. אני בפירוש בעד תרבות בשבת, תחבורה ציבורית בשבת ובידור בשבת — אך עסקים בשבת לא".

"לייצר באזז בקרב ידוענים"

משתתף נוסף שנכח בפגישה — ערן רולס, יו"ר מרכז הבנייה הישראלי — הגדיר את עצמו כ"מניח תפילין כל יום, הולך בשבת לבית כנסת וגם בשישי, ונוסע בשבת". רולס סיפר כי "מדובר במיזם שבת ישראלית, שהוא מיזם של בית הלל והרב נויברט, שיפגיש אלפי משפחות — חילוניות ודתיות — שיושבות ביחד לארוחת שבת, פעם אחת בכל שנה. הפגישה נועדה לייצר באזז בנושא הזה בקרב ידוענים, שכל מטרתו אהבת ישראל. אני לא מתבייש להגיד: אני אוהב יהודים. עד שלא נלמד לאהוב אחד את השני, לא יהיה שלום. אני חלק מזרם הכיפות השקופות".

לא כל המשתתפים בפגישה מגדירים עצמם כמסורתיים. כך למשל, גלעד טוען כי הוא לא מעורב בענייני מועצת השבת למרות השתתפותו בפגישה. "נכחתי, לא יותר מזה. באתי לשמוע. זה גוף שנועד לייצר הסכמה חילונית־דתית לאיך תיראה השבת. אני לא יודע אם אמשיך לבוא לפגישות הבאות", אמר.

הופעה מוניקה סקס - אברי גלעד והחברה (צילום: עודד קרני)
גלעד. "נכחתי, לא יותר מזה"|צילום: עודד קרני

גם חנין, שנוכחותו הפתיעה משתתפים רבים בפגישה, הסביר כי "אני מעוניין לחתור לסטטוס־קוו חדש בחברה שלנו. אני לא חושב ששבת צריכה להיות יום של קניות ללא הפסקה אלא יום של מנוחה, תרבות, בילוי, ספורט וגם תחבורה ציבורית. כדי לקיים תהליכים כאלה אני רוצה להיכנס לדיאלוג עם אנשים שחושבים אחרת ממני".

חנין סבור כי "אפשר לייצר שבת טובה יותר בהסכמות עם גופים דתיים ואני שמח לקחת חלק מדיאלוג שחושב איך אנחנו יוצרים שבת טובה יותר. שבת זה דבר יפה, שיש בו הרבה דברים יפים — אבל צריך לעשות את זה גם על ידי התחשבות ברצונם של אנשים לא לאבד את החירות שלהם. אני בא לקדם את השבת ממקום חברתי וסוציאליסטי".

דב חנין (צילום: ארכיון)
דב חנין. "שמח לקחת חלק מדיאלוג שחושב איך אנחנו יוצרים שבת טובה יותר"|צילום: ארכיון

"אם נצטרך לתת תרומה — ניתן"

מי שיממנו את הפעילויות של המועצה הם כמה מאנשי העסקים החברים בה. "עוד לא ביקשו מאיתנו כסף. ברגע שיגבשו את דרך הפעולה — בעלי ההון בחבורה יממנו את זה", כך מסר אחד מאנשי העסקים שנכחו בפגישה.

מאנה, מצדו, אמר כי "לא באתי בשביל לממן את זה, אבל אם יצטרכו תרומה כדי לעשות את השבת ליותר טובה ואיכותית למען משפחות — אז בשמחה. לדברי אורן, "אם בהמשך יבקשו תרומות — אתן, אבל רק אם אקבל ביטחונות שהכסף שלי הולך למקומות הנכונים מבחינתי".

מועצת השבת היא חלק משטף של יוזמות לחיזוק המסורת היהודית מהתקופה האחרונה. המשותף לכולן הוא שהן פונות לחילוניים, אבל בראשן עומד רב. מלשכתו של סגן השר בן דהן נמסר כי, "המועצה הציבורית לנושא השבת אמורה להעלות את נושא השבת מהיבטים חברתיים ומשפחתיים, על מנת לחבר את כלל הציבור הישראלי לערכים הזוכים לקונצנזוס נרחב באוכלוסייה הישראלית. מדובר במועצה שתכליתה לייצר שיח ערכי, תרבותי, יהודי וחברתי בעולם המודרני, שהולך לשבוע עבודה מלא ובמקביל מאבד את ערכי המסורת".

יוזמה נוספת שעשתה לא מעט רעש לאחרונה היא שישי ישראלי, שהעלתה קמפיין בוטה לעידוד הקידוש ביום שישי. מאחורי היוזמה הזאת עומדת עמותה של אנשי עסקים, חלקם דתיים, כמו מנכ"ל אלקטרה איתמר דויטשר, וחלקם חילוניים. בין האנשים שהקימו אותה, ותרמו 5 מיליון שקל מכיסם, נמנים גם חיים טייב - שעושה את הונו מפעילות באנגולה - ומנכ"ל טלכלל יואב בן יקר.

לכולם יש מכנה משותף אחד — הרב חיים דוד קובלסקי מבני ברק, שמפעל חייו הוא לימוד גמרא, והוא מלמד אנשי עסקים חילונים רבים במשרדיהם. בשבוע שעבר אמר עו"ד גדעון פישר כי הוא זה שהמציא את הקונספט — של עידוד הקידוש בקרב הציבור — והציע אותו לרב. על פי דוברי העמותה, מדובר בקמפיין ראשון שיהיו עוד אחריו.

יוזמה נוספת שעלתה החודש היא יוזמה בשם 929, שמטרתה לקדם קריאת פרק אחד ביום בתנ"ך. המיזם השאפתני הזה ממומן בחציו על ידי משרד החינוך, שהעניק לו 23 מיליון שקל, ו–24 מיליון שקל נוספים יגויסו על יד מט"ח - מרכז טכנולוגיות חינוכיות - בסך הכל 47 מיליון שקל בקמפיין שנועד לשכנע את הציבור הרחב לקרוא פרק תנ"ך אחד ביום.

גם בראש המיזם הזה עומד רב - הרב בני לאו - ובראש המיזם עומדת גל גבאי. גם לטובת המיזם הזה התגייסו לא מעט שמות מוכרים כמו אשכול נבו, שלומי שבן ואחרים. מכיוון שיוזם מועצת השבת הוא חבר כנסת בכיר במפלגת הבית היהודי, השאלה היא האם למפלגתו יש קשר למיזם. מהבית היהודי נמסר: "אין תגובה".

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

לכתבות נוספות:

אלה האנשים שרוצים לשכנע אתכם לשמור שבת

משרד החינוך מציע: קריאת פרק תנ"ך אחד ביום; העלות: 47 מיליון שקל